Kola pro rychloupínák i pevnou osu

11 nepřečtených
  • bezdratova.sprcha

    Ok, takže ještě asi rok zpátky jsem byl člověk pro kterého existoval buďto rychloupínák, nebo matičky na shitkách ze supermarketu.

    Jsem si vědom, že existují různé standardy pevných os, ovšem pořád se v této záležitosti bezpečně neorientuji.

    O co mi konkrétně jde: Začínám řešit výběr nových kol. Na současném rámu a vidlici mám otevřené sloty pro rychlupínáky. Plánuji v budoucnu pořídit nový rám, na kterém bude pevná osa a krátce na to také vidlici (na které opět bude pevná osa).

    Podle všeho se na kola pro pevnou osu dá použít adaptér, se kterým půjdou uchytit pomocí rychloupínáků. Také jsem ale četl, že ne na všechna kola to jde implementovat. Ještě než nová kola začnu vybírat, tak mě teda zajímá, jak se v tomto orientovat. Jak poznám, že na nějaké kolo adaptér na rychloupínák není použitelný? U kol vídávám, že přední mají adaptér z 20mm na 15mm, adaptér na rychloupínák (předpokládám) si musím koupit sám. A u zadního, když vidím, že jde použít na 142 i 135mm, půjde tam automaticky plácnout i rychloupínák?

    Dá se v tomto nějak jednoduše orientovat, nebo je to jedna z věcí, kvůli které musím pečlivě studovat dokumentaci?

    0 0
    • tomxxx  

      Kolik maj zapletena kola stát?

      Nejsnazsi je koupit treba neco na nabojich od DT swiss a pak menit koncovky dle potreby, ale nove koncovky naboje taky neco stojej…

      0 0
    • Metalcane  

      Já bych volil Novatecy, osy jakékoliv chceš, levné náhradní díly. Bohužel však s nástupem Boost os jde všechno tohle dopasovávání do kelu.

      0 0
    • Tomcat  

      Ano vždycky bude nějaký rám nekompatibilní nebo něco co redukce řešit nepujde.

      To že náboj výplet má adaptér z 15 na 20 neznamená, že bude mít ještě na 9mm . Není to automatické to samé platí o zadní ose záleží na konkrétním řešení.

      0 0
    • Martin  

      Náboje Force 4 × 1 to jistí. Kupoval jsem kola zapletená na těchto nápojích s koncovkami na RU už s vidinou upgradu na pevné osy, po změně rámu jsem jen prohodil koncovky a jedu dál :)

      Zatím spokojenost. Podotýkám, že negramařím.

      0 0
      • Al Stra  

        není tam ale cena, za kterou se dají sehnat 2 páry nábojů?

        0 0
        • Martin  

          kupkolo 674+899 + adaptéry. odpadá nutnost zaplétání/roz­plétání

          0 0
          • Al Stra  

            no koukal jsem na novatec..

            0 0
            • Martin  

              ty Force jsou beztak Novatec s jiným potiskem :)

              0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Cena je zatím velká neznámá, ovšem 10K za kola hodlám dát určitě, to jako absolutní minimum. Samozřejmě není to úplná tutovka. Mám na stole několik možností a ještě se rozhoduju kolik bych vlastně chtěl ve finále za kolo celkem dát a jaké kolo vlastně chci. Momentálně jezdím 29" HT. Problém je, že bych stylem jízdy uživil i full a pokud bych už měl přecházet, tak koupím komplet nové kolo, protože to cenově vyjde lépe. Pokud bych zůstával u HT, tak mě láká chromoly rám a do toho mi někdo ještě básnil o 27,5 pluskových kolech a jaká je to bžunda v lese. Zkrátka se hlavně informuji, protože se vyznám hlavně v tom, co mám doma.

      Taktéž negramařím a dám přednost něčemu pevnějšímu, protože obecně jezdím jako prase a rád bych se v budoucnu vydal i někam na pořádně stezky.

      Moc všem děkuji za odpovědi, všechno omrknu a udělám si přehled.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.