• Mamut

    Hej hola!

    Kupil som decku kluky https://www.aliexpress.com/…1701617.html 127mm, 28z NW. Dorazilo, slusne spracovane, udavane vahy sedia (v customer reviews je to nafotene na gram rovnako ako mi dorazilo). Loziska osy stoja za prd, ale nova osa je za par dolarov, preto pri cene $56 za vsetko (v ramci 11.11. zliav) to nevadi a bud bude stacit loziska vymenit, alebo si osu kupim inu novu.

    Problem ale je, ze cinanovi asi usla ruka a zalisoval osu do pravej kluky trocha pootocenu. Takze ked sa to posklada, tak lava kluka „predbieha“ o 2mm, nez kde by mala byt. Co je divne, pretoze v strbine medzi osou a pravo klukou vidno zubky, takze to vyzera na lisovanie na tisichran, takze museli vyfresovat zubky v pravej kluke alebo v ose krivo (alebo to narvat cez zuby nasilu). Pre 127mm kluky mi to dava 0.9 stupna odchylka od 180st. [ 2/(2pi127)*360 ] Presnost opakovaneho merania pri tejto metode mi vychadza 0.1–0.15mm, takze postacujuca pre tento problem. Ked nasadim lavu kluku naopak (vonkajsou stranou dovnutra), tak to ukazuje tie iste cisla, takze problem je v spoji prava kluka-osa.

    Je to pre decko 7 rokov, 125cm. Bude to vadit? Urcite to nebude poznat, Myslim si, ze ani vyjazdeny dospely by to asi nepoznal, decko navyse nema SPD, takze noha na pedaly je aj tak raz viac vpredu, raz viac vzadu. Zatial ju este len ucim, kde vlastne vobec ta noha na pedaly ma byt. Ale nerad by som jej nejak vyvinul problemy s kostrou alebo nejaku svalovu disbalanciu a pod.

    Reklamovat mozem, dlhodobo nechavam na Aliexpresse dost penazi na to, ze mi vzdy s reklamaciami vyhoveli (obcas sa obchodnik sprajcol, ale dostal befel od Ali a vratil prachy). Velmi pravdepodobne by som dostal minimalne peniaze za kluky (cca $40 za kluky samotne) naspat, ale neviem, ci to vobec mam riesit. Ci by bol novy kus lepsi. Existuje este alternativa, kdy by som zrecykloval aspon prevodnik a kupova len samotne kluky https://www.aliexpress.com/…6832601.html s hlinikovou osou (dalsich cca 50g dole), ale je to ten isty vyrobca, takze mozno rovnake problemy s presnostou. Tam som sa bal toho spoja lava kluka-osa. Mal som pred 10–15 kluky Truvativ Firex, kde bolo len taketo uchytenie lavej kluky len celnou maticou a casom sa to vymackalo a malo to volu. Odvtedy mam radsej spoj ala Shimano HT2 – stiahnute zboku ako predstavec na krk vidlice. Ale zase decko bude mat ±25kg, takze to asi neznici nikdy.

    Nikdy som ziadne takto kluky nemeral. Vsetky, ktore mi zatial v zivote presli rukami mali napevno nalisovaneho pavuka, takze taketo meranie na kuch. linke ani nebolo mozne a ziadne presne stroje nemam. Takze je mozne, ze taketo odchylky su bezne aj u slavnejsich vyrobcov. Niekto nejake skusenosti a zazitky?

    0 4
    • tompca  

      To co jsi naměřil je „**********“, už jen od pohledu je průměr klik u osy jiný u pavouka a na druhé straně (osa není rovnoběžná s deskou stolu). Radši už nic neměř, kliky namontuj a v klidu používej.

      8 3
      • Georrge  

        Poposedni si a ještě jednou koukni, co vlastně měří :) ten větší průměr tam nehraje roli, protože měří jen levou kliku, akorát ty kliky vždycky otočí o 180 st. Kvůli tomu většímu průměru na pravé klice jsou takhle položené kliky sice vychýlené, ale pokud měříš jen levou kliku, tak po otočení těch klik o 180 st. by levá klika měla být pořád stejně vysoko od stolu (pokud tam teda není nějaký asymetrický výstupek na pravé klice, který by tenhle rozdíl způsoboval, ale vypadá to že není).

        3 3
        • gerrard  

          Mrkni, jak to měří. To musí pokaždé naměřit něco jiného, už jen kvůli tomu jak to měří.

          3 1
          • Georrge  

            Já vidím jak to měří :) a tímhle stylem by levá klika měla být v obou případech stejně daleko od stolu.

            0 1
            • va-bo  

              Za předpokladu, že větší průměr druhé kliky je na obou stranách stejný ( v místě styku s podlozkou). A je stejný?

              0 0
              • Georrge  

                Jj, viz moje poslední věta v závorce.

                0 0
              • Mamut  

                Ano, je rovnaky. Viem co meriam, stale len lavu kluku. Presnost merania je dostatocna pre vysledok 2mm od idealu.

                0 1
            • gerrard  

              To já nezpochybňuju, ale tak jak ten digitalni hloubkoměr na pneumatiky používá, tak se rozumného výsledku stejně nedobere, takže je to úplně jedno.

              2 1
              • Georrge  

                Tak to už je jiná věc, já reagoval primárně na to o průměru a poloze klik.

                0 0
              • Mamut  

                Presnost merania je dostatocna pre vysledok 2mm od idealu. Opakovane merania su v rozptyle max. 0.15mm.

                0 1
                • zichis  

                  Dobrá opakovatelnost =\= dobrá přesnost! Ještě musíte vyloučit/vykom­penzovat systematické chyby. Kromě toho neověřeného předpokladu že boky klik jsou dokonale symetrické k oskám, tuším ještě tu zradu, že levé a pravé ramínko „dezénměru“ nejsou přesně kolmo ke své „stupnici“.

                  Obě tyto systematické chyby lze vyloučit tím, že do klik z jejich vnitřní strany našroubíte osky vymontované z dobrých pedálů a přes takovouto sestavu položíte pravítko s dezénměrem připevněným na jeho konci. Zůstává nevyřešená otázka házivosti těch pedálových osek.

                  K vyřešení závady doporučuji zakoupit pedály ve stejné slevové kategori, ty budou taky křivý a při troše vánočního štěstí se s klikama krásně srovnají do lajny :D

                  3 1
                  • Mamut  

                    Meriam rovnako lavu aj pravu. Takze pripadna systematicka chyba bude rovnaka u oboch merani a kedze mi ide o rozdiel tych merani, tak m ito nevadi.

                    To s tymi osami ma samozrejme napadlo, ale rozoberat pedaly sa mi kvoli tomu nechce, Najma, ked inym meranim (vyskou stredovej osy nad podlozkou) viem tiez ukazat, ze kluky su fakt krive.

                    0 0
        • tompca  

          Omlouvám se za mystifikaci, nevšiml jsem si, že měří jen levou kliku, to ale nic nemění na tom, že vzhledem k různým asymetriím postavy (viz. níže) je to při použití úplně jedno.

          0 0
          • Georrge  

            Taky si myslím že to reálně ničemu nevadí a že si toho člověk při šlapání ani nevšimne.

            0 0
      • Mamut  

        Nie, meriam to spravne. Pretoze ten naznak pavuka je len na pravej kluke, tak samozrejme rovnake merania na pravej kluke by dali ine cisla (ale stale by muslei byt vzajomne rovnake). Ale kedze meriam len lavu kluku, tak v oboch meraniach by som mal vidiet rovnake cislo. A tu je pritom raz o 2mm menej ako ideal a raz viac.

        Pavuk je symetricky velky na prednej aj zadnej strane pravej kluky.

        Pre ludi, ktory zjavne oslavuju uz s predstihom a maju uz vianocnu naladu alebo maju proste iba kazdodenne „nakoupino“ pridavam este dalsie 2 fotky. Rozdiely v hrubka „masa“ v okoli zavitov na pedale su do 0.3mm. Takze by mohli sposobovat odchylku v vyske stredovej osy na fotkach do 0.15mm. Rozdiel je pritom cca 3mm.

        0 1
    • gerrard  

      Stará zednická poučka:” oko vidí, oko není pič.a” :) pobavilo.

      5 1
    • Tomcat  

      Tak se uklidníme, není to součástka pro NASA…

      1 2
      • Mamut  

        To som si vsimol. Ale otazka neznela ako to ublizi NASA, ale ci to neublizi decku? Vies to tom nieco alebo nie?

        0 1
        • va-bo  

          Nohy to určitě nepoznají.

          0 3
          • Mamut  

            A chrbtica/pater za 5 rokov?

            1 0
            • Hagner  

              Zkus to odpoledne ;-) to už by měla dorazit skleněná koule :-)

              0 0
            • MirosPikos  

              Má dítě stejně dlouhé nohy? Má dítě pozici boty na pedálu na milimetr souměrně? Má dítě stejně velká chodidla? Má dítě stejně vybočený kotníky na levé a pravé noze?

              Ale rozumím tomu, že už to jednou v hlavě máš a dokud to nevyřešíš, budeš nad tím lamentovat.

              4 0
              • -b-n-x-  

                Ještě mě napadlo, že by to snad mohl narovnat. Pořádně nahřat tu osu, a potom to „srovnat“ na přesno.

                :-)

                0 0
                • Mamut  

                  Nohy vyzeraju byt rovnako dlhe, ale samozrejme ani nahodou ich sumerne na pedaloch nema. Tam si ale vravim, ze ak to ma vzdy nejak nahodne (proste ako prislo), tak nabuduce to bude mat zase inak a dlhodobo sa to zpriemeruje a je to fuk. Toto bude ale systematicka krivost vzdy rovnako.

                  To nahriatie a narovnanie ma napadlo, ale nepojde to. Preto som pisal o tom, ze spoj prava kluka a osa vyzera byt lisovany na drazkovany tisichran (cca 40 v skutocnosti) a teda s tym nehnem ani po nahriati.

                  0 0
                  • Jáchym 1  

                    Jen pro zajímavost,ale možná to víš.

                    Délka dolních končetin se měří od pupíku k vnitřnímu kotníku.

                    1 cm rozdílu je úplně normální a tělo si to samo z kompenzuje.

                    1 0
                    • Mamut  

                      To som nevedel, ale obe deti si pravidelne 3–4× do roka meriam vratane od rozkoroku k zemi a nikdy som si nevsimol, ze by pri tom stali nejak nakrivo. Ale moze sa to schovat natocenim panve a presnejsie meranie nemam.

                      0 0
                      • Jáchym 1  

                        Od rozkroku k zemi to není přesné.

                        Nám na ortopedii měřili synka v leže(na lehátku).

                        Pak v předklonu pozici pánve.

                        On měl od malička ortopedické problémy,tak jsme těch vyšetření zepár

                        měli.

                        Do 2cm rozdílu bez zásahu, jen kompenzační vložka do bot.

                        0 0
                    • Mikikuba  

                      Měří se od výběžku pánevní kosti k vnitřnímu kotníku. Určitě ne od pupku… Ach jo. Ano řeším to od svých 7 let něco malinko o tom vím.

                      1 0
                      • Jáchym 1  

                        Co se tak pohoršuješ.Nám kluka paní doktorka(ortopedka) měřila vždy od pupku.

                        Operovala ho v necelém měsíci a pak jsme k ní léta docházeli.

                        Píšu co jsem viděl a zažil.

                        0 0
                        • Mikikuba  

                          Dělala blbě což není moc neobvyklý. Bohužel.

                          1 0
                          • Jáchym 1  

                            Škoda,že jsem se to tady nedozvěděl před třiceti lety.

                            Mohl jsem paní doktorku poučit

                            0 0
                            • Mikikuba  

                              Tos moh. Ale nedělala to blbě sama jestli ti to pomůže. Mě takhle jedna „doktorka“ zlikvidovala kyčli na celý život v roce 1978…

                              1 0
    • -b-n-x-  

      Rozhodně nepoužívat! Nechceš mít z potomka invalidu že jo?

      Já bych to ani nevracel ale raději vyhodil.

      0 0
      • foosi  

        Se říká “lehká asymetrie lahodí oku” ;-)

        Když si jako dinosaur vzpomenu na návrat ze švihu s vymláceným klínkem v klice po gravel pasáži a taky žijeme…

        0 0
        • Mamut  

          No, to je pravda. Ako decko a mladeznik som jazdil na klinkovych kluchach a co by sme tam dali za odchylku 0.9st. Na druhej strane moje hernie chrbtovej platnicky v 33 rokoch mozno tiez neboli len z hnitia za PC, ze.

          0 0
          • melda  

            Já jezdil na fávu s klínkovýma klikama taky a záda bez problémů. Takže spíš to pc. Zvlášť, pokud seš zvyklej u pc mít jednu ruku na klávesnici a druhou v kalhotách, to se pak ohýbá páteř doboku.

            1 0
        • -b-n-x-  

          Jenže vymlaceny klinek se hybal všelijak, a takové změny úhlů nebyly pořád stejné a bylo to takové všelijaké.

          Jenže tady bude problém s tou „pevnou“ nepřesností.

          Kdoví co všechno tohle může zdravotně způsobit! Já bych to rozhodně nepodceňoval.

          0 0
          • Mamut  

            Typicky sa kluky voci sebe hybali a ked lava kluka prekonala horny bold tak skocila dopredu az sa zarazila na pozicii, kde uz zaberala. Takze samotny silovy zaber bol asymetricky vzdy rovnako. A spusta ludi nemala klinky namontovane proti sebe, ale z rovnakej strany, takze aj ked bez vaklu, tak aj tak nemali 180st. Na druhej strane ziadnu studiu „po 30 rokoch“ vyvracajucu dopady klinkov na zdravie som tiez nevidel :-)

            0 0
    • va-bo  

      Ve které pozici klik bude ta nesouměrnost cca 2 mm mít vliv na páteř?

      0 0
      • Mamut  

        Neviem. Keby som rozrezal decko vertikalne na dve polovice, tak kazda polka bude zaberat iba jednou nohou a nemusi ju zaujimat, kde sa vtedy nachadza opacna kluka. Ale naopak mi pripada, ze pre celistve decko by situacia, kde su kluky voci sebe napr. len 90st namiesto 180st uz mohla viest k tomu, ze kazdy dvoj-zaber je prava noha vpredu a lava vzadu.

        0 0
        • va-bo  

          Podle mne budou vždycky oba pedály v rovině, jen jejich spojnice nemusí vždy přesně procházet středem otáčení klik (bude tam virtuální střed otáčení)..

          0 0
    • -b-n-x-  

      Jinak mě toto vlákno inspirovalo změřit si tenhle úhel. Pojďme to udělat všichni. Schválně, co zjistíme :-)

      0 0
      • va-bo  

        Jo jo, nikdy mě to nenapadlo měřit, ale udělám to. :-)

        1 0
      • Mamut  

        No na druhej strane… Pred 20 rokmi som na BF doniesol* nitkovu/spaga­tovu/provazko­vu metodu merania bocnej krivosti ramu a spusta ludi bola potom celkom prekvapena na com jazdia.

        *) Moje zasluhy su ponizene tym, ze som metodu nevymyslel sam, iba som to tu na BF spropagoval. Kluky som teraz tiez kontroloval nitkou od diery na pedal, okolo osy ku druhej diere na pedal, z oboch stran osy a vidno tam tiez rozdiel, ale je to nenafotitelne.

        0 0
    • oddie  

      Taky mě to napadlo, vyhrabu někde laserový kříž a zkontroluju všechna kola :)

      1 0
    • scalar  

      S oválným převodníkem by to tak vadit nemuselo.

      0 0
    • va-bo  

      … Jéžiši, ještě oválný převodník. Teď už v tom mám úplný maglajz :-)

      1 0
    • kejda  

      Nádherné vlákno à la Onuce (záměrně píšu à la, mistr je nepřekonatelný)

      5 3
    • Lišák  

      127 mm kliky – 7letý děcko? Jak dlouho na tom kole bude jezdit? Sezónu? Dvě? Kolik hodin trvá jedna vyjížďka? Kolik je jich týdně?

      Můj názor je, že to není třeba řešit. Pokud chceš mít jistotu, tak budeš muset za nějakám sportovním doktorem. Myslím, že standardní orthoped nebude lepší.

      2 0
      • Mamut  

        Teraz ma 6.5 a ma 122cm. Aktualne rastie 6–7cm za rok. Takze nez bude dost velka na 140mm kluky tak este cca 3 roky od teraz. takze cca 2.5 roka jazdenia na tom biku (plan je ho dostavat do zaciatku leta) Hodiny a frekvencie su velmi variabilne, ale ziadny pravidelne trenujuci jazdec v nejakom klube to nie je, hoci ju to velmi bavi.

        OK.

        0 0
      • shcorepi  

        Mě by zajímalo, kdo by na něčem takovém osobně dobrovolně jezdil…

        0 0
        • Lišák  

          Kolik to sedmiletý dítě najede za rok, když není v žádném cykloklubu, kde by jezdilo pravidelně? 500 Km? když táta říká, že na tom bude jezdit tak 2,5 roku, tak jo, 3 měsíce bych takový kliky klidně jezdil.

          0 0
          • kejda  

            Píše nahoře, že ji teprve učí, kam dát nohu, takže nejezdí ještě vůbec.

            0 0
    • va-bo  

      Podobnou metodikou jsem změřil starší kliky Shimano XT HTll, délky 175 mm. Měřil jsem to na ocelové rýsovací desce a osu klik jsem podložil ocelovou kostkou, aby byla rovnoběžně s deskou. Do závitu pro pedál jsem našrouboval závitník a k jeho stopce jsem to pak měřil. Naměřil jsem rozdíl cca 1 mm. Takže odchylka od ideální osy je asi 0,5 mm. Asiat, který vyráběl XT kliky, to trefil docela přesně.

      2 0
      • zichis  

        Máš chybu v metodice. Místo výškoměru musíš použít modrý plastový hloubkoměr původně určený na dezén pneumatik s křivými plastovými ramínky, jedině tak dostaneš správné výsledky :)

        3 2
        • Mr.Duck  

          Úplně nechápu tyhle komentáře. To jako proto, že to je určené na měření něčeho jiného znamená, že se s tím nedá měřič nic jiného?

          0 0
          • Cabasekxxx  

            Samozřejmě, že s tím můžeš měřit i jiné věci. Ale musíš to měřit tak, jak se to měřit má. Měřit takhle je prostě nesmysl a pokaždé naměříš blbost protože nemáš jistotu, že máš vše kolmo tak jak to má být.

            0 1
            • Mamut  

              Pokial rovnake meranie vracia konzistentne vysledky a zaroven v pravo a vlavo rozne, tak to staci na zistenie, ze to nie je symetricke. A dokonca staci aj na dost dobry odhad o kolko to nie je symetricke.

              0 4
              • Vilém  

                A nebylo by jednodussi protahnout si tam provazek, kdyz jsi ten ho sem pritahl?

                2 0
                • Mamut  

                  Kedze stredova osa je pomerne hruba, tak provazek od jedneho zavitu na pedale k druhemu sa ohya okolo osy. V jednom smere viac ako v druhom, ale ako som uz pisal, nie je to nafotitelne tak, aby to z obrazku bolo dobre poznat.

                  0 1
            • TJK  

              tak ono je rozdil merit nejakou danou hodnotu a brat to jako verohodne a reprodukovateone mereni = zde je metoda opravdu zasadni, ale pro porovnavaci mereni kde nejde o absolutni nebo nominalni hodnotu a jeji odchylku ale pouze o porovnani stavu mi to prijde jako OK reseni…

              0 0
    • jonti  

      Vubec bych nespekulovat a rovnou to reklamoval/vratil. Ma to byt rovne.

      5 2
    • LRRTM1  

      Ale chlapci… vy se vůbec nevyznáte. To nevíte, že mírně hnutý kliky v kombinaci se správně natočeným oválem vám dá takovou sílu, že budete trhat jeden řetěz za druhým? ;-)

      0 0
      • Lišák  

        Pokud ten řetěz bude vypadat takto, tak není hnutí klik, ani ovál třeba. :-)

        0 0
      • psbiker  

        To musí být asi tak 30° pro překonání mrtvého bodu, nechal bych si to patentovat.

        0 0
    • milan.v  

      Některým už z té jejich okurkové sezóny hrabe…

      1 0
    • Mamut  

      No, cele sa to zvrhlo smerom, ci a co som nameral. Pricom mne ide dlhodobe dopady na jazdca. Pre tych, ktori nechapu/neveria ziadnemu z mojich sposobov merania, ale mali by co povedat k dopadom – prepokladajte, ze to tam je. Pripadne uvazujte (pre vas) hypoteticky pripad, ze co keby ste niekedy narazili na kluky, ktore by mali tento problem, tak ci si myslite, ze by to malo dlhodobe nasledky na decko?

      1 1
      • bara2  

        Máš kolo? Dej si do jedné boty o tebou naměřenou odchylku tlustší vložku a vyzkoušej pocit při šlapání. Mám obavu, že budeš mít s přesnou kalibrací těch vložek problém, ale neboj se, klidně dej víc ;-)

        1 3
        • Vilém  

          Nemyslim si, ze je to totez jako pootocene kliky.

          0 0
        • Kouba_2005  

          Tlustší vložkou kompenzuješ rozdílnou délku kliky ne její pootočení vůči ose.

          0 0
          • Vrci  

            Tlustší vložkou kompenzuješ kratší nohu. U kliky tím nesrovnáš nic. Protože u kratší kliky to možná pomůže v horní úvrati, ale problém to zhorší v té spodní.

            0 0
          • ELx  

            A v horizontální poloze?

            2 0
            • va-bo  

              Tak tak, kolem horizontální polohy je největší záběr. Ve svislé poloze nejmenší.

              0 0
        • Mamut  

          No, ako pokus, ze co je clovek ne-/schopny rozoznat by to bolo dobre. Dokonca mat jednu podrazku o 2mm hrubsiu je asi aj vacsia prasarna ako pootocene kluky. A suhlasim, ze by som si mozno ani nevsimol. Ale ide mi o dlhodoby dopad na decko, to tym nezistim. Nerad by som decku vypestoval skoliozu alebo nieco take.

          0 1
          • gersa  

            Dřív mu vypěstuješ neurozu :)

            0 0
          • bara2  

            Jakej dlouhodobej dopad kvůli takové ptákovině? Dyť za mýho dětství jezdili malá děcka „pod štanglou“ a taky z toho žádný doživotní trauma nemají :-D

            0 0
            • va-bo  

              Já z toho mám doživotní trauma a pomalu propadam alkoholu. Nebo že by to bylo něčím jiným? :-)

              0 0
            • Mamut  

              Nj, ale „od štanglou“ si jazdil minuty, nie hodiny ako normalne na biku.

              0 0
              • va-bo  

                Hele, už to neřeš. 1–2 mm nikdo nepozná a následky to mít nebude. :-)

                0 0
              • liborg1982  

                Tak to vyhoď z okna. Viditelně tě to bude stejně trápit.

                Kup nové a budeš mít klid.

                3 0
                • Tatut  

                  Ale nesmí kupovat na AliExpress. To chce HOPE custom

                  0 0
                • gerrard  

                  Já bych pro jistotu přeměřil všechny co mám doma. Jeden nikdy neví. :)

                  0 0
                  • va-bo  

                    No jo, premeril jsem Shimano XT a byl tam rozdíl asi 1 mm :-).

                    0 0
            • oddie  

              A kam pod tou štanglou dojely? Z jednoho konce vesnice na druhý? Totálně nesrovnatelný s tím, co jsou děcka schopné dojet na kole, co jim sedí.

              2 1
    • pačes  

      Trochu nechápu, proč jsi kupoval ten typ, když tento https://vi.aliexpress.com/…4336033.html?… je skoro za stejný prachy a myslím, že i lehčí. Já jsem při délce 140mm navážil 447g včetně těch tří šroubků. Kupoval jsem u nás pouze kliky od kámoše Antucha za 850,– nový s tím, že nesedly offsetem na zadní stavbu dětskýho celopéra.

      U těch tvých bych věřil, že to soudruzi nalisovali přes drážku, možná se jim to podařilo už víckrát a tak přešli na ten systém demontovatelné osy z pravé kliky co mám já. Navíc vidím v tom systému demontovatelné osy výhodu možnosti kliku, resp. kliky ještě trochu odlehčit na fréze. Je tem ještě nějaký zbytečný milimetr materiálu zevnitř. oo

      Ty svoje kliky jsem jen tak nasladko smontoval a zlusil pootočit o ty tvý 2mm. Upřímně, ani 3mm bych nepoznal, musel bych to fakt hooodně zkoumat. Taky jsem si vzpomněl , že jsem měl jako děcko, do řiti, je to už víc jak 50let, klínkový kliky do V,. Je fakt, že mě poslední roky bolí pravá kyčel, ale asi to bude spíš stářím, než těma klikama z mládí. Jediný co ti zbývá je ohnout na tý jedný straně osu pedálu o 2mm :-)

      0 0
      • Mamut  

        Tento typ som kupoval, pretoze rozdiel je len cca 50g a u toho tvojho (ako pisem hned v 1. prispevku): „Tam som sa bal toho spoja lava kluka-osa. Mal som pred 10–15 kluky Truvativ Firex, kde bolo len taketo uchytenie lavej kluky len celnou maticou a casom sa to vymackalo a malo to volu.“

        No, ale OK, necham to tak a budem brat, ze decko si aj tak raz polozi nohu na pedal viac dopredu, raz viac dozadu a ma rozptyl dobre cez 1cm a aj tak to neriesi. Tak z 2mm sa nemusim po nociach budit hrozou.

        0 0
        • kejda  

          Přesně tak, už sis na to odpověděl hned na začátku. Navíc, jak jsi psal, jezdit vůbec neumí, zatím se učí, jak vůbec dát nohu na pedál… Klidně je možné, že se příští rok naučí aspoň trochu jezdit a už budeš na další sezónu stejně ladit jiné kolo…

          0 0
          • Mamut  

            Nikde som nepisal, ze nevie jazdit. Jazdi velmi dobre od 3–4 rokov (teraz ma 6.5), preferuje teren (oblubene su traily v Telci a placatejsie bikrosky) a sama sa v 5 rokoch naucila riadit len 1 rukou (co ja som tusim zvladol az okolo 10 rokov). Len nema uplne konzistentnu polohu nohy na pedaloch – proste jak to tam polozi, tak jazdi. Ziadne take ze by si strazila, ze ma osu pod klbom palca.

            A tieto nepresne 128mm kluky su planovane uz na mini 26" (RB Kid) bike pre nu. Odhadom na zaciatku leta 2024 dorastie vysku na neho – 125cm. Takze na tych klukach bude jazdit par rokov, nez ich vymenim za 140mm.

            0 1
            • kubad  

              nevím co pořád řešíš, času máš dost, kliky reklamuj, jak píše Pačes kus nahoře, asi špatně nalisované. Uvidí se co napíše číňan

              0 1
            • kejda  

              Zatial ju este len ucim, kde vlastne vobec ta noha na pedaly ma byt.

              Já jsem z toho pochopil, že teprve začíná. V pohodě, o nic nejde.

              Akorát myslím, že to zbytečně řešíš, nevím, jestli poroste, tak se „par rokov“ může smrsknout na možná tak dvě sezóny…

              0 0
    • Youda  

      A takto by ty kliky měli být souosé (teda jestli ta volná tak jde nasadit)?

      0 0
      • Mamut  

        Da sa tak nasadit, mozem vyskusat. Ale to by zase len dokazovalo, ze su krive, co povazujem za dokazane dostatocne uz od 1. mojho merania. Viac mi slo o nazor alebo este lepsie o skusenosti s dlhodobymi nasledkami na jazdca.

        0 5
        • gersa  

          A kolikrát to potřebuješ slyšet?

          3 0
        • bara2  

          Tak zkusils to tak nasadit nebo ne?

          Určitě by pak i fotka o měření byla průkaznější ;-)

          0 0
          • Mamut  

            Tak zkusil :-)

            Vyslo to same, co predtym, samozrejme. Ale este exaktnejsie, pretoze som nasadil aj lozsika na osu, takze sa vykompenzoval fakt, ze lisovany spoj praka klua – osa ma viac „masa“ spoj na tisichran lava kluka – osa. Loziska maju tesne vacsi priemer ako ta vacsia prava kluka, takze to stoji na loziskach, ktore su na oboch stranach rovnake.

            A stale vidno, je to krive. Na prvej fotke len nahlad, ako to vyzera zmontovane. Na dalsich uz vidno, ze osy pedalov nie su presne proti sebe, ako by pri takomto namontovani mali byt.

            0 1

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.