• Smazaný účet

    Před pár dny jsem narazil na kalkulátor tlaků, a napadlo mě ty hodnoty, který mi ke kombinaci cca 2,4" bezduše, cca 100kg jezdec a nepříliš extrémní terén porovnat s tím, co mám reálně v kolech.

    Vyhodilo mi to doporučení asi 1,8bar vepředu a 2 vzadu.

    Manometr mi ukázal, že mám (hodně zhruba, nepamatuju si přesně) asi 1,1 vepředu a 1,2 vzadu. Aktuálně mám trochu podhuštěno, ale v terénu to jede slušně, neustřeluje to, takže mi to přijde adekvátní. Vepředu mám 2,6" Forekaster a vzadu 2,35" Nobby Nic.

    Trochu jsem to dofouknul, takže přední plášť se při naskočení na řidítka zdeformuje jen tak nějak středně, a zadní při pořádným doskoku na pedálech taky tak nějak.

    Manometr ukázal cca 1,25 na obou kolech.

    …jsou ty kalkulátory kokotina?? S 2bar bych jezdil na šutrech.

    0 0
    • Kurt  

      K čemu ten kalkulátor potřebuješ?

      0 0
    • Esi  

      asi ještě záleží jak široké máš ráfky, ale na bezduše 2 bary pro 100kg je opravdu hodně, mám 90kg a vzadu tak max 1,6 smíš méně na 2,25RK a 30mm ráfku

      0 1
    • novas752  

      No nevim, mám 75kg, s výbavou tak 80 + 16kg kolo a teďka jsem v bikepqrcích vozil 1,9 2,2, jinak se to žvejkalo. Na české přírodní traily obvykle mám 1,6 a 1,9. Závod v totalnim bahbě jsem jel na 1,2 a 1,5 a s tim bych v normálnim stavu nedokázal existovat.

      Tipuju to na vadný manometr.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Já mám v oblečení na kolo s batohem a základníma věcma hádám tak 105kg, možná o něco míň.

        30mm ráfky bez vložek.

        Pokud bych skákal dropy a jezdil jako šílenec přes velký šutry, asi by to bylo málo, ale neumím si představit, že bych s těmahle kolama jezdil na víc než 1,5bar.

        Manometr je elektronickej a rozhodně vadnej není. Pumpa má ručičkovej, a ukazuje hodně podobně (moc se to nedá odhadnout, když nemá přesnou stupnici).

        0 0
        • novas752  

          Tak to je divný. Já mám teda taky 30mm ráfky, 2,5" pláště, vzadu CushCore.

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak když vozíš CushCore, tak moc nechápu, že potřebuješ foukat tolik.

            0 0
            • novas752  

              Když jsem měl těch 1,5 tak jsem cvakl plášť o rafek i přes CC. A za sucha by takto nízký tlak vzadu byl nejezditelný.

              0 0
              • theedge  

                Vazim cca jako ty ale nechapu tech tvych 2.2 bar vzadu s CC. 2 bary jsem vozil kdysi na dusich.

                1 0
                • novas752  

                  Ještě to přeměřim elektronickym. tohle mi ukazuje Lezyne velká pumpa i nějaké další podobné. Ale teď jsem to měl narvaný fakt hodně kvůli rychlým bp trailům když tam jsou dopady na nějaký šutr, do rolety apod. Normálně vozim těch 1,9

                  0 0
                  • embi  

                    Pres 2.0 s cushcore imho nevozi na enduro zavodech snad nikdo. Ani ti co vazi 100…

                    0 0
                    • novas752  

                      To ja taky ne. Tam jsem posladne na Slapech mel 1,5. V normalnich podminkach bych tam jel klasiku 1,9 a 1,6 vepredu. Ale jak rikam, premerim to jeste elektrickym, muze to ukazovat o 0,2 vic.

                      Na pocit foukam dost podobne jako vetsina kamosu.

                      0 0
          • Esi  

            Já mám teda stejnou zkušenost jako Octopuss, 30mm ráfky 2,25 gumy, bezduše, oblecenej obutej mám tak 95–98kg. Zadek foukam 1,5bar, předek 1,2bar a víc bych tam nedal, jezdím teda lehký terén polnacky nějaké ty kořeny, menší kameny, minimum skoku. Nijak se to nežvýka, pocitově to jede dobre a pohodlně, i na pevném podkladu ostatním stíhám. Merim digitálním tlakomerem schwalbe, ne ze by to bylo zrovna kalibrovane, ale uplne nesmysly to snad neukazuje.

            0 0
      • MlokCZ  

        A vozíš inserty? Přijde mi, že foukáš už opravdu hodně. To bych pro agresivnější jízdu a bikeparky šel raději cestou insertů, abys nemusel foukat tolik.

        Aktuálně na éčku:

        • hmotnost celé soustavy 100kg
        • přední 29×2,4" supertrail verze, reálná šířka 60mm, hmotnost 1kg
        • zadní 27,5"x2,6" supertrail verze, reálná šířka 63mm, hmotnost také 1kg
        • ráfky oba 30mm
        • inserty nevozím
        • v podstatě na tom neskáču (nepočítám takové to decentní poskočení typu 20cm výška nebo přírodní drop do cca 0,5m výšky), takže tady nepotřebuju to nějak více podržet větším tlakem
        • v šutrech/kořenech s tím jezdím nejrychleji ze všech kolo, co jsem zatím měl, ale určitě ne tak agresivně jako někteří tady

        A foukám aktuálně 15/18psi (tzn.cca 1/1,2 baru). Zatím jsem ani necvaknul plášť, ani nezničil ráfek (ty ebiková DTčka mají slušně odolné ráfky, jak jsou těžší). Sem tam nějaké cinknutí o ráfek zaznamenám, ale ne nějak moc často a když zatím nic neničím, tak inserty neřeším.

        A nemám pocit, že by se to žvejkalo.

        A tlaky jsou reálné, sedí to ± 1psi dle většího množství manometrů.

        0 0
        • MlokCZ  

          A pokud se nejede žádný pořádný terén, tak jde foukat ještě mnohem méně.

          Třeba dneska na HTčku s 2,25" TB superground po cestě do a z práce (zpět jsem si to prodloužil v lese) na jen 23mm ráfku (takže to je o něco méně stabilní) jsem měl nafoukáno taky akorát 15/18psi. I když tedy hmotnost soustavy byla o 10kg méně (jak to není éčko), tak při té kombinaci daleko méně objemné pláště a méně tuhá kostra je to reálně daleko měkčí. S tímhle už bych nemohl zaprasit v pořádném terénu, to už bych brzy něco zničil, ale to jsem ani neměl v plánu.

          A je to pak krásně pohodlné. A jede to pořád dobře.

          0 0
          • MlokCZ  

            A nejméně jsem jednou jel cca 4km na 8psi vzadu na 2,2" RK. A také se na tom dalo opatrně dojet, ale to už plavalo kvalitně. To samozřejmě nebyl cíl, měl jsem defekt (a už dále to neutíkalo) a už jsem si řekl, že to opatrně dojedu a dořeším doma. Tlak jsem změřil hned jak jsem přijel.

            0 0
          • Georrge  

            Jelikož mám taky 23mm ráfky a 2,25" gumy, tak si 18 psi (1,25 bar) nedokážu v zadní gumě představit na ježdění do práce (asfalt). Jako ano, je to pohodlné a pořád to obstojně jede, ale v zatáčce se ti to musí hrozně žvýkat ne? Ačkoli je fakt, že máš odhadem tak o 20kg méně než já, tak to možná vychází že u mě je hraniční cca. 1,5 baru.

            0 0
            • MlokCZ  

              Žádný problém se žvýkáním nemám. Ale také s tím cíleně neřežu zatáčky, co to jde. Mám jinak aktuálně 72kg, z té celé soustavy to není úplně jasné.

              0 0
              • Georrge  

                Tak to máš skoro o 25kg méně :D já zatáčky řezu hodně, tak asi proto. Na předek to moc nevadí, ale na zadku to je poznat hodně.

                0 0
        • Smazaný účet  

          No aspoň že s těma číslama nejsem sám :) Já už si říkal, že to je fakt nějaký divný. Teda možná v porovnání s většinou je, ale netuším, čím to.

          0 0
          • MlokCZ  

            Vždy je to o spoustě faktorů, především o tom co a hlavně jakým stylem jezdíš. V partě třeba další dva foukají o chlup méně než novas752, ale přitom oba váží ±100kg. Je tedy pravda, že párkrát se s tím zadařilo (třeba cvaknutý už poměrně odolný plášť), když se něco v terénu nevydařilo, ale nic častého co by donutilo foukat více.

            0 0
      • Mr.Duck  

        To mi přijde hrozně moc. Oblečenej mám kolem 70kg a na EN vozím vepředu 1.1–1.2, vzadu 1.3–1.35 podle podmínek. Grid Gravity gumy, srovnal bych to s DD od maxxis. Dopady do šutrů na denním pořádku, myslím že dávám docela velký věci. 2 bar si nedovedu představit jezdit ani na dh.

        0 0
    • MlokCZ  

      Pokud se ti to pro tvůj styl jízdy nežvejká a necinkají ti často ráfky (nebo bys je dokonce ničil a cvakal pláště), tak je to ok.

      0 0
    • Kouba_2005  

      Takže foukáš, aby se ti dobře jezdilo nebo aby se to líbilo podle nějaký tabulky? Moc se v tom nevyznám.

      0 1
    • Honza03  

      Hodím jsem pro porovnání moje čísla i když mám dost jiné gumy, jezdím na 29, ráfky 35 mm, Maxxis exo+ vpředu 2,5 a vzadu DD ve 2,4 a když je mokro, nebo nejsou šutry a asfalt tak 21,5 psi vpředu a 23,5 psi vzadu. V létě na kamenech dávám 23 dopředu a 25,5 dozadu, ale už to je cítit a není to tak příjemné. Vážím cca 95 kg s výbavou cca 110kg s kolem. Používám digitální manometr.

      0 0
    • Georrge  

      Není to úplně mimo, ale myslím že s klidem můžeš jezdit to co ti vyhovuje teď. Já mám taky skoro 100kg a na 2,25" vozím vepředu 1,5 a vzadu 2,2. Vzadu jsem vozil i méně, ale okolo 1,5 už se to citelně žvýkalo na asfaltu. Dalo by se vozit i 2,0 ale mám tam trochu rezervu, ať nemusím pořád kontrolovat. V terénu mi vyšší tlak v zadní gumě zas tak moc nevadí, ale předek rád vozím s nižším tlakem. Jo a ráfky mám 23mm, proto je to trochu náchylnější na žvýkání…

      0 0
    • Breakpain  

      100 kg cca v plné polní

      DH casing, Cush Core

      29*2,5

      ráfky FR 560

      1,75 předek

      1,95 zadek

      Když jdu níž, obvykle brzy lousknu ráfek :-/ …

      0 0
      • Breakpain  

        Zkusil jsem kalkulator, ktery mi radi viz obrazek. Defakto to sedi, jezdim to trochu niz, bo to nepocita s vlozkou do rafku …

        0 0
    • XNeo  

      No váhově jsem kolem 120kg a když jsem jel zadek 1,4 tak mám plášť zechcanej mlíkem a při doskocích pocit, že to sloupnu z ráfku. Nakonec jezdím zadek kolem 1,9. Předek 1,8. Klidně bych šel níž, ale pak bych za chvíli přišel o mlíko v plášti :)

      Zatím tam inserty dávat nechci.

      Na asfaltu to klidně fouknu na 2,2

      0 0
      • Pepe72  

        V albertu mají litr mlíka za 13,90; tak v poho :-)

        0 3
      • Andy5  

        váhově vše cca 125 kg-s ebikem

        jezdím tlaky:

        přední 1,0 bar- na 30 mm ráfek s Magic Mary 27,5×2,8"

        zadní 1,2 bar – na 35 mm ráfek s Hans Dampf 27,5×2,8"

        0 0
    • Lachtis  

      Aktualne 88 kg tezkej jezdec.

      Xc full 100mm, rafek 1501 vnitrni sire 22,5 mm, vittoria Barzo/mezcal, 29×2,25 tnt, predek kolem 1,3 bar, zadek kolem 1,5 bar.

      Xc ht, rafek karbon, vnitrek 23mm, vittoria barzo/mezcal tnt, 29×2,25, predek taky kolem 1,3 baru, zadek vetsinou kolem 1,4 baru (1,5 uz mi u ht moc drnca)…

      Fatbike, plaste 26×4,7, predek 0,28, zadek 0,39, jezdil jsem i min, ale tohle takovy univerzal.

      Jinak hodnoty sedi, mam dve nozni pumpy a i digital manometr. Spis digital manometr ukazuje o 0,1 baru min, takze je mozne, ze realne jsou hodnoty vyse jeste niz o tech 0,1 baru :-).

      0 0
      • Gwaihir  

        Takže foukáš méně než doporučí ty odkazy výše? Já na xc ht se svými 93kg a koly 29–2.2 s vnitřní šířkou ráfků 25mm mám tlaky necelé 2 bary (bezduše), tak zkusím taky o něco méně.

        0 0
        • Lachtis  

          No rozhodně :-). Já foukám obecně hodně málo. 2 bary si nedovedu představit :-). Ale vždy vozím verze plášťů se zvýšenou ochranou boků, což může mít taky vliv, že tolik pak nefoukám… Nicméně, já mám radši nižší tlaky, v terénu to pak líp drží a snažím se najít ideální kompromis, aby se to nežvýkalo, v terénu dobře drželo a „tlumilo“ a na silnici jelo. Jo a samozřejmě, aby to neodnesl ráfek, což po cca 11 letech ježdění se ještě nestalo, tak to asi mám nastavené dobře, ale jezdím XC a maratony, tedy žádné prasárny…

          Samozřejmě se bavíme o bezduších, duše snad na biku už nikdo nevozí :-D

          0 0
          • Gwaihir  

            Já mám Pirelli Scorpion MTB H light. Tak snad taky můžu zkusit 1.5–1.6 baru.

            0 0
          • Gwaihir  

            No tak jsem koukal včera asi v půlce vyjížďky a měl jsem tam 1,3 barů vpředu i vzadu. Ale i tak mi to nepřišlo měkké. Je fakt, že ty 2 bary tam foukám velkou pumpou, která má rozsah do 11 barů, takže ten tlak je hodně orientační. Pak se mi to vždy trochu samo ufukuje – moc mi ty bezduše nedrží, asi to musím celé předělat.

            Jinak tlak měřím tímto:

            https://www.decathlon.cz/…R-p-X8407245

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.