• Bohus

    Budúci týždeň chceme ísť traja bicyklom do Chorvátska s naloženými vecami, stanom a spacákmi. Denne prejsť takých 100–120 km podľa počasia a únavy. Štart je v Štúrove, ďalej prejsť zo severnej časti okolo Balatonu, ďalej smerom k Záhrebu až do Rijeky. Tam niekde sa vykúpať a naspäť ísť vlakom. Kamaráti ešte nevidel naživo more a ja len raz a aj to pred vyše 20 rokmi.

    Máte nejaké tipy kade ísť, čomu sa vyhnúť, kde sa oplatí zastaviť? Najmä ma zaujíma trasa po Chorvátsku.

    Ako je to s dopravou bicyklov chorvátskymi vlakmi? Sú na to špeciálne vagóny alebo si každý stráži svoj bicykel?

    Je v Chorvátstku povinná prilba? Ja síce mám, ale kamaráti nie.

    Je potrebná nejaká minimálna hotovosť na vstup do Chorvástka?

    0 0
    • blue  

      http://www.mzv.cz/…/default.asp?…

       

      Na hraničním přechodu při vstupu do Chorvatska může být vyžadováno předložení stanovených finančních prostředků ve výši 100 EUR/den, v případě zájezdu pořádaného cestovní kanceláří 50 EUR/den (mohou se předkládat i platební karty, šeky či jiná konvertibilní valuta). V Chorvatské republice platí přihlašovací povinnost pro cizince, a to do 24 hodin po překročení státní hranice.

      0 0
      • Bohus  

        A ako si overia, že keď im poviem, že tam idem na jeden deň, že tam skutočne budem iba jeden deň? Neviem koľko dní tam budeme, ale dajme tomu, keby sme tam boli 4 dni, tak 400 EUR nechceme minúť.

        Keď predložím platobnú kartu, ako zistia, či tam je dostačný zostatok alebo či je vôbec platná?

        0 0
    • BlickM  

      Tak já bych jel rozhodně s přilbou, i kdyby tam nebyla povinná. V dnešní době investice zanedbatelná.

      Do Chorvatska jezdíval „Jadran expres“ do kterého se dali naložit kola, motorky i auta. Já bych ušetřil cestu přes Maďarsko a jel vlakem, a o to víc jezdil po Chorvatsku a Černé hoře.

      Minimální hotovost asi moc nekontrolujou, když jsem tam jel autem, po mě nic nechtěli, taky neni problém vybírat mezinárodní platební kartou.

      0 0
    • frbiker  

      Tady je popis cesty na biku  do Chorvatska od mýho kamaráda : http://www.davidhavel.wz.cz/…at/index.php?…

      0 0
    • Bohus  

      Odpoviem si sám, lebo sme sa už zdraví a živí vrátili.

      Nakoniec sme išli z južnej strany Balatonu. V Maďarsku sú vo všeobecnosti horšie cesty ako u nás. Častá je tam značka zákazu vjazdu cyklistov, aj na paralelnej ceste popri diaľnici. Keď je vedľa cesty aj 100 m kus cyklochodníka, tak je na ceste pre cyklistov zákaz. Hlavné ťahy okolo Balatonu k hraniciam sú dosť plné. Okolo celého Balatonu je cyklochodník, ale je dosť kľukatý, občas dosť nekvalitný a že vraj býva aj dosť plný.

      Prešli sme cez prechod v Letenye, kde je tiež zákaz vjazdu cyklistov, ale na hranici len mávli rukov, lebo inak sa veľmi ani nedá.

      Chorvátske cesty sa mi zdali lepšie ako u nás. Cesta pri mori zo Senj do Rijeky je veľmi plná. Ostatné cesty boli v pohode až na nedeľnú cestu smerom zo Záhrebu.

      Lacné ubytovanie v Chorvátsku je problém. So stanovaním na lúke sme nemali problém, ale pri mori sa ťažko hľadá vhodné mieste, takže sme spali v kempe.

      Chorváti majú redšiu železničnú sieť a aj celkovo to tam vyzerá menej používané. Bicykle sa prevážajú v normálnych vozňoch, platí sa sprievodcovi sumu, ktorú si podľa nálady vymyslí.

      Výlet bol ináč super. Fotky s popismi sú tu: http://picasaweb.google.com/…raChorvatsko

      0 0
      • mosquito  

        a kolik po vas chteli v kempech? me tam ceny pripadaly jeste celkem lidsky a kvalita vice nez dobra .. vetsinou 8–9Eur .. takova italie a jejich „camping village“ startovaly na min 10ti + nejake dalsi kravske poplatky (vyjimka byl kemp za 7,50 ale tam mely turecky zachody a bylo to hned u zeleznice – fakt bozi), slovinsko bylo treba 7–8 .. mno a vesmes mimo italie se dalo neco malo slevit (treba neplatit za auto apod .. teda v italii sem ukecal rodinnou cenu)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.