Javorníky,dva výjezdy ,co mi nedají spát.

13 nepřečtených
  • pitos

    Plánuji cestu na Vsetínské vrchy a Javorníky. Chtěl bych jen drobně poradit: Jak nejlépe z okolí Horní Bečvy vyjet na vrch Kotlovvá.Žlutá,ze­lená či jinak.Jde mi o co nejméně tlačení,pěkný výjezd…(Horní Bečva ani ta Kotlová není podmínka,jen tak přibližně.) Dále výjezd z Lemešná-sedlo na Velký Javorník. Jedna varianta je určitě přes SK po té klikaté asfaltce,dále žlutá a pak modrá zase po asfaltce.Dá se i jinak,spíše terénkem,zpevněná cesta třeba?

    0 0
    • Belial  

      Ahoj. 1) Doporučuju vyjet z Horní Bečvy na Soláň a potom po hřebeni (Kotlová) na Bumbálku, zpět na Horní Bečvu to můžeš vzít přes Martiňák (přejezd přes hl. cestu asi 100m). 2) Do sedla Lemešná se dostaneš jedině z Bumbálky (předpokládám, že tam nepojedeš autem). V tom případě si tu cestu protáhni na Slovensko, jmenuje se to Melocik (bývalý motorest), nejde minout. Směrem na Bytču. Odtud vede značená cesta na Kasárna (V. Javorník). Můžeš pokračovat dál po hřebeni např. na Kohútku a potom sjet do N. Hrozenkova. Kousek zpět po hl. cestě, vyjet na Tanečnici, Soláň a Horní Bečva. Obě trasy jak jsem je popsal jsou na celý den. Každopádně by se daly vymyslet i lepší :), ale když jsi chtěl tu Lemešnou a Kotlovou.

      0 0
    • snowfil  

      Ahoj, z Horní Bečvy se přímo pod Kotlovou dostaneš po zelené (doufám, že je zelená:-) turistické značce, která vede po normální lesní cestě, na místní poměry je to myslím celkem pohodový výšlap. Ostatní možnosti z té strany neznám a vzhledem k tomu, že jsme na BIKE-foru silnici na Soláň neberu jako variantu;-). Ze sedla pod Lemešnou myslím stojí za to jet po červené i když tě na začátku čeká tlačící úsek (cca 300 m, tlačil jsem to asi před měsícem a je z toho slušný tobogán:-( Pak už je všechno jetelné – dostaneš se na hřeben a po něm na Velký Javorník. Do sedla pod Lemešnou se dostaneš buď z Podťatého (Velké Karlovice)-asfalt a pak šotolina, z Makovského průsmyku (partyzán) – lesní cesta a singltrek nebo z Makova – asfalt. Další možnost je ta, co doporučuje Belial – sedlo Javorník (Melocik – na silnici z Makova do Bytče) a po hřebeni (červená-modrá-červená značka) na Velký Javorník. Toto je asi nejlepší (ve smyslu nejhezčí) varianta, ale myslím, že se na Melocik nechceš dostávat po vlastní ose, takže to připadá v úvahu, když tě tam má kdo odvézt. Kdybys chtěl nějaké další tipy v okolí Velkých Karlovic, tak mi napiš email…

      0 0
    • karel*2  

      Nedá mi to nereagovat. Doporučuji spíše následující náš již několik let velmi oblíbený okruh. Autem do Nového Hrozenkova, zde zaparkovat u odbočky na Vranču (Kohutku), pak již kolmo na hřeben směr Kohutka. Až na hřeben na Kohutku se dá vyjet po nové alfaltce nebo pro náročnější po tur. značce, která odbočuje v Hrozenkově z asf. cesty doprava asi po 300m ? po odbočení na Vranču z hlavní cesty. Z Kohutky již po hřebeni přes Portáš, Malý Javorník, (krásné výhledy), Kasárna (dobrá hospůdka), náročnější to vezmou vrchem přes Velký Javorník (minou ale hospodu pokud k ní nesjedou dolů po sjezdovce), pak dále do Sedla Lemešné (ale NE po nové asfaltce vedoucí do Bytče) nýbrž pěkně terénem, ze sedla vede stoupák (dá se vyjet !!) směr Bumbálka, pak přes tzv. Tabule (napojuje se zde hlavní cesta od Karlovic na cestu Bumbálka-Bytča). Dál možno kousek cca 1–2km po hlavní cestě na Bumbálku (dobrý bufet) a dál po hlavní cestě směr Rožnov po cca 1km odbočit doleva prudkým výjezdem na Třeštík (také hospoda). Odpůrci asfaltu mohou jet z Tabulí na Třeštík stále terénem vrchem kolem dřevené rozhledny nad Bumbálkou. Z Třeštíku po hřebeni (nároční přes kopec Vysoká), méně nároční ho podjedou zleva, přes Benešky na Soláň (dobrá hospoda). Pak je možné sjet po žluté do Karolinky a po hlavní cestě do Hrozenkova k autu nebo pokračovat přes kopec Tanečnici a pak teprve sjet do Hrozenkova k autu. Tanečnice lze taky podjet zleva. Celý okruh cca 50–60km. V případě zhoršení počasí je možné se vrátit skoro v libovolném bodě zpět na hlavní cestu vedoucí údolím k autu. Opačný směr není dle mého názoru tak zajímavý.

      0 0
      • pitos  

        Tobě také díky,tak nějak to vezmu(alespoň tvůj začátek) ten druhý den domů. A neboj, asfaltu se určitě vyhnu:)

        0 0
    • pitos  

      Moc vám oběma děkuji za rady a tipy. Jen pro upřesnění,já jedu na dva dny,budu cestovat z Beskyd. Vystoupím ve Franš.pod Radhoštěm,lanovkou na Pustevny,Sjezd k H.Bečvě,výjezd na to Kotlovou,přes Bumbálku na Lemešné sedlo,na V.Javorník(ještě zvážím vaši varianu to protáhnout přes to slovensko)no a dál po hřebenu asi na Kohutku. Někde přespat,buď pod širákem nebo penzion-podle počasí a na co natrefím, pak už jen cesta domů přes Beskydy-Bubmálka,Bobek,Os­travice-Havířov. Ten první den by měl podle mě být reálný,dám to v pohodě i s tím slovenskem,co myslíte?

      0 0
    • Ježek40  

      Ahoj . Také potřebuji radu: Chtěl bych na tři dny do oblasti Javorníků: Chci přespat pod stanem dvě noci v kempu Machůzky u Velkých Karlovic.

      Mám v plánu 2 trasy : trasa 1: Kemp Machůzky – Velké Karlovice – Karolínka – Nový Hrozenkov – Kohútka – po hřebeni na Kasárne – po silnici (cyklo 6184) na Machůzky

      Trasa 2:

      Kemp Machůzky – Velké Karlovice – Karolínka – Nový Hrozenkov – po modré směrem na Tanečnici- pod Tanečnicí odbočit v pravo na cestu označenou středovým křížkem na mapě – Soláň – Třeštík a z Třeštíku po zelené a cyklo 6020/1 na Machůzky

      Chtěl bych obě trasy projet co možná nejjednodušeji. Můžu trasy projet jak jsem je naplánoval , nebo opačným směrem.

      Popřípadě jiný návrh.

      Děkuji

      0 0
      • bathed  
        1. jeď opačně… po cyklostezce pod Podťaté, nahoru po silnici na

        kasárna. Odsud pak na kohůtku. Doporučuju si to natáhnout po červené až po krkostěnu apak po modré kolem čerňanské kyčery vyjedeš kousek pod Halenkovem. Pak zpátky po cyklostezce do kempu…

        1. Tohle celé mi moc smyslu nedává. To co kreslíš nahoru na hřeben je

        Brodská. Modrá – Malá brodská, je makadamová pruda. Hrubá (žlutá) je o chlup zajímavější, ale jezdit to nahoru? … Mnohem hezčí do kopce je Raťkov. Je to žlutá stezka už z Karolinky. Vyjedeš až na Čartáku a asi nejkrásnější hřeben Vseetínských vrchů -benešky, budeš mít před sebou. Je otevřený a jsou tam krásné rozhledy. Ten úsek co ti rozmlouvám – Tanečnica – Čarták (Soláň) je komplet v lese a když z lesa vyjedeš, je tam asfaltka… Na konci hřebene chceš dolů po zelené (Babská) a to je taky celkem škoda. Stačí vyjet kolem sjezdovky dál a budeš u nejlepší Beskydské rozhledny – Sůkenická. Vynechat tohle je nesmysl. Dál potom po červené dolů až k Partyzánovi. Kolem Horalu pak dolů do dědiny.

        0 0
        • Ježek40  

          Moc děkuji ze radu. Trasy jsem si stáhl z cykloserveru i když výšlap po modré se mi také moc nezdál. Proto jsem rád za každou radu, aby jsme se mohli i kochat a ne se nadměrně sedřít. Díky

          0 0
        • skobic  

          Po modré z Nového Hrozenkova(údolí Brodská) to je naprosto v pohodě, ale na Tanečnici už mi taky přijde zbytečné vyjíždět.

          Jakmile se vyškrábeš nahoru na rozbitou asfaltku(která vede z Karolinky od školy – údolí Kobylská), tak už je relativně dobrá cesta až na Soláň. Ale jak tak koumám tu mapu, tak je to tam tak i označeno.

          Ta pěšina k Tanečnici(po modré do leva) je pěkně roz..á od lesáků a navíc po deštích to bude taky pěkně vypadat.

          0 0
    • bosmilan  

      Z Kotlové jsem jel dolů po žluté do H.Bečvy a co si pamatuju,tak to bylo po šotolině,takže určitě by to mělo jít i v opačném směru.

      A z Lemešné na V.Javorník jsem jel loni po červené a moc se mi to líbilo a jediné místo kde jsem tlačil,tak byl prudký výjezd poničený težbou kousek za Sedlem Lemešná.

      0 0
    • Ježek40  

      Díky za rady, trasy mám uloženy přesně podle „batheda“ už z ohledem na to , že budeme nakonec bydlet v chatce v kempu „U splavu- Hovězí“. Takže Krkostěna a pak modrá na Halenkov je podle mě ideální. Ještě bych se zeptal, jestli je turistická žlutá z Karolínky na hřeben sjízdná/výjezdná/ i po deštích, nebo vzhledem k novému ubytování, je lepší vydat se na hřeben jinou cestou? Pokud možno co nejjednoduší a kde si máme dát na trase nějaké ty borůvkové knedlíky. Valíme už v úterý.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.