• camron

    Jak přesně zvolit velikost treter? Nikdy jsem to na noze neměl, takže bych potřeboval poradit. Má ta bota těsně obepínat nohu, nebo být trochu volnější? A jak je to s palcem, když se dotýká předku vnitřní strany tretry? Je lepší, když je to natěsno nebo když je vepředu trochu místa? Trochu se bojím, že jakmile to někde začne trochu tlačit, tak se to bude stupňovat až do nesnesitelného pocitu nebo bolesti…

    0 0
    • Lister  

      no tretra by měla dobře sedět, nebýt zbytečně veliká, ale zase aby se ti palec dotýkal vepředu tretry tak to taky nění ideální, protože pak to může nepříjemně tlačit.

      Jinak můžeš počítat s tím že tretra doboku možná trochu povolí (zvláště pokud je to kůže) ale na délku neuhne ani o mm.

      Jo a vem si ponožku s kterýma budeš jezdit, rozdíly v tlouště nohy jsou s různýma ponožkama překvapivě markantní :)

      Jinak já mám tretry dost na těsno, kromě tenké ponožky tam nic nencpu, ale mě to nevadí, protože do chladného období mám jiný pár.

      0 0
    • mosquito  

      kdyz sem ted botky kupoval tak sem se ptal na totez, odpoved byla takova ze opravdu tesny tretry kde citis fakt vsema prstama botu jsou lepsi snad jen na zavody, ale pak ti muzou odpadnout prsty – tak sem vzal radeji trosicku vetsi a urcite sem udelal dobre, mimo to se noha v prubehu dne meni (trosku natece atd) .. musis se v nich citit celkem pohodlne ale zase ti na te noze musi poradne drzet, urcite zkus vic typu – sam poznas ze je ve znackach hodne velkej rozdil v tvaru boty

      0 0
    • Honza z H  

      Ideální je, když mám vpředu tolik místa, že mohu v nich ještě pohnout prstama. Důležitější je podle mě výztuha pod kufrem, pro sportovní a závodní použití pak ještě pevný skelet a dobrá kotníková přezka, která Ti zajistí pevnou patu. Na turistiku mám měkčí botky pohodlnější pro chůzi, do kterých vlezu i se zimní ponožkou na tkaničky s jištěním na suchý zip. A na zimu do sněhu je lepší pořídit kvalitní zimní tretry, nebo jezdit na platformách.

      0 0
    • camron  

      děkuju za odpovědi…:-)

      Jinak se ještě zeptám: Stačí u tretry 2–3 přezky na sucháč? Nebude se to počase, kdy to přijde do kontaktu s vodou (atd.) rozlepovat? Není lepší ještě přezka u kotníku (ale to už je asi vyšší cenová, že?).

      0 0
      • Luža  

        Přezka je rozhodně lepší, ale mám tretry na 3 sucháče druhej rok, 10t km a je to bez problému. Peru je v pračce a dost v nich i nachodím, jak po lese tak po hospodě :)

        0 0
      • Lister  

        jezdím je třetí nebo čtvrtou sezonu (už ani přesně nevím) a jsou jak nový, drží to pořád fest, je to rozhodně lepší než tkaničky, protože se to dá jednoduše štelovat i za jízdy, čehož dost často využívám :)

        0 0
    • Volf  

      Jen si nekup úplně těsný. Nepovolej a zblázníš se. Je to stejný jako s helmou. Pod ni taky potřebuješ dostat i čepici nebo šátek. I do bot když je chladno to chce dvě tenký ponožky. Já mám Geka v.44 a normální boty 43. Většinou jsou ty tretry malinko menší než normální boty. Možná jsou vyjímkou spešly.

      0 0
    • elbi  

      Koupil jsem si těsný tretry s tím že povolej, ale chce to malinko volnější. Úplně těsný fakt nekupuj, já už se koukám po jiných, stačí aby trochu natekla noha při delší vyjížďce a je to peklo :-/. Suchý zipy stačí, mám LAKE na 3 sucháče a drží v pohodě.

      0 0
    • Luka  

      …přesnou!

      0 0
    • JMT  

      Ja bych vzal asi 38 nebo 42 na blbou otazku blba odpoved. Asi ty co ti budou ne ? sis nikdy nekupoval boty ? :-O

      0 0
      • mosquito  

        no me ta otazka nepripadne az tak hloupa (taky sem netusil) – treba boty na trek se kupuji vetsi, lezecky zase mensi, lyzaky na tesno

        0 0
      • camron  

        Možná, kdyby sis přečetl celý dotaz a ne jen nadpis, bylo by to lepší. Holt člověk, který celý život nosil pohodlné botky a najednou si nasadí tretry, které jsou jako kámen, to vnímá trochu jinak, než ostřílený biker. A udělat chybu za 3–4 tisíce si fakt dovolit nemůžu.

        0 0
    • enjoy  

      uplne stejne jako boty jiny! vem si frote fusekle a jdi vybirat. doporucoval bych jeste ne uplne tesne na sirku,to poznas az na kole proc.

      0 0
      • Luka  

        no. ono je to jak u ceho. ja vzala jednou trochu volnejsi na sirku, a nestacila se divit jak MOC se roztahly. Na druhou stranu, speshly se mi jeste neroztahly vubec, a to uz jim tahne skoro na treti rok :)

        0 0
        • Andrysska  

          Já jsem měla tretry, které mi sedly na nohu tak tak. Začala jsem s nima jezdit a nedalo se to vydržet- bolely mě asi po 20km všechny prsty. Tak jsem se rozhodla, že si koupím větší a teď se jezdí úplně samo, pohoda, nikde nic netlačí.Takže já doporučuji radši trošičku větší, než těsné.

          0 0
    • Lister  

      Nechci zakládat nový thread tak to hodím sem:

      Které firmy dělají MTB tretry v polovičních velikostech – konkrétně 42,5. Něco dělá spešl, ale až vyšší modely. Sice každá bota je trošku jiná, ale u mě v 90% případů je 42 na pravé noze (kterou mám lehce větší) už natěsno a velikost 43 zase na levé menší noze nepříjemně veliká.

      0 0
      • jonti  

        Neviem, ale napr. SIDI to maju tak, ze je velkost na pol rovnaka na dlzku, ale je sirsia.

        0 0
      • Pebe  

        taky mám nohy lehce jiný, 42–43, vozim tretry 44 a je klid ;-)

        0 0
    • pavlix  

      Je to trochu loterie, kupuju od stejne znacky a jiz si troufnu objednat i po internetu, akorat posledne jsem se teda fakt netrefil, koupil jsem zimni o cislo vetsi a prehnal jsem to. (jsou na prodej za 1/2 cenu kdyby mel nekdo zajem, vel 44. viz. obr.)

      K otazce: vem ponozky ve kterych budes jezdit a vyzkousej vic znacek, u speslu muzu rici, ze se moc neroztahnou a drzi stale tvar a velikost i po delsi dobe.

      0 0
    • Lasky  

      Jsem líný číst všechny příspěvky, tak to možná bude opakování, ale já mám raději tretry na délku o kousínek větší, abych mohl lehce zahýbat prstama. Jak pro uvolnění nohy, tak proti zimě je to fajn. Jinak samozřejmě v oblasti nártu bota musí sedět abys v tom nelítal :-)

      L(.)

      0 0
    • WjTF  

      Nechci zakládat nové téma, tak to píšu sem.

      Víte někdo jaký je rozdíl mezi:

      Shimano sh m088

      ( http://cyklisticke-tretry.heureka.cz/…-m088-cerna/ )

      a

      Shimano sh m088L

      ( http://cyklisticke-tretry.heureka.cz/…m088l-cerna/ )

      Jsou ty „L“ třeba prodloužené, nebo jsou ty boty stejný? Díky.

      0 0
    • JK_Cookie  

      Nechci zakládat další vlákno tak zkusím obnovit toto starší.

      Jedná se mi o tyto boty https://www.kola-radotin.cz/…hitered79791

      Vzal jsem velikost 42 podle klasických bot. Dle rozměru výrobce je délka vložky 27,3cm tedy větší než skutečná délka mého chodila asi o 0,5 cm, tudíž při roztažení nohy se do boty vejdu. Problém mám s levou botou, kde mě pocitově tlačí v oblasti malíčku, asi mi jinak nárost než na pravé noze, která je v pohodě a bota sedí krásně. Logicky, čím botu více stáhnu, je to více z boku na malíčku cítit. Myslíte že bota trochu povolí?? V botách chodím zatím jen po bytě jelikož uvažuji že je ve 14 denní lhůtě vrátím. Nebo mám zkusit nějakého obuvníka (ševce) jestli by to roztáhl v daném místě, popř. koupit roztahovací pěnu na boty, ale co jsme hledal tak je převážně jen na kožené boty.

      Díky za rady.

      0 0
      • snas89  

        Co mi prodavač (SIDI) řekl, tak dobrá – pevná tretra by se neměla roztáhnout.

        A že u nich hodně lidi kupujou tretry, který jdou počase vracet, nebo kupovat nějakou jinou značku, protože se to nikdy neroztáhlo. Takže mi doporučil ať u nich nekupuju a raději se porozhlídnu jinde. Asi i ty s tím moc nepočítej.

        Řešil jsem něco podobnýho jako ty.

        Koupil jsem Giro empire s tkaničkama.

        1: vrchní díl tretry je z jednoho kusu materiálu, takže ideálně obepíná nohu

        2. dírek je 7, to znamená, že máš 7 míst, kde na tretře můžeš ovlivnit utažení

        ty tretry na obrázku mají body s místem vlivu jen 2.

        takže u těch tkaniček můžeš líp dávkovat to semknutí okolo nohy.

        Např. já to mám dole spíš volnější, a utáhnutý až nahoře. Noha je dobře obepnutá, v botě necestuje a přesto je to volnější tam, kde potřebuju.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.