• hajda

    ahoj, mam takovy maly dotaz pred blizicimi se vanocemi. Otec jezdi rekreacne na trekingovem kole Superior Corsair a protoze jezdi se znamym, ktery ma horaka, tak obcas zabloudi i do lehciho terenu. Tam samozrejme trek nema prevody do pomala a otec musi slapat moc silove a tak jsem si rikal, ze bych mu vymenil kazetu, ktera je momentalne v rozmezi zubu 11–30. Prvni dotaz teda je jestli prechod na 11–32 nebo 11–34..abych pravdu rekl nevim jak moc velky rozdil muzou ty 2 nebo 4 zuby byt.a tak se ptam co doporucite. dost dulezite je pri rozhodovani, jestli ta kazeta 11–32(11–34) ma oproti kazete 11–30, ktera je tam tedka odstupnovane vsechny kolecka jinak a nebo jestli se pocet zubu lisi jenom u nejvetsiho kolecka..dik za radu.

    0 0
    • MlokCZ  

      11/30 bude pravděpodobně 8čková kazeta. 11/34 je úplně stejná, akorát je tam navíc ten devátý pastorek 34.

      A pokud je to opravdu osmčikčková kazeta, tak tam devítkovou 11/32 ani 11/34 nedáš (tedy dáš, ale fungovat to nebude).

      8čkové kazety pokud vím, tak jsou běžně k mání maximálně 11/32, ale i tohle už je divná kazeta kvůli odstuňování.

      0 0
      • hajda  

        no tedka je tam osmickova kazeta 11–30. No tady jsem nasel tu 11–34 a je to psane jako osmickova kazeta Shimano Alivio/Acera . jinak tady je Alivio

        0 0
        • hajda  

          samozrejme potrebuju 8čkovou kvuli pakam na riditkach…

          0 0
          • t29  

            nejjednodušší technicky je vyměnit jen kazetu – v takovém případě doporučuju 11–34, ať je ten převod co nejlehčí. Otec si bude muset zvyknout na jiné odstupňování převodů.

            nejjednodušší uživatelsky je vyměnit kazetu za 9sp 11–34 a současně s ní i řazení (Deore Rapidfire) – v tom případě budou všechny převody stejné jako doteď a přibyde jeden navíc.

            ještě můžeš vyměnit kliky, u crossu jsou obvykle 48–36–26, MTB kliky mají převodníky 44–32–22. Rozdíl 26 vs. 22 vepředu je větší než 34 vs. 30 vzadu. Pak se změní celé zpřevodování a ubyde nejtěžší převod.

            nebo můžeš vyměnit klidně kazetu, řazení i převodníky, jestli se to vyplatí.

            0 0
            • hajda  

              dik za radu. pokud bych teda menil kliky musel bych menit i stred..u tehle klik Shimano uz je i stred..je to lepsi varianta nez koupit kliky treba Alivio a k tomu osu Octalink nebo kliky Alivio s ctyrhranem a k tomu nejakou osu ctyrhran..?a dostanu to vlastne na to kolo?.:D ja tohle nikdy nezjistoval a nedelal tak sory za blbe otazky…:D:D

              0 0
              • Žulda  

                Já to dělal na swvým krosovým Supovi, vyměnil jsem jen kliky za ty Alivia se 4hranem a musel jsem vyměnit i osu, byla moc dlouhá. Svěřil jsem to ale servisu, nechtěl jsem laborovat s délkou.

                0 0
              • Smazaný účet  

                mam na jendm kole ty alivka se ctyrhranem. Kdyz trochu prislapnu na velke pile, tak zacne skrtat o presmyk. Moc mi to nevadi, ale pokud bys vzal ty kliky s dutou osou, tohle by se dit nemelo. Ale jak jsou na tom s vydrzi lozisek, to nevim.

                0 0
        • MlokCZ  

          Tak ta 11/34 osmičková tedy existuje, takovou šílenost bych fakt nečekal, to bude už hrozné odstupňování.

          To bych raději vyměnil ty kliky na bikové převodníky jak radí t29.

          Zisk 22×26 převodník je výrazně větší než ztráta 48×44. Ten rozdíl u malé placky je ± dvakrát tak velký než u té velké.

          0 0
      • zichis  

        Kecyš. I osmičková se dělá v rozsahu 11–34. Třebas CS-HG30–8mi (AO) Pastorky má stejné jako např. devítková CS-HG50–9ti 11–34, jenom jí chybí pastorek 30z, což je dost *******. Řadit z 26 hned na 34 … uff! To je zlý.

        hajda, nejlepší řešením pro tebe bude koupit tu zmíněnou CS-HG50–9ti 11–34, roznýtovat ji, pastorek 11z hodit do popelnice, původní spacery hodit po psovi a dát tam spacery ze staré 8-mi kazety. Teda pokud je taky Shimano. Mám obavy že spacery se Sram kazety by na SH pastorky nepasovaly.

        Předpokládám, že pastorek 11z tvýmu otci chybět nebude, pokud nejezdí závody.

        Doporučení na závěr: Až to budeš předělávat, nenechávej tam původní řetěz jestli už má něco najeto, zbytečně bys s ním dokurvil novou kazetu.

        0 0
        • hajda  

          ou..to uz je teda monstrozni montazni akce..:Dno jako ten napad s vymenou klik se mi celkem libi protoze s tim stredem neni neco uplne fpoho takze by stejne sel do vecnych lovist.a pokud se to tim poresi tak jsou to 2 mouchy jednou ranou..ale i tak moc dik

          0 0
    • Ricci  

      Pokial ta pusti prehadzovacka a retaz,tak daj 11–34,nebude sa tolko trapit v prudsom kopci…

      0 0
    • akula  

      Kazetu 11–34 asi neseženeš a néž měnit 11–30 za 11–32 bych ještě zvážil výměnu klik za mtb. V rámci ceny kola by mohly stačit třeba nějaký Alivia za cca 600, což není o moc větší investice než nová kazeta.

      0 0
      • Ricci  

        ale zozenie : http://www.kupkolo.cz/…-8_2535.html

        0 0
      • Pavel  

        Taky si myslím. Ty dva (čtyři) zuby nic nezachrání, MTB kliky pomůžou víc…

        Ale jinak osmičková kazeta 11–34 existuje (stačí hledat tzv megarange) např http://bike-tuning-centrum.cz/…garange.html (první, co mi to vyhodilo)

        0 0
        • akula  

          No mě teda ty megarange kazety nikdy nevyhovovaly, svýho času jsem jednu jezdil (to byla tuším ještě sedmička) a šla rychle pryč. Ten skok mezi dvojkou a jedničkou je moc velkej, když dvojka je už moc težká, tak na jedničku šlapeš na místě. Je to ale jen můj názor, někomu to třeba vyhovuje.

          0 0
    • Vilém  

      Nevim co tam ma za kliky, ale pokud jsou se trekovejma prevodnikama, tak by nebylo od veci treba vymenit nejmensi pilu za bikovych 22z. Pokud pouziva klasicke MTB kliky, tak tam leda ta kazeta.

      0 0
      • hajda  

        jsou tam trekove kliky.pokud bych teda menil kliky, musel bych menit i stred..u tehle klik Shimano uz je i stred..je to lepsi varianta nez koupit kliky treba Alivio a k tomu osu Octalink nebo kliky Alivio s ctyrhranem a k tomu nejakou osu ctyrhran..?a dostanu to vlastne na to kolo?.:D ja tohle nikdy nezjistoval a nedelal tak sory za blbe otazky…:D:D

        0 0
        • Vilém  

          Nevim co ma v soucasnosti za kliky. Mozna by stacilo vymenit jen ten malej prevodnik. Byl by sice skok z 36z na 22z, ale fungovat by to mohlo. V pripade vymeny celych klik za MTB 22/32/44z asi nejlip vychazi ty deore z prvniho odkazu. Otazkou vsak je, zda by mu potom nechybely naopak tezsi prevody.

          0 0
          • t29  

            Toho crosse má i taťka, jsou tam Acera kliky na čtyřhranu.

            Zmíněné Deore 542 z prvního odkazu jsou zbytečně drahé, kousek pod nima jsou starší 532:

            http://www.kupkolo.cz/…32_2625.html

            za ušetřené dvě stovky koupí klíč na misky:

            http://www.kupkolo.cz/…sky621.html

            0 0
            • hajda  

              aha..tech jsem si ani nevsiml..dik za tip..jinak este k te vymene.predpokladam ze si na tom kole asi nekdy jel, tak jsem se chtel zeptat, jestli neni zase na druhou stranu rapidni rozdil v jizde na nejvetsi talir..?

              0 0
              • t29  

                když vepředu místo 48 dáš 44, je to jako kdybys vzadu místo 11 dal 12 zubů. Nebo jinak, místo 40 km/h pojedeš 37 km/h při stejné frekvenci šlapání. Což by rekreačnímu cyklistovi nemuselo vadit.

                každopádně na osm nebo kolik let staré kolo bych v první řadě zkusil ten 22z převodník… ještě čumím na to kupkolo, že 22z XT převodník je levnější než 22z Deore :)

                http://www.kupkolo.cz/…no_3829.html

                0 0
        • PepikW  

          Jak píše Vilém, nejjednodušší je vyměnit nejmenší převodník. Já měl původně na krosu 48–36–26, pořídil jsem alu Gebhardta 22z. Investice minimální, a efekt maximální :o)

          Kazetu bych nechal, má lepší odstupňování. Megarange nikdy, to je na nic.

          0 0
          • hajda  

            jestli to teda dobre chapu, tak radis vymenit jenom nejmensi kolecko? takze misto soucasneho, ktere ma 26 tam hodit nove ktere bude mit 22..?a zbyle 2 kola zachovat?

            0 0
            • t29  

              chápeš to dobře. například tenhle převodník s počtem zubů 22:

              http://www.kupkolo.cz/…510_913.html

              jenom mi někdo potvrďte, že crossové kliky mají stejnou rozteč děr pavouka jako MTB, v tom nemám jasno.

              0 0
            • PepikW  

              Přesně tak, pokud teda převodníky nemáš nýtované. Ještě jsem musel o článek zkrátit řetěz.

              0 0
    • hajda  

      dik vsem za rady. nakonec jsem to vyresil spolecne s resenim problemu stredu koupi novych klik. Po vanocich napisu jak jsem se s tim popral..:D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.