• Eliška

    Zdravím, vybírám si v současnosti nové horské kolo. Jsem poměrně vysoká, měřím 175 cm, vážím 58 Kg, mám dlouhé nohy a krátké ruce i tělo. Vybírám si kolo do 20 000 Kč. Už jsem obešla pár bike obchodů a po vyzkoušení různých modelů pánských i dámských mi sedla až dámská geometrie. Nakonec mi sedl model od Specialized Myka a Merida Juliet. Co si myslíte o těchto dvou modelech?

    Mockrát děkuji za odpovědi:-)

    0 0
    • siafu  

      dej přímo odkazy na kola

      jinak Specialized bez slevy, tak poměr cena/komponenty nic moc, platíš za „Specialized“ a Merida – jestli to je letošní model – tak snad v srpnu/září zlevňuje o 20–30 %, takže tu by si za současnou MOC člověk z principu zase nekoupil :)

      0 0
      • Eliška  

        Pár odkazů těch mých favoritů:

        1. http://www.merida-bike.cz/…et-TFS-700-V
        2. http://www.merida-bike.cz/…s-200-d-2011

        (tady bych si každopádně vyměnila vidlu)

        1. http://www.kursport.cz/…t-disc-2011/

        ( u toho ,,spešlu,, si nevím moc rady, už si totiž přesně nepamatuju ten model, který jsem si zkoušela, ale ta geometrie by měla být u těch Myka stejná..?)

        To první kolo je mým favoritem, když jsem si to zkoušela, tak jsem byla moc spokojená, ale mám strach, že v terénu to kolo bude težkopádné? Tady jsem si četla některá fora a spíše lidi radí Juliet nee…tak nevím:-(

        0 0
        • Neunzikger  

          Co se týče délky rámu – tak se podívej na parametr „efektivní horizontál“ u Meridy to značí AH

          http://www.merida-bike.cz/…LIET_TFS.pdf

          je u dámských rámů kratší než u pánských. Připočti k tomu délku představce a máš zhruba vodorovnou vzdálenost sedlovky od řidítek. (Další parametry mohou ještě trochu ovlivnit „pocitovou délku posedu“: sklon představce, šířka řidítek, úhly…). Někteří výrobci dělají „pánské“ rámy kratší – srovnatelné s Jůlií od Meridy, jiní delší než Merida pánské. Často má jedna značka kola delší rámy pro sportovní využití (dražší kola) kratší rámy pro nákupní použití (levnější kola). To stačí dorovnat délkou představce, tzn. budeš-li si zkoušet jiné kolo a bude se Ti zdát dlouhý posed – řekni si o výměnu představce za kratší např. 70 mm místo 100 mm.

          Ta Juliet má docela potopený šlapák značeno H: 45 mm. Pro malé figury a kola s kratšími klikami to je OK pro 175 cm tělesné výšky a dlouhé dolní končetiny jsou vhodné kliky délky 175mm možná i 180mm – abys na hrblikách nedrcala šlapkami o zem. Jedna věc je projet kolo před krámem, druhá je terén – tam třeba zjistíš, že zvolená geometrie posedu by byla vhodná upravit. Posed můžeš ladit po týdnu, měsíci i letech.

          Na „dámské“ rámy se nemusíš upínat – pořešíš to volbou délky představce.

          0 0
          • DaSnail  

            kratší rámy pro nákupní použití (levnější kola)

            dobre 8o)

            0 0
          • ZuzicK  

            Dorovnávat nevhodnou délku kola představcem je blbost. V rámci pár cm ano, ale aby zjistila, že jí je 5cm krátký a dala tam 10cm nebo delší.. lehce se tím změní ovladatelnost.

            Jestli ji sedí dámská geometrie, tak ať ji bere. Souhrnně by to měly být vyšší, kratší rámy, což je pro delší nohy/kratší trup (oproti chlapům) ideální.

            A ty 175 kliky bych tam klidně nechala.

            0 0
            • Neunzikger  

              Tvůj příklad dorovnání krátkého rámu dlouhým představcem považuji v tomto případě – pro ženu s dlouhýma nohama, které vyhovuje Merida Juliet – za iracionální a snad nereálnou. Tady přichází v úvahu opačná varianta – pokrácení posedu na delším „pánském“ rámu. Tedy např. na místo 100 mm představce kratší – třeba těch 50 mm. To je vpoho.

              Ale pokud pošleš odkaz na rám, který je o 5 cm kratší než referenční Merida Juliet, dám Ti zapravdu, že i Tvá varianta je pro případ tohoto vlákna možná.

              0 0
              • ZuzicK  

                Kratší představec ok, ale když někde vidím 15 představec u sportovně založeného kola tak se mi ježí vlasy na hlavě :-)

                0 0
    • Ruprt2  

      ženám se obvykle líbí kola Cube. Mají taky zajímavou ženskou geometrii WLS.

      Ale tady se za tuto značku trochu platí.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.