Jaka je cena kola podle policie cr?

17 nepřečtených
  • Kuba78

    http://praha.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

    500kkc skody / 1600 kol = 312,50 kc za jedno kolo. Takze pokud nekomu z vas ukradli treba nejakyho Canona, asi to nechodte ani hlasit, policie asi pouziva ocenovaci tabulky tak z roku 1920…

    Pripadne to muzete vymahat po sedmkrat trestanem mladikovi, az ho za pul roku zas pusti..

    0 0
    • milan.v  

      To člověk zkrátka nechápe …

      0 0
    • okam_z_brna  

      včetně poškozených dveří, takže to bude ještě míň

      0 0
      • tiktak  

        Ono jde o to, zda to je vyjádření policie, nebo si autor článku nepopletl řád u číslovek 1600 a 160…

        (spíše došlo k informačnímu šumu na některé ze stran)

        A taky je dalším faktem, že ze sklepů bytovek a paneláků se nekradou obvykle kola za čtvrt míče, ale spíše kola „běžných“ cen, tedy ± několik tisíc až desetitisíc – že tam občas může podobný zlodějský ksindl kápnout na „libovku“ za mnoho desítek tisíc je jasné – on za to stejně dostane v nočním bazaru maximálně pár stovek (několik tisíc v případě opravdu luxusního kousku) a takovéhle kolo jde pak do „spřáteleného“ bazaru někam na druhý konec republiky, případně do ciziny. Bohužel…

        Jen jsem chtěl vysvětlit, že když je někde napsaná pitomost, protože to „policie říká“, může pitomost pramenit z blbosti pisálka, chyby v datech a neověření pramene a zdroje.

        0 0
    • zimic  

      Never vsemu co se kde pise… Kde je psano, ze to tak ve spisu skutecne maji? Jen nejaka vycucana informace od pisalka z idnes.

      0 0
      • Kuba78  

        Nikde nepisu ze necemu verim. Pisu to co rekla sama policie, cituji „Celková škoda za ukradená kola a poškozené dveře je podle policie okolo půl milionu korun“

        Ovsem vsichni vime jak to u pcr s carkovym systemem chodi: jee, vy ste prisel nahlasit ukradene kolo? A urcite vam ho ukradli, nezapomel ste ho v hospode? No dobre ja to teda sepisu, pisu si, kanondejl, tri roky stare.. no ja nevim to je nejaka neznama znacka, tri roky stary a jezdeny to uz skoro nema cenu, tak ja teda pisu 4,5 kkc a za mesic vam poslu vyrozumeni o odlozeni pripadu, diky ze ste otravovali a naneshledanou.

        Nu, 4,5 tacu je mene nez 5 tisic a 5 tisic je kefalin co? Hranice prestupku a trestneho cinu.. takze vykazanim a odlozenim pripadu pod 5 tisic nam klesa kefalin co? Prece kriminalita a taky pocet nevyresenych pripadu a tim nam kefalin stoupa co? Premie..

        http://www.tyden.cz/…_414911.html

        0 0
        • tiktak  

          Když chceš polemizovat o ceně a hranici přestupku, tak si musíš uvědomit, že trestný čin (dnes přečin) je obvykle u krádeží ve sklepě dán tím, že někdo překoná petlici/zámek/plaň­ku u sklepní koje a i kdyby tam drban ukradl jen kompot, furt je to pak statisticky přečin :)

          Že je od policajtů snaha některé věci „rozcházet“ nebo zatloukat, o tom se nehádám (i jednou vloupání do sklepa s marginální škodou v kategorii přečinu je papírování na několik hodin), policejní statistiky a jejich využití k průkaznosti své práce jsou rovněž věc, která se nedá z mnoha aspektů brát moc vážně (kdo vidí do toho, jak to funguje), nicméně ohledně škody je to obvykle naopak – policie nemá co kecat do toho, jako škodu si nahlásím a za co a obvykle to ani nedělá, ani nemá důvod dělat (maximálně v případě prostých krádeží, kde se opravdu u hranice 5000 láme přestupek na přečin – takže někde odtavené starší kolo u plotu hospody – tam to zkoušet mohou – u sklepa je jim to jedno, protože prostě budou psát stejný papíry a dělat stejný věci i když budu hlásit kolo za 10k nebo za 200k. Škody, co lidé hlásí jsou obvykle nadsazené, neboť

          1. každej se domnívá, že když měl ve sklepě kolo, co kupoval v roce 2005 za 12000, tak má dnes hodnotu minimálně 10000…
          2. každej se domnívá, že čím vyšší cenu a škodu nahlásí, tím má větší šanci v případě pojistky z pojišťovny „vytlouct“ více peněz (v podstatě správně)
          3. čím větší škodu nahlásí, tím intenzivněji se tomu případu někdo u policie bude věnovat (což je omyl, pokud v případě kola bude cena stále „jen“ v maximálně desítkách tisíc)

          Já jsem původně jen chtěl vysvětlil, že zrovna takovýhle článek, kde evidentně někdo zaměnil „výstup“ respektive číslovky (1600 kol za rok znamená, že by musel krást cca 4.5 kola denně a tomu fakt nevěřím a ani to logisticky asi nejde :) ), zatímco 160 kol za rok může být správně a tím pádem bude i průměrná škoda daleko reálnější.

          Takže primárně – policie sice eviduje a má to ve statistikách, nějaká tisková policejní mluvčí něco asi odeslala nebo řekla panu autorovi článku (že si ani jeden z nich neuvědomil, že 1600 kol ročně je i na ultrasuperdrbana, co se tím primárně živí fakt moc) je druhá věc a třetí a neméně podstatná je, že „když se policajti domnívají…“ že drban mohl ukrást klidně i 160 kol, tak to tak i může být, nicméně prokázat mu to a papírově zdůkazovat je nemožné, neboť

          1. spousta lidí to díky nepojištěnému sklepu či špatným zkušenostem ani nenahlásí (police pak samozřejmě neví a vědět nemůže, že se něco ztratilo)
          2. pokud to sám drban nepřizná (což se u zkušených drbanů fakt nestává) i k těm nahlášeným případům se nezdůkazuje a „nezpapíruje“ ta cesta, komu, kdy, za kolik a jak bylo prodáno a tím pádem se mu to nedá prokázat (pokud samozřejmě není k tomu není nějaký kamerový záznam, smlouva na prodej v bazaru, svědectví dalších osob atd. – prostě další indicie či důkazy, na kterých se dá relativně zapracovat a policie je pak může zadokumentovat a tím pádem drbanovi" přišít jako objasnění oné krádeže.

          Ale opět opakuji – primárně jsem chtěl říct, že když si něco přečtu na internetovém bulváru ala iDnes atd., nemohu vycházet z nadpisu, že „někdo něco říkal“ či z údajů, které jsou tam popsány.

          Když budou u podobného článku uvedeny relevantní a ověřitelné zdroje (což většinou opravdu nejsou :) ), pak si mohu o podobných článcích myslet svoje – zvvlášť, když o téhle problematice něco málo vím… :)

          0 0
          • zimic  

            Dekuji za odpoved i za me:-). Ja na to nemel nervy ani cas :-)

            0 0
            • Kuba78  

              Panove, vy si opravdu myslite ze nekdo soudny veri tomu co pisou novinari, notabene na lzidnes? Samozrejme ze tomuhle nikdo nemuze verit pote co si ten clanek precte trochu dukladneji. I kdyby byla pravda ze jedno kolo je za tri stovky, tak ukrast v jednom cloveku (teda ve dvou viz video) 1600 kol za rok je neuveritelny cislo, to znamena ze kdyby si ten borec nebral dovolenou, nesvetil svatky tak kazdy den v roce musi kazdou noc behat po praze s 4–5 kolama na zadech a delat poulicniho prodejce.. vot molodec.

              To co sem chtel upozornit je, ze nejen novinarum ale i samotnym policajtum neprijde vubec blby vypustit informaci tak stupidni na prvni pohled a vubec jim to neprijde divny. Osobne si myslim, ze bud je to blbec ktery chce byt rekordmanem, nebo je to smazka (7× trestany a jeste mu neni ani tricet) ktere je vsechno jedno a vzal na sebe cinnost celeho gangu.

              Jinak co se tyce vykradani sklepu a kolaren mam bohuzel s pcr nekolik zkusenosti. Ano skodu si muzes nahlasit jakou chces, ale ve finale je to jedno, policie odlozi pripad i kdyz jim v noci predas na miste cinu pachatele s vercajkem este v ruce. Nerikam ze jsou vsichni policajti pitomci, to urcite neni mozny uz jen statisticky, ale carkovy system kterym pracuji je totalne ujety a vadny.

              0 0
    • MiKED  

      Zatím nevědí, kolik toho ukradl, ale i tak je odhad škody zarážející… http://www.rozhlas.cz/…kol--1691892

      0 0
      • kubad  

        40 případů a cca 500t kč co je na tom zarážejícího?

        0 0
      • Ricci  

        to je sila,este aj nejaka ***** to s nim kradla…

        0 0
    • kubad  

      typické mlžení, nechápu že to vůbec řešíš

      je tu zásadní problém 1600 je jen teorie kolik toho možná ukradl, možná někdo jiný

      kdežto uvedených 500t. je pravděpodobně již prokazatelná škoda kterou mají zdokumentovanou a prokázanou že to ukradl on, a nikde není řečeno kolik je to případů.

      Navíc policie nestanovuje škodu, jen ji dokumentuje podle toho co poškození nahlásí – takže si celkem mimo

      0 0
      • James.Sniper  

        Je obviněn ze 40 případů vloupání a krádeže (40) kol se škodou téměř půl miliónu. Teda aspoň to píšou v tom článku. Já myslím, že je to jasné…

        0 0
    • Čipera  

      U nás to je tak že se jezdí radit s oceněním do prodejen. Ovšem nevím jak to je jinde a ve větších mestech.

      0 0
    • Čipera  

      U nás to je tak že se jezdí radit s oceněním do prodejen. Ovšem nevím jak to je jinde a ve větších mestech.

      0 0
    • Ricci  

      inak typicki cajti,konecne niekoho chytili tak mu prisiju vsetky ukradnute bajky aspon rok dozadu…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.