Jak zkrátit posez na silničce?

17 nepřečtených
  • stip1978

    Postavil jsem silničku kamrádce, ale stěžuje si, že je jí to dlouhé. Má asi 170cm, výška rámu střed- střed je 52cm. Myslel jsem si, že by to mohlo být dobré, ale asi není.

    http://www.bike-forum.cz/…l-14422.html

    Jak to zkrátit? Představec má 90mm. Dá se sehnat kratší klasika? Našel jsem nějaký ZOOM 80mm ale byl dost hnusný. To už snad raději adaptér na nějaký krátký ahead, nebo nevim. Sedlovka bez ofsetu by taky pomohla, ale na 28,6mm se shání taky blbě. Co radíte?

    0 0
    • Mikikuba  

      Jiný řídítka-kratší oblouk. Taky jsem to tak řešila udělá až 2 cm!

      0 0
    • McBlacky  

      přímý zámek sedlovky, teda pokud pak nebude šlapat moc před sebe.

      Představec kratší už ne, kopala by si ve stoje do řidítek. A jak píš Hanka tak rodla s kratším ´reach´.

      Pokud nejezdí často spodní uchop, tak by to šlo otestovat na hulváta i s těmito co tam má. Proste je natočíš mnohem víc dolů a páky posuneš adekvátně k jezdci aby se dobře držely a prakticky vymizí úchop za ridítka před pákama a bude jezdit jen za páky nebo ruce vedle představce.

      Pokud to pomůže, tak pak koupit řidítka s minimal reach.

      Trochu to zkrátíš i vytažením představce nahoru, pokud to jde

      0 0
    • tromboonen  

      Přesně jak říká Mikikuba, nejen že vhodnými oblouky zkrátíš posed, ale taky se to násobně líp drží pokud máš menší ruku, plus dosáhneš líp i na spodní úchop..

      Mě je většina kol dlouhá, protože mám dlouhé nohy ale krátký trup.. na silnici jsem měl i 70 mm představec, ale to už má vliv na řízení, pokud je to neposedný rám.. teď na novém kole mám compact shallow řídítka a super, nebe a dudy, radši ta řídítka než extrémně krátký představec.

      Na jednici mám

      http://www.bike24.com/1.php…

      super tvar a úchop, bonus ty gelové věci.. dají se sehnat za cca 800 Kč tuším

      Na dvojku-krosku jsem teď dal http://www.kolokram.cz/…compact.html

      nebo jejich identický bratr Vero compact, ty stojej snad 500 a jsou stejný.. parametry podobné jako ty Bontragery, jen oblouk z boku vypadá jinak, má takovou šikmou sekci pod pákama..

      Všechny tři doporučuju..

      A to nepohodlí může být dáno i výškou řídítek, předozadním nastavením sedla atd.. napřed to všechno vychytej, např takhle

      plus moje oblíbená, co tady furt „doporučuju“: http://www.competitivecyclist.com/…atorBike.jsp

      Můžou to být maličkosti, není ani potřeba nové kolo, ale dokud to nevychytáš, tak to prostě nejede jak má..

      0 0
    • alinceb  

      Buď můžeš vyměnit forbec za kratší (něco doma možná najdu) a nebo dát adaptér na a-head + ahead OS krátkej forbec + compactní oblouky (třeba FSA Vero). To je ale dražší a černá varianta.

      0 0
    • blaf  

      nejakej 80mm levnej ma Pells, vypada celkem v pohode, a podle me je 80mm jeste ok na tu vysku, taky muzes predstavec otocit do pozitivu, tim se to malinko zkrati, ale hlavne dostanes riditka vys a to taky muze pomoct, riditka samozrejme s co nejmensim reach, hybat se sedlem je imho blbost, tak se dlouhej posed resit nema…

      0 0
    • Neunzikger  

      Sedlo zlehka špičkou dolů jste sklápěli?

      Na vyzkoušení posunu sedla vpřed můžete otočit sedlovku ofsetem dopředu.

      Jestli na ní není úchop příliš nízký – 52 ocel rám s klasickým představcem nemusí umožnit dostatečnou výšku řidítek.

      S menšími řidítky by Ti možná pomohl http://www.juniorbicycles.com/katalog/010310/

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Mám takovou drobnou obavu, podepřenou vlastní zkušeností s rámem Fort (a také s manželkou ~168 cm), že ten rám je zásadně velký a žádné krácení posedu nepomůže dost. Změř efektivní délku rámu, ať si uděláme představu.

      Hrubým odhadem by ses měl dostat na vzdálenost špička sedla-osa řídítek cca 49 cm. Nejkratší ještě použitelný představec má kolem 70 mm, zkusit již zmíněný Pells, ITM, Easton nižších řad.

      Nemá tam nějak dlouhé kliky?

      0 0
      • Peslezedirou  

        Případně ritchey trail v 70mm a 0 stupni, pokud člověk kousne nápis trail na žiletce.

        0 0
      • Mikikuba  

        Myslím si, že toto je hodně o postavě. Já mám třeba teď Scotta 54 – M a efektivní délku špička sedla osa říditek 52 a je to ok. Ale je pravda, že mám hodně dlouhý ruce:)Další věc je, jaký chceš mít posed nakole " závodní" či turistický. Čili tak jednoduchý jak ty to píšeš to není. Představec bych pod 8 cm nezkracovala viz názor výše. Spíše at si dá špičku sedlo malinko dolu či řídítka o něco výše. Ženská málokdy vozí sedlo rovnoběžně se zemí. Aspoň toto je moje zkušenost.52 by mělo být ok já mám 170 a vozím od 52 do 54 rámy.Ale je to hodně o geometrii rámu.

        0 0
      • stip1978  

        Ty kliky 175mm jsou opravdu dlouhý, vím o tom, ale v tu chvíli nebyly jiný. Je to kolo prakticky ze zbytků. Plánuju jí tam dát 170mm. Brzo přítelkyně přejde z trojplacky na kompakty takže po ní zdědí 105 Shimana na Octalinku. Pokusím se jí tam nechat ty převodníky od Campy, ale nejsem si jistý jestli to sedne.

        Délka rámu, tedy horní rámové trubky je 54cm. Vodorovná délka od osy řídítek (v představci) k ose sedlovky je 64cm. Rovina sedla vychází asi 4cm nad řídítky.

        0 0
        • Mikikuba  

          Tak to si myslím doladíš těmi řídítky. Ale úplně turistickej posed to nebude to zas ne. Jinak já mám 172,5 kliky a 170 bych nedávala. Měla jsem je také a jestli trošku jezdí silově je to nic moc.

          0 0
          • Neunzikger  

            S delšíma klikama je těžší vejít se do techniky šlapání – snáze se točí s kratšími. Málokdo má naježděno to co ty, a pro cyklistku v kratším rozletu bych těch 170 mm nezatracoval. (Pro potřeby cykloturistiky to je titěrná nuance, ale někdo to vnímá citlivě).

            To Stip: Nač se zbavovat trojplacky – když už tam je, např. LX jsou poskládány s rozumnějšími rozestupy, než ty nynější http://www.moolbike.cz/…6–170mm:568/

            0 0
            • stip1978  

              Je to přechod z 3×9 na 2×10, který podle mně smysl má, zjednodušuje to řazení. V Alpských stoupáních, které se nečekaně utáhnou často pozoruju nechuť shazovat na nejmenší převodník a zároveň zařazovat na kazetě těžší převod ve chvíli, kdy je na střední převodník už kazeta vyčerpána. Přitom by stačilo ve stejné situaci s kompaktama hodit na kazetě další pastorek nahoru a pak zase podle potřeby snadno zpátky a malá placka tam může zůstat celý kopec.

              0 0
            • Nimrod  

              přesně tak, jsem zvyklý na 170mm, mám to tak na bajku posledních několik let a jsem zvyklý točit poměrně vysoké frekvence. teď jsem si z donucení dal na rozestavěné cx 175mm a furt se s tím zaboha nemůžu sžít…

              0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Drop řídítek 4 cm by neměl být překážkou, pro rekreační jízdu by ses snad do posedu mohl trefit i jen změnou představce, ještě si zkontroluj polohu sedla, tedy jeho vzdálenost za osou.

          Příčinou nepohodlí by totiž mohla být kombinace dlouhých klik a sedla vzadu spolu s nízkou kadencí, která je na to vázaná a vyplývající větší silou, kterou působí do pedálů. Jakmile zapojí do šlapání záda, bolest je na světě.

          Takže poladit jak posed, tak techniku šlapání. Na krátkém kole se celkem jezdit dá (občas), na dlouhém až tak snadno ne.

          (Drahé) pokusy a zásadní mýlky si ušetříš pomocí kalkulátoru posedu na již zmíněném webu competitivecyclist.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.