Jak zašívát dres z moderních vláken,abych je nepoškodil?

73 nepřečtených
  • gamster

    Stala se mě taková nemilá věc, u kalhot se pomaloučku rozvlíká ten šev co drží protiskluzovou část kalhot(no prostě to co máte na stehnech,a brání to aby se vám kalhoty nestahovaly)

    Chtěl jsem to vzít přes šicí stroj,ale byl sem zastaven z důvodu že tyhlenc ty vlákna by obyč. šicí stroj jenom vytrhal,a udělalo by to jenom velký díry,že to není na to,atd......na to jsou nějaký ,,spešl" mašiny který děja takovej zvláštní steh,a nepotrhají ty vlákna materiálu-ale takovej stroj obyč. švadlena nemá.Takže  pro mě jediná možnost je asi v ruce?Nebo víte o opravně sport. oblečení(jestli to vůbec existuje)?Jinak všechny ostatní možnosti už ztroskotali(zkusit to poslat prodejci,jestli by to za malej poplateček u nich nezpravili,at­d.....)Díky za radu

     

    Anketa: Jak vy spravujete, když vám vyjede nitka z dresu?(a páře se a páře s,až z toho máte cár tkaniny)

    0 0
    • kafac  

      Ja cyklokratky uspesne zasivam rucne...... uz jsou skoro cely usity znovu :)

      0 0
    • mera  

      než shanět opravnu, je to rychlejší v ruce (obnitkovací a zadní steh), nebo jestli je to problém tak obvolej úpravny oděvů a krejčovství po okolí, jestli nemají overlock (= mašina na sešívání úpletů).

      0 0
    • drtyc  

      reklamovat pokud mozno. treba na moire mi povolil jeden sev a tak, jak to opravili, ze je to jak novy bych to za zadnych okolnosti nikdy v domacich podminkach nespravil.

      0 0
    • obda  

      Trochu se přiživím. Podačilo se mi prodřít od sucháče na podsedlové brašnicce skoro nové elasťáky – na vnitřku nohavice kousek od vložky. Nějaké tipy, jak to spravit?

      0 0
      • djano  

        Tak to uz tazko…

        0 0
      • Blade  

        Přesně to se mi stalo taky. Jezdím teď se slušivou dírkou 2×2 cm :-)

        0 0
      • JakeF  

        Hehe, proto šla pryč, svině. Na závody půjde duše a montpáky páskou pod sedlo a pumpička páskou na rám :-D a je vyřešeno, jinak to vozim v batohu nebo vůbec.

        Jinak co se šití týče, tak do děr se nepouštim, to jezdit dokud to je snesitelný, pak vyhodit, uchycení gumiček budu teď na Pell's dresu brát na rukávu ručně, nějak se mi to rozpletlo O:-) nebo spíš já myslel, že to uškubnu, jak to čouhalo a vytáh jsem to ještě daleko víc :-D, takže budu opravovat, holt Pell's dává nějaký režný nitě…

        0 0
      • Martin  

        sehnat kus látky z jiných kraťas a nechat někde zašít

        0 0
      • Meluzina  

        asi rozstříhnout a sešít znovu?

        0 0
    • gamster  

      Tak dnes jsem se rozhodl k tomu kroku, že jsem konečně dal dres do ,,servisu". Jelikož doma nemám speciální šicí storje za X tisíc, tak jsem se domluvil s majitelem od SÝKORY a ten řekl že není problém. Velice slušné jednání a hlavně vstřícnost a rychlost.Jsem zvědav jak to dopadne

      0 0
      • mastihuba  

        To mu posíláš poštou z Prahy do Blučiny? neni levnější nechat udělat novej dres? :)

        0 0
        • gamster  

          Jo sorry to sem nevysvětlili, mám na Moravě rodinku, a ty od nich pár dresů už mají, takže Noproblemo :)

          0 0
    • Norri  

      Povytahnu tohle vlakno… Vcera mi praskly elastaky ve svu u vlozku. Asi 3cm dira. Bude to drzet kdyz to normalne prisiju jehlou a niti?

      0 0
    • Meluzina  

      Jedna možnost ti v anketě chybí – nechat dres zašít odborníkem:-). Já to tak dělám, profi švadlena mi v pohodě za pár kaček zašila i plavky. Je na to zapotřebí hlavně speciální níťa:-)

      0 0
    • o.1  

      tieto svy sa robia na overlockoch(prip. coverlockoch)-spec. stroje, ktore na steh pouzivaju viac niti, po zasiti beznym stehom sa to moze parat (zalezi od materialu), ale aj na beznych sijacich strojoch strednej triedy byva funkcny overlockovy steh – je to len nahrada-pouziva iba 1 nit, ale na opravy to staci.

      Takze niektore krajcirky ti to spravia uplne profesionalne.

      Dalsia moznost je ruka,ihla, elasticka nit(ale da sa aj s obycajnou) a trpezlivost, len to asi nebude vyzerat tak esteticky :-)

      0 0
    • zdenin  

      Zdravím.Mám tyto kalhoty

      http://www.rogelli.cz/…tarzo-cerne/

      pár měsíců a teď jsem si všiml že se mě začínají v rozkroku povolovat stehy a už se mě udělala i díra.Chci se zeptat jestli mě to bude uznáno při reklamaci.Pokud ne tak jak a kde to opravit.Kalhoty staly dost peněz a jsem s něma spokojen.Díky

      http://drive.google.com/…NWV2X3M/edit?…

      0 0
      • blaf  

        podle me to na reklamaci je, jestli ti to bude uznano se dozvis az to zkusis

        0 0
        • zdenin  

          Diky zitra s tim zkusim jit k prodejci.Uz ho ale slysim :)

          0 0
      • Smazaný účet  

        tobě nefunguje to domácí kouzlo, že to pohodíš špinavý a děravý v koupelně na zem a za pár dní se to objeví čistý, voňavý a zašitý u tebe ve skříni?

        0 0
      • Smazaný účet  

        tobě nefunguje to domácí kouzlo, že to pohodíš špinavý a děravý v koupelně na zem a za pár dní se to objeví čistý, voňavý a zašitý u tebe ve skříni?

        0 0
    • Spící kníže :-)  

      Nezašívat – vyhodit. Pokud seš schopnej jezdec dostaneš od týmu novej. :-)

      0 0
    • Meluzina  

      odnesu švadlenkám, mají na to ty správné, pružné nitě, už mi takhle vyspravily i plavky..:-)

      0 0
    • Meluzina  

      odnesu švadlenkám, mají na to ty správné, pružné nitě, už mi takhle vyspravily i plavky..:-)

      0 0
      • Novtom  

        Obnovím toto vlákno.

        Spadnul jsem na silnici a udelala se mi na kalhotách asi 3 cm díra. Máte někdo tip, kde to (ideálně v Praze) nechat zašít? Dík

        0 0
        • Smazaný účet  

          :-)

          0 1
          • Mustafa  

            To už spíše McNett lepil jsem tím membránovou bundu, tzn. není požadavek na větší pružnost a nebyla to díra ale skoba a drží to už několik let.

            0 0
        • Soreno  

          Pokud mas kalhoty ze zlata, tak bych je zalatal zlatou niti. Jinak bych koupil novy. Ale serzova rada je top :)

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Ale houbeles. Kdokoliv, kdo má doma stroj, který umí pružné stehy (lepší univerzální, overlock, coverlock), na to je schopen přišít odpovídající záplatu běžnou polyesterovou nití. Nebude to Mánes ani Jirásek, ale na funkci to vliv mít nebude.

            0 0
            • McBlacky  

              Jezdit v lycře je na hraně když to je padnoucí střih, nový a čistý :)

              zašitý :/ :/

              0 0
            • babkanakole  

              Bacha na ty nitě, některé tvrdé nitě do overlocku ten materiál budou umět prosekat, případně pak namáháním vytrhat. A bude záležet, kde ta díra je – u některých míst oprava nebude mít smysl – bude to dřít, u některých je to absolutně bez problému.

              Udělá to každá švadlena, co bere věci do opravy… V domácích podmínkách je lepší na to vzít nitě Polytex nebo jinou jejich obdobu – tj. polyesterovou pružnou niť, je měkčí.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Jiné nitě, než takové, snad ani nikdo normální (kdo nešije stany, autoplachty nebo montérky) do stroje nedává :-) . Zrovna včera jsem si opravil párající se šev na Lidl cyklokraťasech kombinací Trojalock a Viga, které tam mám na PES trička :-).

                U overlocku je spíš problém v tlouště jehel a v tom, že chodí do materiálu šikmo. Je potřeba nechat volnější utažení. Že by se přímo prosekávaly, to ani ne. Kdyby nešlo o vzhled, tak je skoro nejlepší tam přeplátovat záplatu coverlockem s chemlonovým kličkováním.

                O smyslu a ekonomické výhodnosti opravy se dá diskutovat, předpokládám, že díra bude někde ze strany na kyčelním kloubu, tam by ani nic dřít nemuselo. Pokud to byly kraťasy za 2+, tak opravou nic nezkazí. Jedny takové zánovní jsem onehdy parádně podřel a nechal tak, vydržely i s dírami určitě několik desítek praní bez pokračování degradace.

                0 0
                • Novtom  

                  Přesně tak, dres jsem vyhodil, ten byl za pár stovek, kalhoty byly 2 500 Kč, tak mi přijde škoda to aspoň nezkusit. Je to tak, díra je na kyčelním kloubu. Jinak kalhoty jsem si koupil nový, ale když budu mít dvoje, nebude to na škodu. Zkusím tedy zjistit, co máme doma za nitě (stroj je taky k dispozici) a svépomocí to třeba nějak dáme :-)

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Běžný domácí šicí stroj nemívá pružné stehy moc dobré, hlavně bývají úzké (5 mm). Na těch dražších jsou o fous lepší (7 mm) a s větším výběrem, ale pořád dost daleko od toho, čím se tyto superelastické materiály šijí ve výrobě. Tak abys nebyl zklamaný. Je potřeba mít jehlu stretch nebo jersey, aby neprosekala v materiálu dírky, pak by se to v novém švu trhalo. Neelastické stehy nadělají víc škody než užitku.

                    Lepší kraťasy bývají šité 4 jehlovým šestinitným flatlockem (takové ty ozdobné ploché švy s horním i dolním krytím) + 2 jehlovým čtyřnitným overlockem + lemy přišité 2 jehlovým čtyřnitným coverlockem (dolní krytí) + někdy vložka přišitá širokým cikcak „trikotovým“ stehem profi stroje (9 mm).

                    I jen trochu vybavená švadlena má stroje (overlock, coverlock), které nešijí vázaným stehem, ale pružným řetízkovým, což je zásadní funkční rozdíl. Jejich kombinací se dá dosáhnout funkčnosti i vzhledu plochých „průmyslových“ švů.

                    0 0
                    • gerrard  

                      Vždycky mne dostane šířka tvých odborných znalostí. Takový elaborat o siti – respekt.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        To je jen náhoda, tímto se všem omlouvám se za plevelení. Jsou to znalosti jen velmi základní a ještě dost chaoticky podané, šít ani moc neumím (ale baví mě to). [Případně mohu nafotit a dodat obrazovou dokumentaci, co si pod kterým švem představit :-). ]

                        U nás doma jsem to zkrátka odjakživa já, kdo holduje šicím strojům, tak se to vyvinulo, že opravuji/šiji převážně pružné věci, které se buď a) koupit vůbec nedají nebo b) jsou nepřiměřeně drahé nebo c) je potřeba, aby seděly dokonale. Nic jiného ani nedává smysl.

                        0 0
                        • mr.nikdo  

                          Ty fotky by byly fajn :).

                          A taky cucim na Tve znalosti :)

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Hele, nedělejte si srandu. Příště prostě jen napíšu, že normální šicí stroj se prostě na takto namáhané místo na pružném materiálu nechytá, výsledek neodpovídá vynaložené námaze.

                            0 0
                            • mr.nikdo  

                              No moment. Ja si srandu nedelam.

                              Rad si rozsiruji obzory a popravde bez fotek vim prd.

                              Navic si myslim, ze s fotkami bude tohle vlakno kompletni pro vsechny, co se jim o bude hodit.

                              A opravdu klobouk dolu, takove odpovedi jsem na B-F dlouho nevidel.

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Jen v rychlosti:

                                Vlevo pružný cikcak z normálního stroje s vázaným stehem, 5 mm.

                                Uprostřed coverlock rub a líc (líc jsou ty dva souběžné řádky), mohou být i tři, ale nechtělo se mi tam vsazovat prostřední jehlu. Tomuto švu se říká také prádlový spodem krycí. Na krytí tam mám chemlon.

                                Vpravo overlock, ten si materiál před šitím i ořezává, bývá buď na kraji nebo švy z plochy vyčnívají.

                                Flatlock nemám, ten umí ořezávat a šít spodem i horem krycí a vypadá z obou stran skoro stejně.

                                Na druhé fotce kraťasy Lawi, kde čtyřjehlový flatlock mají, to je ten široký žlutý šev. Olemování kšand je coverlock, vložka cikcak, u vložky trčí kousek černého švu overlocku.

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  je tu někdo, kdo ve volném čase háčkuje?

                                  :-)

                                  0 0
                                  • mr.nikdo  

                                    Kdysi davno jsem neco hackoval :-D.

                                    A v zime se budu vracet ke slamenym vejcum :-D

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      slameny vejce? jak to vypadá? :-D

                                      0 0
                                      • mr.nikdo  

                                        Kukni sem

                                        Na Hane se to dela na Velikonoce na vyzdobu.

                                        0 0
                                        • blue.sun  

                                          Tak tohle je naprostá extraliga.

                                          Děláš i ty vrtané, co jsou v těch fotkách?

                                          0 0
                                          • mr.nikdo  

                                            Ne, jen slamenky.

                                            Ucil nas to ucitel na zakladce. Uz jsem to asi 15 let nedelal, ale segra se stehovala na Hanou, tak je to tam mam pry ucit (naplavu) :-D

                                            0 0
                                • mr.nikdo  

                                  Diky moc.

                                  Hodne zajimave ;-).

                                  0 0
                                • Espen  

                                  Přítelka taky šije a si prej hustej. Jen ti u toho olemování kšand vynechal steh :-D.

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Čti pozorněji, jsou to kraťasy Lawi. Ale podobné nedokonalosti najdeš na skoro čemkoliv, včetně Gore, Castelli …

                                    Čím je materiál tenčí a pružnější, tím je k chybám náchylnější. A když je ještě k tomu síťovaný nebo obsahuje ve struktuře pevnější proužky, je to fakt lahůdka.

                                    0 0
                        • gerrard  

                          Mel sem dedu krejciho a vune marsek v jeho dilne, kde sem travil spoustu casu je nezapomenutelna. :) Jsou po nem doma krasne stare sici stroje.

                          Kluk ted dostal kombinezu, ktera je v elasticnosti materialu nekde uplne jinde nez jeho standardni kombineza. To uz snad ani neni latka, ale guma co vypada jako latka. Leze do toho snad 10 min. Trosku mu to povolilo ve svu, kdyz sem videl jak je to usite, tak s tim pujdu za vyrobcem o to ani zenu prosit nebudu. :)

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            Rozumné. …povolilo ve švu… jak je to ušité… nezmínil jsem poslední oblíbený způsob tvorby plochých švů, totiž sešití overlockem a následné rozešití téhož švu coverlockem (třeba tříjehlovým horem i dolem krycím) – pozná se podle dvojího krytí na spodní straně švu. Takhle jsou šity třeba Lidlové kraťasy (1. všití vložky 3jehlovým spodem i horem krycím coverlockem, 2. rozešité švy z lícové a 3. z rubové strany, 4 ten hřebínek je nerozešitý overlockový šev z rubu). Když se to začne párat, vypadá to divně, ale nic na tom není. Sešít zpátky se to doma bez overlocku nedá vůbec, s ním to nějak jde, ale je lepší si toho rozpárat větší kus, minimálně toho coverlockového kry­tí.

                            Moderní materiály (úplety) jsou až neuvěřitelné, co víc, dají se celkem běžně koupit. Ale, bohužel, už ne běžně zpracovat, ani overlock není sám o sobě všemocný. A kdo to má všechno studovat.

                            Třeba Rejadila, ze které se dělají šle na cyklokraťasy. Zpracovatelnost v domácích podmínkách … řekněme problematická, užitné vlastnosti vynikající, běžecké nátělníky z ní jsou velmi nadstandardní.

                            Nebo Think – elasticita, textura a nízká gramáž nejsou zrovna šití usnadňující kombinace. Trička luxusní. V kombinaci s podpažím ze SilverAid nepáchnoucí.

                            Proti tomu Sinapsi vypadá na omak i na pohled jako drahé plátno a ještě se dobře šije.

                            0 0
                            • deekay  

                              Jak ctu tvoje prispevky, klobouk dolu a dekuji za super info! Tohle se clovek jentak nedozvi.

                              0 0
    • zwan  

      Ahojte, nemáte někdo zkušenost s opravami děr v kalhotech. Udělal jsem si dírku do fungnovych kalhot.Něčím přelepit, zašit ? Viz. Foto.

      Dík za rady

      0 0
    • para242  

      Vytáhnu vlákno na světlo. Nemáte někdo tipa na šikovnou krejčovou/krejčího, který mi spraví pádem roztrhlé cyklo gatě a rukavice? Celkem jemná práce bude třeba. Dnes mi skočilo pod kolo dítě (naštěstí je v pořádku), ale odnesly ty moje hadry

      0 0
    • nzg  

      Vyuziji vlakno. Neznate firmu, kde by mi na cyklo kombinezu nasili dve male kapsy na zada?

      0 0
      • milan.v  

        Sýkora se tváří jako firma s individuálním přístupem, teď jde o to, jestli se ti do toho pustí…

        1 0
      • doubleingram  

        Zkus ten Profisteh, měl jsem tam bundu a ženská byla velmi ochotná

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.