Jak vyklepnout osu zadniho naboje dt swiss

27 nepřečtených
  • ncm

    Ahoj,

    namate nekdo prakticky tip jak dostat ven osu ze zadniho naboje dt swiss. Po sundani orechu (3 praporky) je na ose spacer, ktery nejde stahnout. Space se na ose ani neotaci. Postupuji podle navodu – vyklepnout osu i s loziskem. Vetsi sila zatim nepomohla, ani se to nehne, pocitam ze je to prirezle. zkousel jsem ho striknout wd40 zatim bez uspechu.

    Cil je vymenit opotrebena loziska.

    Diky

    0 0
    • Vilém  

      Bud pouzij vetsi silu, nebo zkus nahrat telo naboje.

      0 0
    • novas752  

      Na 3 praporkovy dt swiss je bezdpodminecne nutne mit nastroj na demontáž kroužku do kterého praporky zapadají (a ten bývá ******** zatažený silou šlapání = i svěrak na poctivym stole). Bez něho nevyndáš ložisko v těle náboje na straně ořechu.

      0 0
      • kubad  

        Chce vyndat osu a tu stačí vyklepat směrem ke kotouči. S loziskem souhlas

        0 0
        • novas752  

          „Cíl je vyměnit opotřebena ložiska“

          Jinak osu samozřejmě ranou gumovou palicí ze strany od ořechu. Včetně toho levého ložiska.

          0 0
          • Mr.Duck  

            Gumovou palici to může bejt občas docela ojeb ne?

            DT dělá takovej špunt do osy z hliníku a do toho praštíš normálním kladivem, dokážu si představit že gumový by na mnoho nábojů bylo krátký.

            0 0
      • ncm  

        Ten stahovak krouzku mam a uvidim jestli se podari dostat ven osu.Aktualne mam za to ze me limituje ten spacer co je na ose. Zahrati je horkovzduskou je taky v planu.

        0 0
        • novas752  

          Neni důvod ten spacer sundavat. Bbývá troxhu rozmáčknutej a na osu skřípnutej, když dostatečně klepeneš do osy palicí tak to povolí jakmile se osa pohne.

          0 0
          • ncm  

            To jsem si rikal taky, zatim ale ani o fous. Zkusim to dat nekomu jine vahove kategorie :)

            0 0
            • novas752  

              Řezat jako zběsilej do toho zase nesmíš. To tu osu rozklepeš.

              Mohlo by pomoci podložit si druhou stranu náby o pevnou rovnou podložku (2 kusy dřeva nebo roztažené neojebané čelisti svěráku). Aby se ta rána do osy nepohltila ve výpletu když bys to měl nějak opřený o ráfek/plášť.

              0 0
              • ncm  

                Mam to opreny o naboj pred drevo s dirou na osu. Zatim diky. Jeste tomu dam nejakej pokus.

                0 0
        • Mr.Duck  

          Myslím že Novas má pravdu, tím kroužkem to nebude ale už jsem musel vyklepávat osu právě abych ten spacer mohl vyměnit.

          Pokud nejde lehce sundat rukou, tak špatně vymezuje vůli ořechu a je potřeba ho vyměnit, stojí nula od DT. Ale aby kvůli němu nešla vyklepnout osa to bys to musel hodně přetáhnout a osu zničit.

          Což je mimochodem jak se to stává, když lidi příliš utahují zadní osy, vidím to furt.

          0 0
      • kondor  

        Ložisko pod kroužkem do kterého zapadají praporky jsem na svých silničních zápletech několikrát měnil bez demontáže kroužku. Ložisko ani kroužek se mi nepodařilo zničit, pro sundání osy jsem použil 10 nebo 12 mm šroub přes který jsem osu vyklepnul kladivem. Jinak to byly nejhorší kola (Dt Swiss R 1600 Spline?) co jsem kdy měl a po prasknutí ráfku kolem špic jsem je tuze rád vyměnil za Fulcrum.

        0 0
        • Noviak  

          Vyměnil jsem všechny 4 ložiska na zadní nabe a ořechu v DT 370, 3 praporky. Ten krouzek do kterého zapadají praporky jsem také nesundaval, dle YouTube je to prý potřeba jen pro ratchet. Bohužel problém, ložiska se sice točí a zda se to ok ale jen do doby než silně pritlacim ořech s kazetou na náboj. Pak se kazeta točí špatně to samé v rámu. Zda se mi, že nemám dotlacene ložisko pod tím kroužkem a ořech dře o to ložisko ale už mi to nejde víc dorvat. Ložisko je necelý milimetr vystouple, nemohl byste někdo mrknout jestli je u vás úplně v rovině s nábojem?

          0 0
          • Noviak  

            Ještě dodávám že když tahám za osu dovnitř a ven tak se ani nehne, říkal jsem si že to by tu teorii s nedotlacenym ložiskem vyvracelo tak fakt nevim

            0 0
            • novas752  

              To bude spíš nedolisocané ložisko v ořechu. Nebo zdeformovaná vymezovací trubička mezi nábojem a ořechem.

              1 0
              • Noviak  

                Díky, ale trubička je určitě ok. Nerozumím jak by to mohlo způsobovat nedolisovane ložisko v ořechu. Když ořech dám do náboje cvrk se točí hezky ale když ten ořech do náboje zatlačim až nadoraz (dalsi milimetr mimo ram) tak už se cvrk točit přestává. Zda se mi tedy že by problém měl být mimo ořech…ještě nápad?

                0 0
                • novas752  

                  Distační trubička se opírá o ložisko které je nalisované z vnější strany. Pokud neni nalisované úplně na doraz znamená to že se tělo ořechu dostane do kontaktu s tělem náboje.

                  0 0
                  • Noviak  

                    Díky za vysvětlení to máš pravdu. Nakonec to byla hrozná blbost. Dal jsem tam obráceně prachovku ořechu ach jo.....už je to ok.

                    0 0
                    • kondor  

                      Já jednou tu trubičku musel nechat vyrobit znova. V půlce vyjížďky jsem měl najednou furtošlap a trubička byla cca o 0,5mm ubroušená. Ložisko bylo zalisované na doraz a dodnes nechápu, jak se mi to mohlo povést. Nejdříve jsem pod trubičku dal pár přesných podložek a pak jsem si nechal v práci na údržbě vytočit pár trubiček ze šroubů.

                      0 0
                      • Vilém  

                        Trubicka ze sroubu? To je co?

                        0 0
                        • kondor  

                          No, vezmeš šroub s adekvatnim průměrem a na soustruhu z něho uděláš trubičku. Šroub jsem zvolil kvůli tvrdosti materiálu a byl ihned po ruce.

                          0 0
    • Atilla  

      Odkud jsi? Mám tady kompletní servisní nástroje na DT. Ale posílat se mi to moc nechce.

      0 0
    • ncm  

      Brno, dik za nabidku, nakonec jsem byl uspesny i s nastroji ktere mam, distanctni krouzek je na vymenu. Diky za rady a tipy.

      0 0
    • M3phisto  

      Ahoj, využiju topicu – nenašel by se někdo v okolí Českého Brodu, Úval popř Prahy, kdo by mi byl ochotný půjčit stahovák na zubatku pro praporkový dtswiss? Nebo respektive kdo by mi umožnil si tu zatracenou zubatku povolit :D

      0 0
    • vysmátej bajker  

      Maj to u viska.biccle­kafe.hlubocepy za 100 mi to povolily.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.