Jak se posunout výkonnostně dál?

213 nepřečtených
  • jonti

    Jsem na tom relativně dobře, je mi 29, jezdím už dlouho, určitou výkonnost si držím, ale dál se neposouvám. Vzhledem k prioritám vidím, že jezdit budu ještě několik let a potom dostane přednost práce a rodina.

    Teď najížím ročně přibližně 5000km na MTB, silnici prakticky nejezdím, ale i na biku je toho asfaltu dost. Na jaře, když je hnusně moc nejezdím, proto mám dobrou formu až v červnu. V kategorii jsem obvykle něco za bednou, na hnojácích někdy na bedně.

    Tréningový deník si nevedu, ale záznamy z polaru mám. Přesně aktuální AP a ANP neznám, ale odhad jak trénovat a jezdit závody mám.

    Zvažuji několik vzájěmně se nevylučujících možností, jak se zlepšit a víc motivovat.

    1. Jezdit v nějakém teamu, klidně s minimální materiální podporou,

    případně založenou na výsledcích.

    1. Určit si cíle pro sezónu a objet nějaký seriál. K tomu si dát 4–5

    závodů ve velkých horách, rád bych jel Salzkammergut, Sella Ronda Hero, Dolomity superbike, Gardu a Swiss National Park. To znamená jet MarathonMan sérii, buď Galaxy nebo Okolo a k tomu několik větších zahraničních maratonů. To znamená asi 15 závodů.

    1. Řešit organizovaný trénink, něco typu Cyklotrenink? Posledních 12 let

    jsem jezdil jen jak se mi chtělo, mám náročnou práci, kde často nedokážu předem odhadnout, jak dlouho tam zůstanu. Tak nevím, jestli dokážu dodržovat plán.

    Pokud toto všechno skombinuju, jak se asi dá zlepšit?

    0 0
    • MlokCZ  

      Podle mě potřebuješ hlavně dvě věci:

      • Opravdový efektivní trénink, což znamená jezdit kdy je třeba kvůliefektivitě a ne kdy je hezky. Tohle je ale pěkný opruz a málokohotohle bude

      bavit a vydrží to. A je na zváženou jestli Ti to za to stojí. Bez toho to podle mě ale už moc nepůjde. A klidně to může být organizovaný trénink pod vedením někoho zkušeného, aby to bylo skutečně efektivní. Platit si takový trénink má smysl ale pouze pokud si ochotný jezdit počasí/nepočasí, když je třeba a ne když se Ti zrovna chce.

      • A když bude to první, tak k tomu navíc výrazně přitlačit na počtukilometrů a více tréninku na silničce. Ale hlavně pořád při splněnítoho předchozího bodu. Přehršel neefektivně (z pohledu tréninku)najetých kilometrů nic nevyřeší na takové úrovni, co už jsi.

      Oboje vidím jako pěkný opruz a nikdy bych do toho sám nešel (já tedy nemám ani předpoklady, takže by mi ani tohle nepomohlo být na bedně), pak už by mi to ježdění nebavilo.

      Tady přesně začíná opravdová dřina.

      0 0
      • Mikikuba  

        To cos jezdil není absolutně trénink ale zábava.čili při jakémkoli tréninku se jasně zlepšíš.5000 na bajku není nic se vší úctou :)já se letos opravdu jen vozím a mám 8000 bajk a 2000 silnice.takže asi tak:)

        0 0
        • Sharka1  

          Kdyz na to je cas, najede se to skoro samo, znam to ze svych let studentskych, a to jsem mela jeste docela narocnou skolu :-) Pri praci v komercni firme se dela bezne v blbou dobu(normalka byva 9–18 a nekdy dele), a kdyz hori projekty, tak se jede i dyl, cili na trenink uz toho casu tolik neni…

          0 0
          • Mikikuba  

            já vybírala i práci abych mohla trénovat či závodit.výhoda mý vysoký*chemie:)a zaměstnavatel i sponzor:)

            0 0
            • Mikikuba  

              Nicméně 15 let bez dovolený.třeba.čili zadarmo to úplně nebylo:)nijak nezastírám že to stojí odříkání a vůli ale jde to:)

              0 0
              • Sharka1  

                Jo to jo, ale dost lidi to ma opacne – nejdriv prace, kolo je jen jako konicek, cili pak nejde trenovat tak, jak je treba, ale tak, jak je cas… Navic cyklistika cloveka neuzivi, a kdyz uz trochu jo (profici), tak nejde delat na urovni do duchodu, cili je logicky, ze rozumnej clovek tomu nebude podrizovat uplne vsechno. Chce to najit kompromis jak vytezit z danyho casu a moznosti maximum tak, aby to byla stale jeste zabava, jinak to nema vyznam. Navic se to vetsinou kloubi s dalsimi aktivitami – rodina, pratele, dalsi konicky.

                0 0
                • Mikikuba  

                  přesně tak.já hledala vyhovující práci za vyhovující peníze i budoucnost.možná jsem měla štěstí ale šla jsem mu hodně naproti!přesně jak píšeš mě živí práce stejně jako tebe:)a je v životě první,ale prostě řešitelný je věe když se chce.plno lidí se jen vymlouvá co nejde a nedá tomu úsilí!jinak je pravda,že pokud se chceš dostat do špičky musíš holt ňákou zábavu oželet.ale to platí i pro vědce lékaře a další.nejen sportovce.lidi jsou všeobecně liný a málo se snaží.

                  0 0
                  • Eva  

                    Maloktera zenska ozeli deti jako ty, a ty deti musis uzivit, uz nejde jen o tebe, jako v tvem pripade, a ti co je zatim nemaji tak je vetsinou planuji a proto jdou v zamestnani za tim aby je co nejlepe do budoucna zajistili, proste penize az na prvnim miste :-)

                    0 0
                    • Mikikuba  

                      Nejde o oželení.jsou i jiné důvody.tohle asi není dobrý řešit,když o mně nic nevíš…já peníze řešila taky a myslím, že s úspěchem.největší důvod většiny lidí je lenost!

                      0 0
                      • Eva  

                        Jen jsem tim chtela rict ze s ditetem nebo bez nej je to obrovsky rozdil, financne a hlavne casove. Take vim ze u vetsiny lidi je to lenost co jim brani v pohybu, ale tady jsme na BF mezi cyklistama kteri jezdit chteji a pritom jim brani ruzne duvody, casto rodinne, pracovni, ne lenost.

                        0 0
                        • Mikikuba  

                          to je omyl i tady na bf braní lenost:)vidím občas na vlastní kůži a ne jen z doslechu.většina lidí řeší proč to nejde a ne jak to udělat aby to šlo.třeba vstávat v 4,30 a podobně…opravdu jsem řešila plno jinejch a hodně zásadních věcí v životě co zas neřeší standartně jiní.akorát si to nechávám pro sebe a nebrečím to po fórech.

                          0 0
                          • nox159  

                            jako vstanout v 4:30 pak jist nebo snad na lacno vyjet dat si 3h v noci po tme a pak jit do prace?

                            a to je jako ta prava cyklistika co cloveka bavi? pokud ano jsem liny :)

                            0 0
                            • Tomahomo  

                              Kubo, to určitě nikoho nebaví, je to o splnění stanoveného cíle, a to většinou bývá obtížné, tudíž nezábavné. Ale to se týká obecně čehokoli.

                              0 0
                              • Chytra Horakyne  

                                jeste se to da otocit. trenink az vecer, kdyz uz je vsechno splneno a po treninku cca jednu a pul az dve hodiny zevlovani a potom hajdy na kute.

                                ve vysledku pokud trenink neosidis vypada ranni vstavani jak z hororu. lezis ztuhlej bez hnuti. premyslis jestli te vzbudila bolest nebo neco jinyho a to jenom proto, ze se ti nechce pohnout, protoze vis, ze to bude krute bolet nez dojdes na zachod. po cca 5–10 minutach se to rozchodi do vyrazne mensi bolesti, ale stejne to bude citit porad dokud si nedas trictvrte az hodku vytrvalostne v strednim tempu na vyplaveni endorfinu a poradny prokrveni.

                                0 0
                            • Mikikuba  

                              ne dělat od 6 a na směny a pak máš od 2 čas když jedeš s kolem do práce.jen říkám, že to jde když člověk chce něčeho dosáhnout.nic víc nic míň.většina lidí líná a proto jezdí pro zábavu.nicméně je to každýho věc.jen říkám,že to jde.vždy lze najít řešení,když se chce a je snaha i vůle.

                              0 0
                              • nox159  

                                oki kdyby jsme se bavili o systematickem treninku a berme to jen tak teoreticky…

                                v 21 letech neni uz pozde kdyby se chtel clovek nekam dostat? je to jeste realne? realne treba behem 3–4 let kdyby tomu objetoval fakt hodne vyhrabat se nekam vys ? mezi holkama to asi pujde tedka to neber spatne… ale konkurence v CR neni ale mezi chlapama? co myslis?

                                jinak nekam vys myslim bedna na šele… :)

                                0 0
                                • kolda  

                                  no kdybys venoval tak 50% casu, co tady pindas p..coviny systematickemu treninku, tak tu bednu vidim realne.

                                  ale tak nejak bych si na to nevsadil…

                                  0 0
                                  • nox159  

                                    jako zajimal by me fakt realny pohled na vec… pokud to neni realne nema cenu se mordovat systematickym treninkem a je lepsi koupit endurko a uzivat si zivota :)

                                    protoze bojovat po 4 letech o 10–15 misto nema cenu…

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      jsou i lidi co po dvou letech jezdí bednu. Neviděl bych to tak černě

                                      0 0
                                      • nox159  

                                        tzn rikas ze je realne treba po 2–3 letech co pojedu systematicky pod vojtechovskym jezdit na nejake slusne urovni?

                                        mi to posledni dobou prijde jako utopije… kdyz vim kolik mi tu daji nekteri borci a kdyz se pak divam jak to (nedavaji na vetsich zavodech… tak si rikam ze jsem uplne ve srackách :D

                                        0 0
                                        • prodi  

                                          nekaždej na to má (fyzicky či mentálně), ale občas se objeví takový skrytý talent i po krátký době…

                                          0 0
                                        • McBlacky  

                                          no ale budeš muset zle přitlačit v hodinách, s tou pižlou co dáváš teď to je jasně unreal. naplánuj si to na nějakých 650–700 a pak bych tomu i věřil.

                                          ale je možné, že dosáhneš svůj strop a zjistíš, že na závodění o bednu nemáš. Nebo bys to musel extrémně vydřít. V dnešní konkurenci musíš mít na bednu nejen najetý ale i alespon trochu talentem.

                                          0 0
                                          • MlokCZ  

                                            Bez skutečné dřiny to nikdy nepůjde. Ale talent také dělá hodně a bez něj to nejde (bez něj to půjde do určité míry, každý se může vůči sobě hodně zlepšit, ale vždy to má u každého hranice).

                                            Já letos třeba budu mít 600 hodin odsportováno, z toho přes 400 hodin kolo. Aspoň trošku snaha o najíždění v základní vytrvalosti byla, i když samozřejmě žádný dobrý řízený trénink.

                                            A talent mi chybí + navíc po zdravotních problémech to není a zřejmě už nikdy nebude zcela ideální.

                                            U mě jsem na hranici toho, co mi tělo dovolí. Jezdil bych ještě více, ale tělo prostě nedovolí (jakmile to ještě navýším, hned se dostávám do stavu trvalé únavy a nejde pak jezdit vůbec, musím si tohle hodně hlídat abych tu mez nepřekračoval a měl dost regenerace).

                                            Takže i přes těch 600 hodin mi výkonnostně každou chvíli zaříznou i jezdci, kteří mají třeba pouze třetinu hodin sportu a trénink vůbec žádný.

                                            V užší partě mám letos najeto nejvíce, oproti některým o hodně. A přitom jsem v podstatě nejpomalejší (oproti některým o dost, oproti některým jen o velmi málo). Kdybych neměl najeto tolik, tak jsem úplně v pr…

                                            0 0
                                            • McBlacky  

                                              talent a dispozice hrají určitě roli. Je otázka kde je hranice dřiny.

                                              600 hodin různých sportů dám souhrnem za rok i já. Cca 80% z toho sportujeme se Šárkou, zbytek jsou závody nebo akce kde jsem výjimečně sám. Dřinou bych to nenazval ani náhodou.

                                              0 0
                                              • MlokCZ  

                                                600 hodin nebylo myšleno taky tou dřinou. Dřinu jsem myslel, že je nutná na umístění na bedně a že tam to bez dřiny nejde (a bude to samozřejmě o dost více než 600 hodin).

                                                0 0
                                              • karliner  

                                                600 hod/rok je celkem dost, ale jsi ještě mladej :-) Já dám v součtu tak kolem 450, dělám jen to co mne baví, čili dřina v tom čísle je letos nula (vloni tam byly dvě hodiny pražského půlmaratonu :-))).

                                                0 0
                                          • nox159  

                                            tak letost to melo byt 550 co se tedka divam podle planu ale nejak jsem tam neco pros*al asi

                                            uvidim jak to pujde pristi rok ale letost jsem zaznamenal na moje pomery hodne velke zlepseni… ale taky lehce ztratu motivace takze uvidim no

                                            jen jsem chtel vedet jestli je to realne nebo ne…

                                            0 0
                                            • MlokCZ  

                                              Dokud to nezkusíš, tak to s jistotou vědět nebudeš.

                                              0 0
                                              • nox159  

                                                njn pokud bych to tedka vedel ze na to nemam tak by to bylo na jednu stranu super prodal bych anthema kamosovi zavodnikovi a koupil si treba bile mojo a pak bych jel ladil barvicky a jezdil v peknem pocasi pro zabavu.. a koupil bych si bile hadřiky a ruzovou helmu.. :D

                                                0 0
                                                • McBlacky  

                                                  jestli ti můžu poradit po 7 sezonách závodění. Kup si Mojo…

                                                  0 0
                                                  • nox159  

                                                    to myslis vazne jo? bez smajliku…?

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    vážně bez smailíků.

                                                    musíš být typ člověka, aby tě to bavilo. Závodění na vážno je přes týden opruz a v sobotu (v sezoně) dřina. Mimo sezonu jenom opruz.

                                                    Nebo to můžeš brát jako zpestření, ale pak nečekej extra výsledky.

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    oki diky

                                                    zavody me moc neberou trenink me sere… takze asi je to jasne jedine co me trochu bavi je zimni priprava ( bez valcu) takze je to nejspis jasne

                                                    zkusim asi jeden rok fakt poctive a pokud se nezmeni muj pohled na vec tak na to kaslu…

                                                    0 0
                                                  • kolda  

                                                    „zavody me neberou, trenink me sere“ – ja jsem rikal, ze bych na tebe nevsazel.

                                                    jen dotaz – s timhle pristupem, proc o tom vubec uvazujes?

                                                    0 0
                                                  • nox159  

                                                    nevim no zacinal jsem s tim ze se chci nekam dostat… ale cim dal tim vic zjistuju ze to asi neni to prave ale zkusit se ma vsechno a rikal jsem si ze kdybych to tedka nezkusil jestli bych si to casem nevycital…

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    alespon si pak budeš gratulovat, že jsi s tou demencí seknul :)

                                                    0 0
                                                • Joseph de Sax  

                                                  tak to jsi tydlista…

                                                  0 0
                                                  • nox159  

                                                    tak tedka co mam ruku v hajzlu jsem zkusil tvuj trenink zacinam za 6ti škopcich ( a snazim se trenovat pravidelne aspon 6× do tydne) a jde to dobre postupem casu chcu zvysovat treninkove davky ;-) a az bude nejaky skill tak do toho zacit pridavat intervalove slivku nebo vodku :)

                                                    0 0
                                        • žvejk  

                                          Tak pod Vojtěchoským to raději ani nezkoušej. Nic proti němu, ale chce to fakt trochu dřiny a odříkání a tu dřinu pod ním opravdu nepoznáš…budeš to podle něj zlehka šmrdlat aby ses náhodou nezatavil atd… nikam se nedostaneš, co nikam ani tam nenahlédneš… Nic proti němu jako člověku, ale má v sobě nějaký blok z dřívějška kdy asi někoho tréninkem fest odrovnal…

                                          0 0
                                          • Sipal  

                                            To je zvláštní, trénoval jsem pod někým jiným a taky jsem toho nechal, přesně kvůli tomu šmrdlání a minimálnímu pokroku. Třeba to je obecná taktika komerčních trenérů, aby se člověk měl pořád kam posouvat a dlouho jim platil :-).

                                            0 0
                                            • žvejk  

                                              I já jsem trénoval pod někým jiným a byl to celkem mazec to fyzicky zvládnout a taky že jsem to nezvládl… určitě nechtěl abych se posouval po malých krůčcích a donekonečna, ale už na začátku jsme si řekli že to bude otázka nějakých 4–5 let než se dostanu tam kam chci… Pod panem vojtěchovským trénoval kamarád a byl na tom dost bídně, jak fyzicky tak potom i psychicky…vět­šinou ani nemohl trénovat i když by moc chtěl a čas na to měl..furt se musel držet, aby prostě náhodou na to kolo nejel…:))

                                              0 0
                                              • McBlacky  

                                                no tomu se právě říká trénink, že někdy jedeš a nechceš a jindy bys chtěl a nesmíš.

                                                0 0
                                                • žvejk  

                                                  Abys to pochopil…on nemohl normálně trénovat skoro nikdy…

                                                  prostě my jsme jeli 3,5 až 4 hod on jel 2 a musel domů protože by to už bylo moc… o intervalech které byli o ničem ani nemluvím… :)

                                                  0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    tak záleží jaká to byla jeho sezona, jaké byly cíle, aktuální stav, atd.

                                                    Ono když pošleš trenérovi čísla, nějak je vyhodnotí a na základě toho ti napíše další část tréninku. Takže bez pochopení podkladů nemůžeš hodnotit výsledek.

                                                    Jiný trénink nemá smysl, obecný plány bez úpravy jsou vyhozený peníze.

                                                    0 0
                                                  • žvejk  

                                                    Jasně to souhlasím…když s ním začal už měl nějaké sezony za sebou a spolupracoval s ním dva roky. Ale to že pan Vojtěhovský své svěřence nezkutečně šetří mám i z mnoha jiných zdrojů…

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    od nás u něj trénuje Ota 4 roky a je fakt, že z 90% ho porazím a to plán nemám a jezdím jen po práci s přítelkyní + víkendy s partou stylem pohoda pivko.

                                                    Ty už jsi trochu dál než my a jestli máš vyšší cíle je rozumné vybrat co ti víc sedí.

                                                    0 0
                                                  • Medunka  

                                                    Ono je to těžký soudit, koukni na fyzickou stavbu Oty a tvoji. Ota by byl určitě dobrý na dráze, ale na to, co jezdíte, má prostě moc svalů :-)

                                                    A kdo ví, zda si v tréninku nepřidává :-) A taky dost dělá hlava.

                                                    Znám víc lidí, co trénuje pod Ondrou a převažujou ti, co jsou spokojeni a mají lepší výsledky. I já se s ním posunula, ikdyž to nebylo vidět na výsledcích ze závodů, protože jsem skoro žádný nejela, šla mi nahoru jak fyzička, tak síla. A to s tím minimem času potěšilo.

                                                    Je to hodně o zpětné vazbě trénovaného k trenérovi a to si myslím, že u mě a u Ondry to fungovalo suprově.

                                                    0 0
                                                  • Tomahomo  

                                                    To máš těžké Kubo, někoho šetří jeho trenér, jiného zase učitel češtiny. Výsledek bývá v obou případech tragický ;o) Ale k tématu, je to „jedna paní povídala“, čili naprosto irelevantní.

                                                    Edit – slibuji, že příště zařadím příspěvek správně :o)

                                                    0 0
                                          • nox159  

                                            tak ja to prece jen zkusil a oproti dosavadnimu jezdeni co jsem jezdil 4 roky podle sebe kdy jsem jezdil vic intenzivne… tak jsem po roce pod p.Vojtechovským udelal ohromny skok kupredu… takze sam za sebe muzu s cistým svedomim doporucit kazdemu kdo to chce pod vedenim zkusit…

                                            komunikace s nim naprosto v pohode, uprava planu taky bez problemu, furt ho s necim „otravuju“ a vzdycky rad poradi…

                                            jinak tedka jsem s nim zacal druhou zimni připravu a zas tak nenarocne jak tady tvrdis to neni…

                                            a kdyz se podivam po okoli jak trenuju… tak na treninku jezdim pomalu predjizdi me plno lidi ale je zajimave ze temhle lidem co me při treninku nechaji za sebou davam na 30–50km zavodech 5–10 min… takze asi delaji neco blbe ne? ;-)

                                            0 0
                                      • Chytra Horakyne  

                                        nevim jak kolo, ale cca 2–3 roky se da v puberte pokud se trefis do obdobi, kdy zrovna poporostes hodne rychle = telo ma dost rustovyho hormonu, tak se da dostat z nuly pobliz juniorskych rekordu snad skoro v kazdym sportu, kde je to o fyzickych vykonech.

                                        0 0
                                  • Karlos009  

                                    Velmi trefné! :-)

                                    0 0
                                • Mikikuba  

                                  samozřejmě, že mezi chlapama je konkurence v tomto sportu výrazně vyšší.ale v mém já se porovnávala se světovou i když úzkou(což není moje chyba)špičkou a ne českou.

                                  kam až se dostaneš neumím odhadnout ale výrazně se zlepšíš.a už to by ti mělo přinést uspokojení.já sebe vždy hodnotila podle výkonu a ne umístění.

                                  0 0
                              • JSt  

                                většina lidí líná a proto jezdí pro zábavu.

                                tak nejak bych rekl, ze ti z toho kola jebe ;-)

                                0 0
                                • mastihuba  

                                  nj ja jezdim na kole čistě z lenosti, protože chodit do hospody pěšky by zabralo strašně moc času. :D

                                  0 0
                              • McBlacky  

                                ono taky záleží jak moc se člověk v práci vyčerpá. I práce u PC, pokud se celý den maká a je stres dokáže tak zničit, že nějaký kolo potom je nemyslitelný, nebo těžce kontraproduktivní

                                0 0
                              • kolda  

                                jasne, ze to jde, jak popisujes. ale musis mit extra silnou motivaci, proc to delat.

                                a ruku na srdce, kdyz ma clovek rodinu, tak pokud ji nechce sidit, tohle nasazeni proste nezvladne casove.

                                0 0
                          • prvniodkonce  

                            Přesně tak, lenost je hlavní důvod. Jakmile je tu někde diskuze o najetých kilometrech, hned to prostě nejde, protože práce, rodina atd., ale v třeba tomhle vlákně jsem si nevšiml, že by si někdo stěžoval, že nemá čas čumět do bedny (to je asi to věnování se rodině).

                            A největší lempl jsem já, protože jsem student, a ten si může najezdit, kolik se mu zachce a nemusí vůbec nic dělat :)

                            0 0
                            • nox159  

                              na jednu sranu pokud studujes a sam si na tu skolu nevydelavas tak by se dalo rict ze maji lidi pravdu…

                              mas o dost vic casu nez clovek ktery bezne pracuje a sam se o sebe stara… ;-)

                              to neni vymluva to je konstatovani faktu – ono se vzdycky da najizdet pokud clovek chce, jen to nekteri maji tezsi net ti druzi…ale samozrejme to jde :)

                              0 0
                              • prvniodkonce  

                                O dost víc času samozřejmě mám díky prázdninám, ale v semestru škola denně zabere někdy 7 hodin, někdy 9 hodin, ve zkouškovém nemám často volno ani o víkendech. Dost často ze školy běhám, abych stihl něco objet. A po náročném programu ve škole bych nejradši často lehnul a spal, ale musím se kousnout.

                                Musím tomu něco taky obětovat a nejde to samo, jak si mnozí myslí.

                                0 0
                                • nox159  

                                  ale porad te zivi rodice a ty chodis „jen“ do skoly… ne?

                                  jinak vim ze to nejde jen tak…

                                  najet 10k nebo kolik mas ty jestli 13k – nebudu to hledat… je krasny vysledek… mohl bych klidne zavidet ale proc? kdybych chtel ( ano nebyl „liny“ a dal tomu vic tak to taky muzu mit najeto…)asi bych to mel trochu težsi než ty ale praci.. jsem si vybral sam… :)

                                  na druhou stranu je asi rozdil najet Xkm nebo odtrenovat Xkm nevim jak to mas ty… ale kamos mel lepsi zaklad nez ja letost najezdil pres 10k ja mam 5k (rekl bych ze systematicky odtrenovanych) a pritom jsem na tom fyzicky o chlup lip nez on…

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    na dlouhým závodě by tě dal

                                    0 0
                                    • nox159  

                                      ten kamoš? je to mozne ale ja ani on ty dlouhe zavody nejezdime… ale na 5ti h vyjizdce v terenu se dojebem oba…

                                      0 0
                                • McBlacky  

                                  a ted je otázka jestli to při takovým kalupu má smysl a stihneš se kvalitně připravit na závody. Nebo spíš máš kolísavou formu a někdy zajedeš a jindy se divíš proč ne.

                                  0 0
                                  • prvniodkonce  

                                    Do července nikdy nic nezajedu, to je bez šance. Ale kdybych to neprovozoval, tak bych pak nezajel nic ani v tom srpnu a září. Ale já to se závoděním zas tak nehrotím, jde mi hlavně o to, že si pak v klidu na horách objedu kus krajiny a nezničím se při tom na týden :)

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      jj to je nejlepší motivace.

                                      0 0
                                    • raceman  

                                      ja to mel letos naopak :)) do cervna 2 zavody, 2 bedny, pak tritydenni kurz, robora doma, tak uz sem se jen tak vozil, pak priprava na neco jineho a ted uz se zase jenom vozim :D

                                      0 0
                                • MlokCZ  

                                  Já jsem na VŠ 2 dny v týdnu celou VŠ trvale pracoval a i tak jsem měl času výrazně více než teď.

                                  Zatím nemám děti, takže to není problém ani teď, ale rozhodně to je horší. Zatím mi nelimituje čas, ale moje tělo.

                                  U té školy je to ale hodně individuální dle toho jak to komu jde a co to je za typ školy.

                                  0 0
                            • karliner  

                              Hehe, tohle si vytiskni, zarámuj, schovej do skříně a ve 30 se na to podívej, jak jsi byl „chytrej“ :-)))

                              0 0
                            • obda  

                              Povime si to za 10–15 let :) Casto to neni lenost, ale proste jine priority. Pokud je pro tebe tva rodina a prace dulezitejsi nez kolo, tak holt je kolo v planovani az na tretim ci dalsim miste. Nekdo si vybere praci tak, aby mu sla dohromady s kolem. Nekdo naopak chce delat praci, co ho bavi. Ten prvni mozna za par let, az prestane zavodit, bude litovat. Nebo taky ne. Kazdeho boj. S rodinou je to podobne. Nekdo ma treba tri deti, a venuje se jim kazdy den. Na druhou stranu znam spoustu lidi, kteri z duvodu pracovniho vytizeni maji jedno/zadne dite, popripade v tydnu vidi deti jen v pyzamu. Do toho bych nesel. Napriklad ja jsem udelal vedome rozhodnuti, ze chci mit vic deti, venovat se jim a nestehovat se porad po svete, protoze to pro ne neni IMHO dobre. Cimz jsem ve znacne nevyhode proti nekterym svym kolegum, kteri rodinu nemaji ci se ji proste tolik nevenuji. A i kdyz obcas brblam, tak bych s nimi nemenil :) S kolem je to nemlich to same. Z meho pohledu (tj. z pohledu mych priorit) proste nejde najet tolik km za rok, bez odrbani tech vyssich priorit. A lenosti to nebude …

                              0 0
                              • prvniodkonce  

                                Já jsem srovnával ježdění na kole a civění do bedny, o rodině to samozřejmě chápu, to si pak ale ni nebudu stěžovat na bajkfóru :)

                                0 0
                              • prodi  

                                no nevím…jezdil jsem 10tkm ročně (klidně bych jezdil i víc, ale nechtělo se), věnoval jsem se rodině, stavěl barák…třeba jsem se vrátil z Krále Šumavy a rovnou jsem šel házet do míchačky…

                                Myslím že všechno se dá, chce to jen najít tu motivati, překonat lenost a rozvrhnout si dobře čas…

                                0 0
                                • obda  

                                  Kdyz myslis … Napr. pokud ti prarodice nehlidaji, a chces manzelce doprat stejne mnozstvi volneho casu bez deti jako stravis ty sam na kole, tak to proste nejde. Podle sebe nemuzes soudit ostatni. Samozrejme ze je i dost takovych, pro ktere tve tvrzeni plati.

                                  0 0
                                • Darkson  

                                  btw, a kde byla ten zmíněný víkend rodina? :-)

                                  0 0
                                  • kolda  

                                    makala na baraku, zatimco byl na Krali,ne? :)

                                    0 0
                                  • prodi  

                                    no nebudeš člověče věřit, ale byli tam se mnou. A až jsme se vrátili a oni se šli uložit pomalu spát, já ještě do tmy házel lopatou…no nepochopíš

                                    0 0
                          • treatt  

                            Vstanu-li víckrát než jednou do měsíce ve 4h30, tak umřu :) Tož budu dál plačtivej na fórech asi :)

                            0 0
                            • kolda  

                              pockej, ty nevstavas v noci? :)

                              0 0
                              • treatt  

                                Většinou se urputně tvářím, že jsem už po smrti :) A on je rozdíl na chvilku vstát, hecnout se, vybavit to a jít si zase zalýzt do teploučký postele, nebo BÍP BÍP, promnout oči, obléct se a zkoušet fungovat :)

                                0 0
                            • JendaP  

                              Na všechno se dá zvyknout.

                              Když jsem si kdysi k práci ještě přivydělával, tak jsem vstával ve 4, jel nakoupit do tržnice zeleninu, zavezl potraviny, pak sednul na vlak a jel do práce.

                              Teď vstávam až v 5, takže se vyspim. :-)

                              Ale když jedu na kole do práce, tak v 5 musim vyjet…

                              0 0
                              • treatt  

                                Nejde, já jsem prostě spáč :) před pár lety jsem pravidelně chodil ráno plavat, na šestku před bazénem. Zjistil jsem, že namísto zvyku přichází smrtelná únava, je to zcela proti mému biorytmu..

                                0 0
                          • Eva  

                            Vetsina tady nebreci, spis konstatuje, a za mne, s rodinou to proste nejde pokud se ji chces venovat, dite nema reseni v tom ze se o nej bude starat jen jeden z rodicu a druhy se venovat „kariere“ cyklisty, mysleno u pracujicich hobiku. Dite nejde vyresit, jak pises ze jsi resila spousty nestandartnich veci, dite neni problem k vyreseni, je to uvazek na cely zivot. Ty se staras jen o sebe, a to je uplne neco jineho, nebrecim, jsem za prcka moooc rada, ale skloubit to s cyklistikou aby on netrpel nejde a tecka.

                            0 0
                          • Ostrawak  

                            jj je to tak, vidím to na sobě, jak si hledám důvody, proč dneska nevyjet, včera to byl vítr, předevčírem déšť…když se chce všechno jde a musí se vytrpět :)

                            0 0
                • kolda  

                  lip bych to nerekl :))

                  0 0
              • kolda  

                to by me asi trefilo.

                ja jsem nemel letos poradnou dovolenou (min 14 dnim mimo) a leze mi to na palici.

                0 0
              • Joseph de Sax  

                já zase mám už 15 let jenom dovolenou…taky to stojí hodně odříkání si…

                0 0
    • Joseph de Sax  

      ráno na hlaďáka do sebe vyval 10 škopků a dej 100km švih a uvidíš, že budeš na oběd dál, než na snídani…

      0 0
    • Beeda  

      otazka psychyky, vymen chtel bych za chci, a nevim za vim nastaveni priorit.

      kazdopadne mas tam zasadni protiklady =chci jezdi a poto prace=… a v 3.bode uplne opak…

      takze ujasnit..

      0 0
    • zdenek  

      Co jsou to „hnojáky“?

      0 0
    • raceman  

      pokud v tymu neni trener, tak ti to moc nepomuze…

      vsecko je to o najetych km… takze idealne porid nejakou silnicku a aspon z jara jezdit jezdit jezdit, co to pude a prace dovoli…

      0 0
    • lens  

      jezdit zavody to tě posune dal než jen trenovat.

      0 0
    • o.1  

      Je to iba v motivacii a vnutornom nastaveni.

      Myslim ze ked uz mas nejaky odhad na to ako jezdit, lepsie si ho dalej rozvijat, ako byt zavisly od nejakych planov, staci trochu viac jazdit, 5000km nie je vela.

      Tie treningove plany funguju(ak funguju) aj tak skor koli tomu, ze nutia cloveka jazdit aj ked sa mu az tak nechce.

      Myslim, ze ked ma clovek nieco dosiahnut, je lepsie aby k tomu dosiel lahko, pretoze z vlastnej motivacie robi nieco co ho bavi.

      Mozno ta nebavi jazdit az tak vela, potom je aj moznost zvysit intenzitu(pri casti treningov) pri rovnakom najazde a na pretekoch chodit kratsie trate.

      Ale uplne najlepsie je vobec netrenovat iba jazdit:-)

      0 0
    • Payia  

      V podstate potrebujes ten vedeny trenink v teamu a navic si zajit na zatezaky abys ty hodnoty AeP / AnP znal presne. Plan je dobrej vzdycky, poradek jedine pomuze, team je dobrej hlavne pres zimu, protoze jezdit sam 100+km streky kdyz je zima a hnusne je dost na moralku a bez zatezaku jednak nevis ty prahy, ale ani nemas zpetnou kontrolu jestli ten trenink funguje – tzn. dalsi zatezaky na jare pred zarazenim tempo intervalu.

      0 0
      • Joseph de Sax  

        a poslední zátěžáky před prvním závodem a jsi vyřízený do konce sezony…

        0 0
      • o.1  

        Jazdim cez zimu sam(„hnusne“ je len vec nastavenia), a pravdupovediac za tych par zim nespominam si ze by som nejaky Team na ceste videl (a v lese uz vobec nie :-)

        Ale je mozne ze cez obed, kedy je tazatel (a ja tiez)v praci sa tam niekto vyskytne

        0 0
    • mastihuba  

      takovej blbej dotaz, jak to funguje v balíku, aby všeci jeli ideální tepy a nebylo to jak na houpačce ?

      0 0
      • raceman  

        takhle to v baliku nefunguje… ;-) na zacatku se jede stabilni tempo, na konci to je jak na houpacce ;-)

        0 0
        • Splinter  

          no proto mi trenovani – alespon jarni najizdeni v baliku prijde k nicemu, na spici 160, za vetrem 100 a domu prijedes urcite s krasnym prumerem, kterej je k prdu i kdyz hezky vypada :)

          0 0
          • raceman  

            ano ano, zakladni najizdeni sam, max mala skupinka podobne vykonnych lidi.

            jak uz mas neco nalitane, tak je ta vetsi skupina dobra… ale jakmile sou v ni idioti a na spici to zbytecne honi, coz je asi vetsinou :D tak to taky neni ono…

            0 0
            • mastihuba  

              právě o to mi de, bo když tě balík urve a ty už jej nikdy nedocvakneš, tak už někde neni něco v pořádku. :)

              0 0
              • raceman  

                ano, ale tohle se netrenuje na jare v zakladni vytrvalosti ;-)

                0 0
                • mastihuba  

                  ja pravě takhle naletěl, dyž mne „kamaradi“(svině) vytahli na treninkovej kemp do chorvatska a pak jsem tam moh dělat akorát kuchaře. :D

                  0 0
                  • raceman  

                    na tyhle soustredka uz musis mit neco nalitany, jestli tam nechces jezdit sam ;-)

                    0 0
                  • ¨MZ  

                    a proč si asi tak myslíš, že tě sebou „kamarádi“(svině) brali? Někdo musí závodníkům na soustředku vařit, prát upocené hadříky, starat se o kola a pod. :-D To že jsi je předem neprokouknul je tvůj problém :-)

                    0 0
    • black.horse  

      Tady těžko radit, každej to má jinak, ale dle popisu jsi se dostal do stádia, kdy jenom tak jezdit nestačí, mě vždycky nejvíce posunul systematický trénink. Trénovat dle toho co jsem si předepsal a nikoliv podle nálady. Tady se pak bude různit, zda např pro objemy Ti více sedne skupinka a nebo jet sám. Já radši jezdil sám, protože jsem pak dokázal jet dlouhodobě +/- stabilní tepy, což bylo an ZDV fajn. Občasná skupina byla spíše jen zpestření. Co se týče vedení tréninku máš dvě cesty: buď se naučíš poznávat svoje tělo a tréninkovou teorii sám a budeš si to řídit sám a nebo druhá možnost svěříš se trenérovi. Oboje má svoje plus a mínus. každopádně stagnace často bývá u stereotypu, tedy hlavně přes zimu ideální rozmanitost a nesklouznout k monotónní zátěži.

      0 0
      • JSt  

        sam jezdit imho nanejvis ze zacatku sezony. ve skupine se naucis nastupovat, chytat nastupy, kousnout se a uviset atd.

        letos jezdim hodne sam a citim, jak mne jizda ve skupince chybi.

        0 0
        • black.horse  

          V chování ve skupině máš pravdu… Zase sám se líp soustředíš na rovnoměrnost tempa u ZDV a o intervalech nemluvě, ale jak píšu ke konci, nechce to stereotyp, tedy mixovat všechno, tedy i jezdit občas ve skupině jak říkáš. Poměr čeho kolik si musí každej složit sám, to každému sedne jinak.

          0 0
        • Mikikuba  

          systematický trénink absolutně není o skupině ale 80% sám kdy trénuješ daný tréninkový prvek.jízda v balíku se učí více na závodech než na tréninku.neumím si představit 50hlavý tréninkový balík někde nějak pravidelně…

          0 0
          • raceman  

            prijed do opavy a uvidis, tam byva i o dost vetsi :D

            0 0
            • Mikikuba  

              jenže trénink cyklisty je fakt -+ 80% samotka.fakt se vas schází denně víc jak 50?

              0 0
              • raceman  

                ja z opavy nejsem, ale slysel sem.. a njezdi kazdy den, ale 2× tydne… treba bjp by ti mohl povykladat… :)

                0 0
          • JSt  

            ve tvem pripade extremne dlouhych trati, kde jedes sama, je samostatny trening asi i logicky.

            ucit se jezdit v baliku na zavode je trosku pozde a zvladnuta taktika rozhodne, jestli budes na bedne nebo ve druhe desitce. v babach jsi to mela vpodstate bez konkurence, takze jsi mohla vse odjezdit jen na fyzicku. v chlapech tomu tak neni ;-).

            0 0
            • jecnak  

              Teda trenovat ZDV ve baliku (pod tim si predstavim aspon dvacetihavou skupinu) si nedovedu predstavit. Ve dvou az trech lidech podobne vykonnosti proc ne, tam se da dohodnout. Ale v baliku jsem snad nikdy nejel svoje tepy. Bud jedu chvilema nad AP vpredu a nebo vzadu v kompenzaci, to je mi na nic. Vubec nemluvim o klickovani mezi dirama na posledni chvili, protoze soudruh prede mnou neukaze, na potycky s ridici, kterym vadi, ze zabirame cely pruh atd atd.

              0 0
            • Mikikuba  

              jseš trošku mimo!já 10 let závodila kromě ultra normálně na silnici.takže malinko vím co píšu.a stojím si zatím.cyklistika je z velké části trénink individuální a ne jet s někým,že mě to jinak nebaví.zase jen výmluvy,proč to nejde.a u ženskejch v debilním:)chlap­ským balíku je to pohybování v něm daleko těžší ,protože hlídáš 10 bab v 100ce chlapů

              0 0
              • JSt  

                vim o tom. vsecko to jsou ale dlouhe trate, kde v babach nezridka staci projet cilem a je z toho bedna ;-).

                0 0
                • Mikikuba  

                  omyl.časovky 60tky vše.takže asi jen projet cílem nestačilo.x krát spurty apod.akorát to nemám na webu, protože to není můj obor.takže pokud něco nevíš neznamená to, že to neexistuje.ale máš pravdu, že i 60tka je pro někoho dlouhá trať…že není v babách konkurence není! můj problém a že jsem se narodila jako ženská za to taky nemůžu.a že mně baví kolo snad taky není hřích.nikdo nikomu nebrání aby makal jako já.vždy je to každýho volba.takže klid:)

                  0 0
                • ememem  

                  trocha off topic – som si klikol na tu tvoju stranku a pozrel to video – vedel by si mi vysvetlit na kieho boha idu najprv par koleciek za volakym motopedom? co je podstata? normalne sa pytam, nerypem.

                  0 0
                  • karliner  

                    Já si myslím, že tam ten moped jede proto, aby ujeli aspoň pár kol bez krysy…

                    0 0
    • Cryzyy  

      Pokud se ptáš na to zda si chceš ve 30ti udělat tréninkovou pakárnu, tak si na to musíš odpovědět především sám. Pokud si řekneš, že ano, tak si to dobře zapamatuj a vzpomeň si na to někdy v lednu až budeš sedět 3tí hodinu na válcích, nebo po 4h venku za počasí, ve kterém nikoho jiného na kole nepotkáš. Další věc je, jaké zlepšení čekáš a jaké Tě uspokojí, třeba v naší kategorii je umístění na bedně při závodech ČP skoro nereálné, protože Ti co tam jsou teď, většinou systematicky trénují víc jak 10–15 let a to se špatně dotahuje.

      0 0
      • ¨MZ  

        jj, přesně tak. Já bych si i dovedl představit, že bych si trenéra zaplatil a poctivě předepsané dávky plnil, ale to bych nesměl chodit do práce, abych si mohl podle počasí vybrat, ve kterou hodinu na trénink vyrazit. Klasika to bývá na jaře, když je dopoledne hezky, člověk je v práci a odpoledne se začnou vytvářet přeháňky a člověk pak musí jet třeba tři hodiny a za tu dobu pětkrát promokne na kost a do toho mu ještě fouká vítr. Když se k tomu ještě přidá před tím stres v práci, tak člověk přijede domů totálně psychicky zdeptanej. To mi za to nestojí, radši budu jezdit podle počasí a chuti, snažit se tak nějak dodržovat tréninkové zvyklosti (zima, jaro najíždění objemů v ZDV a pak postupně kopce, nějaké intrevaly) a budu se výkonostně plácat tam kde jsem. Na Elite stejně nikdy mít nebudu a jestli dojedu na Králi 80 a nebo 30 je už celkem jedno. Hlavně že mně to bude bavit, proto na kole jezdím.

        0 0
      • treatt  

        3 hodiny na válcích? tak to teda klobouček – pro mě je 60 minut naprostá hranice, kam jsem schopen se donutit, dýl prostě bez šance..

        0 0
        • kolda  

          no taky kde jsi vykonnostne ty a kde cryzyy :))

          0 0
          • Cryzyy  

            To nema s vykonnosti co delat, valce jsou jenom o hlave :)

            0 0
            • karliner  

              Takže je to vlastně forma mentálního tréninku :-)

              0 0
              • Cryzyy  

                ano, neco jako meditace, clovek musi tak nejak vypnout, ale zase ne uplne, aby z toho nespadnul :)

                0 0
                • treatt  

                  Když mně se nejde oprostit od toho, co prostě vnímám – bolí mě sedět, za krkem, záda, potim se jak vrata od chlíva, prostě boj o každou další minutu, co ubíhá neskutečně pomalu :)

                  0 0
                  • o.1  

                    dobre zimne oblecenie nestoji viac ako tie valce a trenazery a je to pohodicka, pohoda …

                    0 0
                    • nox159  

                      tak to me teda zajima, nebrzdene valce elite cca 4k tak mi teda rekni co si za 4k obleces v zime na kolo? :D

                      0 0
                      • o.1  

                        Tak nieco snad mas + dlhe teple gate (500–1000-Lidl alebo akia), navleky na kolena(500),ro­lak(1000) (alebo flisku-300) teple ponozky(100–200), lyziarske rukavice(300), ciapku(500), nieco na krk(100–200),hocake vyssie trekove topanky-na zimu milonkrat lepsie jak tretry(500) a bundu alebo cosi podobne proti vetru, to je zhruba taka suma, dalo by sa aj lacnejsie.

                        Netreba aby vsetko boli specialne predrazene veci z cykloobchodu (v zime ta aj tak nik nevidi, lebo vsetci sedia doma :-) )

                        Hlavne ucinok je po vsetkych strankach neporovnatelny, naco robit nieco otupne, ked mozem mat radost s normalneho jazdenia , ked si to predstavim normalne sa uz tesim na zimu :-)

                        0 0
                        • nox159  

                          :D a tedka mi rekni kdo v tomhle bude jezdit a hlavne kde a na cem?

                          pokud pojede ZDV tak zmrzne a zacne to od prstu pokud pojede v tempu tak az zvolni tak zmrzne cely :D

                          0 0
                        • raceman  

                          :D

                          0 0
                        • McBlacky  

                          v tomhle se jezdilo před deseti lety a už tenkrát to byl cheap punx :)

                          regulérní zimní výbava je kolem 10000kč ale může být i víc

                          0 0
                          • karliner  

                            Počkej, nemotej do toho Kopku. Třeba zimní tretry jsou dobrý, ale jde to i bez nich a rázem jseš na 5000 :-)

                            0 0
                          • obda  

                            To jo, ale na bajka s platformama je to docela funkcni ohoz na zimu, za tu cenu se to da (az na ty boty, ktere bych do toho nepocital) poridit z funkcniho matrose, ktery dobre izoluje a transportuje vlhkost.

                            Na najizdeni na silnice je to trochu pank, to zase jo :)

                            0 0
                          • kolda  

                            to zase ne – kalhoty 2t, bunda 2t, rukavice, cepice 1t, nejaky termpradlo doma mas, fusekle taky :)

                            otazka jsou zimni tretry.

                            0 0
                            • JSt  

                              souhlas. za tebou uvedeny ceny uz jsou solidni veci. zimni tretry se daji poridit klidne za 1200,–

                              0 0
                              • karliner  

                                Kde?

                                0 0
                                • JSt  

                                  dobre, beru zpet. ted vidim exustary nejlevnej u cyklosveca za 1700,–. ja je pred casem bral o to peticento levnej…

                                  0 0
                                  • karliner  

                                    Můžeš sem dát link (pokud jsou použitelné), já je nevidim. I 1700 je myslím cena za zimní tretry slušná.

                                    0 0
                                    • JSt  

                                      pouzitelny sou, ale ted jsem na ten odkaz ze zbozi.cz i klikl a skladem nula :-(

                                      http://www.cyklosvec.cz/…Z274919.html

                                      za novy model sm343, ktery se imho lisi jen barvou muzes pocitat o papir vic :-/.

                                      jakoze jsem nic nenapsal :-))

                                      0 0
                                      • McBlacky  

                                        právě, pod 2500 se shání blbě a když chceš kvalitku typu NW arctic je to jiná písnička

                                        0 0
                                        • treatt  

                                          Před časem to sem evidentně ve větším množství tahal nějakej člověk, bral jsem od něj Celsiusy za dost slušný peníze oproti MOC, měl víc velikostí..ale už nemám žádnou historii bohužel

                                          0 0
                        • ememem  

                          nie ze bych bol nejaky valec fan ale co jako bavi na jazdeni s nejakym sliepnajucim svetielkom po srackach a soli? ako ok ked to dovezies na aute k lesu to je ine ale pokial mas rodinu(to hlavne) a robotu tak na to nemozes mat v zime cas. jazdit zo svetlom je obcas curina ale na pravidelny seriozny trening je to imho o nicom lebo aj tak furt davas podvedome ovela vacsi pozor na kade ides ako na to jak ides. inak povedane ides pomaly. aspon ja som teda pri podobnych aktivitach snad nikdy neprisiel podobne unaveny jak v lete za svetla. ale je mozne ze som slepy alebo sa bojim.

                          0 0
        • McBlacky  

          tuhle lahůdku jsem vynechal a nemám pocit, že o něco přicházím :)

          0 0
        • Cryzyy  

          Hodina je fpohodě, setiny na Polaru hezky utíkají, ale jak se to přepne na sekundy, tak už se na to nedá skoro dívat :) … jednou jsem dal 4h a to už byla fakt hranka – no co, vytrvalost se vždycky hodí :)

          0 0
    • jecnak  

      Co te znam, tak bych rekl, ze bys mel hlavne jezdit systematicky a pravidelne a hodit se trochu vic do pohody. Bohuzel asi i hodne omezit beh. Dale viz Cryzzy a Beeda.

      0 0
    • malamala  

      Objem najetých km není asi vše, ale tebou uvedených 5.000 km se mi zdá vzhledem k tvému věku málo. Závodící mládež ve věku 12–13 let má nájezdy kolem 6.500 km, ale je pravdou, že v kombinaci se silnicí + kondiční přípravu kolem 300 h.

      0 0
      • McBlacky  

        ono km na biku a na silnici vychází dost jinak. Já mám celoroční průměr pod 20km/h. Na silnici není problém mít 25 a víc

        0 0
    • McBlacky  

      já bych se na nějaký velký ambice vybodnul.

      Nemáš čas věnovat tomu dost – min 600 spíš více hodin tréninku ročně (bez kompenzace). Proč si teda z toho mála času co máš na sport dělat dementní pakárnu podle tepáku a watů?

      jestli na tuhle otázku je odpověď, že ti to nevadí. Tak potom řízený trénink s úpravou plánu do 24 hodin tě posune nejvíc, protože i to málo hodin využiješ maximálně efektivně.

      Navíc co si budeme povídat 29 let už je dost na nějaký velký akce. Dvě tři sezony bys to vydržel a pak bys začal zase uvažovat o kombinaci s lezením, během, VHT a začal si to více užívat. Jak tě znám to by ti chybělo.

      0 0
      • jonti  

        Vidím to na něco mezi tím co popisuješ a tím nekoncepčním co dělám teď.

        0 0
    • treatt  

      Pak máš krom dalších rad ještě možnost dopingu, chemického a v dnešní době už i vymakaného mechanického :))

      0 0
      • karliner  

        podívat se na nějakej švýcarskej server, jestli Cancellara neprodává nějaké kolo?

        0 0
    • bagr84  

      Za me silnice.

      0 0
    • jonti  

      Děkuji všem za super příspevky.

      Je to obecně o tom kolik tomu chci dát a co se dá získat.

      1. Dát tomu chci o něco víc času, který teď dávám sportu. Taky

      počítám s tím, že upravím strukturu tréninků a budu jezdit víc objemů, případně prvků, které si vyloženě neužívám. Asi bude ideální skonzultovat plán s někým znalým a jít na testy co nejdřív.

      1. Co můžu získat. Je mi jasný, že se nikam extra vysoko neposunu a na

      dobře obsazených závodech, jako byl třeba Most nebo Malevil budu od bedny v kategorii pořád daleko. Na letošním Malevilu asi 5:10–5:15. Jezdit takhle celou sezonu je asi maximum co se dá i při maximálním tréninku. Spíš to vidím na dobrý výsledek na závodech, které mi sedí.

      Urovnám si to v hlavě a budu o progresu dál informovat.

      0 0
    • Edy  

      Zkus najít nějakou dobrou partu, kteří si dávaj, jedině tak se posuneš. Jezdit sám je o ničem.

      0 0
      • nox159  

        naprosty nesmysl…

        0 0
        • hribik A1  

          na ten tvoj alkoholový tréning čo o ňom píšeš vyššejšie je to ideál.. koho baví sedeť v korhelni sám?

          0 0
    • Chytra Horakyne  

      zatim tu nezaznel adrenalin. jestli jezdis maximum co ti telo dovoli. pokud jsi samonasiraci, tak si predstavuj nebo predrikavej v duchu nebo prehravej situace, kdy te neco dokaze nebo dokazalo vytocit do cervena.

      samonasiravost a adrenalinovou reakci si muzes vyzkouset. zacina to pocitem jezeni vlasu na zatylku pak horni cast zad, husi kuze na predlokti, tres rukou, tres kolen. dal uz nemam zkusenosti. spolehlivy je az ten tres jinak to muze byt jen psychologicka reakce. jo a pocitej s tim, ze budes muset hledat novy a novy temata. malo co funguje dyl jak 3 tydny.

      0 0
      • martin_bakov  

        zda se mi ze dlouhodobe neni psychologicky unosny jezdit tim ze se budes nasirat – pokud to vubec funguje.

        0 0
        • McBlacky  

          taky jsem to moc nepobral. Nehledě na to, že v závodě ti často nejvíc pomůže chladná hlava a správná taktika.

          0 0
          • Chytra Horakyne  

            pokud nejsi uz na dorazu pred tim nez si zacnes hrat s adrenalinem, tak to samozrejme nefunguje, protoze ten prostor navic co ti da adrenalin mas jinak i bez nej jen ti chybi vule a s tim ten adrenalin nic neudela.

            0 0
          • Tomahomo  

            Vzhledem k nicku, bych se být tebou, nad jeho příspěvky zamýšlel asi jako nad Pepíkem Saxovic ;o)

            0 0
      • Mikikuba  

        kravina totální!

        0 0
        • Chytra Horakyne  

          5sec googleni

          http://cs.wikipedia.org/wiki/Adrenalin

          Působení

          http://www.kulturistika.com/…pro-rok-2011

          ZAKÁZANÉ LÁTKY

          S6. STIMULANCIA

          (b) Specifická stimulancia (příklady):

          Adrenalin**,

          ** Adrenalin podaný společně s lokálními anestetiky nebo podaný lokálně (např. nosní, oční aplikace) není zakázaný.

          to, ze se vam nelibi, ze nekteri mezi nami nepotrebuji fetovat, protoze jim staci vlastni nadprodukce neznamena, ze si dost jinych lidi mysli, ze to funguje az prilis dobre. Jinak by to nezakazovali.

          0 0
          • nox159  

            pokud jsi opravdu chystra jak to mas v nicku tak se podivej na koho reagujes ;-)

            0 0
            • Chytra Horakyne  

              to je mi vcelku jedno, protoze vim, ze to funguje.

              na ultramarotny to je pouzitelny leda na uniky nebo cilovou rovinku, ale na ten cil se to bude hodne spatne nacasovavat.

              0 0
          • Mikikuba  

            kravina je trénovat pod rouškou adrenalinu! a to mě žádný tvoje odkazy nepřesvědčí že to má být jinak.pokud chceš diskutovat napiš na mail ale tady píšeš kraviny.a ještě jako rady lidem co o tom moc nevědí…ještě horší.

            0 0
            • Chytra Horakyne  

              o treninku v adrenalinovym opojeni se tu nepsalo. ale pokud to budete delat denne, tak si koledujete ve velmi kratke dobe o dozivotni nasledky na obehovem systemu. to riziko je opravdu docela velky. a slabsi kusy se uz mozna ani nepodivaji na zadny dalsi start.

              0 0
              • Mikikuba  

                adrenalin tady vůbec ve spojení s trénikem nemá cenu zmiňovat.zvlášť pro amatery v tom dobrým slova smyslu co sem chodí.trénink je systémová záležitost jejícž základ je dost jasně danej.na něj se navazují specifické činnosti té či oné disciplíny či odvětví.nejde tady vůbec psát.proto jasně píšu kdo chce trénink ať mi píše na mail.můžem se dohodnout.asi tak.konečná dobrou:)

                jo a dobrý je nepsat tyto věci jako anonym…to je hodně laciný!

                0 0
                • Chytra Horakyne  

                  Kolo mam na popojizdeni. A zavodim na nem maximalne proti stopkam podle toho jak se vyspim. Skoro se da rict, ze to neni pro me ani oblibeny, ani sport.

                  A pokud jde o trenink hobiku co ocividne ani nemini pod nekym trenovat viz. http://www.bike-forum.cz/…tne-dal.html#…

                  tak tu nevidim ani jedno nakopnuti k ucinnejsim dechovym technikam. Nejlevnejsi bezrizikova rada, ktera ma taky meritelny vysledky a zvladne to doma kazdy.

                  0 0
      • nox159  

        staci jezdit se mnou :)

        pokud pojedes na HT nebo s Vckama nebo s dusema nebo na sramu nebo s bikem po asfaltu nebo bez helmy… tak ti v nasrani muzu statečně pomahat :D

        jinak jak se tu u nas rika „meleš hovna“ :D

        0 0
    • Joseph de Sax  

      zkus se posunout kousek blíž a budeš hned kousek dál…

      0 0
    • antt  

      podle mě k tomu potřebuješ dvě věci, kvalitní piko a dobře namazaný řetěz:)

      0 0
    • deh  

      Ahoj, zajimaly by me rady zkusenejsich zavodniku.

      Zacinam teprv 3. sezonu na biku. Jde mi o to jak spravne a efektivne trenovat na mtb zavody cca.30–50km.

      Jelikoz nejezdim ani nechci jezdit 100km zavody, jestli je nutne najizdet 3–5h Zdv? Staci 3h zdv plus tempo a intervaly? Precejen tyto kratsi jsou o dynamice a rychlosti a nejaka extra vytrvalost neni potreba, nebo se pletu? Samozrejme nic neni na skodu, ale chci aby to bylo efektivni, pac toho casu taky neni, rodina, prace atd…

      Loni jsem jel 7. zavodu do 2hodin a 3. zavody do 2,5h.

      Je mi 30+ a najeto loni 7000km,umistil jsem se parkrat tesne za bednou v kategorii. Letos bych chtel najet 10k a posunout se zas dal.

      Diky za rady ;)

      0 0
      • Dum Spiro Spero  

        Určitě nejsem zkušenější než ty,dokonce ti ani neodpovím na tvou otázku protože sám odpověď neznám.

        Na to co se ptáš ty,tak jsem se chtěl zeptat i já. Je mi 43 let,na kole jsem se jen vozil ale loni jsem si naordinoval trénink a začal závodit v Mtb na nejkratších distancích. 25 km 35 km 50km. Za rok jsem najel cca 2500 km(pouze kopce Krušných hor). Výsledky jsem zajiždel v prvni tretine stattovniho pole a v kategorii dokonce lépe. Pro mě relativně solidní výsledek sràží ale fakt,že ti nadupanější borci jeli vždy delší vypsanou distanci. Srovnání jsem měl např.v Ebm Seiffen kde startovalo cca 500 lidi na trase 40 km a já byl nekde okolo 236 mista. Stejne jako ty chci letos jezdit distance 25km až 50km. Nemám ambice šampiona ale rád bych se o malinko zlepšil.

        Vzhledem k tomu že jsem loni jezdil jen v kopcích a nevěděl o cyklistice nic neznal jsem den bez bolesti nohou. V podstate jsem jim nedopral zadnou regeneraci. Pri treninku jsem pil jen vodu a max.banan.Neměřil jsem tepy ani je neznal a jen co tělo dovolilo. Po přečteni tohoto fora a i jinných rad vím že jsem delal vše špatně.(pouze mě to bavilo)

        Pro letošek chci trénovat jinak a snad mě to posune a odpověd také jako ty hledám touto cestou.

        1,úterý Mtb trénink na několila trasách Krušných hor převážně terén s převýšením cca 800 metrů.Časově do dvou hodin

        2,středa zdv sice na biku (zimák) ale na trasách mimo kopce s převýšením max.do 300 metrů. Časově tak 3 hodiny v poklidném tempu

        3,čtvrtek XC trénink zaměřený na techniku na nekolika zavodnich okruzich co jsou dostupné a to max.2 hodiny

        4,Sobota cesta do práce a zpět cca 40 km spíš rovina

        nebo výletni tempo s rodinou a kamarády a nebo

        bude závodní den

        Samozřejmě začnu využívat nějaké Bcaa,iontové nápoje a gel v průběhu závodu. Taky tep pojedu sice podle hodinek( neni uplne presný ale orientacne vyhodnotí)

        Nemam ambice porazet kluky a holky co jsou celoživotní cyklisti ale mám chut si zazávodit a poprat se o výsledek s hobíkama jako jsem já. :) Taky musim shodit protože vážim 100 kg :) a to je fakt dost. Ted je otázka jestli nám někdo odpoví protože tohle téma je staré jako Jeruzalém :)

        0 1
        • Krejza  

          Čistě závodní věci vám neporadím, na to jsou tu jiní.

          Ale sleduji dva kanály na YT

          https://m.youtube.com/…yd_VfLgj_dow

          https://m.youtube.com/user/Trainer Road.

          Jejich rady zní rozumně.

          Pokud něco chcete používat v závodě (jídlo nebo určitou techniku), je dobré ji mít vyzkoušenu v tréninku. Dát si gel poprvé v závodě, aniž víš, co to s tebou udělá nebo jestli ti vůbec sedne,

          Logicky vychází, že založit trénink na velikých objemech pro závody do 50km je hloupost. Občas jako změnu, ale ne základ.

          0 0
          • Dum Spiro Spero  

            To je právě ta alchymie. Z jedné strany slyším bez Zdv to nejde a nepujde a pak jsou právě teorie že na tyhle vzdálenosti nejsou potřeba.

            Jel jsem např. Mtb České středohoří 48 km s převýśením cca1200 m kolem 3 hodin. Výsledkově to nebyla tragedie ale poslední hodinu jsem mlel z posledního. Kopce mám najeté ale trénink jsem dával vždy kolem 2 hodin a právě tady narážím na to,jestli tam nebyla absence té dlouhodobé vytrvalosti? Pokud budu alspoň jednou týdně kroužit a polykat km na silnici jestli je to dostatečné v rámci tréninku co jsem popsal? Nebo spíše ubrat jeden teréní den a přidat silnici třeba v kopcích?

            Co se jidla týče bude to pokus omyl,s tim s tebou souhlasím ale bude to nezbytná součást tréninku i závodu.

            Vím že na tohle téma už bylo napsáno hodně,ale nejsem už nejmladší a svazují mě i jiné povinosti takže časově už nemám kde brát. Mohl bych ještě přidat 3× v týdnu jizdu na kole do práce a z práce ale tady si říkám jestli by to nebylo kontraproduktivní ( únava,nechut a pak ještě smysluplný trénink) Někdo psal že hodina po ránu je stejně k ničemu :)

            0 1
            • platypus  

              Najdi si youtube Na vyjazde s Tomášom Višňovským

              0 0
            • blackseal  

              Za ZDV sa vseobecne povazuje, podavat relativne dlho, relativne slusny vykon v aerobnej zone. To, co mas na mysli, je skor vytrvalost v odolnosti (naviac aj z hladiska charakteristiky vykonu je jazda na mtb preteku ina nez rovnomerna zataz, tep a watty lietaju ako spinave pradlo), ked to mozem takto povedat. Osobne si myslim, ze nejake solichanie na cestaku, 3–4 hodiny nedava velky zmysel, jazda v terene s horakom je o niecom inom. To uz skor postupne predlzovat jazdu v terene, aj ked nie v takej intenzite ako na preteku. Kedze ako pises nie si najmladsi, skus jeden den v tyzdni, idealne asi cez vikend 2–3 hodinovy vyjazd v terene, v strede tyzdna jeden intenzivnejsi trening a zvysne dni volne jazdy, podla chuti obcas spurt, ale nevysilovat sa zbytocne v anaerobnom pasme.

              0 0
              • Dum Spiro Spero  

                Video s profesionálem bylo zajímavé a jsem râd že jsem ho zkoukl. Ted ale realita hobika začátečníka. Teorii už jsem tady na bf pochytil ale převod do praxe bude těžší a tipy na trénink se různí.

                Zkusím se zaměřit na vynechání anaerobního pásma. Nevím přesně kde ho tedy mám ale podle hodinek a aplikace ho můžu orientačně určit. Znamená to teda že když se pokusím potrénovat interval mám se pohybovat v aerobnim pásmu a pak na chvilku dát max.? A tak pořád dokola? A naopak pokud pojedu výšlap a trénink zlehka a třeba delší nemám se dostat ani do aerobní zony?

                0 1
                • blackseal  

                  Zacal by som asi so samostudiom, pozri si stranky Ondreja Vojtechovskeho, napr. https://www.kpo.cz/…ziologie.htm. Urcenie anp pasma, resp. prahu ( v metrike tepov) nie je trivialna zalezitost a orientacne urcenie dava asi taky zmysel, ako si ho arbitrarne urcit, budes ho mat ~ 165 bpm. Ako trenovat intervaly ti neporadim, osobne by som zvolil menej komplikovany pristup. Dva dni treningy intenzivne, vhodne oddelene, + jeden pripadne aj zdv (do 130 bpm) a inak na pohodu. Telo potrebuje regenerovat a ked ho zbytocne zatazujes tak, ze okrem tych dvoch intenzivnejsich (ale tiez nie na krv!, na to su preteky) davas aj vo volnejsich jazdach intenzivnejsie vsuvky, regeneraciu predlzujes, postupne kumulujes unavu. Ak by si mal dvadsat, nezatazeny rodinou, pracou atd. vyzeral by rozpis inak samozrejme 

                  0 0
                • platypus  

                  Je to jak píše Delkim, na intervaly je dobrý už mít něco odježděný, myslím vytrvalostní základ a tahouna. Vytrvalost se jezdí co udýcháš přes nosní dírky, aspoň tři hodiny, když si během vytrvalosti na chvilku přišlápneš a vrátíš se zpátky do tepů tak to ničemu nevadí, prostě dojet dom v takovým stavu abys sis mohl dát repete:-)

                  0 0
        • tomxxx  

          Kdyz zavodis vetsinou v sobotu, tak mi vyhovuje ve ctvrtek odpocivat a v patek se jet lehce projet.

          Nedele vyjet ze zavodu. Pondeli, utery, streda trenink podle toho jak komu vyhovuje.

          Ja v podstate obkrouzim nejaky zdv v zime, najare, na soustredeni a v sezone uz jen ladim rychlost, intervaly nastupy, obcas dam nejaky delsi svih, kdyz sei chce. Podle me jet celou sezonu, tydeni plan stejnej, at je zima nebo leto, blbost.

          Nejsme profici, kdyz citim unavu a myslim si, ze mi pomuze na kolo nejit, tak nejdu

          0 0
          • tomxxx  

            Jinak mi prijde problem hobiku spis, ze spatne regeneruji, spatne jedi, neprotahuji se, neposiluji, nez ze by malo jezdili na kole. Dalsi vec je, ze kazdy ma jiny prah bolesti a kazdy si pod pojmem zmacknout se na zavode predstavi neco jineho.

            0 0
          • Dum Spiro Spero  

            Jinak regenerace je opracdu problém

            0 1
          • Dum Spiro Spero  

            Souhlasim s tim že drzet striktně tréninkové dny je blbost ale jsem limitovanej po a pá kdy nemůžu. Pak uz na výběr moc nemám. Můžu jen prohodit aktivity dle počasí a chuti :)

            Letos jsem objel 8 závodů z toho 3 na větśí úrovni. Jsem realista a vim jaká propast je mezi tím kdo má chut jezdit a mezi tím kdo trénuje efektivně a dlouhodobě.se cyklistice věnuje.

            Jde mi v zásadě o to jak mohu max.využít tři tréninkové dny navíc jdoucí hned po sobě.Jestli to ci jsem si sám naordinoval má nejaký potenciál a nebo je to spíš ježdění beze smyslu.......­.....kazdopád­ně dìky za čas rady vám vśem

            0 1
    • Delkim  

      Po volno

      Út intervaly, max 90 min

      St EM 60–90 min

      Čt EM 90 min

      Pá volno

      So intervaly, max 90 min

      Ne EM +3h

      EM – klasické ZDV, tj. žádné tempo!!!

      Kdo chce jezdit rychle v závodě, musí se v tréninku naučit jezdit jak hodně rychle, tak ale i POMALU!!!!!

      Žádné něco „mezitím“!!! Největší tragédie je, když jezdíte furt tak nějak stejně… Pak to nefunguje.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Sifon a kozi mliko!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.