Problém hromadných startů Bikemaratonů

50 nepřečtených
  • sax

    Zdar Taky Vás ser. , když musíte být hodinu před startem na místě a odhánět předbíhající turisty a turistky ? Co myslíte, nešel by zařídit třeba nějaký celostátní registr (žebříček) výkonnosti bikemaratónců a podle toho je řadit na start – pomocí startovních čísel a oddělených vln třeba po stovce ? Jako měřítko úrovně by třeba šla vzít časová ztráta na prvního v procentech vítězného času´a to vše zprůměrováno ze všech officiálních závodů v loňském roce. Vyšlo by z toho jedno jasné číslo, takový „golfový handicap“. Pořadatelé by to po přihlášení všechno seřadili podle výkonnosti, rozdali podle toho startovní čísla – každej by hned věděl do jaký vlny patří a předbíhači by byli hned odhaleni. Na dlouhých tratích ty starty asi tak zásadní problém nejsou, ale na kratších „padesátkách“ jako třeba víkendový „Český Ráj“ na tom hodně záleží. Dost foukal vítr a pokud se někdo nestačil v první třetině prodrat do toho správného balíku vpředu, už neměl šanci se někam posunout. V tomhle závodě 2 minuty na startu = 60 míst v cíli. Než všichni projeli startem, trvalo to o hodně víc, než ty dvě minuty.

    0 0
    • BB  

      to asi chce potom jezdit zavody pro vykonnostni sportovce, tam to asi tak delaj, ale pri maratonech pro sirokou verejnost si nedovedu predstavit, kdo by to zorganizoval a vlastne proc.

      0 0
    • kovar  

      marathony jsou akce delane na miru turistum, zavodnici se jaksi casem nabalili. Nejaky registr jako turistovi je mi znacne nesympaticky a na to bych se mohl vybodnout, aby mi nekdo neco prikazoval V dnesni dobe , kdy se cas meri pomoci cipu se nabizi jine velke moznosti – sympaticky je pokus na letosnim Selovi, uvidime, co z toho vyleze. Krome toho spunty, strkanice atd jsou vzdy chybou poradatele, nebot zalezi jen na volbe trati a systemu startu a poctu ucastniku a organizaci pri startu a to vse je v rezii poradatele..

      0 0
    • Lucka  

      Taky jsem toho nazoru, ze je to zalesitost predevsim turistu, tak bych zadne zebricky nedala. Ja mam sice zavodni ambice, ale kdyz chci vyrazit z prednich pozic, tak je mi jasny a pocitam s tim, ze na startu musim byt driv…Taky me stve jak se to hned po startu nekde zaspuntuje, ale beru to jako takou malou dan za maratonskou jizdu…

      0 0
      • ttt  

        Nemyslím si,že by to byla pouze záležitost turistů,či úzké špičky.Když si vezmu jako příklad loňskou Šelu,startovalo asi 1400lidí.Nemyslím si že mezi první 200 resp.300 bylo mnoho lidí,kteří ročně najezdí míň než 5000km.Co znám kluky,kteří se umístili okolo 80–100místa,ti jezdí ročně dvojnásobek. Pravda je,že maraton je dost dlouhý a každý skončí tak kde patří,bez rozdílu jestli začne ostře či pomaleji/nemyslím tím však prvních cca 10% startovního pole/.Obavy mám spíše s"turistu",kteří se natlačí dopředu,neumí se dobře orientovan v rychlém startu a způsobí nejednu havárii.

        0 0
    • sax  

      Tak v tom s Váma nemůžu souhlasit. Když se podíváte do výsledkových listin, tak bych něřekl, že Purmenský, Dítě, Sulzbacher atd. jsou turisti. Jasně, to je jen asi 50 lidí, ale je tam dost dalších, třeba já, co by taky chtěli zajet dobrej čas. Na Českým ráji jelo prvních 150 lidí průměr skoro 30km/hod a to teda není turistický tempo. Já byl na startu 45minut před výstřelem a už jsem byl tak 100m za „lajnou“ Prvních pár kilometrů (naštěstí silnice) jsem nedělal nic jinýho, než předjížděl borce a borkyně v teplákovkách, některé i s batůžkama, který se nasra.. nevím proč dopředu. V cíli byli o několik stovek míst za mnou a plácali po ramenpu, jakej podali výkon. Jasně, že jsou dobrý, ve svým věku, ale porč proboha lezou dopředu a pletou se rychlejším.

      Jo a pokud nechcete být v nějakém registru, nikdo by Vám to asi nepřikazoval, jen by jste na startu stáli tam vzadu mezi turisty, kam patříte.

      0 0
      • ravo  

        1 – nerozděluj nás tady na turisty a ty „lepší“, pochybuji, že víš, kdo z nás kam patří… 2 – pořádně si přečti co tady bylo napsáno 3 – to, že na maratony jezdi závodnická špička nic nemění na tom proč a pro koho jsou maratony určeny 4 – naštěstí je ještě dost menších maratonu, kam závodnící nejezdí a kde je to o pohodě a né o tom, kdo, kde a komu překáží

        0 0
        • sax  

          add 1 – Já nikoho nerozděluju, to jiľ učinil pan „kovar“ o dva příspěvky vý¹e. Právě ľe nevím kam kdo patří. kdyby kaľdej věděl, do který party se postavit, tak by nikdo nikomu nepřekᵝel. add2 – Nevím kam tím míří¹, číst umím docela dobře. add3 – Maratony, které jsou dotovány desetitisícovými cenami, jsou zařazeny do českého poháru, jezdí se Evropský a světový ¹ampionát, rozhodně nejsou určeny JEN pro turisty. add4 – Jezdi si kam chce¹ a klidně pro pohodu, ale zařid·nějak, aby Ti co jedou pro pohodu, nestáli v prvních deseti lajnách na startu. O předbíhání těsně před startem ani nemluvě. Toto v¹e je bezohlednost nejvy¹¹í míry.

          Rozdíl mezi „turistou“ a „neturistou“ chápu tak, ľe Turista se jede projet pro pohodu a proľitek z jízdy krásným okolím. „Neturista“ ov¹em sleduje jiné cíle – zvy¹ování výkonnosti, porovnání s minulou sezónou, zdravé sout쵝ení s kamarády apod. Tyto dvě skupiny se pokaľdé střetávají jen na startu. Proč se derou „turisté“ na startu dopředu, kdyľ jim nejde o čas, ale o pohodu ?

          0 0
          • lubos  

            No ja jezdim na maraton z duvodu, ktere jsi uvedl pro turisty i pro neturisty. No a ted nevim, kam se mam zaradit :(

            0 0
            • sax  

              ok, já vím, škatulkování je vždycky debilní, ale myslím, že víš jak je to myšleno. Já když jedu na trénink, tak si taky vždycky vyberu trasu, která je hezká a je se na co dívat. Mezi polema je to nuda vždycky. S turistama tady začal někdo jinej, já ne.

              0 0
              • lubos  

                No, ja jezdim jenom na Slovensku .. zatim, tudiz zadne takove problemy nemam. Vic nez 300, mozna 400 lidi na startu jsem myslim nezazil. A krome vyjimek jezdim trasy kolem 90–120km. Na zacatku jedu pomaly, jedu temer jako posledni. A casem dobiham ty sprintery ze zacatku :-)) Ale zatim porad koncim na konci … ale nevadi, kdyz dojdu v limite, je to dobry :) U tech kratky trati, a hodne lidi bych tedy startovat nechtel … parkrat jsem to zazil s temi malo lidma a byl to des. Do kopce jsem dal 10 lidi, a ti me vzapeti v dalsim sjezdu predbehli. A tak se to opakovalo asi 3×. Navic se mi i stalo, ze nekteri me obihali mysickami a podobne .. jednou jsem chtel dotycnemu dat do drzky, mel stesti ze byl rychlejsi. Jednou jsem zazil na startu balik, kdy jsem se vezl s asi prvnimi 10 nejrychlejsimi, to byla jizda … valili jsme to pres 45 po asfalte, a mel jsem dojem, ze bych tak vydrzel i 20km. Bohuzel, rovina byla asi tak 1km , pak zatacka a prudkej vyjezd, tak 15% asi. Jeste asi 500m jsem se jakz-takz drzel, pak dalsich 500m jsem to rozdychaval, a pak me zbytek dojel a predjel :)

                0 0
              • jose  

                A co ti vlastně vadí, že budeš muset víc zabrat, abys je předjel? Jestli ti jde o zlepšování výkonnosti, tak ti může být úlně jedno, i kdybys vyjel poslední, tvůj tachometr ti zobrazí tvůj čas.A jelikož jezdí na těchto akcí jak jsi řekl i plno závodníků, tak s nějakým viditelným umístěním to nehrozí-samozřejmě jsem se tě nechtěl dotknout. Jezdíš pro vůbec pro zábavu…?

                0 0
                • sax  

                  Nevím kolik jsi jel závodů se startem na asfaltu, ale když jede čelo (prvních 50)v prvních kilometrech průměr kolem 40km/hod a před Tebou je ucpaná silnice maníkama, který jedou 30km/hod tak se to dojíždí dost blbě. Zvláš? když je to třeba proti větru. Jízda pro zábavu ??? No jasně že jo, jinak by to přece ani nešlo. Jen mi to trohu kazí vědomí, že kámoše, co jezdí stejně se mnou a stojí na startu o pár desítek metrů vepřeději, uvidím až v cíli, protože se prostě vyveze se silnější skupinou, do které já to nedocvaknu – viz výše.

                  0 0
                  • kovar  

                    toz to je masovy hobby marathon, s tim se smir, nebo jezdi jine min masove zavody, kde ti turisti (jak jsi s tim skatulkovanim zacal v uvodnim prispevku) nebudou tolik zavazet. nebo domluv s poradatelem start z prvni lajny, ktera je vzdy vyhrazena pro zavodniky. Moznosti je plno. Ale stat hodinu pred startem na lajne kvuli vyhodne pozici je fakt neprijemne a jeste k tomu, kdyz se pak nekdo predbehne, ale to zase pada na triko poradateli.

                    0 0
                    • sax  

                      jéžiš sorry, já úplně zapomněl, co jsem tam nahoře psal. Takže se Ti tímto omlouvám. :-(( Asi jsem se trochu nechal unést i diskuzí na http://www.50ceskyraj.cz

                      0 0
                  • jose  

                    No, většina maratonů má start na asfaltu. Samozřejmě máš zas pravdu v tom, že plno je jich bezohledných a neuhnou se, ale to už není otázka rozdělení na startu, ale spíš mentality účastníků, ale startuješ na takových akcích dobrovolně, jako já, tak se stím hold musíme smířit…Přecejenom furt pořadateli jde o co nejvíc účastníků…

                    0 0
                  • Beeda  

                    Holt tady platilo, ze se vyhrava uz na startu:-). Ja to nejel zavodne, byl jsem tam na vyjizdce. Takova poznamka, dalo se to cele object po vedlejsi ceste a nastoupit na start zepredu. Spis me hodne sklamalo mereni cipama, absolutne naprd, pokud je hromadny start, pri kterem se nemeri prejeti startovni cary, ale pouze prejeti cilove, o kdyz tady by bylo potreba jeste rozdeleni do vln.....

                    0 0
        • tutite  

          rajt, já se s tímto problémem nesetkávám, zřejmě pro můj výběr akcí. Např. Beskyd tour – méně lidí, navíc cca 3 km asfaltový stouopák, kde se to pěkně natáhne. Stejně tak Valašská „50“, Drtič, na kterého se chystám, taky bude bez problémů. Nejvíc mě štvou ti, kteřá maj přílišné závodnicé ambice, rvou se za každou cenu dopředu, řvou uhni, nepokecají atd. atp. A myslím si, že obrat děláme my „turisti“ a ne sponzorovaní závodníci. Zdar.

          0 0
      • cabbage  

        zajimalo by me co myslis tema batuzkama-camelbagy ? k tomu registru:myslim ze to by byla komplikovana blbost ,podle ceho to chces urcit? vsichni nejezdi stejne zavody a zavod jedes tak jak ti sedne a to se lisi zavod od zavodu. kdyz ti de o vykon tak si sezen licenci

        0 0
        • sax  

          Batůžkama myslím opravdové batůžky, ve kterých si lidi vozej svačinu, náhradní ponožky atak. Licence je mi na maratonech víš na co !

          0 0
      • Fanda  

        běž doprdele namachrovanej saxi,kdybys byl trochu ostřílenej z maratonů tak se do takový situace vůbec nedostaneš

        0 0
    • Daf  

      No loni na Sudetech, Prazske padesatce a letos na Krali bude koridor pro cca 100 lidi kteri se v predchozim rocniku umistili prave do te stovky. Myslim si ze tak je to spravne. Souhlasim s tim ze to nejsou zavody pro profiky, ale urcite se tam najde spousta lidi vcetne me kteri si chteji taky zazavodit. Me docela vadi kdyz vidim ze se do prvnich rad snazi natlacit lidi kteri maji na kole blatniky a nosic a klipsny :( Ve vetsich akcich je to o hubu protoze se tam dost pletou a pad v tom baliku je dost neprijemnej.

      0 0
      • MartinXC  

        Mě lidi z klipsnama a blatníkama nevadí, víc než když prší nebo padá sníh – prostě se s tím musíš vyrovnat nebo nejet. Ale vadí mi debilové, co se hrnou dopředu, strkají lokty, žduchají do zadního kola předjedoucím, atd. a silně tím ohrožují zdraví a životy ostatních jezdců. Z tohoto pohledu bych registr navrhoval doplnit o kolonku „Nebezpečný ze všech stran“ a na startu takovým svázat kola provazem a poslat je jinudy v jednom chumlu.

        0 0
        • sax  

          Mě zase vaděj debilové, který nikdy nejeli v balíku a nevědí, že když jedu do zatáčky a někdo jede o půl kola za mnou, tak nemůžu střihnout zatáčky přes pangejt. Ten vzadu a? se s tím vyrovná. Dále lidi co na relativně široký cestě během 50 metrů dokážou přejet 4× zleva doprava a zpět a je jim jedno, když na ně někdo houkne, že je předjíždí zprava. Popřípadě maníci, který tě myškou sestřelej ve sjezdu v padesátce, protože se vyhejbali loužičce …

          0 0
          • MartinXC  

            Jo, tyhle bych do té kategorie přidal taky :)

            0 0
          • Beeda  

            Nevim kolik akci mas najeto, ale 50Ceskyraj je vylozene pro siroku verejnost, to ze tam bylo i nekolik spickovych ciklistu je dano sponzory. A kdyz uz jsi tak namakanej v silnych recich, tak si se mohl ukazat v Brne na MCR v XC, tam by se ti zadni „debilkove“ nepletli. Jen aby ses nepletl prozmenu zase ty. Cau

            0 0
            • sax  

              Vím kam patřím a na co mám. Jezdím takové závody a takovým způsobem, abych nikoho moc neomezoval,ne­ohtožoval a zdravě si zasoutěžil s ostatními sobě rovnými. Na start se stavím tam kam patřím.

              0 0
      • notakale  

        Nechtel jsem reagovat, ale nedalo mi to.. Ohledne tech klipsen – ja jsem utratil vsechny prachy za silnicku a na naslapy uz mi proste nezbylo, tak holt jezdim s klipsnama, ale za turistu tak jak o tom pisete se teda nepovazuju. A znam nekolik typku ktery najedou rocne hodne pres tech 5000 jak tady padlo (nerikam ze profici), ale kdyz je spatne pocasi tak si tam nejake blatniky proste daji.. S tim nosicem je to uz o necem jinem :) Nemusite tuto zpravu brat vazne, me se jenom nelibi nektere kriteria podle kterych delite ty vykonnostni kategorie..

        0 0
        • Daf  

          Vim ze jsem asi trochu pichnul do vosiho hnizda nemusi byt hazdej kdo ma blatniky, klipsny nebo rovnou cele trekingove hned spatnej. Jen aspon v mem pripade se to vzdy potvrdilo :) Treba takovi lide se loni cpali do koridoru pro zavodniky kteri se v predeslem rocniku Prazske padesatky umistili do 100. mista. Zcela evidentne podle startovniho cisla tam nepatrili :( Tyto lide jsou tam nebezpecni zvlast v zavode kde hromadne startuje 1200 lidi!

          0 0
          • ravo  

            Řekl bych že, nejnebezpečnější je pořadatel, kterému je to jedno. A nikdo jiný, než pořadatel to nevyřeší…

            0 0
    • ravo  

      Takže nakonec by bylo nejlepší udělat nějakou maratonskou ligu jen pro závodníky, tak pro 100–200 chrtů, starovný tak 1000–1500, aby se to pořadatelům vyplatilo a bude klid. Závodnici budou závodit, turisti budou turistovat na normálních maratonech. No a nemehla budou nemehlovat, s tím nikdo nic nenadělá:-)))

      0 0
    • bronas  

      Docela zajímavá debata. Pokud se nemýlím, tak přihlášky na většinu akcí zohledňují umístění daného „turisty“ či „závodníka“ v minulých letech, popř. startech. Takže milý SAXi, nejlepší možnost jak se vyhnout „turistům“ a vlastně všem, kteří by Tě mohli omezovat ve Tvém výkonu, je zajet tak skvělý čas, že v příštím závodu startuješ z prvních vln a můžeš se měřit jen se sobě rovnými, tedy těmi nejlepšími. A nepochybuju, že tam patříš.

      0 0
      • gomolka  

        jo, jo, jo a třikrát JO!!! Pravdu díš … a já popravdě řečeno vůbec nechápu proč je tady diskuze na tohle téma?! A pokud by náhodou Sax nevěděl o o této vymoženosti ( …přihlášky na většinu akcí zohledňují umístění daného „turisty“ či „závodníka“ v minulých letech, popř. startech), tak pokud mu jde o první místa, a? si to vpředu vystojí … jen doufám, že pak nebude zavazet těm profíkům na trati, v zatáčkách bude předvídat, co se děje za ním, na relativně širokejch cestách nebude co pět metrů kličkovat zprava doleva a už vůbec nebude uhýbat loužičkám na poslední chvíli :o)

        Já přeji každýmu to nejlepší umístění, na jaký má … to jen aby bylo jasno !!!

        0 0
        • sax  

          O této vymoženosti vím, bohužel ne vždy funguje. A i když funguje, najdou se tací, kvůli kterým jsem tohle spustil viz. můj příspěvek úplně dole. Místo na startu si vystojím, ale je nepříjemné stát 1,5 hodiny v 9°C a pak stíhat ty zahřáté a rozjeté. Ani nemluvím o křečových žílách apod. Já si svého zdraví vážím a snažím se ho chránit.

          0 0
    • Tinker  

      Myslím, že aspoň teď to nově záváděné pravidlo (dopředu prvních cca 200 lidí z minulýho roku) situaci vyřeší. Já proti těm „méně zkušeným výletníkům“, kteří jedou maraton kvůli lásce k našemu nádhernýmu sportu nic nemám! Jde jenom o to, že nemají zkušenosti a často způsobují hromadné pády… a zničenej materiál či dokonce moje tělo, tak to už mě pak trochu štve. :-( P.S. bez nich by to ale nebyl maraton…

      0 0
      • McBlacky  

        to by pak byl regulérní závod…

        0 0
        • jakub  

          Ja letos zacinam jezdit maratony tak Vam vsem vzkazuju, ze se Vam nebudu plest, vyjedu si to pekne od zadu az do predu (((-:

          0 0
          • fousac  

            taky se pridavam… v klidu si odstartuju az jako posledni a tech „svejch“ 400 lidi stejne nekde cestou predjedu… :)

            0 0
            • jakub  

              jooo vsechny Vas predjedeeem (((-:

              0 0
              • kubrt  

                ja se pridavam k Jakubovi, ja letos take zacinam a jestli se vam budu na Selovi plest pod kola tak sory kluci. Ale chci to rozjizdet pomalu odzadu takze se asi ani neuvidime :)

                0 0
                • error  

                  aha tak to asi bude úplně všichni startovat ze zadu a budem se předhánět kdo bude stát víc vzádu :-)

                  0 0
    • lubos  

      Dobry je, kdyz start maratonu je po siroke ceste a po chvili jde do stoupaku, alespon tak 5km. Lepe i treba 7km. Pak 2/3 tech co se narvali dopredu a nemaji tam co delat v stoupani chcipnou a je vymalovano :-)) No a ti, co nechcipnou v prnim stoupani ani nedojedou do cile, tudiz taky dobre :)

      0 0
      • martt  

        tiez to povazujem za optimalne riesenie.

        Napr. Kaktus-RCP maraton na jesen mal vdaka niekolkokilome­trovemu stupaku z Krasnan na prvom zjazde (k UKVCH) uz take roztiahnute pole, ze bol uplne bezpecny. Podobne Panda maraton. Maraton na Zosku by bolo imho najlepsie startovat od Snezienky hore na Kolibu po asfaltke.

        Velmi zle mal start AFS v Sulove – na vjazde do lesa kusok od startu stupel jak svina a ani extremebike maraton nemal dobry start – najprv kilometer asfaltova rovina, potom strmy rozbity vyjazd lesom.

        0 0
        • lubos  

          Na AFS som siel stovku, tak bez problemov :-)) ale Duchonka, to bol des, tu som siel kratku. Fujtajbl. Tak ma nasrali , ze som porusil zasadu nervat do moc dopca na zaciatku a obehol som zo 30 ludi kade sa dalo. Zvacsa po okraji az lesom. Inac aj Dubnicak mal na zaciatku stupak, ale aj tak tam bolo dost husto. Nastastie … dlha trat, tak som sa nemusel hnat. Ale tento rok neviem ako bude.

          0 0
        • lubos  

          Na AFS som siel stovku, tak bez problemov :-)) ale Duchonka, to bol des, tu som siel kratku. Fujtajbl. Tak ma nasrali , ze som porusil zasadu nervat do moc dopca na zaciatku a obehol som zo 30 ludi kade sa dalo. Zvacsa po okraji az lesom. Inac aj Dubnicak mal na zaciatku stupak, ale aj tak tam bolo dost husto. Nastastie … dlha trat, tak som sa nemusel hnat. Ale tento rok neviem ako bude.

          0 0
    • MARIN  

      Musis se hodne snazit letos na maratonech zajet co nejlepsi vysledek abys mel v nekterych pripadech pristi rok jisty start z cela. Jinde se proste musis smirit s tim, ze budes stat uz hodinu ale treba na KralySumavy asi i vic pred startem a drzet si dobre misto a pak se pred tebe stejne narve rada nejakych VIP startujicich :) – v tomhle pripade je dobre zaukolovat drzenim mista treba nekoho z doprovodu a diky tomu se pak i dele vyspat. No a nebo objizdej maratony kde je pocet startujicich tak 200–400 a tam tak velke problemy nejsou.

      0 0
    • sax  

      Mám pocit, že jste si to někteří nějak moc vztáhli na sebe a cítíte se ukřivděni. Ale řekněte sami. Je správné, aby na startu v první vlně mezi závodníky a výkonnostními hobíky, stál člověk, který loni asi vůbec nestartoval, po někom asi „zdědil“ nebo koupil elitní červené číslo a v cíli byl někde kolem 800stého místa více než hodinu za prvním ? Nechci nikomu šahat do svědomí, ale tohle se mi zdá nefér. Mluvím o padesátce Český ráj a například startovní číslo 54. Pokud nevěříte, mrkněte se na fotky poskytnuté Bikeboxem a výsledkovku.

      0 0
      • pedrod  

        Samozrejme to neni spravne, ze se michaji dohromady vykonnostne zcela rozdilni jezdci, obzvlast kdyz by to meli mit zabezpeceno rozdelenim do vln (viz cervene cislo?). Toto je velka chyba poradatele, to za prve. Ale – myslim, ze pokud je mozne dopredu predpokladat takove problemy, tak na takovy zavod vubec nelezu a vyberu si neco vhodnejsiho. Konkretne ja jsem o ucasti na 50 C.raje teoreticky kdysi uvazoval, ale dukladnejsi pohled na profil a vedeni trate mi rika, ze to je typicka turisticka masovka, kde se bude pachtit hafo vyletniku. Nejel jsem to , ale znam to tam dobre. Co to je za bikovy zavod, kdyz to vede z 80% po asfaltu? To si radsi dam svih sam a pak se prihlasim na neco komornejsiho, narocnejsiho a poradatelsky vic zvladnuteho. Kdyz se nestrefim, budu nadavat taky sam sobe, kam jsem se to prihlasil a priste se na takovy zavod vy…

        0 0
        • Beeda  

          Pedrod mi mluvi z duse. Ja to nejel zavodne a vzal jsem to jako cast useku pri najizdeni kilometru. Pripojil jsem se ke 115kg kamosovi a byla to opravdu pohodicka. Vytahl jsem ho pri tom stoupani z Dnebochu a predjeli jsme jeste asi 50 lidi, cas 1h:50min je docela slusny :-).

          0 0
      • MartinXC  

        Kdo to vztáhl na sebe, asi ví proč se cítí dotčený :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.