• ruinin

    Nechal jsem si přeplést zadní kolo. Ještě jsem se ptal mechanika, jestli to šlo vůbrec vycentrovat, a on, žádnej problém, koukněte. A ukázal mi v ruce, jak je to krásně vycentrovaný. Vypadá to opravdu v pohodě, max. milimetr do strany nebo na výšku, možná ani to ne. Jenže doma jsem si všiml, že na jedné straně výpletu je spousta drátů různě napnutá. Chápu, že na jedný straně musí být větší napětí než na druhý, kde není kazeta. Mám na mysli rozdíly na jedné straně. Podle videa od Štěrby je ráfek, kde se musí dráty přepínat a povolovat různě, aby ráfek byl rovnej, už natolik poškozenej, že je spíš na vyhození. Jenže jak poznat, jaký rozdíly v napětí drátů jsou ještě OK? Např když cinkáte na dráty lžičkou, tak normálně se ozve nějakej tón. Ale mně se u jednoho drátu, kterej byl povolenější, už ani žádnej ton neozval.

    0 0
    • jecnak  

      Zmen servis. Tech kiksu bylo za posledni dobu fakt hodne. Jestli chces muzu ti to premerit tenzometrem, opravit, dotahnout a docentrovat. Pripadne zkus Radka z bikepart.cz – jeho prace je kvalitni.

      0 0
    • JFtryall  

      Asi podle pouziti. Na nenarocny najizdeni, lehci vahu atd neni nerovnomerne napnutej vyplet zase takovy problem. Kdyz to neni uplne blato, mosazny niple atd, tak se to da bez problemu jezdit. Kdyz to je nejaky lehci kombo a nebo se jezdi agresivne, tak to muze zpusobit praskani a dalsi neduhy. Ja bych rafek vyrazoval az kdyz ma hodne pobouchany patky nebo je celej krivej a musi se hodne prepinat vyplet, aby to bylo jaks taks rovne.

      0 0
      • jecnak  

        Nerovnomerne napnuty vyplet se povoluje a rozcentrovava.

        0 0
        • JFtryall  

          Jasny, neni to ideal…na polnacky ale nevidim problem.

          0 0
        • Strakááč  

          Me se to povoluje porad jakokdyz na jednej szrane.. vzdycky je jeden drat nebo dva povolenejsi vlolny.. ale moc to neresim, ty rafky jsou blata a asi by chteli trosku porovnat :) mel jsem ten vyplet spis mekkej nez tvrdej, lip to na tom zadku drzelo vycentrovany trochu.. haze mi to tak jeden mm vejskove a do stran tak mm na kazdou stranu.. mam to na dirtu a docela to trpi, co s tim ?

          Predni mam vycentrovany od maajkeeho.. tenzometrem.. a jen jsem ho lehce pritahnul vsude stejne a je to od brezna porad luxus ale zadni.. to vydrzelo chvilku, holt je to pevnak..

          0 0
    • Georrge  

      Asi bych to vzal pro jistotu do jiného servisu, kde zaplétají s použítím tenzometru. Třeba se jim to povede utáhnout rovnoměrněji. Pokud ti k tomu dají i protokol o měření, tak se dá vyčíst, jak moc je to špatné.

      0 0
      • ruinin  

        Já tam kupoval komponent, tak jsem si to tam i nechal zaplést.

        Ze stránek obchodu:

        naši mechanici absolvují každý rok technické servisní školení

        při práci používáme pouze kvalitní nářadí a materiály

        No už tomu servisu moc nevěřím…

        0 0
        • LucasCZE  

          Takze rikas Koloshop. No dobre vedet. Zatim jsem tam jen nakupoval komponenty…

          0 0
        • Smazaný účet  

          ted to zni, ze ti naplantali nove kolo a od vyroby mas nekdete draty volne a jine zvoni jak kovadlina.....nebo sis tam nechaval dorovnavat kolo, ktere smajdalo?

          0 0
          • novas752  

            Nechaval si tam preplitat kolo z nejakyho noname specialized na silnicni DT350.

            0 0
    • Vilém  

      Takze jestli to dobre chapu, tak tu novou 350ku jsi si nechal zapletat na stary, jety, rafek? Pak by teoreticky tyto rozdily mohly nastat, jestli uz mel neco za sebou.

      Dela to nejake problemy?

      0 0
      • ruinin  

        Jo, ráfek má najeto asi 2000 km, vycentrovanej celkem je, jen ty dráty jsou tak různě napnutý – na straně, kde není kazeta. To je jak zvonkohra. Jeden drát, co byl uplně „neznělej“, jsem mírně přitáhl a po včerejší jízdě 70 km je už zase na volno.

        0 0
      • ruinin  

        Je mi divný, že ten mechanik se tvářil, že s tím ráfkem nebyly a nejsou naprosto žádný problémy a že je to perfektně vycentrovaný, což víceméně asi bylo a dosud je. Chápal bych, kdyby řekl – no jo, musel jsem si s tím trošku pohrát, už to má něco za sebou, ale je to teďka dobrý…

        0 0
    • ruinin  

      Tak koloshop je v tom asi nevinně. Ukázalo se, že dráty se povolujou v niplech. Teď jsou zalepený, tak uvidíme, jestli to bude držet.

      0 0
      • Georrge  

        No nevinně… pokud nepoužívají samojistné niple, tak by je měli zalepovat. Pomůže to i proti srůstání, takže bych lepil vždy a divím se že nelepí.

        0 0
        • jecnak  

          Taky mi to prislo dost odvazny. Zvlast s nizkym rafkem. Ale zapleteno to bylo dobre, ocividne s tenzometrem. Uvidime jak se to bude tvarit po zalepeni leve strany – ta je radialne, coz taky uplne nepomaha proti povolovani.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.