Jak postupovat při prodeji kola ?

13 nepřečtených
  • Mateys

    Chtěl bych se zeptat jak postupovat při prodeji jetého kola. Jsem v pozici prodávajícího a kolo je ještě 1/2 roku v záruce, několik dílů bylo ale měněno. Ozval se mi kupec a já přesně nevím jak postupovat. Nemám co tajit, navrhoval jsem i možost posouzení kola v servisu, doklady ke kolu mám k dispozici…

    Otázky které mě napadají: co vše by měla obsahovat kupní smlouva? Předávám novému majiteli veškeré doklady co ke kolu mám? Je nový majitel oprávněn po mě žádat nějakou záruku? V občanském zákoníku se píše o „zamlčených skrytých vadách“. Netajím žádnou takovou závadu, ale co když se s ním příští týden kolo rozloží vejpůl?

    Jak tedy postupovat v pozici prodávajícího abych si nenaběhl. Jak jsem psal – nemám co tajit, jsem svolný k jakémukoliv přeměření, rozebrání, otestování atd..

    Díky za zkušenosti.

    0 0
    • Sauce  

      Záruka mu bude pokračovat, proto bych o ní řekl novému majiteli a předal mu příslušné dokumenty, aby ji mohl uplatnit v případě problémů. V kupní smlouvě vymez kupujícího, prodávajícího, specifikuj věc, napiš cenu, datum a podpisy. Připoj, že kupující měl dostatek času si věc prohlédnout a neshledal žádné zjevné vady nebo vady o kterých nebyl poučen. Na rozebrání, testování a podobně se domluv s kupujícím, popřípadě pak do smlouvy dopiš (před podepsáním), že kolo bylo testováno tam a tam s tím, co bylo zjištěno a kupující byl seznámen s výsledky.

      0 0
      • Sauce  

        § 596 OZ Má-li věc vady, o kterých prodávající ví, je povinen kupujícího při sjednávání kupní smlouvy na ně upozornit.

        • pouze upřesnění toho, co jsi psal

        Často je v praxi mezi lidmi(tedy při obyčejném prodeji starších, opotřebovaných věcech) rozšířeno zahrnutí „ve stavu jak stojí a leží“. Jde v podstatě o odkaz na úpravu v

        § 501 OZ Přenechá-li se věc jak stojí a leží, neodpovídá zcizitel za její vady, ledaže věc nemá vlastnost, o níž zcizitel prohlásil, že ji má, nebo kterou si nabyvatel výslovně vymínil.

        Osobně to nepovažuji za příliš šťastné ustanovení zákona, ale je možno jej použít. Na Tvém místě bych se nebál, že se něco sesype, ale já jsem důvěřivý člověk.

        Nezapomeň ještě na otázku právních vad, ale předpokládám, že je kolo Tvoje a ne ze sousedovy zahrady:-)

        Hodně štěstí a dobrou domluvu s kupujícím.

        0 0
        • Sauce  

          Omlouvám se za chyby v psaní, jsem unavený z poslouchání volby prezidenta.

          0 0
          • Mateys  

            Te unave se Ti nedivim :) ale diky moc za reakci. Neboj kolo je samozrejme moje, prodavam poprve a jednam na rovinu jen jsem chtel vedet jaka rizika by z toho mohla plynout pro me a jak jim predejit s tim aby jsme byli spokojeni oba. Ten clovicek na smlouve ani netrval, ja jsem mu ji vnutil..

            0 0
      • Mateys  

        Diky za reakci. Rozumim tomu tak tedy, ze pripadnou reklamaci si pak resi novy majitel s obchodem a jde to zcela mimo me?

        0 0
        • Vrci  

          rozumíš tomu špatně. Jako prodávající poskytuješ na kolo záruku ty. Existují dvě smlouvy ty-krám a ty-nový majitel. Nový majitel nemá s krámem žádný právní vztah na základě kterého by uplatňoval reklamaci.

          0 0
          • jonti  

            O tomto uz bola diskusia, a skoncilo to tak, ze prakticky ak si sikovny a byvaly majitel aspon trochu spolupracuje, predajca sa zo zaruky pre noveho majitela nedostane. Minimalne zo zakonnej 2 roky.

            0 0
            • Vrci  

              ano, ale upřímně doufám, že při garanční prohlídce sepsal s prvním kupcem o ní protokol včetně jména, podpisu a čísla rámu. Pak by musel do obchodu vyřizovat reklamaci první majitel, protože stačí šáhnout pro šanon a porovnat podpisy.

              0 0
          • Mateys  

            Reauji na prispevek Vrciho, pises: „Jako prodávající poskytuješ na kolo záruku ty“. Dobre a jak je definovana takova zaruka kterou ja poskytuju novemu majiteli (jak dlouho?)?

            Co v pripade, ze clovek prodaval kolo ktere uz v zaruce neni. Tez novemu majiteli poskytuje nejakou zaruku?

            Co se prvniho majitele tyce (vuci obchodu) je to jednoduse zjistitelne, protoze moje jmeno,adresa je uvedena na zarucnim listu. Nebranil bych se zaruku vyrizovat za noveho majitele pod mim jmenem, ale samozrejme jen v pripade ze bych nebyl nejak vazan vysledkem toho zda v krame reklamaci uznaji ci nikoli.

            0 0
        • Sauce  

          Ano, práva z odpovědnosti za vady nepřecházejí na dalšího majitele věci. Ve vztahu k původnímu prodejci zůstáváš ty. V praxi existuje několik řešení: 1)Kvůli anonymní účtence Ti těžko kupující prokáže, že jsi kolo kupoval ty. Pokud se s ním osobně neznáš nebo si Tě pořádně nepamatuje, nebál bych se kolo reklamovat. 2)Je možno vystavit kupujícímu plnou moc k řešení reklamace. Na to bys musel pamatovat už při prodeji a takovou plnou moc sepsat (vystavit).

          1. Pokud se znáš s kupujícím, kolo půjdeš reklamovat místo něj, třebaže je on novým majitelem.

          Pokud je kolo půl roku před koncem záruky, dej spíš kupujícímu týden na ozkoušení – a napiš to do smlouvy.

          0 0
          • max78  

            U bodu 3 prichazi navic v uvahu alternativa, kterou je postoupeni pohledavky z uplatneneho naroku z odpovednosti za vady prodavajicim kupujicimu, i kdyz uznavam, ze neni z nejpraktictej­sich.

            0 0
    • honza.hk1  

      já bych to moc neřešil. Pokud je na VÝROBEK poskytována záruka 24 měsíců, tak je výrobek v záruce a pokud jsem legitimním majitelem výrobku, tak uplatňuji případnou reklamaci jako jeho majitel. Stejně jako např. u aut. Pokud koupíš jetého Forda např. z německa a je záruka v běhu, tak ty jako majitel uplatňuješ případné opravy a to dokonce u každého ofic. servisu Ford. A je jedno, že jsi koupil auto ojeté. Musíš pouze splinit některé předpoklady jako garanční servisy u Fordu atd. Tady bych to viděl podobně. Někdo je držitelem záruky na výrobek a nemůže si limitovat, že zárkua v případě prodeje třetí osobě padá.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.