• MlokCZ

    Ať hledám, jak hledám, tak nemůžu najít to, co bych potřeboval. Hledám 26tkový rám (i když 29tku jsem také zatím ještě nevyloučil) s následujícími požadavky:

    • co nejdelší hlava, nejlépe 140mm+, nechápu proč všechny rámy majídnes tak krátkou hlavu
    • délka kolem 585mm (tak mi to vyjde s 9cm představcem, který tam chcidát, nepatrně kratší bych možná byl ještě ochotný dát taky, delšímaximálně 10cm)
    • výška nejlépe 18tka, 19tka být může také
    • hlavový úhel (pro 100mm vidlici) spíše menší, aspoň kolem 70st.,rozhodně nechci 71st.
    • váha není priorita, ale ne zase nějaký ingot, kolem 1700g je tak limit,lehčí samozřejmě být může
    • materiál je mi v podstatě fuk
    • cena do 10tis. Kč, kdyby to byl nějaký opravdu pěkný lehčí rám, takcena může být i vyšší

    A případně 29tka, ta může mít některé věci odlišné:

    • délka může být o něco větší (na 29tku dám klidně ještě kratšípředstavec, 7,5cm není problém) až někam těsně přes 600mm
    • hlava může být kratší než u 26tky, ale protože 29tky ji mívajívětšinou ještě kratší, tak opět co nejdelší, 120mm by ideální, kolem110mm by to ještě šlo, nesmí být ale 90mm jako mají některé rámy jakotřeba Niner
    • co nejkratší zadní stavba, 450mm je limit, ale ještě o pár milimetrůby byla lepší

    A kdo případně ví jaká je geometrie 29tky Superioru team v 16,5ce velikosti. Na stránkách Superioru je geometrie uvedená téměř jistě špatně. Není možné, aby 16,5ka měla stejné všechny úhly, délku zadní stavby, rozvor a přitom byla o 2cm kratší (při stejných úhlech a délce zadní stavby musí být i rozvor o 2cm kratší). Otázka je, co je z toho správně. Jestli je těch 120mm hlava správně nebo to je taky špatně.

    Ještě je ve výběru 29tka ocel na míru, tam mi ale už trošku odrazuje váha. Bude to v každém případě celopevňák a měl by vyjít kolem 10kg a to při použití 800–1000g vidlice (bude pevná karbonová, na 26tku Pells XF2 long, na 29tku by přišla OnOne). Osazení bude něco ve stylu XT/X9, Cmaxy ST/29, Elixiry R/CR, těžké sedlo (Nisene), těžké gripy s rohy (Ergon). A s tímto ve variantě ocelák 29 na míru to bude stěží do 11kg.

    0 0
    • Hrabex1  

      Driv byla hlavova trubka zavisla na vysce ramu. U novejsich kol mi to tak uz neprijde..

      0 0
      • MlokCZ  

        Hlavně u novějších kol téměř všichni výrobci zkracují hlavovou trubku co to jde.

        A já bohužel potřebuju na svojí výšku dost krátký rám a tím je o to větší problém s hlavovou trubkou.

        0 0
        • Hrabex1  

          a na co ma vliv delka hlavy? proc to potrebujes?

          0 0
          • MlokCZ  

            Abych dostal řídítka kam potřebuju. Jak jsem teď psal níže, tak na předchozím celopevňáku, který už byl velmi blízko tomu co přesně potřebuju, tak jsem měl:

            • 12cm hlavu
            • vysoké hlavové + dvě podložky, dohromady 4cm výška, víc bych dávatnechtěl
            • 7st. představec (tohle je v nejhorším ještě možnost to pořešitošklivým představcem s velkým úhlem, když to jinak nepůjde, tak toudělám)
            • vlajdy se 4cm zdvihem, pouze ale 62cm šířka, ty použiju ty stejné (mámvíce kusů v zásobě), protože mi perfektně sedí úhly a s Ergon gripy jeto ideální; vyšší vlajdy stejné šířky stejně běžné nejsou
            0 0
            • MlokCZ  

              V případě 29tky je tam cca 3,5cm k dobru. Vidlici použiju na 29tku jen o 5mm delší. Zbylé 3cm jsou dané tím o kolik je níže střed vůči středům nábojům, tedy zhruba o rozdíl poloměru kol.

              0 0
            • Hrabex1  

              doporucil bych ti este vyskove stavitelnej predstavec, ale asi byses stydel s tim jezdit :-)

              ale dat 3 podlozky pod predstavec snad takova ostuda neni.

              Zbyva este vidlice s vyssim zdvihem.

              0 0
              • MlokCZ  

                Vyšší vidlice už není dobrý nápad. Pro 26tku je XF2 long se 465mm dlouhá až dost. Delší už by rozhodila jak hlavový úhel, tak zbytečně zvedela střed.

                Když už jsem měl hlavové s 2cm podložkou, tak to bylo 4cm podložek, více už není dobrý nápad, to už bych se bál na tom jezdit po funční stránce.

                A představec stavitelný rozhodně ne, ale samozřejmě v nejhorším tam můžu dát nějaký pevný s větším úhlem, tomu se ale taky chci nejlépe vyhnout.

                0 0
    • Nimrod  

      ocelák na míru z nějakého slušného columbusu by se dal stlačit pod 2500 gramů… jen nebude do deseti… kdyžtak napiš easy riderovi

      0 0
      • MlokCZ  

        Já vím, ale právě raději bych chtěl něco lehčího a ta ocel proto není moc prioritou (budou tam stejně objemné málo nafoukané pláště a zvlášť u 29tky to bohatě stačí i s nepohodlným rámem).

        Samozřejmě by se dal i hliník na míru, ale tam mi přijde, že cena roste zbytečně nahoru, proto hledám, jestli se nenajde něco standardního.

        A taky stejně pořád váhám mezi 26 a 29. Ta váha 29tky pokud by to byla sériový hliník by byla v pohodě. Ale komplikují to tam další věci jako převody, nejsou pláště, které bych ideálně chtěl. Kola celkem ok, Cmaxy 29 nejsou zase o moc těžší než STčka, to bych zkousnul.

        0 0
    • jecnak  

      Placnu. Giant?

      0 0
      • MlokCZ  

        Ty musím více projít. Koukám, že třeba Talon 26tka má hlavu dlouhou jak týden, ideální. Ale už je zase krátký, musel bych vzít 20tku, což by mi až tak nevadilo, ale už v té kombinaci 20 + 165mm hlava je na hranici standover.

        A ty 29tky vypadají také zajímavě geometrií.

        0 0
    • BB  

      K čemu se to chystáš, smím li se zeptat ? Pravidelné dojíždění ?

      0 0
      • MlokCZ  

        To ne, silnička mi nakonec vůbec nesedla hlavně kvůli beranům, i když jsem u ní vyřešil tentokrát geo už dobře, takže ji zase ruším.

        Takže to bude na asfalt + někdy i nějaký ten terén, povětšinou pěkné cesty.

        Ve výsledku na tom kole najedu asi nejvíce, o něco více než na fullech, takže tentokrát chci, aby sedlo perfektně. Ten Reaction už byl blízko, ale malinko mu chybělo v geo. A to měl ještě 12cm hlavu, současný Reaction už ji má jen 10,5cm.

        Takže bude něco přesně ve stylu toho celopevňáka v profilu. Tohle kolo mi sedělo na tohle použití nejvíce. Akorát potřebuju řídítka ještě tak o 0,5–1cm výše než jsem na něm měl (a budou použita stejná, ty jsou vyzkoušené, že mi přesně sedí a v té šířce s vyšším zdvihem stejně nic běžně není, už mají 4cm zdvih).

        0 0
        • scalar  

          Mám takový dojem, že dozráváš na treking :-)

          0 0
          • MlokCZ  

            To rozhodně ne. 2,25 pláště na tom kole jsou podmínkou, ty tam budou 100%. Jinak ale geo některý trekingů by byla ok, to zase jo.

            0 0
            • scalar  

              Asi chápu, co hledáš, sám jedno takové kolo mám (viz. foto – to je hlavovka, co…), ale problém bude s tou šířkou plášťů. Ideální by byla 29er, ale výběr rámů je mizerný a navíc se dělají na odpružené vidle, takže s krátkou hlavovkou…

              0 0
              • MlokCZ  

                U 29tky to nebude s tou hlavou tak hrozné díky těm cca 3,5cm k dobru (které udělají vyšší kola o rozdíl poloměrů + o 5mm delší vidlice než bych použil na 26tce).

                S plášti už jsem vyzkoušel, že chci určitě ty 2,25. S 2,0 Supreme to jelo o chlup lépe (ale byly znevýhodněné, RR byly bez duší, Supreme s dušemi), ale pohodlí šlo do háje opravdu hodně. Nečekal jsem takový rozdíl. Zřejmě něco kromě šířky dělá i vzorek (asi se při nerovnsti snáze zmáčkne v daném místě než slick).

                A nějaký terén bude a sem tam i náročnější (i když v malém množství) pro spestření, takže proto určitě něco ve stylu 2,25 RR tam přijde (nebo nejlépe ty RR).

                Korsiku jsem odjel na RR taky a byla z 95% po asfaltu a bylo to ok.

                I když samozřejmě nevylučuju, že někdy na tom nenahoadím lehce slicky právě typu Marathony Supreme 2,0.

                Je taky možné, že u 29tky by mi ty pláště pohodlím stačily díky většímu průměru kol.

                Asi tedy nakonec fakt sáhnu po 29tce, přeci jen Supreme 2,0 na 26tce už mají průměr sakra malý a to pak je nic moc mimo asfalt když je to navíc slick.

                0 0
          • MlokCZ  

            A 29tka je pořád ve hře. Tam mi jen prudí ty převody (musel bych dávat 12–36 desítku) a pak pláště. RR 2,25 je tam jen ve snake skin verzi (nebliží verze co chci), aspoň už ale bude TBL ready pro 2011, i když kdo ví, co to nakonec bude znamenat.

            0 0
            • scalar  

              Asi ještě popřemýšlej o materiálu, hliník bude ve spojení s pevnou dost tvrdý, trochu tomu pomůžou kola 29", ale jinak to musíš honit pláštěma. Ocel by asi byla pohodlnější a vhodnější, navíc se ocelové rámy dělají na klasické hl. složení a tím prodlužují hlavovku.

              29er – Sigular, nebo poptat zdejší zprosředkovatele (Delfy, Easyrider).

              26" – Jamis Dragon, Genesis Altitude…

              http://x-bikes.cz/…

              0 0
              • MlokCZ  

                Já jsem najezdil dost na tvrdém hliníkovém 26tkovém celopevňáku, takže mám představu dobrou.

                Materiál rámu a vidlice trochu pomůže, ale ve chvíli použití opravdu širokých plášťů s malým tlakem, tak je to rozdíl malý.

                Zase to není třeba s pohodlím přehánět, od toho mám fully. A přechod na chrtího fulla kvůli pohodlí se neosvědčil vůbec, to se pak to kolo téměř přiblížilo Stereu a ta lehkost celopevňáka byla fuč. A taky ta bezúdržbovost.

                Delfyn už jsem uvažoval, to jsem vybral na začátku. Ale ta váha je pak zase už výše.

                0 0
        • Hrabex1  

          ty rusis silnicku? chtel sem se te zeptat, jaxe ti osvedcily ty bezdusove fusion od hutchinsonu, teda jestli jsi je nakonec koupil

          0 0
          • MlokCZ  

            Ty se osvědčily dobře. Rám, kola, pláště, naprostá spokojenost. Ale ty berany, prostě se na to už teď neposkládám (dříve jsem takový problém neměl), vyzkoušel jsem větší množství různých řídítek a všechny špatné. Po 30 minutách jsem se na tom vždy úchopem trápil a pořád přehmatával a dobrý nebyl žádný.

            A když jsem pak vyjel i trochu v chladnějším počasí, tak ani ten posed nebyl ideální (vyhovoval při jízdě, žádné bolesti za krkem, takže jsem myslel, že je vyřešeno), zase problémy s dýchacími cestami (hrozně mi teče z nosu) při sportovnějším posedu než na biku (to jsem kdysi tolik taky nemíval),

            0 0
            • MlokCZ  

              Takže návrat k osvědčenému celopevňáku, kde chci dopoladit geometrii.

              0 0
              • mr.antik  

                Nejseš sice nejmladší, ale starej teda rozhodně ještě ne, takže bys měl hledat spíš příčinu zdravotních obtíží a kompenzovat to třeba rehabilitačním cvičením než jen posedem.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Se zdravotními problémy u doktora jsem si užil až až, několik operací, dost dlouhé období, kdy jsem byl úplně v …

                  Teď je zdravotní stav v rámci možností dobrý a pořád se zlepšuje a já jsem za to rád. Na další operaci jít nehodlám (v něčem by mi trochu pomohla operace nosu).

                  Každopádně já ale nemám vůbec nijak extra narovnaný posed, to jsou ty moje krátké ruce a k tomu poměrně dlouhé nohy.

                  Pro představu posed z fullu. Tomu se chci přiblížit, pořád jsem měl na celopevňáku ale výrazně sportovnější posed.

                  0 0
        • patman  

          zkousels tu silnicku s rovnejma riditkama ? ja taky nemusim berany a fitness s kratkym posedem mi sedlo velmi dobre. jinak mel bych navrh na krasnej ram, ale chtelo by to trosku priplatit viz CUSTOM EGO

          parametry viz popis,krome uhlu hlavy 71st a ceny snad ok

          0 0
          • MlokCZ  

            S rovnými řídítky jsem ji nezkoušel. To bych už rovnou použil řídítka co potřebuju a to vlajdy 62cm co vozím a které budu dávat na toho celopevňáka přijdou.

            Na tohle použití ta silnička ale nemá dobrou geometrii, to bych trpěl. Kombinace malý rozvor + 72st. hlavový úhel při stejném průměru kol jako mám na 26tce biku.

            A ještě navíc na taková řídítka potřebuju o něco delší rám, na to je ta silnička krátká.

            A v tu chvíli také už zcela přijdu o výhodu aerodynamiky silničky, takže pak pro mě ani nemá smysl už vozit úzké nabušené nepohodlné pláště.

            Už se mi rýsuje představa jak to postavím. Rám bude s velkou pravděpodobností ten Scott Scale 29 elite (dole v odkazdu). A budu to nejdříve testovat s Marathony Dureme 2,0. Ty vypadají jako takový ideální kompromis. Už tu někdo v jiném vláknu psal, že na asfaltu jsou tichoučké a dobře jedou. A oproti Supreme tam v náklanu bude aspoň trošičku záběr na šotolinu.

            0 0
          • MlokCZ  

            Jinak ten Custom ego rám je fakt pěknej, ale to už je sakra vysoká cena.

            0 0
    • john sanchez  

      co rám Tomac Cortez? hlava vypadá že je celkem dlouhá…oproti ostatním rámům.. geo je na stránkách..

      http://www.tomac.com/…s/cortez.php

      a na chainu je za dobrou cenu..

      http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx…

      0 0
      • MlokCZ  

        Lko má 133mm hlavu (Mko má jen 108mm) a k tomu už 609mm dlouhé, to už je špatná kombinace.

        To už by bylo lepší RB CRR s opravenou geometrií, které má 600mm a 130mm. Už jsem myslel, že mám vyřešeno, když tam byla ta chybná geometrie u CRR (585mm + 145mm, to bylo přesně ono).

        0 0
        • john sanchez  

          takže M s Lkovou hlavou… hmm..co sem našel rámy tak byly buď moc drahý a nebo moc těžký kolem 2,5 kilo…

          0 0
          • MlokCZ  

            Spousta výrobců má i u Lka ještě pořád krátkou hlavu. Je to spíše Mko (18tka) s XLkovou hlavou.

            Tak kdyby byl moc drahý, tak to ještě není úplně vyloučené. Kdyby se mi fakt líbil a vyhovoval 100% geo + byl za ty prachy třeba extra lehký, tak bych možná připlatil i na výrazně dražší. Musel by za to ale opravdu stát.

            2,5kg mít hned nemusí, třeba vím o Ghostu SE, ten má 135mm hlavu (není ideální, ale už by to v nejhorším šlo). Váha ale pořád 2kg. To se mi už pak nechce. To pak budu nakonec s váhou ještě hůře než bych byl u 29tky.

            0 0
    • Kamiu  

      zkus se podivat na coowa.net

      ram XC. Je to HT s pomerne vysokou hlavovou trubkou. A navic je to cesky ram.

      0 0
      • MlokCZ  

        Ten jsem dneska před pár hodinami zaregistroval a dle foto chtěl začít více zkoumat, ale nemůžu dohledat geometrii. Ty jejich stránky nešly a pořád ještě nejdou.

        0 0
        • Kamiu  

          v 19" ma hlavovka 15 cm. Jinak jestli chces, muzu to zkusit zmerit.

          0 0
          • MlokCZ  

            To bys byl hodný, hlavně efektivní délku rámu. 15cm je výborné, 19tka by šla, pokud nebude moc dlouhá.

            0 0
            • Kamiu  

              asi 58 cm podel trubky a asi 60,5 cm vodorovne – mereno od stredu hlavovky po stred sedlovky. Doufam, ze je to ono.

              0 0
              • MlokCZ  

                To je ono, těch 60,5. To už je docela hodně. To bych musel se 7,5 představcem.

                0 0
    • Ricci  

      S-works HT M5 ma v 17,5 " vysku head 140mm a v 19" ma 160mm

      0 0
    • TJK  

      Tak nic jsem si vsiml te vahy kolem 1700g… tenhle ram ma prez 2kg…

      0 0
    • MlokCZ  

      Začínám se přiklánět k 29tce, aktuální vážný kandidát je Scott Scale 29 elite v Mku velikosti:

      http://www.bikediscount.com/ItemDetail.aspx…

      0 0
    • Honza321  

      Najít 26" rám s délkou hlavové trubky 140mm pro 18" nebo 19" velikost s polointegrovanou hlavou asi bude těžké.

      Podíval bych se na rámy s klasickou hlavou ve spojení s hl. trukou kolem 120mm dosáhneš požadované délky cca 140mm a to už bych řekl je reálné.

      0 0
    • MlokCZ  

      Takže jsem našel zcela vyhovující i 26tkový rám a to dokonce na výběr dvou variant, lehčí dražší nebo mírně těžší za polovic:

      http://www.poison-bikes.de/frame.php…

      http://www.poison-bikes.de/frame.php…

      Jsou hodně krátké, takže by případně byla 50tka, aspoň se tam vejdou i dobře dvě láhve 0,65 (zdaleka ne vždy vozím camel).

      Tak to teď bude velké dilema jakou z těch dvou variant si vybrat. 26tka by byla osvědčená jistota, s touto geometrií ideální. 29tka je trošku loterie (nějakou tu 29tku už jsem jel, ale nic pořádně) a hlavně mi tam štve ten omezený výběr plášťů, komplikace s převody a vyšší váha kompletu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.