hrubý chod shimano slx 7100, 12s

18 nepřečtených
  • jakubm

Ahoj, nevíte prosím, čím by mohl být způsobem hrubý chod zejména na 2. a 3. největším pastorku? Jde o kolo Canyon Spectral 125 AL6, je tam sada shimano slx 7100, 1×12s. Na těchto převodech jde cítit jemné lupání a pocit, jakoby řetěz špatně zapadal do zubů do převodníku, občasné cuknutí řetězu. Lupání jde cítit i v klikách. V záběru do kopce to tolik nedělá jako při jízdě po rovince, kdy řetěz není v záběru. Kolo má tak 200km a dělá to od novoty. S jinou jednoplackou nemám zkušenost, tak nevím, zda je takový chod běžný nebo by měl být naprosto jemný. Samotné řazení je v pořádku a řadí bez problémů.

0 0
    • MatS  

A máš správně nastavenou vzdálenost horní kladky přehazovačky od pastorků kazety? Najdi si jak se to nastavuje u 12s systému a když tak dokoriguj.

0 0
      • scalar  

Plus správná délka řetězu, rovnost patky.

0 0
      • jakubm  

řekl bych, že ano. Pastorky mám zarovnané s ryskou na přehazce. Zkoušel jsem s tím různě laborovat, ale nepřišlo mi, že by to mělo nějaký efekt. Délku řetězu a rovnost patky jsem nějak nezkoumal, čekal jsem, že tohle zrovna bude v pořádku, když se jedná o nové kolo :/

0 0
    • JirkaH30  

…ještě můžeš zkontrolovat, jestli je dotažená kazeta. Pak už jen kontrola řetězu, jestli není prasklý nějaký článek. Nový řetěz často potřebuje namazat, i to by mohlo pomoct. Dále už jenom garanční servis :)

0 0
    • TomasTTT  

může to být tím, že na těch převodech si řetěz škrtá o nejbližší (obvykle vyšší) pastorek, kde jsou nabírací zuby. Jak se o ně řetěz opře, tak povyskočí a pak zapadne, to dělá divný zvuk.

0 0
      • pocestny  

Na nejlehčích převodech se řetěz ohýbá směrem k menším pastorkům, těžko tedy bude škrtat o větší pastorek.

Jestli má seřízenou hazku, správnou délku řetězu a srovnanou patku, tak já to odhaduji na zvuk od převodníku, na kterém se díky větší CL ohýbá řetěz. Bylo to slyšet i na mém biku, a po pár jízdách je to potichu.

0 1
        • va-bo  

Chruje se mu to na velkých pastorcích. Ty malé jsou v pohodě.

0 0
          • Vilém  

Pise snad neco jineho?

0 0
            •  jarek1  

Jestli je dolní doraz ok? – snad pomůže kladka tak jak má být – kousek vpravo od středu článků, aspoň tak mám u všech dvanáctkových pastorků. Nevím zda to platí nebo platilo jen u Shimana – 5120.

0 0
            • va-bo  

No jo, tak promiň.

0 0
    • va-bo  

… každopádně by to tak být nemělo.

0 0
    • TKay  

Co se týče jednoplacky a očekávání od ní, tak tam jde i o to, že Spectral místo odpovídající 52mm chainline pro Boost zadní osu (148 mm) používá 55 (kvůli šířce zadní stavby). Takže převodník je ještě o další 3 mm víc vpravo a na nejnižších převodech dělá řetěz opravdu řádnou zatáčku a úplně do ticha to někdy nejde.

Ale nemělo by to znít jako že se něco rozbíjí, nebo cukat za řetěz, to zas ne. Podezřelých je tam víc. Hnutá patka, poštelovat řazení o pár setin milimetru, bordel v řetězu. Nejlíp si kolo asi dej na stojan, kde můžeš točit pohonem rukou a prostě se na ten řetěz podívej, jestli někde poskakuje. Pak můžeš řešit proč to dělá.

1 0
    • NahoruDolu  

Puvod problemu muze byt i neco exotickyho jako treba nevhodna spojka retezu, spatny nytovani, pouziti 11s, nebo spatna orientace pokud je jednosmerny. Jistota je, ze zkuseny mechanik problem odhalí az k nemu das kolo…

0 0
    • jakubm  

Díky za reakce a rady. Téměř s jistotou dokážu říct, že to dělá v momentě, když řetěz opouští převodník. Dochází tam k tření zubů převodníku o řetěz, který se pak „nechce odlepit z převodníku“. Když lehce potlačím na přehazku tak, aby se řetěz jen minimálně povolil/prověsil, tak se pak z převodníku odlepuje úplně hladce a veškerý ten zvuk, lupání a hrubý chod pomine. Ten „hrubý chod“ je hodně subjektivní, každý to vnímá jinak, ale rozhodně to nejde tak hladce, jako když je zařazeno na pětce a výš.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.