Čím vyšší kvalita komponentů, tím vyšší hlučnost?

20 nepřečtených
  • sahu

    Zdravím všechny,

    pár vláken s mazáním řetězu, chodem a hlučnosti řetězu, kazet apod. tady už proběhlo. To co mě ovšem zajímá, jsem ale nenašel. Máme dvě kola, jedno mé (Trek 2×11) a druhé přítelkyně (Specialized 2×11).

    Specialized kolo má kliky „Race Face Aeffect“ a Trek má „Race Face Next R, 36/26“ jinak máme přehazovačku „Shimano Deore XT M8000, Shadow Plus“ i kazetu „Shimano SLX M7000, 11–42“ oba stejnou.

    Kola jsme kupovali původně s řetězem „KMC X11–1“, který jsem nyní po 1000 km vyměnil za Shimano HG701.

    Specialized kolo mělo hned po koupi kola s řetězem KMC hlučnější chod z míst přehazovačky a kazety (na jakémkoliv pastorku). Podotýkám, že přehazování fungovalo/funguje, tak jak má. Zvuk je přirovnatelný k takovému hlučnému cvrkání, které třeba kolo Trek vůbec nemá, ale zase je slyšet nepříjemný zvuk z předních placek, zejména při vyšší rychlosti. Je to zvuk, jako kdybych ten řetěz 400 km nemazal a nečistil.

    Po výměně řetězu z KMC na Shimano se tyto zvuky, dá se říct, zdvojnásobily. U Specialized kola u kazety a u kola Trek u dvoupřevodníku.

    Mazání řetězu tentokrát neřeším, protože u nového řetězu, je mazání nejlepší, které se na něj může dát. Délku řetězu jsem vyměřil přesně takovou, jaká byla při koupi kola.

    Od servisáka vím, že čím kvalitnější řetěz je, tím by měl být tvrdší.

    Má otázka tedy zní, pokud je Shimano řetěz tvrdší, je to způsobené i těmi zvuky, že je hlučnější?

    Jaký má být standardní/správný chod řetězu? Máte ho také víc hlučný u těchto komponentů, nebo je chod naprosto tichý?

    Je ale pravdou, že Shimano řetěz si po 100 km „sedá“, a zdají se mi ty zvuky mírnější, ale pořád jsou vyšší než u KMC.

    Děkuji.

    0 0
    • novas752  

      No zřejmě je něco někde špatně seřízené. Já mám také 2×11, ale SRAM GX, také kliky RaceFace Aeffect, ale 24–36 a pokud je řetěz čistý a namazaný, jede to absolutně neslyšně. Tipoval bych špatně seřízenou přehazku (možná špatně provlečený řetěz ramínkem přehazky), možná i přesmykač, nebo nějakou špínu v tom Cinch pavouku na klikách, a nebo někde nějaký ložisko suchý nebo zadřený.

      Také to může být příliš ojetym původnim řetězem, já ho měnim po 750km.

      A že by se trvdost řetězu mezi řadama a výrobcema lišila tak brutálně, že by to výrazně změnilo hlučnost je nesmysl.

      0 0
    • platypus  

      Kdo ví jak dlouho a kde ten řetěz ležel… Já bych ho přejel suchou hadrou a máznul znova.

      0 0
      • sahu  

        Objednával jsem z Kupkola a musím říct, že mě tohle také napadlo…

        0 0
    • lunochod  

      Vrčení řetezu je normal, protože je to převážně suchej kov na kov (mazivo je v čepech). Vosk je obecně hlučnější, ale nemáš poblitej ráfek…

      0 0
      • sahu  

        Nevím tedy co přesně znamená „Vosk je obecně hlučnější, ale nemáš poblitej ráfek…“ ale shrnul bych to možná tak, že ten kdo maže, ten jede? V tomto případě myslím, kdo má zbytečně moc maziva, nejen uvnitř, tak je řetěz tišší?

        Někdy si připadám, že je to slyšet tak, že jedu na staré hekře, ale asi to bude tak správně… Jak říkáš, je to kov na kov, slyšet to být zákonitě musí…

        0 0
        • Rockhopper  

          Ahoj.vyresil jsi nejak svuj problem s hlucnosti retezu?

          Ja mam podobny problem a dost me to vytaci:-(

          Mam Deore sadu 2×10 M600. Kdyz pouziju mazivo do sucha, konkretne Mucoff,ktery neni levny a podle me patri mezi ty kvalitnejsi, tak se neda jezdit. Sice je retez cisty,ale brutalne hlucny. Kdyz dam mazivo do mokra,opet Mucoff, tak je retez super tichy, jak bych chtel,ale neskutecne zasrany. A to tak ze to kape na zani stavbu. Ale nemusim mazat treba 100–200km a je porad tichy. Ted jsem nasadil vosk Squirt. Ten je vesmes ok, vubec nespini. No ale hlucnost nekde mezi:-( je to normalni ci ne? Nevim vo je hlucne a co ne. Vim jen, ze me to vytaci nekdy. Kdyz vim, ze muze byt retez super tichy. Napada vas neco?

          Podotykam ze pouzivam retez SH HG54. Takovy standard. Ma smysl vyzkouset jiny? Treba 94? Ten ma silk tech nebo neco takoveho.

          Diky

          0 0
          • adam1  

            Zkus KMC ,sh hlučný jak prase (mám 2×10)možná by si sedl ale šel pryč .Na ty spec.drahé oleje kašlu používám balistol za každého počasí .Důležité je po každé /druhé vyjížďce vyčistit hadrou /máznout a utřít.

            Jednou za čas řetěz sundám někdy i kazety a Peru to v benzínu pak opět balistol a utřu řetěz .Ale každý to může mít jinak já to robim tak:)u toho KMC je i spojka což je taky výhoda.

            0 0
            • Rockhopper  

              Diky za typ, blby je, ze KMC jsou drahy jak svin. Cim to ale je ze po mazivu WET je tichy.

              Chapal bych kdyby byl retez proste hlucny a basta. Se vsemi mazivy. Jinak retez ma najeto asi 500km. Merka mi jeste nezapada.

              0 0
          • MartyM  

            no a co po aplikaci toho maziva do mokra až zavzlíná do článků přebytečné mazivo utřít, to pak taky kape na zadní stavbu? Já používal finish line ceramic taky do mokra, jako špinil i při průběžné údržbě více, ale byl to šepot, což mám rád. Teď zkouším brunox a pohon je čistější, jen pro zachování tichého chodu musím o něco dříve máznout než s tím předchozím. Chybu v řetězu bych úplně nehledal, když píšeš že s jedním mazivem rachot a s druhým ticho. Jezdím taky 2×10/3×10, shimano i kmc řetězy.

            0 0
            • Rockhopper  

              Ono ani nejde o to,ze to kape,to je to nejmensi. Jdes spise o celkove zasrani radiciho systemu. Na retez proste nemuzes sahnout. Nedej boze, ze bys ho musel v terenu sundavat a nytovat:-( to by byl konec.

              Zkusim asi jiny retez. Nemyslim si,ze je chyba v mazivu. Squirt si kazdy chvali po celem svete. Je pak otazka, co je normalni zvuk retezu. To bohuzel nedokazu posoudit. Treba je muj zvuk naprosto v norme…ale sere me:-(

              0 0
              • danielh  

                Retez se ma po namazani a protoceni klik parkrat vytrit hadrem do sucha po povrchu aby z nej nic nekapalo coz ty asi nedelas a proto mas bordel vsude z toho retezu 

                0 0
              • novas752  

                Taky to muze byt spatnym serizenim prehazovacky (napnuti lanka) nebo trisku krivou patkou.

                0 0
            • MatS  

              Pouzivam MucOff dry a retez cisty (KMC 10s 10.93) a tichy. Finish Line je lepidlo. MucOff je trochu drazsi, ale vydrzi v kapatku fakt dlouho. Nakapat na rolnicky, nechat min 30 minut a pak prebytek utrit. Kazetu nemazat vubec.

              Taky je mozne, ze ma trochu spatne serizeny saltr. Ono to radi, jen to vic rachoti. Tekutejsi mazivo to zamaskuje, proto mozna ten rozdil v mazivech.

              Jinak pokid mas blizko Decathlon, kup u nich 10s retez za 549 kc. Je to KMC 10 EL. Normalne se prodava o dost draze. Je to extra light verze. Jen je skoro stale vyprodany.

              0 0
          • budíček  

            též mám řetěz 54 a je tichý, když je namazaný, takže řetězem to nebude, ale mazivem, sám sis odpověděl, že pokud jsi namazal do mokra tak byl klid :-)

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.