• vratan

    Vie mi niekto poradit akym sposobom sa opravuje strhnuty zavit v hlinikovej zadnej stavbe? Kedze som na to trochu kaslal zavit je uz uplne vyhladeny. Staci len narezat novy zavit a pouzit novy srob, alebo je nutne pouzit srob s vacsim priemerom? Alebo sa to riesi frezovanim a vlozenim nejakej vlozky?

    0 0
    • mosquito  

      nepises co to ma pak drzet ani kolik je tam jeste materialu, jestli tezce nalozeny nosic tak cert vi jestli pomuze jen skrabnout novej zavit, jinak nemas co ztratit, pripadne odvrtat a navarit novou trubicku ze

      0 0
    • jipík  

      Jestli to je M5, tak tu jsem přeřezal na M6, zatím to je dobrý, větší průměr bych už spíš řešil nějakou vložkou jelikož pevnost závitu je závislá na tlouštce materiálu v kterým je vyřezán a u hliníku by ta tlouštka mat. větších závitů u zadní stavby byla asi nedostatečná.

      0 0
      • vratan  

        ja som trochu strojarsky analfabet. M5 je druh zavitu?

        0 0
        • Vojtas  

          M-metricky zavit 5-prumer sroubu pres zavity

          0 0
          • vratan  

            srob ma priemer tak 7 mm

            0 0
            • jipík  

              Šrouby o průměru 7 jsem naposledy viděl u škodovek a teď nevím jestli u Š100, nebo Š120, 7 je totiž dost atyp v zadní stavbě jsou 5 snad u všech kol, nebo u těch co mě prošli rukama.

              0 0
    • ares  

      Vyfoť to, protože co jsem koukal na rám 2007, tak si myslím, že by to přeřezat na M6 sice šlo, ale kdoví co by se muselo udělat s ložiskem, pokud jsem dobře pochopil o co To jde… :-)

      0 0
    • hanz  

      jestli se nemýlím tak je to jen šroub a matice..kup si nový šroub a matici nebo si to nech nový udělat.

      0 0
      • vratan  

        zial zavit je v rame. tu je foto

        0 0
        • ares  

          Změř šuplerou šroub, potom změř sílu materiálu se závitem – rám. Buď by šlo vyvrtat takovou díru, do které by šla zapustit matice na šroub. Nebo vyvrtat takovou díru, do které by se našroubovalo futro ze šroubu ve kterém by byl vyříznutý závit na Tvůj šroub. Futro bys zalepil do rámu a měl bys klid. Tato řešení si ale myslím nepůjdou, protože tam moc materiálu není. Další možnost je díru vyvařit a znova vyvrtat a závit vyříznout – jen si myslím, že se změní parametry materiálu a závit nebude tak pevný jako předtím. Bude to kovaný. Další možnost i za cenu odstranění části materiálu, je použít delší šroub a matici dát až za čep. Nevím kolik místa tam je, ale to je nejjednodušší řešení s tím, že bys ještě musel nějak vymezit případnou vůli ve strženém závitu. Další varianta, jak na to tak koukám, našroubovat tam šroub – ten origoš, zalepit tavným lepidlem. :-) Má to ještě pokračování… cca v polovině závitu na délku i šířku ( tedy uprostřed ) dle obrázku ze shora provrtat skrz díru – záleží na průměru závitu – a buď prostrčit kolík, závlačku nebo další šroub. To zamezí uvolnění šroubu. :-) No babo, raď!

          0 0
        • mosquito  

          sroub + matka .. na ramu uz bych to radeji vic nehloubil

          0 0
    • assassin  

      no strojarinu se tak trochu zabejvam takze ja to vidim takhle: zvarit plus novy zavit – rozhodne NE zavlacka – rozhodne NE

      zvetsit diru a vlozit matici ..udelal bych ocelovou stacila by par desitek stena v neuzsim miste,ale tam je problem nejak kloudne vyvrtat do stavajici 5ky diry treba 5,5 …jak jsem pochopil majitel problemu neni zrovna technik…ale je to mozne reseni…

      jako lepsi si myslim je vlozit matku do stavajici diry se zavitem mensim – M4 a sroub udelat novej stejnej jako origo jen s M4 zavitem na konci…

      nebo sroub novej,delsi a matku zvenku …to se mi ale moc nelibi… ja bych sobe udelal asi tu predchozi verzi…

      pokud to nevymyslis jinak tak mi to muzes omerit poslat nakres s rozmery a ja ti poslu cep a matku.....

      0 0
      • vratan  

        dik vsetkym za vycerpavajuce rady. pravdupovediac nechcel by som velmi vrtat do ramu. cele je to tam pomerne subtilne. a faktom je, ze napriek tomu ze srob je tam navolno tak zadna stavba sa nijako nekruti. najlepsie aj ked nie najelegantnejsie riesenie mi pride srob s maticou. nastastie je to na strane prehadzovacky takze je tam priestor na maticu. bude to sice vyzerat blbo ale co uz. este jedna mozno blba otazka. nie je mozne skusit obnovit v stavajucej diere stary zavit? nejako nanovo ho prerezat?

        0 0
        • fousek  

          Ja sem taky pro delsi sroub a matku:-)

          0 0
        • kubad  

          Ne na to tam chybí materíál – bohužel

          0 0
        • Honza z H  

          Bastlil bych takhle, delší šroub, do rámu bych použil nějaké slušné lepidlo a plnivo na ten stržený závit a pak do toho udělal nový závit. A protože to nebude pevné, tak zvenku matku + loctite.

          0 0
          • mosquito  

            lepidlo a plnidlo asi tezko, snad jen existuje nejaky lepidlo kterym se slepuji i motory aut – napr praskly hlavy apod, no ale to uz si doma nezpatlas

            0 0
        • ares  

          Ještě by šla vyvrtat díra do šroubu, vyříznout závit a přes podložku .šroub pojistit z druhé strany. Odhaduji tak na M4 šroubek. :-) Nebo použít šroubek s velkoplošnou hlavou.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.