• Thopr

    Nazdar bikeři/rky… Mám dotaz… Mám za sebou prvních 50 km na novém Pellœu Razeru Pro a jsem v háji. Za mlada jsem si zničil záda v posilovně a po dnešní jízdě se mi veškerá bolest vrátila… Nechápu… Směs trati tak 20km asfalt, 20 km lehčí terén a 10 km všehochuť. Spíše lehké převody a většinou v sedle. Chci se zeptat, zda-li by ze zdravotních důvodů nebyl lepší pro mě full… Na Razeru skáču jak koza… Nebo třeba by stačila lepší vidle? Ale i tak mám horší pocit ze zadní stavby, že je nějak moc tvrdá.. V pláštích mám 3,5 baru… Díky za rady…

    0 0
    • MlokCZ  

      I když já bych na HT už nesednul, tak problém zad full rozhodně vyřešit nemusí. Záleží jaký konkrétní problém se zády to je a často je zakopaný pes úplně někde jinde než HT x full, třeba špatná geometrii (moc dlouhý/krátký posez, moc nízko/vysoko řídítka, špatný úhel sedla a příliš váhy na řídítkách). Těch možností, kde je zdroj problému je spousta a jen na něco může pomoct full.

      Můžeš zkusit odpruženou sedlovku, pokud se to výrazně zlepší, tak by i full hodně pomohl, pokud ne, je problém někde jinde.

      0 0
    • Thopr  

      Jj, myslel jsem si to, že to nebude tak jednoduchý… Posez mi připadá být fajn, při výjezdech, sjezdech i rovinkách se cítím fajn, ale jakékoliv nerovnosti dostávám do zad… řekl bych, že ta zadní stavba je kámen úrazu… A z odpružených sedlovek by jste měli nějakého favorita? škoda jen, že z mého okolí nikdo fulla nemá, alespoň bych si to vyzkoušel… Jízdní vlastnosti toho Razzeru jsou celkem fajn, ale je spíš do rychla a to mi moc nevyhovuje… (bydlím kousek od Pradědu 1492 m nad mořem.) Po dnešní jízdě jsem kaput. Záda v háji a nevím, jak dál…

      0 0
      • MlokCZ  

        www.bike-forum.cz/…7/forum.html#…

        U odpružené sedlovky je ta obrovská výhoda, že se dá vzít třeba ten Suntour za levno na vyzkoušení a uvidíš. A kdyby se ti nelíbila, tak to nebude skoro nic stát (za něco málo ji prodáš zase).

        0 0
      • Lišák  

        Z Jeseníku je tady na B-F Lister. Měl by ses na něho obrátit, myslím, že by Ti mohl pomoci.

        0 0
      • kámen úrazu1  

        Hele, ale mnou to fakt není, já Tě ani neznám! :-)

        0 0
    • keo  

      Taky bych doporučil vyzkoušet odpruženou sedlovku Suntour,já jsem taky řešil problém záda a pomohla mi velice sedlovka cane creek,ale je 5× dražší než suntour.

      0 0
    • Thopr  

      jj, asi to nebude špatný nápad s tou sedlouvkou… Alespoň uvidím a nějakých 500 za o trošku lepší jízdu stojí… A je jedno, jestli bude ta nejlevnější? Pač tam píšou, že je na 60 až 100 kg a já osobně mám necelých 100 kg… Nebo si mám raději připlatit? Pročetl jsem tady fórum a spousta lidí by odpruženou sed. nechtěli, ale spousta z nich mají fulla, takže jsou nejspíš spokojeni… Jde mi jen o to, abych nekoupil nejlevnější Suntourku a zjistil, že je to lepší a pak si připlatil za nějakou lepší… Díky

      0 0
      • keo  

        U té suntourky jde vyměnit pružina za tvrdší pro vyšší váhy.Ono to není ono když je to moc měkký.U těch odpůrců odpružených sedlovek je třeba se jich dotázat jestli už na nějaké kvalitní sedlovce jeli a co jim při jízdě vadilo a zjistíš,že většina jela jen na nějaké levné pístovce a pak s nimi souhlasím, na tom se opravdu jezdit nedá.Pokud se zeptáš majitelů cane creeku tak zjistíš pouze pozitivní ohlasy.

        0 0
    • marapara  

      Já osobně jsem poznal přechod z HT na fulla. Záda už mě nebolí. Někdy mě nebolí ani na HT, ale někdy v náročnějším nebo kamenitém terénu jo. Nejlépe mít 2 bajky fulla a ht a kombinovat to. Já to tak dělám a je to osvědčené. HT na cesty do práce a po práci, závody, popř. ježdění po asfaltkách a zpěvněných cestách přes zimu a fulla do terénu a na celodenní výpravy do známých i neznámých končin.

      0 0
      • keo  

        Toto řešení je dobré,ale vyřešit takhle 4člennou rodinu je trochu finančně náročné.A pak kde uskladnit tolik kol.

        0 0
        • marapara  

          No to je jasný .). Ale zase je předpoklad, že každý nebude tak zapálený a náročný biker, že? :)

          0 0
          • keo  

            Začli jsme na crossech,pak jsem je všechny prodal a nakoupil horáky a teď těm zapaleným už „jenom“ přikoupím fully a hotovo.

            0 0
            • marapara  

              jj, je to otázka využití podle toho, kde člověk míní jezdit.

              0 0
      • Lister  

        vidíš já to měl naopak – na HT pohoda, na fullu bolest zad.

        U mě to bylo jiným posedem (překvapivě krátkým, ne jak by se dalo čekat dlouhým), ale už si to sedlo a teď je to dobrý.

        0 0
    • Thopr  

      Jj, to by bylo asi fakt nej mít dva bajky… Ale nejdříve asi opravdu zkusím nějakou kvalitní odpruženou sedlovku… Přeci jen i kdyby mi to jen trošku helflo, bylo by to good… A radši 2–3 táci než hned 30 za fulla a třeba to moc lepší nebude… :) … Na cestě opravdu fakt dobrá jízda, ale HT XC nemám jen na asfalt, tudíž mi ty bolesti celkem vadí… No, uvidíme… Rozhodně díky za odpovědi… Ps: Zítra si jdu dát další 50, tak jsem zvědav, jak dopadnu…

      0 0
      • marapara  

        Jasně. Odpružená sedlovka stojí „pár korun“ ve srovnání s fullem. Podle zkušenosti kamaráda, který ji asi půl roku jezdil, tak pobere menší nerovnosti. Hodí se třeba ne moc rozbité polňačky, kamenité cesty a ne moc velkými kameny, panelky a tak. Ale při jízdě přes kořeny, kameny v horším terénu je rozdíl znát méně.

        0 0
    • Luma  

      Ještě bych zkusil objemnější pláště a foukat max tak do 2,5atm vzadu a 2,0 vpředu.Pohodlí se zlepší

      0 0
    • Thopr  

      No, je sice pravda, že mám origo WTB Munano Raptor 2.14 a tlak 3,5 baru… Díky za radu… Bude to asi nejlehčí metoda trošku tlaku upustit… Ale moc se mi nechce kupovat širší pláště… Jinak to vidím na tu sedlovku… A když ani ta nevyřeší můj problém, tak si půjčím na jednodenní výlet fulla a případně přesedlám… Přestat jezdit mě ani nenapadne, tudíž bych Ty peníze klidně objetoval…

      0 0
      • Luma  

        A ještě bych zkusil posed jestli na tom sedíš moc vzpřímeně tak jdou všechny rázy z terénu přímo do páteře,tředa snížit řidítka,delší představec,posunout sedlo dál do zadu atd-více se naklonit.A hodně udělá carbonová sedlovka pokuď je dost vysunutá.

        0 0
        • KAPLIS  

          A hlavně pokud jsi teprve začal jezdit, tak to chvilku trvá, než se záda „zlomí“ a na zadku vyraší mozol…

          Jinak já jezdím fula a kdyby jsi měl zájem o jetého RB Speedstera (prodávám celé kolo nebo jen rám) tak napiš na email.

          0 0
    • bikerzdenek  

      Full ti určitě nevyřeší už vzniklý problém. Tím chci říci, že tě záda hned bolet nepřestanou a příčinu chce zkonzultovat s lékařem. V každém případě však záda většiny cyklistů /hlavně bikerů a „DHlistů“/ dostávají pěkně na frak, na fullu však trpí nesrovnatelně méně. Někdo si to dlouho nepřipouští, ale ve vyšším věku se pak každé zanedbání přičte. Sám se zády mám problém již dlouho /a myslím, že skoro každý druhý cyklista/. Nad 30km na HT už to někdy bývalo utrpení a přestávalo mě to bavit. Letos jsem přešel na fulla /záda byla nejpádnější důvod/ a už teď po několika stech kilometrech vím, že bych se zpět nevrátil /HT už mám jen jako bahňáka/. Nejenom, že bolest zad se projevuje nesrovnatelně méně, ale i celková únava je při delších cestách neporovnatelně nižší. Radost z jízdy se zvýšíla mnohonásobně, mohu si dovolit daleko více a ambice na přední místa si stejně na maratonech nedělám. Zatím jsem rád, že dojedu :-) /své první dva maratony jsem oba zakufroval:-( – ten první na 70-tém kilometru, kde nějací holomci v nepřehledném terénu ztrhali značení.

      0 0
    • orca.1  

      I na HT se dá zpříjemnit jízda, napadá mě tohle: pláště s větším objemem a přiměřeným tlakem, kvalitní polstrované sedlo (ne úplně měkké), karbonová sedlovka, odpružená sedlovka. Výměna vidlice. Nášlapné pedály ! – naučí tě šlapat do kruhu, nebudeš skákat jak na koze, zlepší efektivitu šlapání – šetří síly. Tohle všechno zmenší rázy přenášené na páteř. Na fulu je pravda jízda mnohem pohodlnější, ale všechno má svoje (cena, váha, údržba..) To vše platí samozřejmě při správně nastaveném posedu, aby bolest nevzikala už při pouhém nasednutí na kolo.. hodně zdaru!

      0 0
    • Blabas  

      u fullu i HT se mi občas objevily bolesti v kříží a to hrozný. Nedalo se ani v klidu sedět a šlapat, něco jako houser. Pak se stalo pravidlem, že po stovce jsem s tim musel počítat. Pomohly širší řidítka, lépe nastavit sedlo a vyměmit za pohodlnější. Hodně to zhoršuje právě posed a to jak si na kole sedíš lebedíš. Full je jednoznačně řešení lecčeho, ale drahý. Sedlovka pomůže dost. Ty Suntoury docela chodí.

      0 0
    • Thopr  

      Včera jsem byl u lékaře, kolo mi celkem i doporučil… Ale to netušil, že člověk dokáže jet na kole i 50 km a celkem i po nerovnostech… Takže dle něj bych měl být „turista“ na kole… Ale na to mu prdím… Nebaví mě jezdit jen jak rekreant na dovolené. Už dost, že jsem skončil s posilovnou. Dnes jsem měl možnost projet fulla na cca 10 km dlouhý úsek… Pár sjezdů i výšlapu, celkem kamenitá cesta… Jsem nadšenej… Zadní tlumič byl prý nastavený na „těžko“ a přitom jízda jak v bavlně. Celková geometrie kola byla úžasná… Kolo sedělo na nerovnostech i ve strmých průsmycích velice obstojně, reagovalo na každý záškub řídítek, prostě paráda… Záda v klídečku… Pak jsem zbytek cesty dojel na mým HT a bolesti zase… Jsem z teho v prdeli. Taky má pláště 2.2… Taky v nich má kolem 4 barů, posez jsem měl stejný jak na mém… Ale na jeho fullu se mi jelo krásně. Tak poraďte, má zkusit zainvestovat do úprav na mém HT (odpr. sedlovka, širší vlaštovky, lepší sedlo a vidle) nebo koupit fulla? Předem díky za názory

      0 0
      • Pablo  

        Nevím co máš za problém se zádama, ale třeba mě bolí dost když nejezdím (sedavý zaměstnání, ochablý zádový svalstvo), ale na kole jsem nikdy problém neměl (HT, celodenní jízda) – takže máš možná i dost rezervy na tom HT a šlo by to změnou posedu dost vylepšit. Na druhou stranu při tvých skoro 100kg ty otřesy jsou na HT větší, možná nemáš ani takovou techniku jízdy a necháš s sebou mlátit víc než je třeba, takže být tebou, tohle prodám dokud je nový a jdu do fullu.

        0 0
      • xentar  

        no, ona i ta vidlice na tvém pelsu stojí za prd – nežehlí, takže všechny nárazy dostáváš přes ruce do ramenou a dál… Já se Omegy naštěstí zbavil, tobě to taky doporučuju, ať už výmněou za lepší nebo rovnou výměnou cleého kola. Musíš ale počítat s tím, že levný full bude mít v oblasti odpružený mezery…

        0 0
        • Lišák  

          Vidla slušná, tlumič se dá časem vyměnit. Jinak by to šlo, ne? ;-)

          www.mojekolo.cz/…-otero-super

          0 0
          • xentar  

            nejsem odborník, to spíš mlok, já díky Milanovi Slancovi trochu rozumím vidlicím, hlavně mám osobní zkušenost stou RST Omega. Ten Mongoose nevypadá zle, až na váhu. V testu v předposledním Velu testovali levný fully a myslím, že vůbec nedopadly zle.

            0 0
            • Lišák  

              Jasně, je to těžký. Ale na druhou stranu-nedoporučuju to kolo nějaké padesátikilové slečně ;-)

              0 0
              • Lister  

                no pokud chce dát 30–35 tis tak bych se možná až tak neomezoval .-)

                0 0
      • bikerzdenek  

        S každým kilometrem na fullu mě jezdění baví víc a víc. Dnes jsem dal 72km, což je už trochu můj nadprůměr a fakt si tu jízdu vychutnávám. Zlepšilo se pro mě skutečně všechno od požitků po průměry, které dělám na delších stejných trasách na fullu o 2–3km/h vyšší než na HT /samozřejmě můžou být příčiny různé, ale HT nemám taky špatný/. A únava byla dnes vpodstatě minimální Jak se tu výše píše, určitě se dá zlepšit i HT, ale sám jsi psal, že jsi byl po svezení nadšený. Rozhodně se vyplatí asi chvíli vybírat a zkoušet. Já jsem se sice dost dobře trefil ani.ž bych se moc svezl, ale hodně hodně jsem o tom předtím pročetl a měl jsem i štěstí na prodejce. Blahořečím den, kdy jsem se rozhodl. Původně by mě ani nenapadlo, že si takový kolo pořídím a žena z toho měla málem mrtvici, ale už to taky rozchodila.

        0 0
        • Lenka.05  

          Hehe, to s tvojí ženou mně pobavilo:-)))) Já do přítele pořád ryju, ať si koupí pořádný kolo, nějakýho pěknýho fulla, však by si ho zasloužil, jezdí docela dost, ale nějak nechce:-)

          0 0
          • bikerzdenek  

            Joj, tak tomu říkám tolerance:-) Co se musí dělat, aby to tak fungovalo všude. Zvýšená pozornost už u nás nějak neplatí, já musím aspoň naturálie :-)

            0 0
    • Thopr  

      Nějaké doporučení od odborníků, na jakého fulla bych se měl koukat? Cena tak 30000 či 35000… Bylo by nějaké? Stačí jen nějaký jeden kousek, ať vím, dle čeho vybírat… Jinak jsem už nejspíš na rozhodnutý, že přesedlám… Když to bude jen o kapánek lepší, stojí mi to za to. Jinak můj styl jízdy jsem použil úplně stejně i na tom fullu, ale celá jízda byla jiná… Tak jak píšete, přední vidle (nějaký fox :)) kopírovala každičký hrbol, kolo se krásně a lehce ovládalo, zadní část kola byla taková lehká ale přitom krásně držela… No nevím… Snad si to jen nenamlouvám… Ale něco je na mém kole špatně… Posez mám upravovaný a změna nenastala…

      0 0
      • bikerzdenek  

        Sežeň si trojku VELO, je tam o fullech psáno poměrně dost a docela objektivně, i když z toho popisu GIANTů bych měl asi hlavu v pejru. Naštěstí se to rozhodlo dříve než to číslo vyšlo. Nejsou to jen samé reklamní žvásty a třeba ti to pomůže. Bohužel výběr je dnes tak velký, že to fakt není jednoduché, ale za 35 se už dá myslím sehnat slušné kolo, zvlášť v nějaké slevě.

        0 0
    • Lister  

      no jestli nejsi zvyklý na zátěž na kole tak se to dalo předpokládat a full by ti třeba nemusel vůbec pomoct. Zkusil bych začít pomalu zatěžovat a pokud to nepomůže tak nějak poladit posed, než to kolo zahodíš a pořídíš si fulla.

      Jinak 3,5 baru.....kolik to je psíků.....tohle mi nic neříká??

      0 0
      • MlokCZ  

        To je cca 50psi, takže hroznej šutr.

        0 0
        • Lister  

          no jsem si říkal že to je nějak moc :-)

          0 0
          • šlapatko  

            J j 50 je beton,jezdím na zadním 40 a nemám problémy i mou váhu to pobere.Vážím 90kg.Sjezdy nějak nehrotím takže cvaknutí nehrozí.V pohodě se dá jezdit i 30–35 psi,ale při mé váze bych cvaknul i na rovině:-)

            0 0
            • Lister  

              necvaknul – momentálně 92kg + batoh cca 3–5kg podle náplně a vozím 30 psíků standartně a není problém – ale chce to větší balon, na ničem co by mělo šíři menší než 50mm bych to radši nezkoušel :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Záleží co se provádí. Já s cvakáním normálně také nemívám žádný problém. Jezdím tedy o malinko větší tlaky než ty.

                Jezdím minimálně 25/30 psi (30 na zadním), ale vážím méně než ty.

                No a loni jsem ve sjezdu z Pradědu předvedl svoje jediné cvaknutí s 2,25 pláštěm a to jsem tam měl zrovna 35psi (30/35psi vozím když chci aby to jelo na delší trasy s tvrdým povrchem). Už jsem to tu myslim někdy popisoval, to je jak jsem zrušil i ráfek, taky těch několik desítek metrů po těch šutrech při té rychlosti a prázdném zadním kole opravdu nebylo ono.

                Ale myslím, že třeba 5–10psi navíc by tomu stejně nepomohlo, prostě čistě moje chyba.

                0 0
    • Thopr  

      jj, je to moc… Ale už mám odpuštěno cca 70 km na 2.5 baru--- cca 35 psi… A změna nenastala… Teda nastala, ale né tak rapidní… Dnes mám volno, takže od 13:00 vyjíždím na půjčeném fullu okruh, který pravidelně jezdím na HT.. Pokud budu nadšený, nejspíš opravdu přesedlám. Konzultoval jsem můj problém s odborníkem a prodejcem horských kol, seštelovali jsme sedlo, vyměnily představec a tak a zatím beze změny… Jsem divný.

      0 0
      • Schrama  

        Kup sedlovku CANE CREEK LT THUDBUSTER. Už si připadám, jak kdybych dělal reklamu, ale já jsem řešil to samý a za tu cenu to stojí:-)

        0 0
    • Thopr  

      Tak už jsem dorazil… Z jízdy nadšený jsem, to nepopírám, ale nejspíš né z důvodu přestání bolesti, ale spíše celkového chování toho fulla… Bolesti mě totiž i tak trošku doprovázely… Tak jsem se rozhodl, že trošku poladím mojí vidlu… Pač kolega má foxe za 12 táců (cena jak moje kolo :)) a jízda je to skvělá. Spousta ran, které na mém HT dostávám je právě přes ramena, tak jak tady už někdo psal… Koupím si nějakou dobro odpr. sedlovku případně i sedlo a tu vidlu… Nevím sice jakou, cca do 8 tkč. Snad na výběr bude už nějaká vhodná na mých 100 kg. Kolega jel na mém Razzeru a já na jeho fullu říkal, že to není vůbec špatné… že jen ta vidle… Tak snad jsem se rozhodl dobře a omlouvám se těm, kteří mi tady už hledali krásné fully… Mějte se.

      0 0
      • Meduza  

        Muj soukromy typ..

        Nacpes do vidlice a odpruzene sedlovky minimalne 10tku a stejne si nakonec koupis fulla :o)

        0 0
    • Thopr  

      A je velký rozdíl mezi tou Cane creek LT a ST? Pač tu LT jsem našel za 4 tkč a tu St můžu sehnat od známého za 2,5 tkč. Tak ať vím… Je mi jasné, že drazší by měla být lepší, ale rád bych se ujistil od někoho, kdo na ní jezdí. Díky

      0 0
    • mr.antik  

      ještě bych zkusil:

      • nějaké cviky na záda + protahování (ale aby si to ještě nezhoršil), třeba kliky, lehsedy apod. Když si před jízdou trošku zacvičím a zahřeju svaly trupu, tak bolest zad přijde o hodně déle
      • aktivnější jízdu – nenechat kolo kopat do zad, v terénu se snažit všemožně nadlehčovat a jít ze sedla. Nějaké hodně tvrdé sedlo by mohla být dobrá pomůcka
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.