Epic 2008 a starší - problém s tlumičem s brainem

13 nepřečtených
  • sobul

    Ahoj, má tu takový dotaz na výše uvedený tlumič s nastavitelným brainem, resp. zda je jeho funkce správná a není třeba opravit. Neznám nikoho jiného s Epicem, kde bych mohl funkci srovnat a proto se ptám zde. Jde mi o to, že i pokud nastavím dobře SAG dle měrky (mimochodem foukám cca o 15 PSI více než by odpovídalo tabulce dle váhy) tlumič stále pohupuje. O tom že by propružil jen pokud je to třeba (jak je udáváno reklamou) nemůže být řeč. Hranu povolení brainu je cítit cca v polovině zdvihu, tzn. tlumič bez ovlivnění brainem chodí cca 5 cm, až druhá polovina zdvihu je pod vlivem brainu (dle nastavení buď propruží, nebo narazí). Ne že by se na tom jezdilo špatně, pohupování na rovině je max. 0,5–1 cm, ale není to tak jak se udává. Takže dotaz na majitele – je to tak normální, nebo je něco špatně a zaslouží to servis? Díky.

    0 0
    • jonti  

      Je to zvlastni, ja teda vozim starsi model jeste s tlumicem Fox. Tam kdyz dotahnu brain vic, tak to nepruzi vubec a jen reaguje na narazy. Kdyz se ale jednou otevre a jedu ze sedla, tak klidne pruzi jeste par sekund a az potom se zavre.

      0 0
    • pavlix  

      Mam model 07 s Foxem, nastaveno mam na jemno, na silnici lehce pruzi porad, neni to ale poznat, jen kdyz se podivam na tlumic, tak to chodi cca 1 cm. Jak jsme to nafoukli v servisu pri koupi (dle vahy) tak jsem na to nemusel dodnes sahnout.

      0 0
    • StrejdaS  

      Prave tenhle problem resim, tlumic propruzuje o cca 1/3 sveho zdvihu aniz by se zapojil brain. Podle me je problem v nedostatku oleje, vzhledem k tomu, ze brain porad funguje, akorat „mrtvej“ chod je delsi. Nas servisak ani ja jsme se v tom nechteli vrtat kvuli zaruce, takze to posilame na spesla a snad do tydne az ctrnacti dnu by to melo byt zpatky, pak sem napisu.

      (je to sice 2009, ale princip je furt stejnej)

      0 0
      • sobul  

        no to je přesně to co jsem si myslel, čekal jsem, jestli tu myšlenku s olejem někdo podpoří. Kam přesně ten tlumič posíláš?

        0 0
        • marcus.ss  

          Taky jsme toto měli, kolo koupeno v 69, vyměnili nakonec celou tlumící jednotku uplně za novou. Asi spešl někde něco posr.. a je to u víc kousků.

          0 0
      • StrejdaS  

        Specialized Eastern Europe s.r.o.

        Skladovy Areal Cestlice

        Cestlice 272

        Dobrejovice, 251 70 CZ

        +420 323 627 970

        Mylim, ze to jde sem, ale jeste se pro jistotu zeptam.

        0 0
    • sobul  

      Takže rozřešení:

      předtím než jsem tlumič poslal do servisu Specialized Eastern Europe jsem tam volal a již po telefonu mi řekli následující: problém je v tom, že se dostal vzduch do olejové komory (běžná závada) a tudíž brain funguje dobře, ale až po stlačení vzduchu – proto to stálé pohupování. Odmítli reklamaci s tím, že je to věc běžného opotřebení a že těsnění vydrží cca 1000 (!) km a pak je třeba jej vyměnit. Vzhledem k absenci servisu tlumičů v ČR je do konce roku mění za nové kusy a to bezplatně bez ohledu na to, zda jde o záruční nebo pozáruční servis. Od příštího roku pak budou tlumiče již servisovat, cena není stanovena, ale bude se pohybovat cca okolo 2000 Kč – velmi hrubě. Tlumiče 09 jsou na tom s výdrží těsnění dle jejich poznatků snad ještě o trochu hůře než předchozí modely.

      Tlumič jsem tam tedy poslal přes lokálního prodejce, za týden tu byl zcela nový tlumič dle jejich vyjádření posledního typu (v zadní kyvce).

      Co mě ale trochu rozladilo je tedy výdrž tlumičů – nedokážu si představit že několikrát za rok budu tlumič posílat k opravě za 2000 Kč! Nevím jaké jsou vaše zkušenosti a také nevím, jak se do budoucna k Epicu postavit…

      0 0
      • kubad  

        bohužel, běžné třeba Fox dává na těsnění záruku v řádu měsíců

        a servis + výměna taky není levná buď to akceptuj nebo si kup něco se standardním tlumičem který se dá servisovat levněji.

        výhoda u foxe je že to těsnění vydrží mnohem víc :D jsou za tím roky zkušeností na rozdíl od Spešlu který v rámci úspor předpokládám si chtěl dělat tlumiče sám

        0 0
        • Attila  

          Taky se od příštího roku taky vrací k FOXu. :-)

          U těch Spešlových to bylo různé: některé vydržely klidně víc jak sezonu některé po 100 km problém – u těch novějších měněných je to lepší. Ale zatím to mění zadarmo, takže to je celkem fér.

          0 0
    • brkoslav  

      Prosím, kolik je sag podle měrky? Tzn.: kolik mm sag urci merka? Ke kolu jsem ji nedostal..asi jsem se mel vic zajimat, no co, uz je pozde. Vozim 1/4 zdvihu (z hlavy nedam, kolik to je mm) a kolo funguje dobre, ale tak pro kontrolu by me to zajimalo:-)

      Dik moc…

      PS: jo, mam taky model 08

      0 0
      • sobul  

        v manuálu píšou – doporučený sag 20–25% což je 9,5–12 mm, sag pro závody 7,5–9,5 mm(tvrdý), jinak by to mělo být i s tabulkou tlaků na jejich stránkách.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.