• mountaineer

    KPŽ v Koutech,neznám termín ani podrobnosti (?)

    Etapák mtbtrilogy se už na b-f rěší http://www.bike-forum.cz/…etapaku.html#…

    Bike Rally Most (?)

    Rychlebský Enduro Challenge (?)

    Víte o nějakých dalších chystaných enduro závodech v ČR příští rok?

    (iLegal enduro pořádaný partou kolem R.Trnky není v seznamu umyslně-je jen pro zvané)

    0 0
    • Kubiczech  

      Zaslechl jsem, že v rámci KPŽ by letos měly být tři enduro závody. Čili Kouty plus další minimálně dva.

      Nějaká rallye se taky jela pod Smrkem a něco jako enduro bylo taky na Marosaně, což by snad mohlo pokračovat.

      0 0
      • Radek Broz  

        To na Marosaně bylo spíš takový XC.

        0 0
        • blue  

          stejně tak v Mostě

          0 0
          • mr.antik  

            i na Rychlebkách

            0 0
            • Buf  

              Zato některe XCO jsou pěkně technické…..myslím , že se to moc řeší, plno názvů a cyklistika je stále jen jedna.

              0 0
              • tonik666  

                Jde spíš o systém závodu, co a jak se měří. Jasně, že některé závody tahají Xc závodníky v těžším terénu, takže ti pak z většiny chodí pěšky :)

                0 0
              • ¨MZ  

                Chlapi, prozraďte mi to sladké tajemství, co to je XCO. Už se v těch zkratkách pomalu začínám ztrácet :-)

                0 0
          • Radek Broz  

            Co jsem slyšel, tak proti tomu byl Most dost technickej. Navíc to jeli jako XC okruh.

            0 0
    • hctr  

      Nejak se to enduro celkove rozmaha, ted jsem cetl, ze ve Francii se s nema roztrhl pytel a u nas se taky neco zacina konecne dit, takze musim poridit kolo.

      0 0
    • venabch  

      Jasny pristi rok delame kategori pro enduristi na mtbtrilogy.cz tak ze uz mame v cechach i prvni enduro etapak a nech pobejt ze se tam najdou slusny pojezdy

      0 0
      • blackwater  

        Hlásím, že Rychleby budou mít určitě III. ročník Rychleby MTB challenge. Bude to čistě Enduro akce. Bez maratonu. V pátek rozjezd a v sobotu bez autobusu tři erzety. V limitu nahoru a měřený tři lajny dolů. Plus jeden úsek rozbitého výjezdu, který budeme taky hodnotit, ale spíš jako hec.

        Jestli to někomu přišlo jako XC, tak bych rád viděl podobnou XC trasu. Myslím, že to bylo na tělo 160 mm zdvihu, což potvrdily i výsledky. Není to DH, je to o zážitku z trasy. Chceme, aby i ten co přijede poslední měl super zážitek.

        0 0
        • venabch  

          Jee udelejte nam to jako xc to by bylo suprovy , na 3 rundy nema chybu. Weisner nahoru , wails , zelva , tajemny, sjezdy a 3× nebo 4× by bylo parada.

          0 0
          • ZuzicK  

            Stejně jako ten tvůj závod? Přijde mi nesmyslné motat Enduro a XC dohromady. Každou kategorii pojede diametrálně odlišný biker a budou si navzájem zavazet.

            0 0
            • venabch  

              No vis ono je enduro a enduro a xc a xc , to na cem se u nas v posledni dobe poradaj zavody neni moc bikovy. Ale jed se podivat treba na xc do pece kdyz naprsi tak tam sou treba daleko tezsi pasaze nez na rychlebkach (ni proti rychlebkam sou super) nebo na sudetech se par useku taky najde. O svetaku v xc nebo maratonech v alpach tam te poslou do takovejch veci ze nemas predstavujak se dostanes dolu (musis to tam poslat a dole te najdou :-D ) Navic zavodaci xcckari a maratonci enduristum ujedou do prvniho kopce a uz se navzajem nevidej. Ty lidi co to jedou pro radost jedou pro radost ty se potkavat budou ty budou radi ze uvidi jak se to jezdi a na tech par useku radi uhnou. neni to ostuda nesjet je to jen vyzva. Hlavni je vecer sejit na vyhkaseni dat si pivo, kus flakoty a pokecat

              0 0
              • goofy  

                No nevim. zas kdybych jel na nejaky vysledek, a pri kazde RZ potykel ve sjezdech zavazejici vikendaky, tak by me to asi hodne „potesilo“ :o)

                0 0
              • ZuzicK  

                No uvidíme :-) S tím, že většina XC závodů je mizerně technická souhlasím. Sama jsem jela kdysi jeden typicky českej XC závod – půlka asfalt – a ve sjezdu mě teda nikdo nepouštěl (i když to byla široká cesta a uhnout kam bylo) a do kopce mě dokonce jeden debil srazil k zemi a ani se neobtěžoval zeptat jestli se mi něco nestalo.. do toho už bych nikdy více nešla. A to už tenkrát jsem to jela na fullu s 2.4 pneu – a neujeli mi.

                0 0
                • JakeF  

                  Moment, co to je typickej XC závod? Podle toho, jak to popisuješ, tak nejspíš maraton a ještě dost trapnej :).

                  0 0
                  • ZuzicK  

                    To tam máš – půlka asfalt :-) Mizernej byl, ale stejně nevěřím, že ty co pojedou maraton na ocasu nedojedu a že mě případně pustěj ve sjezdu.. tak nějak mám raději volný sjezd než sledovat abych někoho nepřejela a abych nevypadla z tempa při předjíždění, pak je poměrně těžký se znovu rozjet do pohody.

                    0 0
                    • JakeF  

                      No, to je typickej českej maraton… XC je něco trochu jinýho a u 95% lidí, co jezdí u nás maratony by byla jen otázka, jestli zničí dřív kolo nebo sebe…

                      0 0
              • JakeF  

                Tohle tady radši nepiš :D. Jednou jsem se tu snažil vysvětlit, že opravdový XC fakt není sranda a to jsem se dozvěděl věci :D.

                0 0
                • mr.antik  

                  problém je, že XC je spíš trať kde je pár těžkých úseků, enduro by mělo být těžké celé maximálně pár odpočinkových úseků

                  0 0
                  • JakeF  

                    Myslím, že zrovna trať Pece pod Sněžkou tohle splňovala celkem dokonale… Akorát jde o to, že by tam na EN bajku nikdo neměl šanci, protože by skoro všechny výjezdy tlačil…

                    0 0
                    • mr.antik  

                      když myslíš… Škarna si taky na enduro závod bere enduro bajk a rozhodně to nedělá kvůli sponzorům…

                      0 0
                      • JakeF  

                        Na trať Pece měl Epica a rozsekal se tam tak, že hrozilo, že nepojede na Olympiádu :). Na EN kolu prostě nemůžeš jet trať, co má 400 výškových metrů na 4,5km ;-).

                        0 0
                        • mr.antik  

                          jedna technická – enduro se nikdy nejezdí jako okruh, takže je to prostě neporovnatelné, díky měřeným úsekům je to úplně jiný styl jízdy. XC průprava je fajn, DH taky.

                          Každopádně bych to uzavřel tím, že HTéčkovej závoďák ani v 29tce, ani s božškým „S“ by neměl být vhodnějším kolem pro takový typ závodu. To by znamenalo, že je něco špatně.

                          0 0
                          • JakeF  

                            Já vím… Napsal jsi, že by Enduro mělo být těžký celý. Já si myslím, že co se týče sjezdů, tak by Pec splňovala nároky na EN, ale je na ní pořád vhodnější XC kolo, protože na EN bys ztratil ve výjezdech daleko víc, než bys získal ve sjezdech.

                            Tím netvrdím, že by na EN závody mělo být vhodnější XCčko. Koukal jsem na video z Rychleby MTB Challenge a i když co se týče hrubý techniky, tak mi to fakt těžší, než Pec, nepřišlo (možná pár míst, když vezmu, že video zkresluje), ale pořád je jasný, že tam je EN kolo vhodnější, protože v lehce rozbitým terénu to na něm prostě můžeš pálit daleko rychlejš, zatímco z HT se tam drncáš a při stejným riziku musíš jet výrazně pomalejš. Takže pokud bych chtěl na Rychleby MTB Challenge fakt závodit, tak EN kolo jasná volba.

                            0 0
                            • mr.antik  

                              Já to nedokážu zpětně odhadnout, ale konkrétně v tom dost dlouhým rozbitým netechnickým úseku, kde se to jen valilo, bych jel na XC HT asi tak poloviční rychlostí a bál bych se o kolo.

                              0 0
                              • JakeF  

                                To je přesně, co říkám… Nejsou problém pomalejší hodně technický sjezdy, jako bývaj právě na opravdových XC závodech, ale rychlý rozbitý, kde na HT při stejným riziku jedeš výrazně pomalejš.

                                0 0
                                • mr.antik  

                                  ale v pomalým terénu, tam kde, na XC HT s vysunutou sedlovkou jedu v křeči a čekám kopanec jedu na enduru hodně ležérně…

                                  0 0
                                  • JakeF  

                                    To je tím, že jsi odvyknul na HT jezdit… Já občas s nějakýma EN jezdcema vyjedu a někteří jsou rychlejší, někteří pomalejší. Je to fakt v první řadě o technice a o pláštích, na HT se dá zvládnout hodně. I se Škarnou jsem jedno odpoledne jezdil a zvládnul jsem všechno, co on na Moju HD, jen o dost pomalejš, ale na hranici techniky jsem se tam nedostal, jinak jezdím i těžší věci, padal jsem akorát dvakrát, obojí kvůli tomu, že jsem to zkoušel už moc rychle. Ale tak on je jeden z nejrychlejších Enduro jezdců, takže je jasný, že je rychlejší. On je i na XC rychlejší, než většina lidí na EN.

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      jako technicky se sedlovkou dole nemám problém s HT, je pak větší prostor k tlumení. Ale u toho enduro, pokud chceš závodit, tak i v tom rozbitym terénu musíš šlapat a to mě prostě nejde

                                      0 0
                                      • JakeF  

                                        Jasný, o tom se vůbec nehádám. HT na EN závody není vhodný kolo, pokud chce člověk jet na výsledek.

                                        0 0
                                    • ZuzicK  

                                      To bylo na tom kempu? Myslim ze ani on tam zdaleka nejel na hranici :-)

                                      0 0
                                      • JakeF  

                                        Nic takovýho netvrdím, určitě by zvládnul i těžší. Tak ono aby ne, když i já jezdím těžší věci, než jsme jezdili tam… Jedno místo co já jezdil, tak on skákal a všude byl o kotel rychlejší :D.

                                        0 0
              • JakeF  

                Mimochodem, Sudety, co to je? Když nejtěžší sjezdy zvládne 15ti letá holka? :D

                0 0
                • vsn  

                  taky jsem v patnácti neměl pud sebezáchovy …

                  0 0
                  • JakeF  

                    Tak myslím jsi to na poháru v Peci sám viděl, jak holky tam tu techniku v ruce ;-). Tohle fakt nebylo o pudu sebezáchovy, respekt z toho měla, stejně jako z Václava, ale dala obojí a celkem čistě.

                    0 0
            • venabch  

              Jinak loni sem na etapak challenge dal hlavni hreben rychlebek v podstate od kralicaku az na boruvkovou horu :-D taky to maratonci dali a sou tam cas odcasu slusny pasaze kdo to zna. Nebo sjezd od schroniska pod sneznikem po cervene dolu (ted se tam jezdej hc enduro zavody , maraton a etapak sem tam poslal uz pred 3 rokama ) kazdej ma jen jinej styl jizdy. Ale ver ze ti prvni z maratonu by rozhodne byli v prvni pulce i mezi enduristama

              0 0
              • Cryzyy  

                na tech Tvejch cestickach padaj i motorkari, ale pri trose sikovnosti to slo :) Mario povidal, ze nikdy nic takoveho jinde nejel, ja resil jine veci, nez techniku, takze mi to zase tak tezke neprislo, ale nejake 13kg enduro mi i na tohle prijde zbytecne… XC bike mi do kopce prisel dost tezkej :)

                0 0
        • JakeF  

          V čem to je náročný? Chtěl jsem tam na to přijet a mít to jako záminku strávit pár dní na stezkách a v okolí… Techniku mám celkem slušnou a nejspíš bych to chtěl jet na 29er XC HT. Co jsem viděl video, tak asi bych obul UST gumy a pak by to šlo, ne? Z videa mi to přišlo jako slušnej hardcore, ale ne nejetelný.

          0 0
          • mr.antik  

            v ničem to není vyloženě náročný, ale přijde mi škoda se tam drncat po kamenech na s cílem zajetí nějakého výsledku, na AM fullu si to užiješ líp. Byli tam nějaký týpci z reprezentace, fyzička i technika slušna ale na HT to nedávali tak rychle. Ale né že by to jaku tu trať neprojeli, ale kolo je prostě limitovalo.

            0 0
            • ZuzicK  

              asi tak

              0 0
            • Kubiczech  

              Pokud vím, tak nejlepší z reprezentantů byl 16. ze 130. a později v Koutech zatápěl Prokopovi.

              0 0
            • JakeF  

              Tak já bych to nejel primárně kvůli výsledku, ale potrénovat techniku na XCčko. Časem bych o Enduro závodech uvažoval, ale v tuhle chvíli je jich u nás tak málo, že do toho ty peníze investovat nebudu. Hlavně už teď jsem s rozpočtem na materiál na příští rok v 6ti cifrách, takže enduro už tam fakt nenacpu :D.

              0 0
              • goofy  

                Sjet to urcite sjedes, a pokud mas nejakou techniku, tak to muze byt i docela rychle. Otazkou je, jestli se tam ma cenu „trenovat“ pri zavode, nebo si to spis poradne projezdit nejaky vikend mimo zavody ;-)

                0 0
                • JakeF  

                  Ještě to zvážím, hlavně bude otázka, jestli se to nebude termínově křížit s něčím důležitým. Do Rychleb se prostě příští rok podívat chci a ten závod by byl dobrá záminka :).

                  0 0
                • karliner  

                  Máš strach, že by ti na hátéčku naložil, viď :-)))

                  0 0
                  • Elwing  

                    To těžko. Za prvé Goofy ví, jaké to je jezdit HT, když všichni ostatní mají fulla a za druhé co ho znám, tak mu může být úplně u zadku, že ho nějakej chrt předjede.

                    0 0
              • mr.antik  

                tak vyložen technických úseků (na hraně sjet nesjet) tam moc není, resp. já na fullu neregistruju žádný, na XC se sedlovkou nahoře jich asi bude pár. To spíš nějakou DH trať…

                0 0
              • vsn  

                pokud jsi v šesti cifrách tak do sedmi cifer se určitě vlezeš s přehledem :)

                0 0
          • Kubas.1  

            byl sem tam na pevňákovi jednou, a to na GT Avalanche Expert (kratší rám, 130mm vidla) a rozhodně se nedá říct že bych si to oproti kamarádům na fullech nějak užíval :-D už nikdy bych tam na HT nejel

            0 0
        • goofy  

          Etapy muzou byt fajn zmena… Uz jsem o tom neco slysel, tak by to mohlo byt hodne fajn, kdyby se treba stihlo objet vic trailu. Zebych se konecne odhodlal uz i zavodit? :-)

          0 0
        • Tina  

          Ach! a ja som sa tešila na maratón :(

          0 0
    • weekend warrior  

      co je to to enduro?

      vostřejší xc, jemnější fr?

      jakože, v extremu, xcčkaři tlačej s kopce a frrideři do kopce a po rovině to dá jen trialista?

      jak bude asi vypadat enduro trať v jizerkách kolem smrku, jak v krkonoších kolem sněžky a jak v alpách kolem matterhornu?

      0 0
      • weekend warrior  

        enduro chapu jako technicky extremně těžkou xc trat, kde neni misto na odpocinek, treba i jen par tisic metru dlouhy usek, ale bez moznosti jakehokoli odpocinku, bloumani, vydechnuti…to se u nas bude hledat jen tezko…

        0 0
        • ZuzicK  

          Těžko, ale dá.

          0 0
        • goofy  

          Enduro je hlavne o pohode… Do kopce kochacka, na kopci pivicko nebo brcko, a z kopce si to uzit a poblbnout ;o))

          0 0
          • jIrI___  

            A případné náklady za záchranáře si po pivíčku či brčku hradit ze svého. Takhle z popisu mi to příjde jako závod pro zevláky, kde o ten závod vlastně ani tak moc nejde :)

            0 0
            • goofy  

              Tak ono to nebylo mysleno na zavod, ale na to, co je to to enduro :-)

              Jinak zavod zas takova sranda neni… Behem dne (ikdyz v relativne poklidnym tempu a terenu) vystoupat na kopec, pak palba dolu, unava se mnozi, fyzicka odchazi :o) Takove trans Provance musi byt solidni peklo… Kdyz na to nekdy budu mit, tak bych si to i zkusil :-D

              0 0
              • lenochod  

                Trans Provance jsem letos s kamarádama jel. Né závod, ale vedenou „projížďku“. Průvodce byl sám otec závodu Ash Smith. Byl to megaluxus! Ve Velu 12 mám z vejletu reportáž :o) Jen težko se to dá popsat, musí se to prožít. Doporučuju!

                0 0
                • goofy  

                  To musela byt paradicka… Ikdyz nevim, jestli bych to fyzicky zvladnul :-)

                  0 0
                  • lenochod  

                    Co fyzicky, ale psychicky. X hodin tlačení :o)) Člověk se musí přepnout a začít se i na to tlačení těšit. Páč pak po pár metrech sjezdu zapomene na naprosto vše. Jen euforie! Taky je dobrý mít natrénováno i jinak :o))) http://www.youtube.com/watch…

                    0 0
                    • AsiJura  

                      Tak pořád lepší tlačit, než mít v bandě magory co se musí hecnout do výjezdu každé sjezdovky:D

                      0 0
                      • lenochod  

                        Naše parta byla v naprostý pohodě a znali jsme se. Ash vyprávěl že ve skupině před námi, se pánové i poprali :o)

                        0 0
                    • Atilla  

                      Koukám, že Pavel Tion Dragstera taky trápí na Enduru:)

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        Ten dragster mne taky zaujal..to muselo byt peklo:)

                        0 0
                      • lenochod  

                        Pája a jeho jak říká „iXcéčko“ :o) 180/180. Luxusně mu to chodí, ale tlačit či nosit bych to nechtěl.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          podle videa to na takový zdvihy nebylo, ale je mi jasný, že jste jezdili i jiný věci za ten týden.

                          0 0
                          • lenochod  

                            Ano, dle onoho videa to je na pevňáka. Ale věř že i 180/180 chodilo na doraz :o)) Jak říkal Blue, 20× Jarovská skála bylo málo. Tionovi jsem ty zvihy 180/180 záviděl. Mrkni na jiná videa. Nás už to točení pak přestalo bavit.

                            0 0
                          • PIWNIK PONURY  

                            tak na pevnaku bych to jet nechtel, ale Santa/Blur v poho…

                            160 zdvih asi ideal.

                            0 0
                        • Atilla  

                          Ono to jede fakt svižně, ale na nošení to moc není:)

                          0 0
                    • goofy  

                      Kurde paradni… To jste si zorganizovali sami, nebo je to nejaka doplnkova akce k tomu zavodu? :-)

                      0 0
                      • goofy  

                        Tak uz jsem to asi nasel ;-)

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Kde prosimte?

                          0 0
                          • goofy  

                            Tady ;o)

                            0 0
                            • Buf  

                              jízdy s doprovodem ( průvodcem) , lidi si vezmou ty těžší kola s většími zdvihy , co nejsou na závodění, ale pro radost a průvodce je zatáhne do toho svého království. Tak chápu kategorii Enduro, proč závody. I ta Trans Provans je jen reklamní bublina, kterou jede pár placených profíků. A nemusí mít k tomu žádné povolení jako na závody, je to klasická cestovka – podníkaní s uzavřenou klientelou. Není to sportovní akce dle zákona ( o lesícch, o ochraně přírody a krajiny, silničního zákona, …atd.)

                              0 0
                            • Smazaný účet  

                              chachaa..takze staci „se objednat, zaplatit, dorazit“ a pak uz jenom tyden bajkujes a pak umres na orgasmicke vysileni, jo?:)

                              0 0
                              • goofy  

                                Tak nejak… Pokud neumres driv na fyzicke vycerpani :-D

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  takze to neni zavod, ale jenom cyklodovolenka..vis kam mas dojet a jak dojedes, tak se tam slozis a zdechnes? Neco takoveho by mne lakalo, jenom musim dva roky trenovat:)

                                  0 0
                    • JakeF  

                      To je zlý, koukám budu muset taky pořídit nějakou houpačku…

                      0 0
                      • lenochod  

                        Kubo, ty by jsi umřel na vyčerpání z nekonečného týdeního orgasmu :o)) Když ne, nikdy by jsi nechtěl jinak :o)

                        0 0
                        • JakeF  

                          Když mě to na hardtailu prostě baví :). Jen na to tvrdší ježdění mít teleskop a druhý kola s nějakejma drapákama v USTčku a stačilo by mi to… Teď jsem prodal toho Treka (jsem ho prodával zrovna když jste jeli tu Zbraslav) a už mám za to objednanou silnici, tak se teď budu chvíli realizovat spíš na úzkejch gumách :). To už nic nepořádáte? Jsem někde viděl, že blue si pořídil nějakou mrchu pokroucenou italskou? :)

                          0 0
                    • ZuzicK  

                      Haha, dobrý, to jsem ještě neviděla :-)

                      0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ja to vim docela jiste…zdechnul bych:DD

                    0 0
            • mr.antik  

              tak je to závod, ale zas tam nevidíš vymaštěnce který se mezi 150. a 200. místem vztekaj jak malý děcka že jim někdo neuhnul ve sjezdu ze stopy

              0 0
              • karliner  

                Jakej je rozdíl mezi vztekajícím se vymaštěncem mezi 150. a 200. místem a třeba 15. a 30.?

                0 0
                • Elwing  

                  Mezi 15. a 30. jsou vymaštěný všichni, mezi 150 a 200 jen někdo :)

                  0 0
              • jIrI___  

                Na tomhle mi nepříjde nic divného, závodí se na každé pozici. Nebo je někde psané, že se smí závodit jen do padesátého místa?

                0 0
                • JakeF  

                  Paradoxně to je tak, že vepředu je těch konfliktů míň, protože tam jsou většinou zkušenější jezdci, co si do stopy nevjíždí a vědí, že pokud chtěj jet ve sjezdu rychlejš, tak tam musí najet první anebo si na tu příležitost k předjetí holt počkat.

                  0 0
                  • karliner  

                    Co ty víš, jak to na maratonech vypadá vepředu ;-)))

                    0 0
                    • JakeF  

                      Já myslel jako vepředějš, než kolem toho 200. místa… Nebo myslíš jako maratonech podle UCI 80km+? Tak tam se jede o to slušnějš, počítám, jak se nemusí hrotit každej sjezd :).

                      0 0
                  • McBlacky  

                    přesně, navíc jich tam nejede tolik a když už se udělá skupinka tak se spolupracuje a neprasí. nebo ne až tak

                    0 0
                    • mr.antik  

                      no tam vzadu nejde ani tolik o prasení, spíš třeba nějaké neúmyslné chyby nezávodníků nebo naopak nějaký zbytečný riskování. Já už bych na takovej závod nešel, prostě se v tom balíku bojim.

                      0 0
                • mr.antik  

                  když někdo jede na takovým místě, kde jezděj turisti, tak by měl být trošku shovívajější

                  0 0
            • AsiJura  

              Tak pojeď zazevlovat:)

              0 0
        • mr.antik  

          taková trať ze zpravidla musí postavit

          0 0
          • weekend warrior  

            toho jsem se tak trosku obaval

            0 0
          • Buf  

            Taky to tak vidím. Stejně jako moderní tratě XCO se musí stavět a zatím technicky např. Český pohár nebo Polsko má náročnější tratě než všechny tady zmiňované enduro závody. Vénovy pověstné úseky z maratonu a etapaků jsou taky o třídu níž než XCO tratě, elita je sjede bez najíždění a prohlídky tratě. V přírodním terénu běžně najít delší obtížné pasáže je problém. Používají se turistické stezky a ne chodníčky od kamzíků.

            Spojovat enduro závod s maratonem je podle mne zcela zásadní nepochopení disciplín. Enduro si představuju jako technické ježdění na volnější trati ( bez hromadného startu). POdíl jízdy do kopce by měl být menší než z kopce.Ale není to jen sjezd z kopce jako DH nebo 4X v řádu stovek a desítek metrů. Trať v řádu desítek km s RZ v řádu kilometrů, kde jsou i rovinky a kopečky. Bikemaratón je o řád jinde RZ desítky kilometrů a celkově etapa ± stovka( mám na mysli italský model Ironbike, Rally di Sardegna Bike, Rally Romagna)

            U Endura by měly být výjezdy ulehčeny lanovkama , cyklobusy apod. U jednodenní akce i najíždění a prohlídka tratě. Hvězdu na sudetech místní dávají protože to mají najeté, kdo to jede na oči musí být borec aby trefil optimální stopu. O tom že si to projedeš a natrénuješ pasáže, tak v tom je to nespojitelné s maratonem a etapákem. XCO dnes je taky nutné si najezdit, přijet na start půl hodiny před startem je dnes nesmysl.

            A jako největší problém považuji zabezpečení enduro závodu. Zatím je to na hraně s bikemaratony a etapáky. Nikdo nemá právo uzavřít 100 km trať před turisty, houbaři, lesníky, dřevorubci…DH a XCO jsou zamlíkované a všude plno pořadatelů, píšťalky, vysílačky , rozhodčí …

            Enduro závod se díky kolům s většími zdvihy jinou rychlostí a bez uzavřených alespoň RZ si to nedovedu představit. To je ale mnohonásobně více náročné a nákladné na organizaci a jezdí to mnohem méně lidí. Takže je to nereálné pořádat jinak než jako zovlovaci akci kamarádů na ilegal tratích.

            0 0
            • Atilla  

              Hlavně co my přijde jako největší zlo téhle kombinace je, že já na Enduru pojedu 20km. Dojedu k RZ tam budu půl hodiny čekat, než všichni přede mnou odstartují. Odjedu RZ zase pojedu 20km, opět zastavím a budu čekat půl hod než se dostanu ke startu na RZ. A takhle ještě 2X. To není dobré pro tělo ani na morálku.

              0 0
              • Baba-Ji  

                tak můžeš tam tu půhoďku před startem třeba kroužit :)

                …my tady v Brně měli nedávno takový zewl-beer mikro „EN“ závod a čekačky problém nedělaly, spíš naopak.

                0 0
                • cat  

                  Ja si rikal, ze je mi ta NS Soda nejaka povedoma z B-F, kdyz si mi ji pujcil. :D

                  Cekani vubec nebylo na skodu, navic ta buchta s cajem :)

                  0 0
              • gargamel  

                Dáš si pivo a brko, jak tady bylo řečeno :)

                0 0
                • Baba-Ji  

                  tak tak, doplnit tekutiny, cukry a „potravu“ pro tetrahydrokana­binolove receptory v mozku a jedem! :D

                  0 0
                • Atilla  

                  To já až po ježdění. Zhulit se na kole je pro mě trochu ostré, ale mám kámoše co to praktikuje a pak naskáče nejtěžší trailsy v ČR.

                  0 0
                  • Baba-Ji  

                    taky to mám podobně, po špeku nestíhám „číst“ trasu a jedu jak ********. Vyjímku ovšem tvoří situace, kdy před špekem „potkám“ pár škopků, 3 – 5 za podvečer letní vyjížďky, to to pak má efekt přesně opačný a občas se povede i nějaký ten „trik“ :D

                    0 0
                    • Atilla  

                      Ale to jsou chlastací a né sportovní výlety:)

                      0 0
                      • Baba-Ji  

                        no, my si občas říkali, jestli jsme spíš chlastající sportovci, nebo sportující alkoholici

                        …ale už to samozřejmě v takové míře nepěstujeme :)

                        0 0
              • cat  

                Nekdy si i rad vydechnes :)

                0 0
            • JakeF  

              Tak jak tady většinou jsem já ten, kdo se lidem snaží vysvětlit, že ČP XC je fakt o něčem jiným, než většina tratí v ČR, tak tady s tebou souhlasit nebudu.

              Tratě ČP XC taky elita zvládne na oči, ale samozřejmě si to najíždí, aby byli co nejrychlejší.

              Pověstný sjezdy Sudet jsou těžší, než nejtěžší sjezdy lehčích pohárovejch tratí a jen lehce pod těma těžšíma. Osobně jsem Hvězdu na oči dal, tou klasickou prostřední stopou a na 26" HT. A po prohlídnutí to dala i 15-ti letá holka :). Počítám na EN kolu s pořádnýma gumama stačí na Hvězdu i celkem průměrná technika. Ale co jsem slyšel o jejich etapáku, tak tam byly i těžší sjezdy a ty už by se počítám za hranici ČP XC dostaly.

              Co se týče projíždění tratí. Za půl hodiny to jednou projet stihneš a to u lehčích tratí stačí, pokud na to tu techniku máš.

              Otázka je to nastavení obtížnosti. Samozřejmě už to, že se měří úseky, co jsou hlavně z kopce, nahrává vyšším zdvihům a především v rychlejch rozbitejch pasážích. Pokud by se někdo snažil postavit EN trať takovou, že by tam nejlepší XC jezdci měli na XC kolech problém to vůbec sjet, tak to nedá tak 80% startovního pole ani na EN kolech, natož na oči. Což ale neni zrovna dobrá cesta, jak na ty závody dostat lidi. Holt to asi směřuje k tomu, že to bude takový KPŽ pro EN kola – opravdu těžký techniky na hranici možností kola minimum, ale hlavně rychlý úseky.

              0 0
              • Atilla  

                Tak spousta lidí odsud co jezdí na EN má problémy i na Rychlebkách, které jsou IMHO úplně v klidu. A to si to předtím ještě kolikrát prohlédnou a nakonec ani nenajdou odvahu to zkusit. Takže opravdová technika by je asi zabila.

                0 0
                • Baba-Ji  

                  jj …já tam třeba měl problémy vejít se mezi stromy na začátku Tajemného, nevím, jestli se to počítá mezi „tech-skills“, ale jinak to byl super a zábavný závod.

                  Nepojedete někdo z vaší bandy na rychlebské en tento rok?

                  0 0
                  • Atilla  

                    Asi Tomínos. Možná bych jel taky, ale máme to docela z ruky a mě to zase až tak nebere. To radši strávím den na Dolní Moravě kde si suprově zalítám, nebo ve špindlu či na Ještědu na laně když už u nás pořád šlapu. Hlavně jsem tam za 40minut a ne jak do Rychleb 4hod. Ale kdyby to vyšlo jako více denní výlet tak bych asi jel.

                    0 0
                    • Baba-Ji  

                      však za rohem jsou Kouty, tak proč nepodniknout vícedenní cestu, jak říkáš ;)

                      0 0
                    • Burizon  

                      DM je škoda… vůbec mi to vlastně nevadí :-) Příští rok se snad dočkáme dalšího parku – v Kopřivné v Malé Morávce (postavili sedačku). A Kouty jsou nej! ;-)

                      0 0
              • Buf  

                Myslim , že máme podobný názor. Enduro i XCO aby jsi si to užil je potřeba si najezdit. Pořádná trať Enduro i XCO chce aby trať byla speciálně postavena. Doby kdy se vzalo mlíko a natáhlo po lese a louce jsou už pryč. Najít trať pro Enduro a neupravovat terén tak, aby tam byla technika je problém. A tady jsme u jádra pudla.

                Udělat pořádnou trať XCO je pořádný úřednický i kopáčský záhul. Enduro protože není okruh a chceš pár RZ , tak to bude ještě horší. A všechny zajimavé terény jsou většinou v nějakých chráněných oblastech, privátní nebo je teď dostanou církve…takže S pánem bohem Enduro v Čechách.

                Dokázal by jsem natrasovat určitě dobré tratě, ale jsem na to moc malý lobista. Takže Enduro = ilegal race.

                Turistické Enduro zatím zákony umožňují…

                0 0
                • Atilla  

                  Přesně natáhnout opravdové Enduro u nás asi nejde. Jediné co bych viděl jako reálnou možnost je třeba v Krkonoších sjet trať v Rokytnici přejet do Špindlu, tam dát DH trať a pak přejet do Pece a tam dát DH trať. S pomocí lanovky by to bylo si myslím reálné.

                  0 0
                  • goofy  

                    ja myslim, ze po Beskydech by slo natahnout docela slusne enduro i na stavajicich chodnicich (pripadne nejake odbocky) a dokonce me jedno misto napada.. Otazkou spis zustava, jestli by to bylo realizovatelne a slo by to domluvit… Coz jak pise Buf podle me asi tezko

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Organizovat spise jako ilegal akci pro par znamych…jinak si nedovedu predtsavit jak bys sjezdik do tyry nebo z Travneho uzaviral pro lidi bo se pojede zavod…

                      0 0
                      • ZuzicK  

                        Pořád mi přijde, že nejlepší endura jsou pro pár známých. To není disciplína která by šla regulérně natáhnout pro stovky závodníků..

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Hlavne je to takovy SNB na kole..proste si jedes jak chces, nekde to drtis, nekde zevlujes, nektere useky se vracis a jezdis je znova a znova…pro radost z jezdeni, ne pro cas:)

                          0 0
                          • ZuzicK  

                            No tak nebudem si nalhávat, že i to závodění má něco do sebe. Třeba takový Rychlebky v závodním módu mají úplně jiný flow, normálně bych se takhle nedrtila :-)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              To verim…ja tam nebyl a letos asi taky nebudu, protoze proste budu sepisovat chabe vysledky meho badani:DD

                              0 0
                              • Frostty  

                                Tož letos asi ne, ale příští rok zajedeš že? :D

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  ***** ja uz si pripadam jak b basnicich…dovolena, auto, dovolena, decko, picoviny, pstros a tak…hlavne to mit naplanovane:DD

                                  Napred dodelat skolu, trochu spocnout, zajistit si rozumne misto (snad nebude pprblem), mezitim poresit asi bydleni…jestli vlastni tak hypoteku (takze asi i svatbu)…no, kua mezitim chcu na dva az tri tydny na island…ja si jdu radeji hodit masli uz tedka:DD

                                  0 0
                                  • Frostty  

                                    Hmmm, máš to hrubě husté. Tož ať ti vyjde aspoň 1/3 ;).

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Tak to jsou fajne starosti.) Akorat teda ze ty posledni dva roky nebyly zadna sranda a jak se blizim do finale (cekam jeste tak rok prace…) tak to nabira cim dal vyssich obratek. Dost je to dane tim, ze na doktorantskem zacinas na rel. nizkem levelu, prvni rok se rozhlizis, druhy zacinas neco delat a behem tretiho si uvedomis, ze mas koncit a nic nemas jeste hotove (btw. je uplna blbst PhD na tri roky)…a ted si to jeste trochu pronasobis bo delam dve skoly tak nejak najednou, pridas trochu lenosti a hned mas duvod si lehnout a pokouset se propadnout posteli:D

                                      no nic, chtel jsme jeste dneska neco udleat, ale radeji to necham na rano:)

                                      0 0
                                      • goofy  

                                        Covece jak uz mam prakticky namereno. Zjistil jsem, ze je to uplne na hovno, nevim ted jak ty vysledky dat aspon krapet dohromady a sepsat to, a vsichni na mne tlaci, at uz to konecne odevzdam… Jo je to sranda to doktorske :-D

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          jak dlouho to uz dleas?

                                          Ja mam „stesti“ ze ma prace je z velike casti teoreticka,a le i tak mne ceka jeste spousta expoerimentu (cekam na vzorky) a pak jeste navrhuju kupu vzorku na dalsi experimenty…ale ono se to podda, ted hlaven musim neco opublikovat…

                                          0 0
                                          • goofy  

                                            Ja uz teoreticky skoncil :-D (4 roky)

                                            Ja jsem se prvni dva roky smeroval nejakym smerem, mel jsem merit jednu specifickou vec, ale po vice nez dvou letech jsem proste zjistil, ze mi to proste nikdo neproplati, ikdyz si vemu nejake granty, tak mi to ani tak nevyjde, no a musel jsem zacinat odznova. Toz jsem vzal jednu takovou blbost, na ktere jsem delal v te dobe v praci, ale je to takove onicem… :o) A o publikacich mi ani nemluv. Jsem zvedav jak se do nejakych poradnych casaku dostanu, kdyz me tam vedouci nepretlaci :-/

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Hmm…zadna sranda koukam…ja mam rozjete veci asi na tri impakty, ale kua mne to psani tak nebavi:(

                                              0 0
                                  • ZuzicK  

                                    A si ještě představ, že nemusíš bejt 9 měsíců těhotnej po tý svatbě :-D

                                    Pštrosa.. a žirafu bys nechtěl? :-)

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      To nemusim, ale myslis snad, ze nebudu trpet?!:DD

                                      Zirafu bych chtel, ale taky bych chtel vrtulnik…a prustavej s vrtulnikem pobliz zirafy:DD

                                      0 0
                              • Baba-Ji  

                                nerikej, ze den/dva na Rychlebky neurves!?

                                …staci jednou nejit do hospody a sepisovat ty „chabe vysledky“ ;)

                                0 0
                      • goofy  

                        No prave me to napadlo kolem Javorace/Ostreho… 3–4 varianty sjezdu by slo poresit v pohode, k tomu lano, pro pripad aspon prvniho vyvozu na start, jenom ti turisti, jenom ti turisti… ;-)))

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          no…a pak bys tam mel mit nejaky dozor kdyby se neco stalo, tak at se rychle zavola sanitka…ja o tom vim prd, ale prijde mi, ze proste problemu milion…

                          0 0
                          • goofy  

                            No tak jasne… Nejake casomiry a casomerice, zavrenou trat na RZ, sanitku/y, nejlepe jeste piskace aspon v neprehlednych usecich, atd… No sranda velika! :-)

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              NO…a ve vyslekdu radeji napises na BF nebo par kamosum, ze mas par hezkych useku a at prijedou v sobotu v devet pod javec, ze se bude ******** bajkovat a mas vystarano:)

                              0 0
                              • goofy  

                                Letos uz jsem si par takovych „pulzavodu“ dal… :o)

                                0 0
                      • Baba-Ji  

                        no hele, tenhle rok jsem se na kole ucastnil stafetove Katushy na Javcu( http://katusha.cz ), kdy se startovalo u lanovky, vyjelo se na kopec a pak se to pustilo dolu skrz „DH“ trasy a nebyl problem, bylo to super, poradatele tam lidi v pohode uhlidali …a taky je to v podstate spis takova hura akce

                        0 0
    • XarlieN  

      Za mě, když se toho pojede víc, jen lépe. Je nutné pochopit, že jednomu může trať připadat lehká, druhému extrém, ne všem lze prostě vyjít vstříc, já byl zatím vždy spokojený a zážitky za to rozhodně stály.

      V tomto roce jsem absolvoval jak Rychleby Falcon Enduro, tak Enduro Kouty. Obě jsem jel napoprvé bez najetí tratě (Rychleby jsem měsíc před tím projel 1×, Kouyt jsem neznal vůbec), protože pořádný enduro je přece dycky jen napoprvý. :-) Zde jsou tedy zkušenosti z pohledu člověka, který jezdí málo a je mu 40:

      Rychleby – byl to můj první závod, tak jsem dost stresoval a navlíkl se do MX chráničů+Integrála, nakonec to bylo ale nejtěžší v tom, že se to jede 15 minut vkuse (teda my nejslabší to tak jedem, experti to dávaj kolem 13minut). Technicky je to celé koneckonců v pohodě (Wales se nejede), jen je to hodně únavné.

      Kouty – po té co jsem přežil Rychleby jsme si řekl, že Kouty zvládnu levou zadní (taky jsme už jel víc nalehko), nicméně byl to závod absolutně jiných parametrů než v Rychlebech. Trať byla o třídu náročnější, jednotlivé RZ byly sice na čas kratší, ale zas byly 4 po sobě. Ještě že nahoru to vozila lanovka. Podepsalo se taky šílené vedro, nicméně osobně jsem si to nakonec víc užil. Zkoušeli to jet i běžní XCéčkaři a taky to přežili.

      Pokud na kole aspoň trochu umíte, nebojte se a běžte do toho, je to fakt zábava. Je to ale taky dřina, žádné vožení se z kopce. Já se bojím jen o to, aby těch lidí nakonec nebylo na startu moc extrémně dobrých a já je zbytečně nebrzdil. (zas když člověka 4× za den předjede mistr světa v 4Cross tak to je zážitek) A nebo aby někoho nenapadlo ty tratě stavět těžší a těžší. :-) Doufám, že tento lehce delší líbes někomu pomůže.

      0 0
      • JakeF  

        V Koutech je banda šílenců :D. Na XCčko nám dali tohle :D. Je ale fakt, že postavený to bylo parádně a skočit to nebyl problém, ale zas ne každej fasuje materiál a rámy a ráfky tam počítám dostávaly celkem zabrat… Docela bych chtěl vidět, čemu tam pak říkaj Enduro :D.

        0 0
        • Pedro404  

          No ty krávo, na takový XCčko bych se kouknul.

          0 0
          • JakeF  

            Pár fotek jsem dal tady , komplet jsem to asi nikam nenahrával… Pár pěknejch míst tam vůbec není a i ty, co jsou, tak to dost zkresluje. Ale třeba Pec byla asi ještě těžší. Kouty se příští rok bohužel nejedou, nevím proč. Shodlo se nás tam víc, že to byla nejzábavnější trať ČP XC letos.

            0 0
            • Pedro404  

              Z fotek to vypadá, že by to bylo zábavný na sjezďáku, na XC pevňáku bych si podle mě nasral do gatí, fakt by mě zajímalo, jak to vypadá naživo.

              0 0
              • JakeF  

                Ale tak teď už je mi jasný, že si děláš srandu :).

                0 0
                • Pedro404  

                  Né, proč? Strmý věci a skoky tohohle kalibru s vysunutym sedlem mi připadaj jako hrozná vražda.

                  0 0
                  • JakeF  

                    No, já když viděl, že jezdíš v Kanadě, tak proti tomu mi to přijde celkem nuda. Je jasný, že na HT s vysunutou sedlovkou je to těžší, ale stejně…

                    0 0
        • Kubiczech  

          Na tohle a jiné parády pro XCčkáře jsem tam taky koukal. Na Stumpu HT a Epicu všechno v pořádku a pak jsem si tam namlátil na Demu. (:

          0 0
        • cat  

          Enduro po DH cerne dolu. :D

          Na ten konec jsem taky koukal a nechapal jsem, stejne jako sjezd po medvedici, ktery taky patril do xc zavodu. Nekteri nadavali fest :D

          0 0
    • JFtryall  

      Dost me zaujala zprava o zalozeni World serie. Bude mit naslapnuto na SP 014 a to se fakt hodne tesim. Enduro neni lehka disciplina a vyzaduje podobne nasazeni jako u xc jezdcu a technicke skills jak DH.

      0 0
    • venabch  

      Kdyz se tu bojite ze budete cekat pred rztou tak toho se fakt nebojim vim jak to jezdilo letos. Priznam ze na prvni RZ muze trosku spuntik bejt ale nic strasnyho na tech dalsich budete radi kdyz nekoho potkate a pokecate si. Vim jak to jezdilo letos kdyz jela skupina 5 lidi tak to byl mega balik a pak 5 min nikdo nejel. Na poradny trati se to natahne velice rychle neni to zadnej asfaltovej pretek

      0 0
    • cat  

      http://dolekop.com/…o-serie-v-cr

      Alespon naznak nejake enduro serie v CR BTW vi nekdo jak by mohl vypadat zavod v Zadove?

      0 0
      • Buf  

        Enduro v pojetí KPŽ ( zatím se tápe ) aneb trasy vychází ze všech MTB disciplín co existují :

        1. závod DH
        2. závod XCO

        3.závod XCM

        a ikonou bude jezdec 4X

        Takže zatim opravdove enduro asi někde jinde…

        0 0
    • cat  

      Pokud jsem to spravne pochopil, tak ti co maji UCI licenci, se nesmi zucastnit zavodu co nebudou na oficialnim kalendari, coz znamena napr, vetsinu zavodu v CR. Me osobne a nejspis vetsiny lidi se to netyka, nicmene je to nesmyslna regulace.

      Clanek

      Petici proti podepisujte tady

      0 0
      • McBlacky  

        to je primárně nařízení pro úplně jiný závodění (silnice, XC, CX) navíc se nedodržuje, i když od 2014 do toho prý půjdou.

        0 0
      • bleach  

        tu susici bych i vyzkousel, kdyby nebyly ty limity na prejezdy :D

        0 0
        • mr.antik  

          plus tahat sebou pateřák a integrálu

          0 0
          • Radek Broz  

            Jak to tak sleduju, tak tohle pravidlo se stejně nakonec rozšíří na všechny oficiální závody.

            0 0
            • mr.antik  

              No páteřák se snad dá pořešit nějakým baťohem ale tahat tu integrálu se mi teda moc nechce, i když taky oni jezdí uplně jiný levely

              0 0
              • cat  

                Jn,bude to fakt nutnost, batoh nestaci. I kdyz si neumim predstavit, ze by to kazdymu kontrolovali.

                0 0
      • Specík  

        Ta Sušice je šílenej masakr, dneska jsem si to s kámošem testnul a jako závod sebevražda :) nevím, kde a kdo vzal 1050 nastoupaných metrů, je to samej kopec, sjezdů tam moc není. I když od sedla po červený je jeden pořádnej sešup tak na sjezďáka, na endurku jsem si to nedal.

        A ještě k tomu se tahat s integrálou a páteřákem – na chcípnutí! nejhorší je finální návrat na Svatobor.

        Původně jsem si říkal, že bych zkusil první závod, ale půjdu se maximálně tak podívat, protože chci vidět ty blázny co to dají :D

        http://www.enduroxrace.cz/mapa/ – závod má mít 42km podle Gps a tacho sotva 38, tak asi ještě něco přibude.

        0 0
        • mr.antik  

          minimálně to, co jde vyjít pěšky, jde i sjet na kole :-)

          0 0
          • Specík  

            sject jo, ale ty kopce nahoru :) neříkam že ta červená se nedá ject celá, ale taková skalnatá strmá pasáž cca 300m tam mi zdvihy 160/150 nestačí, jsem rád že se i pěšky nekutálím dolů i s kolem :) proti tomu je celej špičák slabota :)

            0 0
          • McBlacky  

            :) :) :)

            0 0
        • Radek Broz  

          V Kraslicích se nastoupalo 1500 a docela bych se vsadil, že těžší to v Sušici dolu nebude, protože to prostě neni možný:) Nicméně rád bych to zkusil, ale kreje se to s mistrovstvím Německa v enduru.

          0 0
          • ZuzicK  

            :-)

            0 0
          • mr.antik  

            furt mě odrazuje ta integrála, nejsem na to zvyklej… určitě to rozhodí těžiště :-)

            0 0
          • Specík  

            Jako výlet super, ale jako závod, alespoň pro mě špatný! :) je tedy fakt že tam bylo dost bloudění, trasa není značená a orientovat se po gpsce není ono. Ale vyhlídky jsou tam super! Celá Šumava jako na dlani – ze Svatoboru, pak ze skalní vyhlídky a nakonec ta rozhledna na Sedle.

            Určitě by se dala ale vymyslet na Šumavě daleko záživnější trasa …

            0 0
            • mr.antik  

              to zní skoro jako že až na pár úseků je to xcéčko?

              0 0
              • Specík  

                No shrnul bych to takto: ze Svatoboru a kousek cesty na Sedlo a ze sedla je Enduro, kousík ze Sedla Downhill až Trial. A ostatních 80% nudné XC stoupáky a kochací přejezdy :)

                Pod pojmem enduro závod si představuju úplně něco jinýho :)

                0 0
                • mr.antik  

                  Myslím hlavně měřené úseky, přejezdy mě až tak nezajímají, tam ať je pohodička :-)

                  0 0
                • McBlacky  

                  mi to vychází na lehký AM kolo a ten kousek ze Sedla prostě pěšky.

                  Ono pojem Enduro je fakt těžkej oříšek. Protože to někde prostě začíná a někde končí. Proti tomu XC je cokoli prakticky (v podání SP a někdy i ČP) najdou se i krátký pěkný překážky. DH je zase neomezený tím, jakej brutus to může být. Najít interval technické obtížnosti mezi tím je imho neřešitelný.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    obtížnost nebude problém, spíš najít dostatečný množství tratí v dostatečné délce a ještě rozumně navazujících.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      ani najít by v některých lokalitách nebyl problém. Třeba Vysočina kolem 9 skal, Sice nejsou dlouhé, ale dost šutrovité pasáže tam jsou :) a pár minut by to dalo.

                      Největší problém vidím v povolení. Dostat v Alpách povolení bude Imho snažší než v ČR.

                      0 0
        • black.horse  

          váhám to taky zkusit, aspoň jako survival:-) už jsem se párkrát byl letos projet na kole, tak si aspoň užiju bolesti:-D

          0 0
    • logoman  

      Ac to sem uplne nepatri :-)

      http://www.pinkbike.com/…-Series.html

      nezda se vam, ze maji spis vetsi ramy kol nez mensi – obratnejsi, tudiz uprednostnuji stabilitu. Zajimavy smer, ale asi pochopitelny.

      0 0
      • hctr  

        :) kola nektere vypadaji obrovsky, docela dost je tam 29vitek, ale nejlepsi je ta kona, ktera ten rozvor kol tak 2× delsi nez muj stump :D

        A blatnik na giantu :D tomu by tu dali chudakovi, kdyby tady takove kolo ukazal :D

        0 0
        • ZuzicK  

          To je holka s blatníkem :-P

          Jinak tenhle závod tuším nebyl úplně na pomalou jízdu a hraní s kolem, takže i ty 29" se dají pochopit.

          0 0
          • TheJD  

            Oni maji oba ten blatnik :D Asi to je nejakej Giant factory.

            0 0
            • ZuzicK  

              Ajo :-) Asi aby neměli bláto v puse až se budou líbat v cíli :-D

              0 0
        • deekay  

          Ten blatnik je D-Fender, co vyvijel fabien barel s lidma z mojo suspension

          0 0
      • gallardo  

        je videt ze enduro nabira na obratkach, a ze v tom zavodnici i vyrobci vidi velkej potencial. Jednak nasazeni spousty prototypu, prezentace „bozskejch“ novinek typu bronson a hlavne na startovni listine spousta velkych jmen z dh zavodu – Peat, Minnaar, Blenkinsop, Bryceland a dal vsechna znama jmena z lonskych enduro zavodu jako Barel,Vouilloz,At­herton, Clementz…

        0 0
        • logoman  

          Jeste tomu chybi primy prenos :-)

          0 0
        • Kubiczech  

          Přijde mi to tak nějak uměle vyhnané, aby zase bylo o čem mluvil a co prodávat. Ta kola jsou až na výjimky hrozné bestie.

          0 0
          • mr.antik  

            zajímavej je ten rozptyl kol, různé velikost různé geo, prototypy, důležitý je nepodlehnouot masírce, protože takovejch 90 procent je stejně jen o jezdci :-)

            0 0
            • deekay  

              Me dostava, jak vsichni se zoufale snazi osadit svoje kola 27.5 obrucema. Atherton mel predtim upravene GT force na 650b, ted ma prototyp (ten divnej :D)

              0 0
          • JakeF  

            Mně ani ne… Akorát se mi nelíbí, jak se tu psala ta povinnost integrály. Jinak by mě to celkem lákalo.

            0 0
            • McBlacky  

              asi tak, něco co není až tak ve sklonu, že potřebuješ EN/DH geošku bych taky zkusil. Ale páteřák a integrála když s tím nejsme zvyklý jezdit a ani to nemáme…

              0 0
              • black.horse  

                pánové tohle nedělejte, pak těm endurákům klesne nálada když je předjede z kopce chrt v elasťákách na minimálních zdvizích:-) to je stejný jak když se kdysi před lety hlásili BMX rideři do tehdy amatérského dualslalomu, taky to bylo pro smrtelníky bez šance:-)

                0 0
      • logoman  

        Huh Barell na druhym miste v prologu s jednocepem, hlinikovym ramem a uzkyma 19 mm rafkama, ajajaj kam ten svet speje %-O

        http://www.enduroworldseries.com/results.php

        0 0
      • logoman  

        Tady nejaky keci o technice

        http://dirt.mpora.com/…h-video.html?

        0 0
        • logoman  

          Od 10:09 tam mluvi Barell zajimavy postrehy, jak se nekdo ptal vys, jede na 650b …

          0 0
          • Baba-Ji  

            super rozhovor

            0 0
            • logoman  

              JJ, akorat jsem uplne nepochopil tu cast s vidli kde se ho ptali, ale on delal drahoty, ze o tom nemuze oficielne mluvit nicmene z toho co rikal, pevna osa je dulezitejsi nez siroke nohy mi vyplyva fox 34 s 20mm osou?

              0 0
              • Baba-Ji  

                Tam to je trochu zamotane, no.

                Mluvil o nutnosti tuhosti vidle, ale zaroven o dobrem pruzeni a tlumeni, kdy treba byt je vidle slabsi v jedne z techto oblasti, tak pokud je „silnejsi“ v tech ostatnich vlastnostech, tak je to OK. Takze si vlsatne muzes „namixovat“ vidli podle vlastnich preferenci.

                Ale celkove se mne libilo, ze nechtel mluvit jak brozura od vyrobce, ale ze zkusenosti.

                0 0
        • Baba-Ji  

          Absalon tam pekne mluvi o nevyhode velkych kol ve slabsi akceleraci (takze v sekcich, kde je nutne hodne brzdit a zase rychle „to rozbombit“ asi vetsi kola ztraci)

          0 0
          • McBlacky  

            to je asi největší nevýhoda 29, geometrie už dneska umí udělat hodně točivé. U ráfků je nárůst minimální, ale pláště, tam to je znát +50 a víc gr tam prostě je

            0 0
    • natureman42  

      Na http://www.enduroxrace.cz/ v sekci FOTOGALERIE se objevily nové „akční“ fotky z trati závodu.

      Některé vypadají velmi výživně, myslím, že i divácky to bude v některých DH pasažích veeelmi zajímave :)

      http://www.enduroxrace.cz/fotogalerie/…

      http://www.enduroxrace.cz/fotogalerie/…

      http://www.enduroxrace.cz/fotogalerie/…

      0 0
      • Baba-Ji  

        ja myslim, ze je to „akuratny“ teren pro EN

        0 0
      • PIWNIK PONURY  

        Projeto podle puvodne zverejneneho gpx logu, ktery koresponduje s mapkou. Trat je pekna, idealni na sobotni vyletni XC vyjizdku na pohodu. Jedine co vzdalene pripomina enduro je RZ5, jinak jde o klasicke lesni cesty/pesiny s par technickymi useky, ktere ale predstavuji pouze zlomek z cele trasy.

        Fandim zavodu a poradatelum, at se jim to podari, nicmene tahnout s sebout paterak a integralu realne vyuzitelne na 5% trati mi prijde jako nesmysl. Vzhledem k tomu, jaky typ terenu nabizi okoli Susice, mozna chtelo inspirovat se pravidly jinych zavodu nez jen Superendura.

        0 0
        • Radek Broz  

          Jrlikož účast na mistrovství Německa asi neklapne, zvažoval jsem tohle jako záložní možnost – říkáš teda, že je to tam teplý a radši tam ani jet nemám?

          0 0
          • mr.antik  

            Uvidíme, jestli to vyhraje nějaký dobrý XCéčkař na HT 29tce…

            Je to krutě daleko, já si teda v klidu počkám na recenze od známých…

            0 0
            • tonik666  

              Nevyhraje, protože nevlastní intergrálu a páteřák a kvůli jedné akci je nebude kupovat. že ty máš na mysli JakeFa?:)

              0 0
              • JakeF  

                Na výhru bych nemyslel, ale vážně jsem uvažoval se zúčastnit a vyzkoušet si to, protože do budoucna o Enduru celkem uvažuju. Jenže jak píšeš, páteřák a integrálu nemám. Kdyby stačila EN přilba a batoh s páteřákem, tak do toho ty peníze možná i vrazím.

                0 0
          • PIWNIK PONURY  

            mas mail… souhlasim s Antikem, osobne bych pockal az na 2. rocnik:) taky by me zajimalo, kdo ze je ta prihlasena ceska enduro spicka:)

            0 0
            • Radek Broz  

              Enduro špička právě chtěla do toho Německa a kompletně prokaučovala registraci spoléhajíc, že jeden z enduro špičky závod zároveň částečně sponzoruje a stejně jako loni nás tam dostane:o) Teď na to špička asi kašle a připravuje se na vítězství v Koutech (to ale mizím do Les Gets.)Přemýšlel jsem o tom snad jen já, protože to není až tak moc daleko.

              0 0
            • JFtryall  

              Ja jedu, bude sranda. Ale asi chcipnu v pateraku a fullface. Beru na zavod jen integralu.

              0 0
              • mr.antik  

                i na výjezdy? Musíš jí mít pořád na hlavě.

                Btw. radši nalož do auta i 29ku…

                0 0
                • JFtryall  

                  Ano, vsude. Na Barela. :-D

                  0 0
                • Baba-Ji  

                  nevim, co s tim porad mate, ja jedzil v integrale dva roky i 50km vylety, at v lete nebo v zime a bylo to uplne v pohode …akorat ma clovek vic mokrou hlavu

                  …ale ted si uvedomuju, ze mam docela „deravou“ integralu, takze asi profukuje trochu vic, nez nejaka „klasicka“ hodne uzavrena

                  0 0
                  • mr.antik  

                    musí to být nějaká schválená integrála, je jasný, že se v tomhle otvírá další segment pro výrobce :-)

                    Dobrovolně ujet 50km je masochismus, ale jet v tom závodně kopcovitý terén při 30ti stupních už je o zdraví.

                    0 0
                    • Baba-Ji  

                      sak na rovinkach, v zavode treba nemerenych prejezdech, zvednes integralu jen na zatylek a jedes a jsi lip vetrany, nez v „male“ helme …ale ochrannou funkci v tu chvili moc neplne, tj pravda

                      0 0
                      • mr.antik  

                        to je pak otázka pravidel (zda helma musí být zapnutá) ale už by nedávalo smysl…

                        0 0
          • Baba-Ji  

            taky jsem zvazoval, ale asi teda prubnu az Kouty ..a snad uz nebude ani takovy hic

            0 0
    • natureman42  

      Tak report ze Sušického EnduroXrace :

      http://www.dolekop.com/…-race-susice

      0 0
    • bleach  

      nevite neco o Zadovskym enduru? ja o tom nemuzu nic najit, krome terminu a ceny :) jaky vybaveni, mapa, prevyseni a podobne?

      0 0
      • psedma  

        tohle mi vyhodil google… ale jestli je to ono netuším, někde jsem četl(fcb?), že by to mělo být okolo 20 kilometrů a limit 2,5 hodiny… což by aji odpovídalo… oproti Koutům to asi nebude takový DH… a mohlo by to být teda delší… :-) škoda, že je to z Moravy tak ******** daleko, jinak bych tam aji zajel :-)

        0 0
      • cat  

        Info je tady

        Snad to nebude pro rodinky s detmi. A viz. spodni prispevek, moc se jim ta trasa utajit nepocedla, hura trenovat. :D

        0 0
    • nemesishard  

      aj vy v ČR si zrobíte nejakú pesníčku? :D

      http://vimeo.com/75346770

      0 0
    • mr.antik  

      Vítě někdo něco bližšího k závodu v Sušici? Píšou povinná integrála (no dobře), ale povinný páteřák. Nestačí baťoh?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.