• trembi

    Pěkný večer. Příští rok o prázdniny bych chtěl jet na dovolenou na kole. Nezajímá mě Itálie, Rakousko apod. cyklisticky provařené země. Zajímá mě spíše sever Evropy(Norsko,Švéd­sko), ale to by už bylo organizačně trochu složitější. Prostě bych chtěl jet někam (ideálně autem), kde se suprově projedu na silničce. Jde hlavně o radu jakou zemi, tak aby se tam dalo dojet autem a sehnat levné ubytování. Hory podmínkou :). Norsko mě opravdu láká hodně, ale autobusem se mi nechce a autem se mi to zdá už trochu složitější. Takže prosím o rady ohledně cesty autem(pokud někdo byl v Norsku). Díky za odpovědi.

    0 0
    • trembi  

      Teď mě ještě napadlo Chorvatsko, to by bylo autem lepší, ale nevím co by se tam dalo najetdit v horách.

      0 0
    • Zbyněk  

      Norsko je nádherná země, ale je to hrozně daleko. Zabere to určitě dva dny cesty v jednom směru. Navíc země je rozlehlá, takže k tomu připočítej i dlouhé přejezdy v samotném Norsku. Taky tam dost prší, hlavně na západě. Plánuješ jet sám nebo s někým? Jestli sám, tak bych auto hned zkraje zavrhl a zkusil nějakou CK co tam pořádá cyklozájezd popř. se jen domluvit na dopravě. Chorvatsko bych vyřadil – o prázdninách tam bude strašné horko. Za sebe doporučuji Francii. Na evropské poměry země s neobyčejnou rozmanitostí, silnice povětšinou kvalitní, řidiči ohleduplní a vzdálenost ještě jakž takž snesitelná. Najdeš tam ty nejslavnější cyklistické kopce, tak i neznámé liduprázdné silničky. Ubytování nevím, jaké si představuješ. Bude taky záležet na tom pro kolik lidí a na kolik dní.

      0 0
      • trembi  

        Bylo by to tak na 7 dní a jel bych sám nebo max. ve 2. Ta Francie konkrétně kde? Ubytko bych si představoval nějaký penzion. Termín někdy na začátku června.

        0 0
        • Sugar67  

          A Francie není cyklisticky provařená země?

          0 0
          • trembi  

            Jde o to jaka cast treba provence na silnicce moc ne.

            0 0
            • oberleutnant Weiss  

              Máš pravdu – Provence na silničce je prakticky pole neorané…;-)

              Např. tady:

              http://www.francienakole.cz/…mont-ventoux

              0 0
              • trembi  

                No jde mi o to abych tam nepotkával cyklisty na každém kroku :)

                0 0
                • Delkim  

                  konkrétně Provence je tak nádherný kus země, že bych množství cyklistů asi neřešil… jasně že tam budou, ale rozhodně to nebude zácpa na silnici a bude to slušně vykoupeno tou krásou přírody, levandulových polí a zejména ty gurmánské lahůdky…

                  takhle po ránu si koupit v pekařství jejich domácí croissant, to je pecka…

                  jezdil jsem do Francie hodně na ryby a na ty jejich „Boulangerie“ jsem se vždycky těšil asi nejvíc :)

                  0 0
        • Zbyněk  

          Ve Francii máš 4 velké horské oblasti. Kromě Alp a Pyrenejí ještě Vogézy a Francouzské středohoří – obrovské území o velikosti Čech. V těch posledních dvou oblastech jsem ještě nebyl, ale hlavně to Středohoří mě hodně láká. Řídké osídlení, spousta divoké přírody (před časem tam byli vysazeni i zubři). Celé pohoří se skládá z několika podcelků z nichž nejzajímavější jsou asi Cevenny na jihu – krajina plná roklí skal a jeskyní a kterou ohraničují dva známé kaňony – Tarn a Ardeche, a pak sopky na severu mezi městy Aurillac a Clermont Ferrand.

          Co se Alp týká, tak se přidávám k doporučení Provence, konkrétně Horní Provence (Přímořské a Provensálské Alpy. V této oblasti jsem byl na vícedenní dovolené dvakrát, shodou okolností i letos (pokaždé v červnu). Provoz na silnicích je určitě menší, než v jiných částech Alp (některé úseky zcela liduprázdné), klima je taky stabilnější. Kopce jsou nižší, ale terény jsou pěkné, třeba ze Sospelu,což je pár km vzdušnou čarou od moře jsem jel trasu 106 km a 3000 hm. Celkově je to ale jezdivější než třeba kolem Brianconu. Cyklistů jsme potkali překvapivě velmi málo. Jestli chceš, pošlu Ti program té naší akce. Časem bych dal i odkaz na fotky. My teda spíme ve stanech (vyhovuje to našemu stylu ježdění), pokud jde o spaní pod střechou zkusil pohledat tady: http://cz.franceguide.com/…couzsku.html?…

          http://www.gites-de-france.com/

          Klasické penziony s jídle budou asi dost drahé.

          Jinak jak tu někdo zmiňoval Drome, tak parádní je i na to navazující kraj Dévoluy – super poježdění, krásná příroda, žádná masová turistika viz. http://picasaweb.google.com/…/Francie2011 (asi od fotky 58 po 110). Na opačné straně je pak další perla – vápencové pohoří Vercors, tam se chystám na přes rok :-).

          0 0
    • Hroch obojzhivelnyj  

      Me onehda dostalo tohle

      0 0
      • Jakobo  

        Tu Atlantskou cestu mam naplanovanou, doufam konecne pristi rok. Kristiansund, Molde, Andalsnes, Trollstigen, Geirangerfjord a Alesund. Celkem kolem 350 km, za tyden na pohodu by se to melo zvladnout.

        0 0
    • Speedyhi  

      Doporučuji Slovensko. Je tam hodně kopců a domluvíš se :) Taky to není daleko a ušetříš za benzín, případně můžeš jet i vlakem s kolem v úschovně za 30 Kč :)

      0 0
    • Speedyhi  

      Doporučuji Slovensko. Je tam hodně kopců a domluvíš se :) Taky to není daleko a ušetříš za benzín, případně můžeš jet i vlakem s kolem v úschovně za 30 Kč :)

      0 0
    • mastihuba  

      Nevím kak moc máš projety ty provareny itálie a rakouska a už vůbec netuším co cekas od severskejch státu. Z doslechu vím že dánsko serf a na kolo itálie :)

      0 0
    • rasto  

      I kdyz je italie provarena, takove toskansko je cyklisticky raj. Kopce, lesy, kvalitni silnice, slusni ridici, unesco pamatky snad v kazdem meste.

      Co se tyce FR, hodne chvalena je oblast provensalska.

      0 0
    • šimlos  

      V Norsku jsem byl několikrát trekovat,je to nádherná země,na silničku ideální.Je ovšem dost daleko,pokud ve dvou,tak autem,vždy se na pár dní někde ubytovat a projezdit okolí.Provoz mírný až žádný,řidiči ohleduplní,že už to asi víc nejde :-). Ovšem píšeš,že levný ubytování,to ale v Norsku moc není.Nejlevněji vyjde chatka v kempu,kolem 1000 Kč na noc pro dvě osoby.Sprcha se vždy platí zvlášť do kasičky.Chatky jsou vybavený vším potřebným,přitápět možno bez omezení.Jezdili jsme tam přes Německo a Dánsko a z Hirtshals trajektem do Kristiansandu­.Celkově je Norsko dost drahá země ale bezpečná a velmi přátelská.

      Jinak jak radí Zbyněk,Franci­e.Letos jsme tam byli v 12 lidech,měli jsme pronajatý starý dům v Rémuzat a na osobu to vyšlo kolem 17O Euro na týden,pokud pojedete ve dvou,tak apartmánů je tam k pronájmu spoustu a ceny o dost nižší než v Norsku a nejenom za ubytování.My byli bokem turistických destinací,kousek nad Provence v oblasti Drome, v okolí akorát malý vesnice a městečka,perfektní silnice na ježdění a krásná klidná kopcovitá krajina.Na silnicích málo aut,řidiči v pohodě,občas potkáš místňáky na silničce,sem tam někoho z ciziny,hlavně z Belgie nebo Holandska.Moc se mi tam líbilo a jel bych tam klidně znova,byl tam klid a pohoda.No a když budete chtít na Mont Ventoux,kola do auta a do Bedoin,odkud se obvykle vyjíždí,je to asi 60 km.

      Byli jsme tady:http://www.mapy.cz/

      0 0
      • šimlos  

        Lepší odkaz: http://maps.google.cz/maps…

        0 0
      • jecnak  
        • jizni cast Francouzskych Alp je moc pekna. Jsou tam krasne zasite nizkeprusmyky, mala mestecka, opustene silnice, krasna priroda, historickepamatky.
        0 0
      • Delkim  

        a ani to na mapě nevypadá tak divoce :)

        0 0
      • trembi  

        Do Norska mě to láká hodně, ale odrazuje mě dlouhá cesta a vysoké ceny. Francie třeba Provence? Jde na silničce?. Jinak uvítám každou radu ohledně ubytování.

        0 0
      • karliner  

        Taktak. Byl to ráj cyklistů. Jediná kaňka byl zoufalý nedostatek hospod otevřených přes den a pokud někde otevřeno měli, nabízeli hot dog s hranolkama atp. Ve větších městech je to jinak, ale drandit si mezi levandulemi je lepší :-)

        0 0
      • vitan  

        Norsko je parádní, ale loterie s počasím.

        Co Korsika – profláklé, ceny nevím, počasí – horko

        Chorvatsko – některé oblastí jsou parádní(vnitro­zemí), ale v létě bude neskutečný pařák

        Itálie – Toskánsko – vychází to jako dobrý kompromis

        0 0
        • karliner  

          V Toskánsku v létě neskutečný pařák nebude?

          0 0
          • vitan  

            To nemůžu zaručit:) Ale v červnu tam bude, dle mého určitě snesitelněji.

            0 0
            • Smazaný účet  

              než v chorvatsku?? nevím nevím..

              0 0
              • vitan  

                Tak to bychom se museli bavit o konkrétních místech.

                Byl jsem v Chorvatsku i v Toskánsku zhruba ve stejné době a v okolí Florencie mi to horko prostě přišlo snesitelnější než ve vnitrozemí Chorvatska(Pri­mosten – Vinovac), kde bylo méně porostu.

                0 0
        • trembi  

          Chtěl bych spíš někdy v červnu Chorvatsko mě zajímá stejně jako Francie takže se budu rozhodovat asi mezi nimi.

          0 0
        • prvniodkonce  

          Korsika – ceny francouzské, na kolo nic moc – velký provoz na hlavních silnicích, kterým se nedá vyhnout (aspoň východní pobřeží to tak má)

          0 0
      • trembi  

        A kdybych tam přijel v červnu a chtěl tam někde bez zamluvení sehnat pokoj? Byl by to velký problém?

        0 0
    • Delkim  

      tak tam kde se platí Eurem se to dočasně maličko prodražuje :(

      13:15 Dealeři na devizovém trhu potvrzují přítomnost ČNB a prodeje koruny (Reuters)

      13:08 Koruna je po oznámení intervencí ČNB na nejslabších úrovních od června 2009

      13:02 ČNB oznámila devizové intervence na koruně s cílem udržovat její kurz k euru poblíž 27 CZK/EUR

      13:01 Česká koruna oslabuje o více jak 2 % k euru na aktuálních 26,63 CZK/EUR

      13:00 ČNB ponechává základní úrokovou sazbu na úrovni 0,05 %, ale oznamuje intervence s cílem 27 CZK/EUR

      0 0
      • McBlacky  

        nj doma pořád levný prachy na investice a hypotéky a platební bilanci musíš nějak dofouknout ke konci roku, když už jsi ta vývozová ekonomika :/

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.