Doladění posedu s novými řidítky

26 nepřečtených
  • Haalf

    Ahoj, potřeboval bych menší radu na doladění posedu. Zakoupil jsem si nová širší řidítka z 680 mm vlaštovek na 740 mm rovná. Níže jsou jednotlivé posedy.

    1. Původní posed – příliš vzpřímený posed, špatná jízda do kopců

    • 4 cm pod představcem
    • představec 95 mm, sklon 12° pozitivně
    • řidítka 680 mm vlaštovky, prohnutí 20 mm, prohnutí nasměrované spíše směrem ven

    2. Úprava původního posedu – lepší pocit z jízdy, jak do kopce, z kopce, tak i po rovince

    • 2 cm pod představcem
    • představec 110 mm, sklon 6° pozitivně
    • řidítka 680 mm vlaštovky, prohnutí 20 mm, prohnutí nasměrované nahoru

    3. Doladění posedu s novými řidítky – zde jsem strašně nízko, mám pocit že na té vidlici a řidítkách skoro ležím

    • 2 cm pod představcem
    • představec 110 mm, sklon 6° pozitivně
    • řidítka 740 mm rovná, sklon směrem k jezdci 5°

    Chtěl bych se zeptat odborníků, kteří mají s tímto zkušenosti, aby mi poradili jak se vrátit k cca úpravě původního posedu, který mi vyhovoval, ale s větší délkou řidítek. Původně jsem chtěl délku 700 – 720 mm. Délku 740 mm jsem zakoupil s tím, že je můžu kdykoliv zkrátit.

    0 0
    • 123J  

      Skus pohnout sedlem dopředu a řidítka skloň nahoru.

      0 0
    • Lister  

      Myslím, že to není tak složitá matematika.

      Jestli to chápu, tak chceš mít řidítka stejně vysoko jako jsi to měl v té druhé verzi.

      Tak zkus zapřemýšlet. Máš řidítka bez zvednutí, takže ti šla oblast gripů dolů o 2cm. Na řešení už přijdeš. Jen poznámka k šířce – ta větší šířka řidítek ti už sama o sobě natáhne posed, takže možná budeš muset jít s představcem ještě výš než jsi měl předtím.

      Jinak ale kombinaci 110mm představec a 740mm rodla nepovažuju za šťastnou, to se musí řídit jak autobus.

      0 0
      • Haalf  

        No jak říkám, já jsem délku 740 mm původně nechtěl, říkal jsem, že chci rodla o něco širší než 680 mm. V délce 740 mm byly za dobrou cenu i dobrou váhu, jedná se o tyto rodla – http://www.kupkolo.cz/…apis_z95150/

        I když je chytím do ruky přijdou mi už moc široké, tak že je budu nejspíše zkracovat, ale chtěl jsem poradit vzhledem k tomu posedu.

        0 0
        • Lister  

          Když se dívám na tvoje kolo, tak vidím problém někde úplně jinde než řidítkách, ale to bys asi nechtěl slyšet.

          Takže přidat 2 podložky pod představec a řidítka nejdříve řádně otestovat, protože jak jednou řízneš tak není cesty zpět. Jestli máš gripy s objímkama tak je můžeš na každé straně klidně posunout o 1cm blíže středu řidítek, abys zjistil, jestli to řezání bude mít význam.

          0 0
          • Haalf  

            Mám ho malé že? :D To už jsem řešil v jiném vláknu no, napsalo mi to hodně lidí. Je to rám 20,5, měřím 188 cm, je to skoro 21, která je pro vyšší lidi. Ideálnější by bylo větší kolo, ale na to teď nejsou peníze, tak že trochu ladím posed abych tam byl více připláclejší. Jinak ta fotka je úplně původní posed, kdy jsem byl právě moc vzpřímený.

            Jinak, přidám tedy 2 cm pod představec, tím vyrovnám ten průhyb u vlaštovek a budu na původní výšce s tím, že mám ale o 6 cm širší rodla. Pak tedy hledat optimální šířku rodel. Tím 5° průhybem u rovných rodel, které je směrem k jezdci, si jakoby o chlup zkrátím představec což? Chápu to správně jo?

            0 0
            • Lister  

              Spíš má pro tebe hodně malý reach s stack. Jednoduše řečeno bys ideálně potřeboval rám s delším předním trojúhelníkem a výše položenou hlavou vůči šlapacímu středu.

              5st zahnutí vůči jezdci mají i vlaštovky. Takže tady to bude stejné jako u předchozích.

              0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
      • Haalf  

        Ano, ta možnost by byla, ovšem já jsem chtěl nový představec (ten bílý, se mi tam nelíbí, nehodí a je strašně široký, neupnu na něho navigaci), dále jsem si chtěl koupit nová řidítka (trochu širší než původní a hodně mě lákaly rovná, tyto jsou dodatečně lakované a váží skoro 400 g). Nákup představce jsem nakonec odložil, protože jsem objevil v garáži představec FSA 110 os, který má vynikající váhu a je krásně úzký. Původně jsem ale chtěl k těm 740 mm rodlům zakoupit tento představec – http://www.kupkolo.cz/…erny_z95149/ což ještě také můžu udělat. Jinak, jak jsem psal výše ty rodla budu určitě zkracovat 740 je na mě už prostě moc a to mám docela dlouhé ruce.

        0 0
        • kubad  

          o 6cm širší řídítka ti minimálně o 2cm prodlouží posez, takže potřebuješ o to kratší představec

          pokud s měl delku 95mm tak teď budeš potřebovat 70–80mm a né 110mm !!!

          0 0
          • Smazaný účet  
            0 0
          • Lister  

            110 tam má teď.

            Ale jinak je pravda, že výměna za předchozí kratší a více zvednutý představec, by ho mohla dostat tam, kam by asi chtěl. Podložky nechat, jak jsou teď.

            0 0
          • Haalf  

            Těch 70 – 80 mm je, ale při zachování 740 mm délky rodel, je to tak ? Já je ovšem plánuju zkrátit na 720 – 710, protože je to vážně moc široké, už jen z toho jak je držím. Takhle jsem to i původně zamýšlel.

            0 0
    • Haalf  

      Když vemu v potaz tento vzorec, který někdo nahoře psal – 1 cm na představci udělá 2 cm na rodlech tak,

      Vložím-li pod představec 2 cm podložek a pořídím si o 1 cm kratší představec čili 100 mm se stejným úhlem 6° a rodla říznu o 2 cm na 720 mm docílím toho, že budu mít jakoby délku řidítek 700 mm což je tedy o 2 cm více než původních 680 mm a nový posed se bude od původního chtěného lišit pouze o 2 cm v řidítkách. Chápu to tak správně?

      Opravdu je to pouze takováto jednoduchá matematika při tomto vzorci? Nehraje tam roli nějaký posun těžiště při delším/kratším představci nebo delších/kratších rodlech? Či je to opravdu takto spolu v závislosti.

      0 0
      • Lister  

        Já bych to hlavně vyzkoušel. Nic neřezat, vrátit tam na test předchozí představec a pak zkoušet různou polohu gripů a tím simulovat různé široká rodla. Samozřejmě vždy posunout i páky.

        0 0
        • Haalf  

          Původní představec nemám, resp. mám, ale ten tam dávat nechci z již výše zmíněných důvodů. Mám tedy pouze 110 mm 6°.

          0 0
          • Lister  

            Na vyzkoušení tam můžeš dat cokoliv. Ale jestli chce raději hned řezat tak klidně můžeš. Abys nedopadl jako já, že jsem si taky rychle říznul a teď už je tak úzké nechci – jenže co teď s tím.

            0 0
            • Haalf  

              jasný, chápu, nevšiml jsem si toho slova test :) samozřejmě, já se raději řídím pravidlem 2× měř jednou řež. Jen sem chtěl vědět jestli mé úvahy jsou správné, jestli to chápu dobře s tím poměrem na představci a rodlech.

              0 0
              • Lister  

                Tam žádná úplně přesná poučka není. Hraje tam roli hodně faktorů. Jednak je rozdíl prodloužit třeba z 56 na 62cm nebo z 68 na 74cm a pak mnohem větší vliv máji proporce jezdce. Pro menšího člověka to bude mít mnohem větší význam a dopad než pro 2 metrového habána s rukama po kolena – ten si sotva všimne.

                Pokud se mluví o „prodloužení posedu“ při změně šířky řidítek ta je to prodloužení takové virtuální. Je to prostě o tom, že čím širší řidítka, tím se ti samozřejmě více roztáhnou ruce a nutí tak tělo více se nahnout nad řidítka. Čím užší řidítka dáš, tím více se pak zase napřímíš.

                A pokud jde o ovladatelnost – čím delší rodla nebo představec tím je řízení pomalejší, čím kratší tím je žívější. Proto se u širších řidítek zkracují představce, protože tím vlastně kompenzuješ zpomalení řízení u širokých rodel – široká řidítka dělají řízení přesnější a krátký představec ještě dostatečně svižné. Když dáš široká rodla na dlouhý představec tak už bude řízení hodně ospalé a při potřebě větší změny směru si budeš spíš připadat jaka autobusák, který se snaží vytočit na malém kruhovém objezdu.

                0 0
                • Haalf  

                  Ach jo to je věda, to je věda :( Ty řídítka budu zkracovat tak na 710 – 720 mm, k této délce bys doporučil jakou délku představce, aby to nebylo ovládání autobusu?

                  0 0
                  • Lister  

                    Jestli jsi jezdil 680 +110mm, a nevadilo ti to, tak 720 nebude zase tak velký rozdíl, aby sis s tím měl lámat hlavy. Navíc pokud časem dospěješ k tomu, že bys chtěl dát třeba 90mm, tak tam už na tom s ovládáním budeš stejně (možná líp) než jsi to měl předtím.

                    Jinak já bych doporučil takovou délku, kterou si na tvém rámu a při tvé výšce nemůžeš dovolit, takže to radši přejdeme.

                    0 0
    • bikefit  

      http://yojimg.net/…ols/stem.php

      Pekny nastroj na porovnani delek a uhlu predstavcu.

      Ja bych to v tvem pripade spise videl pouze na 2cm zvednuti, at uz predstavcem nebo podlozkama pokud to jde. Nebot puvodni vlastovky mely zvednuti 2cm, o ktere jsi prisel.

      Prodlouzeni posedu sirsima riditkama je pravdive, nicmene pokud maji zahnuti smerem k jezdci, tak jak pises, tak se domnivam, ze efektivni delka zustane priblizne stejna.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.