Divný úchop řídítek u dětí

60 nepřečtených
  • Jetson

    Děti (11 roků) teď dostaly nová kola a už dospělácká. Jezdí jak o život (klidně i 50km v kuse a víc potom s přestávkou na limču, nebo oběd) a brzy přijde den, kdy na mne budou čekat. ALE. Všimnul jsem si, že řídítka nedrží jak je třeba, ale oba se o ně opírají zaťatou pěstí a přehmátnou jen kvůli řazení, či brzdě. Veškerá snaha dobrat se za pomoci diskuze nějakého výsledku, je marná. Nemáte někdo nějakou zkušenost a řešení?

    Pro úplnost, kola jim jsou zatím velká, ale fakt se mi nechce u dvojčat řešit každý rok nová. Gripy mají každý jiné, kluk ergo a holka hodně slabé (oba rozhodně menší, než grip u tenisové rakety). Natažený posed nemají, ale je to i tím, že řídítka jsou relativně vysoko oproti sedlu. Výškově jsou s nohama ok.

    0 0
    • Ossis  

      Kratší představec nebo řidítka s jinými úhly zakřivení?

      0 0
    • gerrard  

      Veskere takove napady jsem potlacil hned v zarodku veskerou svou rodicovskou autoritou. Diky takovemu nesmyslu si muzou hodne hnusne nabit cumak. Pevne nervy v prosazovani.

      0 0
    • tromboonen  

      To vypada na prilis dlouhej posed nebo prilis velkej drop.. rikas, ze drop neni, tak to zkrat predstavcem nebo tvarem riditek..

      0 0
    • pee.tr  

      Osobně se často nachytávám, že si poslední dobou obdobným způsobem ulevuju za jízdy. Dělám to o to častěji, co jsem si asi o 1,5cm dal níž řídítka. A zároveň širší. Už jsme si kvůli tomu i posunul sedlo dopředu. Zároveň vím, že mám problém se svalstvem v trupu a zády. Takže já si tím v podstatě rovnám trup a ulevuju slabým rukám.

      0 0
    • Jetson  

      A co šířka řídítek? Mohlo by to být?

      Ten představec jsem zkoušel kratší o 4 cm, ale to bylo úplně stejné, jen mi tvrdily, že to není ono.

      Zakřivení řídítek je minimální a zkoušel jsem je různě točit, jestli něco nebude lepší. Taky bezvýsledně.

      0 0
      • Rychlej turista  

        Jestli mají normální řídítka, tak asi budou na ně velké. Takže si můžou ulevit tím, že jim uděláš místo u představce, aby se tam mohly chytit na bezpečných úsecích.

        0 0
    • marviq  

      Bylo by foto, jak to drží? Moc si to neumím představit. Možná mají prostě jen krátké prsty, jak už tak děti mívají.

      0 0
      • Jakobo  

        Hehe, z ****** jsem to zkousel dnes rano. Proste u kotniku se opres o riditka. V pripade nahleho narazu treba jama, kamen jdes na hubu, takze dost nebezpecne. Snad horsi, nez jezdit bez drzeni, protoze to dava pocit falesneho bezpeci.

        K zakladateli.

        Zrejme maji riditka moc nizko nebo daleko, vic bych v tom nehledal. Natoc riditka, dej vlajdy, kratsi/vyssi predstavec.

        0 0
        • pee.tr  

          „u kotniku se opres o riditka“ to už je ale trochu akrobacie, ne? ;-D

          0 0
        • Jetson  

          Zkusím ještě užší řídítka. Nízko je nemají ani náhodou, protože ten rám je na ně zatím velký. To naopak, ale kompenzuje se tím ta délka rámu. Já je zítra snad nafotím.

          0 0
        • Jetson  

          Ano to, že je to nebezpečné mi je jasné a proto to řeším. Samozřejmě je napomínám, ale to vydrží jen chvíli. V minulosti se to nedělo a teď u obou dětí, takže důvodem je změna kola. Jsem si vědom, že je na ně zatím velké, ale nastavením jsem si myslel, že jsem vše dohnal a asi ne. Tak jsem si říkal, že tu je dost rodičů a třeba někdo už na tohle narazil a pořešil. Dám jim asi znovu kratší představce a uvidím. Třeba když jim to nebudu říkat, tak to zabere jako v minulosti povytahování sedlovky, jak rostly, ale změnu odmítaly.

          0 0
    • mirabike  

      hele a lyžovat v bačkorách přilepenejch na lyžích chemoprénem bys děti nechal, kdyby ti tvrdili, že je to lepší a odmítali nazout lyžáky ???

      0 0
      • Jetson  

        Tohle, ale není rada ani nápad. To asi jen pindáš a myslíš, že vtipně.

        0 0
        • mirabike  

          jj, jen reju do současnejch rodičů s módní „americkou“ výchovou svých dětí, který si dělaj co chtěj, protože sami nejlíp vědí co je pro ně dobrý a vyroste z nich silná osobnost :DDD a rodiče, kteří nechtějí do přirozenýho vývoje zasahovat, natož dítěti občas jednu zaslouženou vlepit, za chvíli nevědí co s tím…

          OK rada: řekneš jim a ukážeš, jak se držej řidítka a proč. A jestli to budou dělat jinak tak prostě nebudou jezdit a basta. A když budou říkat, že nedošáhnou, nebo bolí za krkem apod tak uprav posed. Jestli si je ale doteď nechal, tak to asi jednoduchý nebude.

          0 0
          • iron.hide  

            nechaj tak, tie decka treba nechat, nech si sami rozbiju kvoli tomu hubu, mozno az potom napravia svoju chybu.

            0 0
          • Jetson  

            Je to záležitost posledních 2 týdnů, takže cca 250km. Píšu o něco výš, že si jsem vědom nebezpečnosti a nepíšu jak jsem jim dával kázání, že si vytlučou zuby po první díře…

            Je jim 11 roků a naposled včera jsem aplikoval pásek na dceru, protože zvládla 2 dny po sobě „zapomenout“ ve společnosti kamarádek na hudebku. Tož tak.

            0 0
            • mirabike  

              tož pak je to v pořádku :))

              0 0
            • gerrard  

              A neni to proste jenom tim, ze je po 250km za 14 dni jenom boli ruce? Jak uz jsem ti psal vys, me to kluk delal jenom proto, ze se nudil a vymyslel ptakoviny stacilo ho sprcat a nechal toho. Vubec zkusil ses jich zeptat, proc to tak delaji? Pokud rekly rozumny duvod sem s nim.

              0 0
              • Jetson  

                Ptal jsem se, ale žádná logická odpověď se nekonala. Ruce prý nebolí, a mezi tím ježděním kluk vyhrál pár zápasů v tenise a holka jich taky pár dala.

                0 0
                • Tomáš  

                  Jak už psali jiní, pořádně je seřvat a jestli nebudou držet řídítka tak, jak by měly, tak jim kolo zakaž…

                  0 0
                  • Jetson  

                    Není doba, aby se dětem zakazoval pohyb, nebo chodit ven. Já jsem šťastnej, že kluk pohyb miluje a holka se nechá relativně snadno přesvědčit (i když pokud má šanci, tak radši kamarádky a flákárnu s maminkou).

                    0 0
                    • Breakpain  

                      Tohle není dobrý způsob, až budou mít zadrátovanou papulu a jizvy na ksichtě, tak Ti budou po zbytek života vyčítat /hlavně holka/, jak jsi jim zničil život, žes je neseřezal.

                      Já jsem vděčný tátovi zato, že u podobných kravin přišel „nářez“ a měl jsem vždy tunu chráničů, takže jsem se zrakvil až po 20. roce vlastní neuváženou blbostí a vyčítat můžu tak akorát sobě, že jsem nezodpovědný pako ;).

                      0 0
                      • JSt  

                        nedej boze, ze by se naucil jezdit bez drza nebo po zadnim. za to by mel synek dostat vylagos az bude celej zdratovanej. :-D

                        0 0
                        • Breakpain  

                          Ale tak jsou kokotiny a kokotiny ;) ne, rozlišuj.

                          To mi připomíná diskuzi se sousedem, který vehementně prosazuje, že smrad z cigaret a z vaření je to samý OMG ;) …

                          0 0
                    • Tomáš  

                      Tak jim to nezakazuj, před vyjížďkou je na to důrazně upozorni, že to dělat prostě nesmí, nebo dostanou přes prdel. Když to uvidíš → dostanou. Pořád lepší je kontrolovaně zlískat, než aby nějak blbě nekontrolovaně lehly, je to pro jejich dobro…

                      0 0
                      • JakeF  

                        Expert už i na výchovu dětí? :)

                        0 0
                        • Tomáš  

                          Víš jak, občas mám / měl jsem na starost dvě sestřenice ( je jim aktuálně 6 a 9 let ), tak trošku vím, že jenom vysvětlovat a křičet nemá smysl… Tím spíš, že to nejsou moje děti jim nic netoleruju, protože kdyby se něco stalo, automaticky za to můžu já… Expert rozhodně nejsem, ale vím co funguje na 2 testovací kusy :-DDD

                          0 0
          • Jetson  

            Jenom ještě k předchozímu. Včera jsme si vyrazili odpoledne s klukem na 40km vyjížďku a holka s náma nemohla právě proto, že má flétnu. Tak mne dost překvapilo, když jsme se vrátili, že na ní „zapomněla“.:-)

            0 0
    • Smazaný účet  

      To mě zajímá, zrovna stavím dceři kolo na aktuálně největším dětském průměru ráfků, 26 palců…

      0 0
      • Jetson  

        Já šel rovnou do 29. Vím, že hrůza, ale já fakt nemám morál kupovat každý rok 2× kolo a ještě víc mám problém prodávat staré věci. Mám potom doma 2×3 generace bruslí, lyží, tenisových raket, …

        0 0
        • gerrard  

          Tys jim koupil 29"? Deckam 11let? To sem hod prosim fotku, to me zajima jak na tom vypadaji. Na 29" sem jeste deti nevidel, ani na zavodech, tam maji i velke 15 lete spis ultra lehke 26". Tos mel opravdu zajimavou volbu.

          0 0
          • Jetson  

            Hodím jen co nafotím. Není to taková tragédie a jako rodinka stejně zatím nějaký terén nehoníme. Žena je schopná kvůli pár kořenům vodit i z kopce. Děti jsou sice o dost lepší, ale taky žádný extrém. Závody necháváme jiným.

            0 0
        • Evilcleaner  

          tak na tu fotku jsem skutečně zvědavý. 11 let staré dítě jsem ještě na 29 snad neviděl. tak nějak skrytě doufám, že to nebude tak jak to vypadá…

          0 0
          • Kubas.1  

            Zní to možná hrozně, ale myslím že tak strašný to nebude. Já sám dostal v 10 letech od rodičů klasický „dospělý“ krosový kolo (takže průměr 28" jestli se nepletu?) a jezdit se na tom dalo v klidu…

            0 0
          • mr.antik  

            v 11 už může mít dávno opřes 160…

            0 0
            • Evilcleaner  

              to je sice pravda, ale průměr je 147 cm. ale jasně jsou tady extrémní odlišnosti. nicméně průměr pro váhu takového dítěte je 37 kg. pokud koupil nějaké obyč 29 tak to musí být na 15kg kole poježděníčko. ale o tom nemá cenu spekulovat dokud to nebude nějak podloženo (slíbil foto)

              0 0
          • richard_majer  

            kluk cerstve v deseti mel jet zavody a zlomil jsem mu zadni patku na prehazovacku, tak aby nebyl smutny, pujcil jsem mu svoji 29ku a vypadal na tom kupodivu dovre, ikdyz to je Mkova velikost. Potom na nem jeste mesic jezdil a ani naznak ze by se mu jezdilo spatne. Takze to jde :-) A vazne v pohode. Urcite nemel 140cm. Fotku mozna najdu

            0 0
      • iron.hide  

        nj fakt si mal kupit radsej 29, ved 26 snad dnes uz nikto nevozi, uz iba asi ja.

        0 0
    • vanderpoel  

      popravde receno jsem prilis nepochopil jak to vlastne drzi, ale za sebe musim rict ze se o riditka taky opiram pestma, protoze je to pro me v klidnych rovnych usecich proste pohodlnejsi, v podstate bez ohledu na tvar riditek. muj styl drzeni je ale takovy jako kdyz drzis krygl za ucho, ale odmyslis si ten krygl a pest polozis dolu na stul/riditka. nebo jako kdybych se drzel za rohy, ale jakoze nekde uprostred gripu. mozna jim to proste taky jen prijde pohodlnejsi. v mem pripade se mi tak proste min „krouti“ predlokti. ale pokud jezdi nejak tim vyse naznacenym stylem „opirani o kotniky“ a jezdi tak stabilne tzn i v rozbitejsich usecich a/nebo rychlych sesupech, tak to buh s nima a vsichni svati k tomu.

      0 0
    • BlickM  

      Naše malá to dělala taky, o řídítka měla ruce jen „opřené“ palce měla nahoře (ne proti). Nevim, kde se to naučila. Párkát jsem jí okřiknul, a teď jsem si dlouho nevšiml, že by to ještě dělala. Sice má jinej úchop, než ostatní, ale to už mi nevadí hlavně že řídítka „drží“.

      0 0
    • Jetson  

      Tak dneska 60 km a byl klid. Navíc jsem asi i já blbnul, protože jak jsem koukal dneska zezadu a hlídal, tak asi 3× jsem si myslel, že zase drží blbě a on tam ten palec byl správně, jen rukavice to schovaly. Kdoví kolikrát předtím to bylo opravdu opřené a kolikrát já viděl trávu růst.

      No a kolo není žádný zázrak, ale má základní vzduchovku, hydrauliky a za 12600,– nekup to, zvlášť když předpokládám, že ještě není poslední. Váženo komplet 13,7kg. Specifikace

      http://www.give.cz/…ack-red-2014

      0 0
      • Jetson  

        A ještě, kluk má váženo před týdnem u doktora na každoroční prohlídce 42kg a 152cm, holka 46kg a 158cm.

        0 0
      • Evilcleaner  

        dobrý poměr cena výkon to se musí nechat. za mě ta velikost není žádná katastrofa (ted myslím rámu, ne kol;)), každopádně blahopřeji k vyřešení problému :-D

        0 0
      • gerrard  

        To vypada v pohode i kolo i posed pro me teda prekvapive, cekal jsem nejaky nesoulad :). To je ta velikost xs?

        0 0
        • Jetson  

          Velikost S, 42 cm sedlovka.

          0 0
        • Jetson  

          A někde jsem to na fóru zmiňoval, když jsem kolo někomu doporučoval. Jediné co jsem dal, byla kazeta 12–36 ze šuplíku. Nakonec zbytečně, protože snad jednou řadil největší kolečko a kašpara nikdy.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Vypadá to dobře.

        0 0
    • Espen  

      80% jízdy po silnici nebo tak, jsem taky jen o řídítka opřen s palcem nahoře. I tu pěst používám. Vždycky jsem tak jezdil.

      0 0
      • Jetson  

        Z výše uvedených rad vyplývá, že Tě málo mlátili.:-)

        0 0
        • Espen  

          To je pravda. Nikdy mě nemlátili. Ale v 11-ti jsem jel z Rokycan do Sokolova. 26" jsem měl před 11rokem. Oranžovožlutel Favorit-ciclon se to jmenovalo. Psal se rok 93 a stál 6500,–.Hned po měsíci co jsem ho měl, jsem asi v 50 km/H sestřelil přes silnici předcházejícího penzistu. Kolo měsíc v servisu. Ani helmu jsem neměl. Myslím, že nic takového neexistovalo :-). Mám na něj úžasný vzpomínky.

          0 0
        • Pán z Dubu  

          Zas úplně univerzální návod to není, třeba hudbu do dětí asi nenamlátíš. S tou flétnou ji radši pošli na hudební tábor http://www.youtube.com/watch…

          0 0
          • Jetson  

            Už jede na koně a angličtinu co vymyslela žena. Já ani nemám ambice, jsem rád, že dobrovolně vydržely tu hudebku až doteď (kluk dělá kytaru). Ale pokud se na to dala, tak tam bude chodit. Mohla říct na začátku roku, že už ne a měla klid.

            Ten odkaz předpokládám bude na nějaký American Pie MCLIX.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.