• Tribanpfujtajbl

    Zdravím všechny čtenáře,

    rád bych se podělil o své zkušenosti s Decathlon cyklistikou. Nejdříve bych předznamenal, že nejsem pisatel recenzí nebo stížností (toto je moje první), ovšem o „bizár“ spojený s cyklistikou  Decathlon  by bylo škoda se nepodělit.

    Zakoupil jsem kolo TRIBAN RC 500, se kterým jsem měl celkem 4 reklamace. Vždy to byl  zážitek spojený s všelijakým vykrucováním atd.

    Vypíchnu jednu na ukázku. Při prvním větším několikadenním výletu přes kopce odešlo hned první den  pérko v přední brzdě. V nedalekém městě byl Decathlon, ovšem místní servisáci vůbec nevěděli co s tím. Tak si zavolali na pomoc zkušenějšího, který také neví, ale náhradní pružinku prý stejně nemají. Prý jestli počkám 4 dny, přijde ten nejzkušenější a ten snad… ,,Jak na to spěcháte?“ ,,Tak počítal jsem, že to vyřešíme za půl hodiny, kamarádi z výletu mě čekají venku, ať můžeme pokračovat dál…nu nic“odpovídám. Mimochodem bylo pozoruhodné, že servisák neuměl nasadit zpátky zadní kolo, které předtím sundal. Po chvíli zmatků jsem mu musel ukázat, jak se ten řetěz přes kazetu navléká. Nu po návratu domů jsem šel znovu do domovského Decathlonu. Servisák že to teda vyřeší obratem, ať tady chvilku počkám. Chytnul kolo na držák a šel někam pryč… Čekal jsem dvě hodiny a objevil se až na zavíračku aby mi oznámil, že to dnes nestihne a že zavolají v příštích dnech. Do toho mě už nějakou dobu podrážděně sekýrovala prodavačka, co tam ještě dělám a že už se zavírá… ,,Čekám už dvě hodiny na servisáka" odpovídám . Několik dní žádný telefon, když volám tedy já, prozměnu nikdo nic neví , že obratem zavolají…zase nic…zase volám já po dalších několika dnech až nakonec, že mají tedy hotovo.

    Takže náhradní pérko není, proto se musela měnit celá brzda, přičemž na brzdové destičky, které také vyměnili, se nevztahuje záruka, takže je musím zaplatit. Sice jsem jeho kolegovi říkal předtím po telefonu, že tam chci nechat ty staré, ještě funkční, ale on že už je tam dal a že mi ty staré schová. Alespoň prý budu mít náhradní… Tak tedy při předání povídám, že mi tu měl kolega nechat ty druhé destičky, nikdo ale nic neví…marně hledají…pak si je najdu sám. Už od pultu vidím, že jedna leží na zemi pod ponkem a druhá na něm v rohu… Ale pánové se přece jenom činili, že prý mi to kolo pořádně zkontrolovali a projeli a že prej jsem měl rozštělovanou přehazovačku, takže mi ji za pár stovek seřídili. Zase oponuju, že o tom vím, ale že jsem i tak jasně po telefonu říkal, že chci vyřešit jenom reklamaci a nic dalšího… Tak mi to tedy nevrle na účtence škrtli. No a když konečně vítězně vyjedu z prodejny, slyším hrozný rachot v zadním kole… na zadním měněná brzda tam byla jen tak na kousek závitu heftlá, celé šrouby čouhaly ven… a tak zase zpátky,. Prej pořádně zkontrolovali a projeli (což si tedy naúčtovali, ale na dotažení těch dvou šroubků, o které po celou dobu šlo, už jim asi nezbyla síla…)

    A ještě jedna vtipná historka. Zanedlouho jsem šel reklamovat znovu jinou věc, přičemž zase jiný servisák  mi volal, jestli mi může dát do kupy tu zadní brzdu, že je tam úplně roztřepené lanko a co já vím co ještě. Když jsem mu oznámil, že to je nedávná práce jeho kolegy a ne výsledek havárije, řekl, že mi teda nic účtovat za to nebude. Jak jsem již psal, byl jsem reklamovat ještě další problémy a zápletka v servise byla podobně bizarní…  například mi měnili ráfek (uletěly opakovaně špice, celkem čtyřikrát) Až u té čtvrté mi to uznali, do té doby jsem „špatně“ jezdil a spravoval to na vlastní náklady. Pak mi při odjezdu z opravy špic střelila duše. Naštěstí jsem jel zrovna pomalu  přes parkoviště, tak jsem se nevysekal…a tak teda že se omlouvají, ale že to asi kolega omylem serval hranu pláště a že mi tam daj nový. Prostě vždycky za to muže tajemný kolega…

    „A tu osmici co se hned udělala na tom údajně  novém ráfku (nejspíš jenom předělali výplet), to prosím nemůžete srovnat?“ „Nemáme centrovací stolici, musíte zajít do jiného Decathlonu, kde by ji mohli mít.“ Mohl bych ještě napsat další A4, a to jsem hodně toho už zapomněl.

    Záruka každopádně nedávno skončila, tak očekávám, že do týdne se kolo zlomí vejpůl a vylezou z něj červy nebo tak něco… Kolům moc nerozumím, ovšem toto všechno mi přišlo přece zarážející. Proto s Decathlonem na kolo, nikdy víc!

    Anketa: Jsem mimo?

    ano
    24x
    52%
    ne
    7x
    15%
    15x
    33%
    0 0
    • Smazaný účet  

      Holt supermarket, kupuješ si nejlevnější kolo s neodborným servisem. Jaké mají asi požadavky na mechaniky?

      0 0
    • novas752  

      To je hrozně jednoduchý, neznám skutečného mechanika, který by byl ochotný v Decathlonu dělat. V cyklistice je dnes kvalifikovaných lidí dost málo a sotva půjdou do Dekáče nafasovat fešnou vestičku. Vybavení těch „dílenských koutů“ na prodejní ploše taky nestojí za nic.

      0 0
      • Tomcat  

        Ono taky skutečný mechaniky nebudou chtít platit. Pamatuji fámy jak jeden jiný startovní řetězec nechtěl posílat zaměstnance na školení (lyže, vázání, ten rakety) protože , vyšší kvalifikace znamenala nebezpečí že si řekne i o víc.

        0 0
      • Prazak0  

        Tak za peníze, co nabízejí, tak tam seženou spíš někoho, kdo shání nějakou práci. A pokud se dotyčný vypracuje, naučí se věci, tak tam nejspíš déle nezůstane. Jen nevím, od koho by se tam člověk měl naučit věci, jak to pořádně dělat. Oni pár věcí asi umí, sestavit kolo z krabice, pár jednoduchých úkonů. Ale skutečný servis, tak prostě to je na úrovni supermarketu. Jejich kola mi tak zlá nepřijdou, na rámech nic moc mají slušné komponenty, celkově ceny docela dobré – pokud by se vztahovalo na osazení kola. I ta nejlevnější kola, co jsou typu supermarketových kol, tak vzhledem k ceně nejsou zlá.

        Když jsem před časem komunikoval s kýmsi s personálu, tak co ovládal, bylo že mi vnucoval dražší zboží, než co jsem se zajímal. Jinak věcně nebylo moc co posuzovat, ovládal jen pár manipulativních technik. Dosti výrazný rozdíl od prodejce – majitele cykloobchodu, kde se s tím člověkem dalo docela bavit, neměl potřebu vnucovat, co jsem nechtěl. Protože sám bývalý závodník a příznivec cyklistiky.

        0 0
    • Tomcat  

      Bože, bože, Vy jste se sešli…

      0 0
    • Rychlej turista  

      Když jsem viděl, jak je to dlouhé, tak jsem to původně chtěl zavřít bez četby, ale čte se to dobře, máš tady velkou budoucnost. Tož vítej :-)

      1 0
    • Jáchym 1  

      Jen k te první popisované zàvadě přední brzdy.Proč bylo vyndáno zadní kolo?

      0 0
      • roud  

        to bude běžný postup opravy přední brzdy v Dekáči :D

        0 0
      • Tomcat  

        Neřešit , celý příběh má zásadní vadu že kombinuje základní školácké chyby jak na straně servisáka tak na straně „kupujícího“ . Ale kupující v momentu kdy jde do servisu je dutej, zatímco v momentu kdy je v prodejně a nebo odjíždí nejednou má servisní znalosti. O pointě proč by si s takovou znalostí šel na servis do Decatlonu nemluvě…

        Myslím že z pohledu základního servisu znalého cyklisty by text vypadal jinak. Tohle vypadá na uraženou osobnost která nechce přiznat že si důsledky výběru jak se říká sežere a hraje jak se říká „nad věcí“ V minulosti tu byly podobné nechápavé komentáře i na jiné lowcost firmy či výrobky . Kdy někdo nepochopil že kvalitní servis opravdu nebude to co ta firma může nebo chce poskytnout.

        2 0
      • Smazaný účet  

        Teď jsem to chtěl napsat :-)

        Moc nechápu ani jaká pružinka. Jako rozpěrná mezi destičky? Nebo je snad nějaká vevnitř té mechanické brzdy Promax 300R?

        Než strašit po servisech, tak si to asi vyměním sám, i když nechápu, co se na ní mohlo pokazit. A to mám kotoučovky několik desítek tisíc km.. Já už nedůvěřuju ani lidem z tzv. odborných servisů (co jsem viděl za ty roky co kdo dokáže zmrvit), už vůbec ne někde v rožku obchodu někomu v supermarketu. Tím nechci říct, že je dobře, že má Dekáč někde místo mechaniků jelita a přístup k zákazníkovi ještě divnější. Jinak měli na reklamaci 30 dní, ale měli asi říct, že to nebude hned.

        Asi bych s tím příběhem šel na vedení pobočky, popřípadě Dekáče, a ne na BF, ale jako varování to chápu. Pružince zdar!

        1 0
        • LM  

          Je to tak, taky radši servisuju všechno sám ať je to udělané pořádně. Což bylo u Decathlon „plečko-silničky“ štěstí, protože po vybalení z krabice to bylo v naprosto nepojízdném stavu:

          • přesmykač neřadil na velkou pilu (špatná poloha přesmykače a špatně nastavené dorazy)
          • přehazka řadila „sama“ (ohnutá patka rámu)
          • brzdy škrtaly o kotouče
          • kolem sedlové objímky a u spodního hlávka byly napatlané chuchvalce vazelíny
          • otisky mastných rukou byly i na rámu a na ráfcích (WTF?)
          • a první dvě vyjížďky z nábojů po drátech až na ráfky vytékal olej…
          0 0
          • Prasopes  

            tvl., vidím že já se svojí pouze neseštelovanou přehazovačkou jsem měl dost kliku:-)

            jinak kolo z dekáče jsem si kupoval s tím, že je to bez servisu, to by mě ani nenapadlo od nich čekat. Někde se ta nízká cena projevit prostě musí

            0 0
          • Smazaný účet  

            Kvalitní. Asi jsi měl nějakou noční směnu horší kvality. Já taky šteloval brzdový páčky (každá brzdila jinak), podkládal třmen podložkama (brzdila do paprsků kotouče – asi špatná výška adaptéru), jinak ale zbytek celkem ucházející příprava. Samozřejmě úhel a vzdálenost páček podle sebe, představec – v krabici byly řidítka dole, pak jsem ještě měnil tu hrůzu na zamykání vidle za RockShox páčku, jiný gripy, sedlo, dával jiný pláště, tmel. Jo a dorovnával známej rachtající zub na pastorku – Sram klasika…to ale nesouvisí s montáží. Nic nikde neteklo, nekapalo, nic nebylo potřeba nějak moc dolaďovat – až na lupající sedlovku a předtavec – dopatláno pastou na karbon a dělá to míň, i když úplně ticho není. Po 2000 km všechno zatím celkem funguje. Teď jsem dával další řetěz (původní dali z nižší sady) a destičky šly taky do kopru dost brzo. Podle mě nějaký noname. Origo Sram vypadají dost jinak – dal jsem radši metaliky a ty už tak nemizí. Každopádně do Dekáče půjdu snad s kolem leda až rupne rám (a on rupne :-) ) nebo jiná drahá část, určitě ne kvůli výpletu nebo pružince. Ale na reklamaci má každej nárok, neříkám že ne.

            0 0
        • Tribanpfujtajbl  

          rozpěrná ne, je tam ještě uvnitř pero co tu brzdu vrací zpátky. A to prasklo nebo vyskočilo nebo co já vím… Každopádně spravit ani vyměnit to neuměli tak měnili celou tu brzdu. Pružince zdar.

          0 0
      • Tribanpfujtajbl  

        Pač to tehdy byla zadní, přední odešla ze stejného důvodu nově před týdnem… už se mi to plete

        0 0
    • Jáchym 1  

      .

      0 0
    • sohaj  

      Podle mě je to obchod od obchodu, servisák od servisáku. Ta úroveň není kolikrát nijak valná ani u obyč cykloservisů.

      Jinak vlastní zkušenost se servisem v dekáči spíše negativní. Poprvé měl vrchní servisák dovču, takže servis kola se protáhl na 14 dní. Podruhé si nevěděli rady s prapodivným praskaním ze středu, což vyřešila až zastávka v ne decathlon servisu.

      Na druhou stranu na kolo jako takové si nemůžu (klep, klep) zatím stěžovat s ohledem na sadu a dosavadní servisní úkony spojené s běžným opotřebením.

      0 0
    • milan.v  

      Už to tu bylo ve stejné podobě,ne?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Napsal to pod téma s názvem kola a ještě zvlášť. Prakticky jediný témata, kterých se podle profilu účastnil.

        0 0
      • Tribanpfujtajbl  

        Pardon, jsem to dal původně k té rozjeté diskuzi, až pak jsem si všim že můžu založit novou… nováčkovská chyba

        0 0
    • Gaper  

      Teplice:

      • Známej v zimě protočil klikama, zjistili jsme že mu dali mazut do náboje při servisu.
      • Nedokázali opravit vystřelené gufero Reby, resp. se čekalo na hlavního mechanika, který měl dovolenou :D.
      • Strhnutej lockring na NX kazetě, což fakt nechápu
      • Komplet kokpit dotaženej totálně na krev…

      Jako já mám Dekáč rád ale s koupeným kolem bych běžel rychle a co nejdál.

      Edit: Jo, jinak mu volal jako „tady Tonda z Decathlonu“, což mě teda zničilo nejvíc :D.

      0 0
      • kycis  

        Mazut?

        0 0
        • Gaper  

          Jo, prostě tunu nějaký hustý grafitový vazelíny.

          0 0
      • PucalkovicAmina  

        Je to fascinující. Cyklistikou nepolíbený nováček co kolům vůbec nerozumí nahodí snad jednou rukou zadní kolo. Hned při první vyjížďce se kolo skoro rozpadlo, další závady byly skoro hned poté a co se dělo další dva roky, když nedávno skončila záruka?

        0 0
    • adam1  

      Nedělej si iluze že někde to bude lepší ?:)ještě jak jim řekneš že kolo není od nich že je z dekáče :)a ty čekačka nyní v sezóně taky masakr .

      Kup si vercajk,stojan a směle do toho aspoň základy ,rozborka/sborka ,navíc ten triban je jednoduchý stroj ,jo a koupil bych aspoň poradny kola -to je základ .

      0 0
    • jecnak  

      Ještě o Karkulce.

      0 0
    • Tribanpfujtajbl  

      Poznámka k nesrovnalostem v textu:

      Jsem se krapet rozepsal a původně to bylo dvakrát delší, což by nikdo nečetl a bylo to děsně nudné. Tak jsem dost to prostříhal at je to tedy kratší a má to trochu šmrnc. Takže některé věci nejsou asi úplně srozumitelné, málo upřesněné, logicky nesedící. např: „Při první vyjížďce mu kolo skoro rozpadlo, co se pak dělo dva roky“ Tím jsem měl třeba na mysli, že jsem na něm dlouho jezdil na kratší vyjížďky a když jsem ho pak konečně vytáhl na několikadenní náročnější výlet hned problém.

      Což není s toho textu úplně srozumitelné, pravda…

      A tak dále.

      Byl jsem vytočený, zároveň mě to přišlo zábavné a zajímalo mě, jakou zkušenost maji třeba ostatní. Tak jsem to tu vyplc.

      Ovšem je taky možné že jsem „ukřivděný“ protože moje žena se vyspala se servisákem s Dekáče ( možná s celým servisem). Nebo jsem Putinův agent, který šíří fake news, kdo ví…

      0 0
    • Hnoj  

      IMHO sis to posral sám. Pokud máš kolo z Dekáče, je kravina se spoléhat na erudici servisu. Kolo z Dekáče buď dávej svému mechanikovi a nebo si to dělej sám.

      Mimochomdem, já kupoval na jaře 2KS Triban RC520 v Praze na Zličíně a upřímně mi vyrazilo dech, že všecko fungovalo jak má, kola běžela rovně atd. Jeden z nich má nakrouženo přes 2K a funguje stále bezvadně.

      1 0
    • kucka7  

      Se servisem zkušenosti nemám, kolo jsem si sestavil z krabice sám. Mám taky tribana 500, vyměnil jsem jen pláště za hrubší. To kolo už vydrželo neskutečný věci a stále bez závad. Jezdit s tim do dekace na servis by se mi nechtělo.

      0 0
    • pumpy  

      No ja bych v Dekaci v Brne Ivanovicich jen jednou protoze me kousek od neho praskl clanek retezu a ja nemel nahradni rychlostpojku, tak ze si ji koupim a borci me ji vymeni.

      Nahradni rychlospojka se prodava jen po dvou kusech a posledni baleni meli rozdelane na servise – my Vam jednu prodat nemuzeme. nemame to jak vyuctovat. Rikam jim to nevadi ja vam zaplatim plnou cenu za obe dve, ja hlavne potrebuji na kole dojet domu. No to nejde, to by jste zaplatil vic. Rikam jim me to nevadi – potrebuji se dostat domu,

      No po chvilce premlouvani ze me ji teda proda. A kdyz jsem se ho zeptal, jestli me ji muze rovnou vymenit, ze roznytovat retez jejich nytovackou bude lepsi jak moji cestovni na naradi na me koukal a teda za me moc ani nevedel jak na to. Tak jsem ho navedl jak co ma udelat :D a na to konto me rekl, ze tu spojku mam zadarmo :D :D :D

      No servis je o lidech.

      1 0
    • KRAJIC  

      Úplně super čtení. Pobavils parádně. Nejvíc se mi líbily ty brzdové destičky.

      0 0
    • Nilogic  

      Chlapci, trošku mě děsíte. Já koupil v dekáči celotesko AM 100S protože jsem zjistil že starý GF2008 X-Caliber má prasklý rám a prý v dnešní době nemá cenu rám měnit a protože mám rád drsnější terén, tak jsem chtěl už celopéro na 29" které nezrujnuje můj rozpočet a jen tak se nerozsype a jediné skladové kolo bylo právě z dekáče a zrovna v nejbližším v Brně u Olympie.

      Zkrátím to… s kolem zatím co se týče jízdních vlastností naprostá spokojenost, jen na garančce jsem mladého servisáka (co tam prý nastoupil před týdnem) ukecal ať mi povolí ty na krev dotažené pedály které nešly sundat ani v den nákupu a rovnou přehodí kola ne „bezduše“. Vše co jsme se domluvili udělal a druhý den bylo hotovo i když jsem říkal že na to nespěchám. Takže na to jakou bídu jsem čekal jsem byl mile překvapený a říkal jsem si že si asi nic servisovat sám ani nebudu:-)

      Po přečtení úvodního příspěvku se trošku bojím dát vidlice a tlumič na servis po sezóně :-)

      0 0
      • scota  

        A lepší servis ty pedály dokonce namaže antiseize pastou, nebo vazelínou ;-)

        0 0
      • Petr L2  

        To jako myslíš vážně, že by si do servisu v Decathlonu vůbec zauvažoval, že tam dáš na servis vidli a tlumič?

        3 0
    • Japhy  

      Mno, spočítejte si jak často používáte při běžném servisu kombinačky. Moc ne, co? Tak se mrkněte jaké čestné místo obvykle mají na poličce na servisním stojanu v Dekáči a zkuste si pečlivě prohlídnou kola na krámě, stopy po čelistech najdete hodně brzo. Kdo by se hledal s příslušnejma klíčema.

      0 0
      • mr.nikdo  

        Male kombinacky pouzivam porad.

        Povoleni zalepeneho ventilku, vytahnuti veci, atd. :D

        Vetsinou lezi na inbusech :D

        0 0
        • Japhy  

          Nic hele, doporučuju příště v Dekáči chlapce nenápadně sledovat při sestavování kol nebo servisu, je to docela prdel.

          2 0
      • Smazaný účet  

        nikde na kole jsem stopy kleští nezaznamenal. :-P

        0 0
    • šlapatko  

      Dekáč, Ts bohemia, kolo hodím doma na stojan a minimálně hodinu mám co dělat. S TS bohemia beru kolo jen v krabici. Je o 500kč levnější.

      2 0
    • pavel675  

      Ta story hezky ilustruje jak jsou dnešní mlaďoši naprosto degenerovaní a neschopní provést základní technické úkony. Jako třeba utáhnou/povolit šroub nebo seřídit jednoduchá mechanická zařizení- hazka, brzdy, atp. Prostě to neumíte páč jen furt čumíte do mobilů a potřebujete “odborný servis” na každou debilitu. Tak se podívejte na youtube jak se to dělá! Vždyť je to obyčejný kolo! Chápu, že servis vidle je něco jiného, ale takovéto elementární úkony by měl umět každý. Nedostatek základní manuální zručnosti vás všechny přijde hóódně draho a dobře vám tak! 

      12 0
      • Espen  

        Tos napsal úplně přesně :-).

        0 0
      • moreplavec  

        Popisovaný problém není problém cyklistiky, ale celkový problém. Já bych tu zcela stejně mohl pěnit z IT oboru. Všichni mají počítač, ale používají ho stále hůř. Doslova propast v přístupu vnímám, když přednáším na VŠ. Ale to by bylo na dlouhou debatu. Každopádně dokud si můžeme koupit díly, nářadí a „hrát si“, buďme rádi.

        1 0
      • novas752  

        Tim líp pro fachmany co umí. Čim míň lidí umí seřídit hazku tim víc si za to servis může říct…

        1 0
        • Smazaný účet  

          Všeobecná debilizace společnosti nebude v konečné fázi přínosná ani pro ty „co umí seřídit přehazovačku“.

          1 0
        • JakeF  

          Dej tomu pár let a Sram udělá appku, kde natočíš hazku jak chodí a pak ti to přes AR ukáže, kterým šroubkem máš kolikrát otočit.

          Když tak nad tim přemejšlim, možná není špatnej nápad jí udělat a pak jí Sramu prodat :)).

          1 0
      • JakeF  

        Nahrad mladose za boomery a manualni dovednosti za pocitace a ten prispevek muzes napsat uplne stejne :))

        Co z toho je budoucnst je asi jasny…

        3 0
        • Japhy  

          Naše mládež miluje přepych. Nemá správné chování. Neuznává autority a nemá úctu před stářím. Děti odmlouvají rodičům, srkají při jídle a tyranizují své učitele.

          Sokrates (čili nic nového, každá generace je úplně nejvíc nejhorší už cca 2400 let)

          4 0
          • Manas  

            Ted jsme na to vesnici probirali u grilovacky a vsichni jsme se shodnuli, ze pokud nase deti budou umet aspon z pulky veci jako my (ha ha ha) tak o praci a prachy nebudou mit nikdy nouzi.

            Ale obecne trend, ze deti neumej uchopit sroubovak aniz by si ho bodnuli do dlane druhe ruky stale pekne roste. O ostatnim naradi ani nemluvim. rozebirali jsme nove „posily“ co dostal automechanik do dilny (ne do svoji – majitel mu tam dal dva svoje kluky) … rikal ze se na to chvili koukal a pak radeji dal vypoved.

            0 0
            • JakeF  

              Zrovna se dole řeší platy mechaniků a padlo tam číslo 150 na hodinu u brigádníků… Schopnej servisák s pár lety praxe kolik, dvojnásobek?

              Teď si to srovnej s IT, kde ze školy máš 50 měsíčně, šikovnej kluk s pár lety praxe kilo…

              No bejt tvoje dítě, který jsi místo s počítačema naučil se šroubovákem, s tím, že „o prachy nebude mít nikdy nouzi“, tak ti asi pěkně poděkuju :)).

              1 2
              • Smazaný účet  

                I profesionál z IT oboru si může postavit a převážně sám servisovat kolo :)

                1 0
                • JakeF  

                  O tom žádná, ale živit se tím z pochopitelnejch důvodů nikdy nebude…

                  1 1
                  • Smazaný účet  

                    Cykloservisem asi ne, ale o některých řemeslných profesích by se uvažovat dalo. Dobrý řemeslník je dneska k nenalezení a když už ho najdete, tak potom k nezaplacení :)

                    0 0
                    • JakeF  

                      Tak není validní srovnávat špičku v řemeslech a průměrnýho ajťáka… Naopak u špičkovejch expertů v IT bude ten rozdíl proti manuální práci ne 2×, ale 10× a víc…

                      0 0
                      • Zdyn  

                        Až na to, že ani není třeba srovnátav v řemeslech špičku, ale obyčejný průměr. Najít šikovného řemeslníka je problém a zaplatit ho pak ještě větší:) A i ten průměr a podprůměr v řemeslnícíchá má práce, že si mohou vybárat a peněž dosta dost.

                        0 0
                        • JakeF  

                          Zatímco v IT maj lidi problém sehnat práci a sehnat schopný lidi je snadný, nebo co jsi tím chtěl říct? :))

                          0 0
                          • Manas  

                            Ted jsme nabirali lidi na 3 pozice v IT. To ze se musi umet anglictina na urovni „domluvim se v IT zargonu“ byl showstopper pro vsechny 3. Ve finale se otevrely tyto pozice v Malajsii … bohuzel.

                            Kamarad shanel lidi do truhlarny … po 6ti mesicich si nechal dovezt borce z Ukrajiny … protoze u nas nikoho nenasel. Nabizel tusim 50 mesicne.

                            0 0
                            • jmaselnik  

                              s angličtinou mám, bohužel, úplně stejnou tristní zkušenost. Hledal jsem lidi na podporu zahraničního dodavatele ve velkém projektu, což bylo v inzerátu přímo zmíněno. Více než polovina uchazečů přes B2 v životopisech neuměla kváknout. To je jedna z věcí, které dneska vůbec nechápu, kór třeba když vidím, jak dceru na vysoké z angličtiny trápí, jak může přijít absolvent zcela neschopný se anglicky domluvit.

                              0 0
                              • Japhy  

                                Docela mě ta neznalost překvapuje, mladý střelci co potkávám jsou na tom s angličtinou dost dobře. Ale to asi budou ty co prošli sítem. A kromě techničtiny zvládaj dobře i smalltalk, na což já pořád potřebuju tak dvě tři piva. Ale to není o znalosti angličtiny, spíš nerad melu zbytečný hovna.

                                0 0
                                • Manas  

                                  Presne tak, bohuzel za poslednich 5 let jsem delal rekneme 30 pohovoru, jako prisedici a tvl, bych brecel. Tak 10% by bylo ok.

                                  0 0
                          • Zdyn  

                            Co bych tím tak asi mohl chtít říci? Třeba to, že špičkovej IT specialista nemá 10× více oproti špičkovému řemeslníkovi? A průměrnej řemeslník má podobně jako prlměrný IT specialista?

                            0 0
                            • JakeF  

                              Tak to asi žijeme každej v jiný realitě… Nebo porovnáváš hodinovku řemeslníka na IČO, kterou účtuje klientovi a hodinovku v IT na HPP…

                              Schválně jsem něco pogooglil,

                              tady (2019) píšou, jak si řemeslník „v klidu vydělá 70 až 80 tisíc, ale samozřejmě ne, když mu je 23“. Počítám myslí na živnost.

                              Tady (2019) : „výdělky jsou v těchto profesích nadstandardní – výjimkou není nástupní plat 30 tisíc korun, zkušenější řemeslník si průměrně vydělá kolem 50 tisíc korun měsíčně“

                              Tady (2018) je nějaká tabulka dle profesí – elektrotechnik 31 – 36, truhlář 20 (na HPP jako zaměstnanec).

                              Klidně sem hoď nějaký čísla, co podle tebe odpovídaj realitě… Za mě pokud bych měl soudit dle těchhle článků, tak je IT výrazně výš. A to nemluvím o tom, že v IT máš výrazně lepší možnosti to tady zabalit a jít pracovat jinam. Třeba ve Švajcu už mám skoro víc bejvalejch kolegů než v Praze…

                              1 0
                              • mr.nikdo  

                                Soude dle rodiny – Vodotopo – na ICO – jsou ta cisla spatne :D.

                                Schvalne, kolik se ted plati v Praze za hodinu zednika/obkla­dace/vodotop?…

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Na ICO ale beres prijmy, nebo realne zisk a celorocni prumer? Ono je sakra rozdil mit neco na ICO v sezone a kolem toho spoustu nakladu a pak zbytek roku min, nez mit to stabilne na HPP bez nakladu, s dovolenou, nemocenskou, odstupnym atp…

                                  0 0
                                  • Japhy  

                                    Na takovýhle počty byl mistr kamarád tesař. Vždycky machroval cifrou když se mu v sezoně sešlo v jednom měsíci víc plateb, ale poctivě odečíst náklady, odvody, amortizaci vercajku a zprůměrovat s hubenou zimou už často zapomínal.

                                    Pořád nemám čistou hodinovku (v porovnání s hrubou hodinovkou řemeslníka) takovou, aby se mi nevyplatilo si drobnosti kolem baráku a aut dělat sám. Možná kdybych dělal rukama tak tu další práci rukama rád zadám někomu jinýmu, ale pro vyvážení toho věčného dřepění u kompu a tavení mozkových závitů je ta manuální práce prakticky nutná. A ten vodopád sprostých slov když se nedaří, to je lepší než nějaká psychoterapie na pohovce.

                                    0 0
                                  • Manas  

                                    Reknu ti jen jednoduse – kamaradi co jsou remeslnici neznaji nic jako sezonni prace – snad jen pokryvaci. Jinak se jede nonstop pokud to aspon trochu jde. Zakazky v podstate museji odmitat, planuji prace cca na dva roky dopredu. Samozrejme je tedka strasne trefil nedostatek materialu … ale vzhledem k tomu ze jedou treba 3 stavby najednou paralelne (v ruznem stadiu rozpracovanosti) tak ho to tolik nepali ..

                                    0 0
                                  • mr.nikdo  

                                    By ses divil. Remesla na ICO v rodine a okoli mame a v drtive vetsine se fakt nemaji spatne. A to do roku od zacatku prace.

                                    Na Morave.

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      Zatimco lidi v IT drou bidu s nouzi, nebo co jsi tim chtel rict?

                                      0 0
                                      • mr.nikdo  

                                        V dnesni dobe jsou tyto 2 skupiny srovnatelne.

                                        Drtiva vetsina VS absolventu a na VS pozicich ma tak 1/2 (i mene) nez profese+IT.

                                        To jsem chtel rict.

                                        0 0
                                        • Japhy  

                                          Může bejt, každý svého štěstí strojvůdce. A pořád srovnáváš nadprůměrně schopné řemeslníky s naprostým průměrem až lehkým podprůměrem v IT.

                                          Ještě jeden podstatný aspekt – zdravotní stav třeba někde mezi 50 a 60. Radši budu jako kancelářská krysa řešit do zblbnutí ergonomii pracoviska a poctvivě cvičit na záda než se bát že před důchodem nezvládnu sníst bez vybryndání polévku a že na kytaru nezahraju kvůli karpálům ani hoří. Neznám jediného řemeslníka muzikanta, který by aspoň jednou (ale spíš chronicky) neřešil zánět karpálů, u kancelářských krys to je pár případů z mnoha.

                                          0 0
                                          • jIrI___  

                                            A přitom plebsu je do hlavy vtloukáno, že karpály trápí především kancelářské lidi (ne)pracující na počítači.

                                            0 0
                                            • Japhy  

                                              Tak jako kdo si je chce uhnat i v kanclu, má volné pole působnosti. Stačí ignorovat své tělo a základy ergonomie. Ale pořád nesrovnatelné proti elektrikáři půl pracovní doby s kangem nebo drážkovačkou a půl se šroubovákem.

                                              Jestli jsem někdy řešil problémy se šlachama tak na brigádě na střední – přendavat kogurty z pásu do krabic. Stále stejné pohyby furt dokola, cestou z práce jsem měl problém na kole zabrzdit.

                                              0 0
                                          • mr.nikdo  

                                            Srovnavam i remeslnika 1–2 roky po ucnaku ;). Ktery navic musi investovat do vybaveni.

                                            A srovnavam spicku a spicku.

                                            Pokud je IT/programator na ICO, tak pristup a podminky vuci statu jsou stejne. Ten IT ma mozna dokonce vyhodu v tom, ze pro nej potrebne vybaveni je levnejsj nez pro remeslnika :).

                                            Vidis. A ja mam mozna tenisovy loket z kancelarske prace. Protoze kvuli Covidu sedim doma na riti a nikam nesmim. A na reseni ergonomie nemam misto.

                                            0 0
                                          • Prazak0  

                                            Instalatéra jsem zažil dosti přes 60, tipuji tak 65. A vůbec ti řemeslníci byli spíš starší. V partě pokrývačů byl jeden, kterému bylo asi 68 nebo 69 – tehdy jsem i ověřil na internetu dle jeho ŽL v rejstříku. Byl bezzubý, ale fyzicky zdatný. Nezdravá je práce u počítače, záda, tenisový loket, zmrzlé rameno, karpální tunel, je toho více, asi taky námaha očí.

                                            A taky, když je někdo třeba programátor, tak v 60 si moc nemůže vybírat práci, bere, co vůbec je, kde ho vezmou (přijmeme do mladého dynamického kolektivu – nahradilo dřívější hledáme uchazeče do 35 let). U řemeslníků vyšší věk nevadí. Jestli pracuje pomaleji, tak zas má zkušenosti a za tu dobu si nechá rozhodně slušně zaplatit. V IT musí brát plat, jaký mu dají, moc si vyskakovat nemůže, obvykle tu je platový pokles.

                                            0 0
                                  • Prazak0  

                                    Co jsem tak pozoroval, tak na takové instalatéry, topenáře a plynaře se obvkle čeká, nepřijde mi, že by měli prostoje. Prostoje mají asi zedníci, pokud staví venku, tak v zimě za mrazu to moc nejde. Za teplé zimy zdít ovšem jde. U pokrývačů je to asi i o denním světle, v zimě by vadil spíš sníh než mráz. Voda, topení – to jde dělat celoročně. Stejně jako malíři pokojů.

                                    Tak na ičo jde hlavně vykazovat paušál, obávám se, že docela dost vysoký, který převýší skutečné výdaje nebo amortizace. Běžnou praxí je i to, že řemeslník to nabídne „levněji“, tj. bez faktury. Což levněji asi není. K práci započítá i cestu, i když předtím třeba pracoval v domě vedle. Před dosti lety (cca 15 let) mi řemeslník doporučený správcem domu (družstvem) opravil něco na WC. Součástka stála v Bauhausu, jak jsem se poté podíval, asi stovku. K tomu si započítal za práci, něco přes 700 kč. Od zazvonění do odchodu to trvalo asi 10 minut, jen něco vyšrouboval a vyměnil. Nabízel mi bez faktury, což jsem z principu nechtěl.

                                    Jindy zas pokrývač, fakticky asi 7 h práce, ovšem ve dvou dnes. První den místo po ránu přišel odpoledne, pracoval tak 3–4 h. Druhý den přišel po ránu a končil dosti brzo. Materiál asi 2–3 tisíce, celkem stálo přes 14 ticíc. Toto asi před 20 lety. Fakticky oprava pár tašek na maltu na střeše, možná i něco natíral. Faktura – spíš rozepsal pár věcí na kus papíru … On klidně nemusel dělat nic celý zbytek týdne a měl to finančně lepší než já, který jsem chodil denně do práce, každý den tam delší dobu. Při rekonstrukci bytu jsem zas zažil, chodil ráno myslím na sedmou, končili důsledně o půl čtvrté. Ráno tedy přišli o něco později, odpoledne rozhodně nepřetahovali. Já byl z práce zvyklý zůstat déle, když bylo třeba, obvykle jsem vůbec ráno nevěděl, že to bude potřeba. To déle znamenalo do 8, 9, 10 h večer (začátek ráno v 8:30) jednou výjimečně jsem přetahoval přes půlnoc. Soukromý řemeslník ani náhodou by nezůstal o hodinu déle.

                                    0 0
                                • JakeF  

                                  https://www.votop.net/cenik/

                                  Schvalne prvni odkaz na Googlu, co nebyl reklama… Instalater v Praze 500/h pro klienta.

                                  0 0
                              • Zdyn  

                                Tak samozřejmě, že neberu řemeslníka jako zaměstnance. Tam ma se to s IT srovna nedá.

                                0 0
                                • JakeF  

                                  Tak pak ale neber ani IT jako zamestnance….

                                  V IT na ICO jsi taky vyrazne vys, nez na HPP… A porad mas vetsinou v podstate stabilni praci, nekde i s dojednanym odstupnym…

                                  0 0
                                  • jmaselnik  

                                    IČO s dojednaným odstupným? Tak to jsem v životě neviděl a je to, podle mého názoru teda, už dost za hranou akceptovatelného rizika pokuty kvůli schwarz systému.

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      Reagoval jsem úplně přesně jako ty, když jsem se o tom dozvěděl :))

                                      0 0
                                      • jmaselnik  

                                        no já jsem řízení s inspekcí ÚP kvůli schwarz systému absolvoval a tohle by, pokud by takový kontrakt viděli, skončilo pokutou jako prase. Dusili mě i kvůli poměrně jednoduchým a jasným smlouvám, když byla dodávka delší než rok a lidi seděli u nás ve firmě. To teda ještě naštěstí nejezdila Maláčová se Stropnickým, to bych asi nezvládl :-)

                                        0 0
                                    • embi  

                                      Protoze se tomu nerika odstupne? Ve smlouve je samozrejme pouzity jiny konstrukt. Zaroven je normalni fakturace na dve s.r.o. zaroven, takze swarc nehrozi.

                                      0 0
                                      • jmaselnik  

                                        tak s.r.o. není ičař, to je trochu jiný případ a trochu jiná smlouva.

                                        0 0
                              • mr.antik  

                                Tyhle čísla jsou vycucaný všelijak..... ve finále je totiž důležitý, kolik dostaneš na ruku za kolik skutečně odpracovaných hodin (včetně cestování a dojíždění) za srovnatelný období aspoň 1 roku. Že si šikovnej řemeslník v sezoně může vydělat 200tisíc za měsíc je fakt, že to zvládne i nějaký IT specialista taky, ale opravdu nikdo to nemá za pohodových 8hodin v teplíčku. Dobrej řemeslník nikdy nebude zaměstnanec a nejspíš polovinu přijmu nijak nepřizná. U IT ta hodinovka na živnosťák taky nebude kdovíjaká v porovnání s korporátníma sazbama, ale většinou bokem nedostaneš ani korunu. Jako je to hodně různý a jako IT vím, že výživných 8 hodin tě může vycucnout klidně na 2 dny dopředu a nebo se taky může 8h štourat v nose při nějaké rutině.

                                No prostě závěr je takovej, že průměry jsou k ničemu a fakt těžko se to porovnává hlavně tím, co za to objetuješ. Vím o spoustě dobrých lidí, který by mohli dělat za dvojnásobek, ale radši si jedou svoji pohodičku za těch 50 čistýho.

                                0 0
                      • embi  

                        Vetsina lidi nema moc poneti, kolik si vydelaji ruzne top hlavy na ICO:-) A koneckoncu jak se maji i nekteri konzultanti v jinych firmach:-D

                        0 0
                        • JakeF  

                          Ja myslim, ze u tech konzultantu by se nedivili… Teda pokud by si nevsimli, ze ta MD rate je v EUR a ne v CZK :))

                          0 0
                          • mr.antik  

                            No když jsem jen tak zahlídnul, za kolik se outsorcuje celkem obyč ajťák třeba do český pošty, tak bejt jejich zaměstnanec, asi skočim z okna.

                            Takže státní a korporátní sféra je jedna věc… a pak je realita :-)

                            0 0
                            • jmaselnik  

                              no nezapomeň, že cena outsourcingu má více složek než je jenom hrubou mzdu toho pracovníka. Je v tom reálně super hrubá mzda, rozpočítanej overhead zbytku organizace, náklady na místo, dph…

                              0 0
                  • Japhy  

                    A to by ses divil kolik lidí od IT k řemeslu uteklo. Znám dva takové, prostě jim koníček prerostl přes hlavu a měli dost všech těch meetingů a deadlajnů. Jeden dělá kytary, druhý roubenky.

                    1 0
                    • JakeF  

                      Nedivil, naprosto chápu, že někoho baví víc něco tvořit rukama…

                      Reaguju v kontextu tý diskuze, jak je manuální práce hlavní věc, kterou by mladí měli umět a která by je měla skvěle uživit…

                      0 0
                      • Manas  

                        To jsi pochopil spatne. Neni to hlavni vec, ale pokud si ji vybere, ja mu branit nebudu. Zatimco pulka IT jde celkem slusne outsourcovat, remeslo ani hovno. Job security dost kvalitni.

                        At si dela IT, ale rukama by mel taky umet delat. Nesikovnejch deti vidim vsude okolo dost …

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Bohuzel. Dnesni IT je dost postizeno outsourcingem, kdy jsou firmy ochotny utopit miliardy v na prvni pohed levnych presunech prace do Indie, nez zjisti, ze vysledek uplne neodpovida ocekavani.

                          U remesla se tohle stat nemuze.

                          0 0
                          • Manas  

                            Ja si tim prosel uz dvakrat … a je to zcela nahovno. Ted je aktualni migrace vseho do cloudu .. ale vtipne je, ze ted co do toho nalili uz nekolik desitek milionu, zjistuji, ze ty moznosti jsou velmi, velmi limitujici .. a to co jim bylo naslibovano v podstate nejde realizovat … je to prdel :D

                            0 0
                          • JakeF  

                            Proč by se to stát nemohlo? Stejně jako v IT outsourcuješ do Indie, tak na manuální práci najímáš levný imigranty…

                            0 0
                            • Japhy  

                              Ale zatímco Indové to klofou od sebe z Indie, úkáčka musíš fyzicky přivézt. Klika že boom zběsilého outsourcování na druhý konec světa v IT je snad za náma a šéfstvo pochopilo že nejlevnější je napsat slušný kód na první dobou. A ne nechat indické soudruhy za mrzký peníz napsat kupu hoven a tu pak za dlouhý peníze aspoň trochu zprovoznit.

                              1 0
                              • jmaselnik  

                                fakt to někde pozoruješ? Já bych hrozně rád, ale zkušenost mám zatím spíš opačnou. Možná je taky to „zpomalení“ dané tím, že všichni velcí už tam jsou.

                                0 0
                                • Manas  

                                  To je dobre u mensich firem, ze aspon nejaka reflexe tam sem tam je. V korporatech to je stale zhave tema. Cyklicky se to vraci :) (interval asi 5 let)

                                  0 0
                                  • jmaselnik  

                                    zatím teda neznám jedinej korporát, kterej by něco dovezl z Indie zpět, maximálně zavřeli projekty s Indama a šli je dělat třeba s Turkama :-).

                                    Ale že by někdo vyvedl kus IT do Indie a šel s tím zpět, to ne.

                                    0 0
                                    • Manas  

                                      To se stalo u nas (DPDHL) .. seniori byli v Praze zruseni pro nadbytecnost .. aby se po sesti letech vratili (casto ti sami lidi) na vyssi pozice, protoze fluktuace zamestancu v Malajsii dosahla te urovne, kdy se uz nedarilo udrzet ani zkomirajici know-how.

                                      0 0
                                      • jmaselnik  

                                        aha, za 14 dní jdu do hospody s bývalým kolegou, co už je v DHL drahnou dobu, tak se třeba něco dozvím :-)

                                        0 0
                                • Japhy  

                                  U nás (logo červený čtvereček, víc se odkopávat nechci) to opravdu pozoruju, možná že je to jen dočasné a zase přijde další kolo, ale s čím se bezprostředně potkávám já, tak máme outsourcované cesťáky, výkazy a správu cloudových virtuálek. Na projektech ve kterých jsem naštěstí takové žádné tlaky nejsou, naopak – my jsme evropští Indové pro Němce.

                                  0 0
                              • JakeF  

                                Jasně, poukazuju jen na to, že snaha sehnat levnou pracovní sílu a automatizovat rutinní činnosti existuje u IT i u řemesla podobná…

                                Teď už se celkem rozbíhá dělání návodů na údržby strojů atp přes AR… Vezmeš si k mašině iPad a ten ti přes kameru přesně ukáže, co kde zkontrolovat, vyměnit a jak… Místo drahýho experta ti pak stačí kdokoliv trochu zručnější.

                                Vůbec bych se nedivil, kdyby za pár let jsme to dělali stejně s kolama… Hodíš kolo na stojan, smartphone natočíš kamerou na hazku, procvakáš převody a pak ti to napíše, jestli utáhnout/povolit lanko, vzdálenost od kazety nebo narovnat patku… Technologie už by na to byla dneska.

                                0 0
                                • Manas  

                                  Jenze dobre, to je servis stroju. Ale ty stroje musis mit unifikovane a rozhodne se to nebude delat zpetne. Takze stejne ti cena tech servisaku co to umi, bude stoupat.

                                  Druhak – remeslo nemyslim rozhodne servis masin atd. Ale treba elektrikare, specialisty jako topenare, truhlare atd. Ti to s tabletem fakt delat nemuzou.

                                  0 0
                                  • JakeF  

                                    Jasně, nejde automatizovat všechno, ale uvolníš tím manuální pracovníky, kteří si budou hledat práci jinde, takže v tom úplně nevidím proč by to mělo tlačit na růst jejich ceny…

                                    Já to soudím hlavně z toho, jak tady různí experti ze svazu průmyslu atp vykřikujou, že je potřeba podporovat učňovský obory a výuku řemesel… A stejní experti se pak diví, že za 15 litrů hrubýho to nikdo dělat nechce :)).

                                    0 0
                                    • Japhy  

                                      Připadal jsem si dost nepatřičně když jsem jako kancelářská krysa probíral s kamarádem pokrývačem život a tak vůbec. Vydělá si, nedávnou nějaký tříhodinový melouch za 5k čistýho, ale musí prostě ťahať. Sežehlej od sluníčka, sedřenej. Já si odklofu svou klimatisovanou osmičku na pohodlné sesli a jdu fyzicky makat na svém.

                                      Když řemeslo tak něco vymazlenýho, ideálně s haldou certifikací a lejster jako vstupní bariérou pro levnou konkurenci. Elektrikáře na nějaký specialitky, plynaře, tepelný čerpadla, tak něco – to jsou hodinovky panečku.

                                      0 0
                        • JakeF  

                          Jak to sám píšeš dole, hromada řemeslníků taky odvede práci na hovno…

                          Pokud je někdo dobrej v řemeslu, tak se určitě bez problémů uživí. Pokud je v dnešní době dobrej v IT, tak se ale uživí výrazně líp a v budoucnu bych nečekal, že by se to mělo obrátit.

                          0 0
                          • Mr.Duck  

                            Definuj lip uzivi. Pokud ti jde jen o penize tak ano, v IT je jednodussi si vydelat vic. Ale mit se opravdu dobre?

                            Mel jsem asi idealni programovaci job pred par lety, naprosta volnost, dost penez na to bydlet 2 minuty od lanovky a mit se vcelku v pohode, ale na druhou stranu porad myslis na praci, a vice mene si nedas pauzu. Nekdo to umi kompletne useknout kdyz zavre laptop ale ja treba ne, a ted si vydelam trochu min ale tocim imbusama na kole, a jedine na co po praci i pri praci myslim je kam pujdu odpoledne jezdit.

                            Oboji ma svoje, samozrejme mnoho vyhod i nevyhod, ale tvrdit ze mladez se ma hlavne naucit s technologii a pak az ovladat sroubovak je dost kratkozrake. Myslim ze kazdy dite by melo ovladat nejaky zakladni naradi a bezny opravy zrovna na kole jako hazka, vymena gumy nebo brzd je ta zakladni zrucnost ktera ti pak i pomuze nestrhnout matku kdyz si treba budes menit rezervu u auta. Stejne tak je dobre ovladat nejake IT, ale skrolovani socialnich medii s tim nema nic spolecne a proc bys ucil hned nekoho programovat nebo designovat kdyz ho to nebavi, jen proto ze si tim muze za deset let lepe vydelat. Dost mozna za 10 let IT nebude mit mnoho spolecneho s tim co je ted, par lidi si i pomalu zacina uvedomovat ze to do ceho cumi na displejich neni realny svet a mozna..mozna za par let bysme nemuseli byt technologii tak obkliceni jako dnes. A mozna jeste vic, je to o lidech..kaz­dopadne tlacit kazdemu IT udela vic skody nez uzitku.

                            0 0
                            • JakeF  

                              Já samozřejmě nikde netvrdím, že by se z mladejch měli cíleně vychovávat lemplové, co nezvládnou smontovat ani skříňku z Ikey… Celý to bylo o tom, že svět se prostě někam vyvíjí a je naprostá hloupost posuzovat schopnosti mladejch lidí podle dovedností, který využijou míň a míň…

                              Pokud si dobře pamatuju z dějepisu, tak to už lidi zjistili někdy v neolitu, že je výhodnější, aby se lidi specializovali :)).

                              0 0
                              • Mr.Duck  

                                No s tou specializaci mas pravdu, ale nemuze se to brat do extremu a my v tom extremu bohuzel jsme.

                                A ono to nakonec pomuze tem remeslnikum si vydelat vic nez ten ajtak. Cim min si toho lidi udelaji, tim vic si muzes nauctovat. Hodinovka v bike shopu je kolem $80, tak si dokazes predstavit co si nauctuje remeslnik nebo autoservis. Tady je fakt hodne lidi co si neumi vymenit gumu, za to je tu taky hodne lidi co kdyz si chteji hodne vydelat, tak jdou na stavby a podobne. Mam vystudovaneho elektrikare a IT, a kazdy kdo dela rukama se me porad pta proc se nezivim elektrikou, jsou v tom neskutecny penize a dostupnejsi nez v IT. Kdyz ti nevadi cestovat a delat treba na tar sands (sorry nepovedlo se mi to prelozit, proste ropa neasi) tak si vydelas mnohem vic nez prumerny programator s par lety praxe.

                                Co tim chci rict je ze si nemyslim ze by kazdy mel mit nejakou specializaci a vsechno ostatni nechat na jinych. Treba argument ze „ja za hodinu vydelam X tak to radsi dam servisu nez se s tim hodinu patlat a zatim vydelam vic nez X“. Pak lidi lehce zapominaji ze ty „ostatni“ veci te muzou zlepsit i ve tvoji specializaci. Mozna ne primo, ale pokud budes delat jen to jedno v cem si dobry, zuzovat rozsah toho co umis, takova ta obecna „sikovnost“ se lehce ztrati a s tim i takova ta obecna pouzitelnost do zivota.

                                0 0
                              • Manas  

                                Uprimne, jak pise Kachna, v IT je to sice legrace, ale syndrom vyhoreni a obecne ztrata motivace je mnohem castejsi nez kdekoliv jinde – sam se s tim peru par let. A prave to co me drzi nad vodou je ta manualni prace, kdy jsem schopnej si odpocinout. Ani pri sportu uz to moc nejde. A to ze lidi jsou uplne debilni a neumej ani pridelat policku – tak to vidis na rozmachu hodinovych „manzelu“ a manzelek. Takze ti si jsou schopni uctovat treba i litr za hodinu (osobni zkusenost s rozhovorem s jednim) a ti „IT specialisti“ jsou schopni ti zacalovat za tu hodinu i vic, protoze jsou skutecne uplne levi. Uz se zacina chytat i neco jako „servisni smlouva“ pro domaci prace, kdy ti plati mesicne deset za to ze treba ve vsedni den jsi schopny do 4 hodin v pracovni dobe neco udelat, oncall a vikendy za 200% priplatek mimo smlouvu. To pak uz je ***** zajimave :)

                                0 0
                                • embi  

                                  No ocividne nevydelavas dost abys tu motivaci pochopil. To ze nekoho zaplatim aby to udelal za me, neznamena ze bych to nezvladl. Proste se s tim nechci ***** a radeji zaplatim nekoho, kdo to udela za me. A casto i lepe, protoze se tim, narozdil ode me, zivi.

                                  0 0
                                  • LM  

                                    No mě nebaví čekat v sezóně na volný termín v servise (plus pak být bez kola), takže jednodušší věci (malý servis vidlice/tlumiče, odvzdušnění brzd/chargeru, výměna ložisek:-)) si dělám sám. Když už to děláš poněkolikáté, tak to jde rychle a třeba ty brzdy si naštěluju jinak, než by to udělali v servise.

                                    Akorát full repas vidlice/tlumiče přes zimu nechám udělat u někoho jiného, s tím se mi doma drbat už nechce.

                                    A casto i lepe, protoze se tim, narozdil ode me, zivi.

                                    To máš asi štěstí, nebo já trochu smůly, protože se servisama nemám úplně dobré zkušenosti. Jak to tam sekaj jak Baťa cvičky, tak se s tím většinou moc neserou a nějakej škrábanec nebo trochu ožvejknutou matici po jejich servisu neřeší :-/

                                    0 0
                                  • Manas  

                                    Ale moje motivace nejsou penize a nikdy asi nebudou. To je ten zakladni kamen urazu, co si hodne lidi mysli. Ze kdyz vydelavas hodne tak te to motivuje. To tak uplne nefunguje. Ja vydelam vic nez trojnasobek prumerne mzdy (nechtel bych to taky nejak rozmazavat – mame na to NDA :-D ) takze si myslim ze bych i neco o tom vedel. Nastupoval jsem za 22 cisteho, zbytek sem se proste vypracoval.

                                    Me motivuje videt vysledek, videt realne vyuziti, ze to co udelam ma nejaky smysl. Coz je v IT obecne pruser, jako konzultant jsem videl takove placani prachu bez vysledku, jak ve statni sfere, tak dokonce i v soukrome. Ted sem v korporatu ale prijde mi, ze nektere veci jsou tu resene i kontrolovane lepe nez jinde. Ale nemam srovnani s jinym korporatem, tak to nemuzu brat jako za standard. Je spousta mist kde ty prachy protejkaj … jen je nevidim :)

                                    0 0
                                    • Japhy  

                                      Chce to mít vyvážené, když reálně vidíš, že se tvoje práce používá a šetří práci někomu jinému, dá se kousnout u jiného zákazníka, že splachují peníze svou nekoncepčností do kanálu. Jeden ze zákazníků (polostátní monopol) sice absolutně ntuší co přesně chce, ale naprosto přesně ví co nechce (vždy poté co se jim na základě jejich analýzy něco dodá).

                                      1 0
                                      • Manas  

                                        Jako jo, snazim se to takhle resit. Ted me treba momentalne nakopnulo uceni se nove technologie a obecne otevrene dvere na pozici architekta .. ale musim tam jeste nabrat spoustu znalosti a nebude to zadarmo :)

                                        0 0
                                        • Japhy  

                                          Já doufám že mě povýšení na architekta ještě pár let bude míjet. Nevýhoda full time homeoffice je trochu komplikovanější karierní postup, ale na to defekuje bílej tesák, pokud už nejsem v ideálním rovnovážném bodě mezi přijmem, nasazením a zodpovědností, nemám k němu příliš daleko.

                                          Zjistil jsem že mi vyhovuje pozice specialisty na několik málo technologií, jako architekt bych toho musel ovládat příliš mělce příliš mnoho a skládat řešení ne z toho co nejlíp funguje, ale aby toho obchoďáci co nejvíc prodali.

                                          0 0
                                          • Manas  

                                            Tady je to spise o tom urcovat kam se service bude pohybovat, co je a co neni dobre a jak to provazat navzajem. Je to trochu jina prace nez u dodavatele .. ackoliv v ITS jsme tak trochu v pozici dodavatele .. ale stale je to vicemene jedna firma.

                                            0 0
                            • embi  

                              Nekdo to umi kompletne useknout kdyz zavre laptop ale ja treba ne

                              Rikas tedy, ze problem je v tobe, ne v praci?

                              0 0
                      • Japhy  

                        Nejlepší je samozřejmě být šikovný na hlavu i na ruce, jako třeba (zcela nekriticky a namistrovaně :-D) třeba já. Úplně nejhorší je bejt manuálně nešikovnej a hloupej, to je pak neštěstí.

                        Jasně že bych si na všecko mohl najmout řemesnika, ale občas sám nevím co chci, občas bych se styděl za nějaké projekty založené na recyklaci matriálu „to by se ještě mohlo někdy hodit“ a jsou práce o které se připravit nenechám. Třeba zrovna to vrtání se v bajku. Což mi připomíná že se musim podivat po nějakém 3D tisku držáku na pivo na montážní stojan.

                        0 0
                        • Manas  

                          Jo, recyklace materialu. Po tatovi zbyla cela dilna elektro veci, pak i truhlarskejch a pro cernou praci. Ted strasne lituju, ze jsem se neucil vic slaboproud, protoze to co tam je, by melo vetsi vyuziti a mel bych z toho dobrej pocit. No … pozde bycha …

                          0 0
                        • Esi  

                          Tak na montážní stojan na 2 objímky dáš košík na bidon a v tom plechovka piva drží :-) na to 3D tisk netřeba

                          0 0
                          • Aduldinho  

                            Esi, dobře si tu Japhyho nekritičnost postavil na hlavu :-D

                            0 0
                            • Japhy  

                              A co když to budu chtít designový, sundavací a trochu universální (i na pódiu je žížeň)… zrovna na jeden koukám. Košíky už leta s camelem nevedu, není kde brát.

                              0 0
                              • Aduldinho  

                                OK, vždyť ty si poradíš, jen jsem si ve fórku rýpl do té tvé nekritičnosti :-)

                                0 0
                    • Esi  

                      Nedivil, syndrom vyhoření je v IT celkem častý problém. Utéct k řemeslu může být řešení na vyčištění hlavy a slušný řemeslník když bude dělat na živnost tak si v pohodě 50 vydělá a to mu na život stačí pokud nepotřebuje koupit byt zrovna na Smíchově :-)

                      0 0
              • Manas  

                Nikdo nepise o tom, ze s pocitacem nebudou umet. To maj jednak ve skole, druhak ja jako IT se jim o to postaram :)

                A o tom co leze z IT skol, bych ti mohl neco napsat, ale radeji nebudu. Musel bych bejt fakt sprostej. Mnoheme levnejsi a vseobecne vyhodnejsi je pro nas si vytahnout nekoho bez praxe a skoly z helpdesku, kdo je sikovnej, nez nabirat sebevedomy idioty ze skoly, ktery neumej ani poradne anglicky. Samo zde nemluvim o vyvojarich .. to je jina pohadka.

                Deti by se rukama, meli naucit taky, protoze pak si zavislej na tom ze nejakej Jarda z vesnice na Morave bude mit cas ti prijet pridelat skrin za 500.- na hodinu (priklad). A to jsem jeste levnej …

                Ja si sam delam od dreva, zedniciny po elektriku. Neco me naucil tata (elektriku) ale zbytek sem se musel naucit sam. Protoze, i kdyz si to kilo vydelam .. tak stejne na remesla, nebo aby ti jen nekdo blbe neco opravil, cekas minimalne mesice. A o tom, ze to prijede udelat nekdo kdo ma obe ruce levy, o tom bych ti mohl vypravet. A nekolika mesicni reklamovani dementnich zaluzii, kdyz ten „fachman“ prakticky zkurvil cely okno … darmo mluvit.

                Fakt schopnost mit si neco sam opravit, postavit, vyrobit je cenena zlatem. Uz jsem parkrat i delal nejaky fusky a protoze sem byl rychlej a „siknovnej“ nebyl problem dostat za tu hodinu treba litr. Jenze to je samozrejme jen nekdy a neni to standard. Takze v okamziku kdy nebudu stihat se ucit nove veci do IT a uz me to bude srat (ruzny namachrovany cerstvi absolventi, pripadne rektalni alpinisti co nikdy nevedli projekt to dost urychluji), prejdu proste na praci rukama .. jednak me to bavi vyrazne vic nez IT a druhak aspon za sebou neco vidis. Ne ze udelas projekt za 3 mice, kterej za dva mesice po implementaci nekdo zrusi, protoze to nezapada do jeho scenare :)

                1 0
                • JakeF  

                  Jasně, s tímhle souhlas ve všech bodech :).

                  Z toho původního příspěvku o diskuzi u grilu na vesnici mi to vyznělo trochu jinak, sorry.

                  0 0
                  • Manas  

                    V pohode :)

                    Ja mam meeting se sefem meho sefa za chvili, tak se preventivne startuju :D

                    0 0
                • Japhy  

                  V střednědobém horizontu mě čeká stavba rodinného domu. Když se zadaří facelift stávající boudy 6×5m + terasa, zcela vážně uvažuju že v práci nastřelim zkrácený úvazek na 3 MD/w a zkusím co možná nejvíc svépomocí. 3 dny dělat na složenky, 3 dny na baráku a v neděli si odfrknout. Hrubou stavbu teda asi ne, ale spoustu dokončovaček bych si teda rád domrvil sám.

                  0 0
                  • Tencovozikmin  

                    Tak zrovna hrubou stavbu bych nevidel jako problem.

                    0 0
                    • Japhy  

                      Upřímně – moc fyzické práce a malá přidaná hodnota. Co jsem koukal na rozpočty tak zrovna v téhle fázi toho svépomocníci moc neušetří. Ale tohle je do jiného tématu dost možná úplně jiného fóra. Teprve od čtvrtka mám po dvou měsících vyměněný zámek a za sebou 3 vozejky bordelu. A před sebou tak 97 :-D

                      0 0
                • Pedro404  

                  Taková otázka do pléna, kdybyste měli řešit po třicítce nějakou rekvalifikaci, co je podle vás nejzajímavější a dostatečně lukrativní specializace? Jak v řemesle, tak v IT?

                  1 0
                  • Japhy  

                    Asi bych v řemesle pragmaticky šel po něčem čistém, co tě znezhuntuje zdravotně a kde si můžeš dovolit vysokou hodinovku. Tepelný čerpadla? Chytré domy?

                    A v IT na co se cítíš, nějaký spíš konzervativní stabilní obor. Já jsem vědomě konzerva, relační databáze tu jsou cca 50 let a dalších 50 let budou. OLAPy taky pofrčí rozhodně déle než mám do důchodu. Na matematickém aparátu za tím se nic zásadního nezměnilo a všechny novinky jako objektové db nebo big data běží tak nějak paralelně. Neorientuj na nějakou konkrétní technologii (jak cpou opičkám v těch rychlokvašených kurzech na juniory) , ale spíš na obecné principy. Do důchodu se rozhodně se sebevzděláváním nudit nebudeš.

                    0 0
                    • Manas  

                      Ja vsadil na MS technologie, jedu SharePoint tak nejak uz skoro 14 let .. a i presun do cloudu tu naloz prace nesnizil … maximalne je potreba vsaknout PowerPlatform, coz je taky slusnej potencial do budoucna. To je pro ty mene zdatne matematicky – da se toho hromada naklikat .. (ale taky musis neco umet) :)

                      0 0
                      • Japhy  

                        Mně připadá že každého si v IT odbornost sama najde. Někdo se vyloženě vyžívá v projektovém řízení, někdo ho nenávidí. Někdo má radši větší nadhled, rád dává věci dohromady (architekt), někdo rád věci pitvá (analytik), někdo rád zpracovává hotové zadání, někoho baví implementace, datové toky, nimrání v datech, někdo potřebuje komunikaci se zákazníkem, jiný jí nesnáší… To chce si fakt rozmyslet a ideálně přičuchnout trochu ke všemu.

                        0 0
                        • Manas  

                          Ja rad od kazdeho kousek .. obecne mam rad kdyz mam tzv: „big picture“ a asi proto mirim smer architekt. Bavi me mit prehled a moznost rychle absorbovat novou technologii na prumerny level. Ten prehled to strasne rychle usnadnuje.

                          Ale presne, kdo chce si praci fakt dokaze najit. poptavka je obrovska – hlavne po lidech co jsou ochotni se ucit. Tech je malo :/

                          0 0
                  • liborg1982  
                    1. „po třicítce“, to je pro některé těsně po škole…
                    2. Spíš jde o to, jestli chceš to IT nebo řemeslo.

                    Jak už tady bylo vícekrát zmíněno: chceš vidět výsledek své práce, chceš být „užitečný“, nebo vydělat hromadu peněz? Ne, že by se to muselo vylučovat.

                    0 0
                    • Pedro404  

                      Je to těžký, pro osobní pocit bych radši řemeslo, ale příde mi, že v IT budou podstatně větší peníze a moh bych pracovat odkudkoli. Každopádně mi jde spíš o konkrétní obory pro inspiraci, jak „řemeslo“, tak „IT“ sou neskutečně široký pojmy a věřim, že v obojim bych dokázal najít něco pro mě zajímavýho.

                      0 0
                      • liborg1982  

                        Jj to je těžké. Když budeš v IT (nebo i jinde), tak můžeš sedět skoro kde chceš- je potřeba se přizpůsobit s ohledem na časová pásma. Když budeš žádaný řemeslník, tak zákazníci přijdou za tebou. Jen ta kovářská výheň na pláži v Thajsku nebude úplně to nejlepší.

                        0 0
                      • mr.antik  

                        Tak ono můžeš už stavět na něčem co umíš, takže můžeš dělat nějaký IT systémy okolo stavebnictví, učetnictví, logistika apod… v podstatě IT se furt rozšižuje a bude rozšiřovat do všech oborů a samozřejmě to má svoje specifika jestli budeš jako IT sloužit nějakým kokotům z marketingu nebo jiným kokotům z výroby :-)

                        Asi nejlepší je pozice, kdy se něco tvoří (vývoj, projekťák, architekt) než řešení nějakého provozu/supportu – i když na zaučení je to fajn.

                        Technologie netušim, mě už bylo 40 a tak nějak mám pocit, že když začneš databází, tak nic neskazíš. A pak se dá stavět dál.

                        Ale jsou i lidi co se posadějí před nějaký klikací webový tool, absolutně nevědí, co se pod tim děje a taky fungují a jsou v tom experti.

                        0 0
                  • jmaselnik  

                    já bych Ti v první řadě poradil, abys takového otázky kladl až na konci, kdy budeš mít výběr zúžený na několik konkrétních profesí s důvody, proč Tobě připadají fajn. Jestli chceš tip na něco, co bude tutově fungovat čím dál tím víc, tak je to informační bezpečnost. Nebýt už starej, jdu do toho.

                    0 0
                    • Manas  

                      Jeste taky licencovani, to je ted, konkretne v pripade MS a powerplatoformy hotovy peklo. Kdo se v tom vyzna, dokaze usetrit nemaly prachy → ma dost pekny bonusy :)

                      0 0
                  • boo-beek  

                    Ještě je, minimálně v případě IT, nutné rozlišit specializaci technologickou a „provozní“ (sedělo by slovo „businessovou“, ale tyhle anglikanismy… :D ). Jedna věc je rozumět technologiím, jiná věc rozumět provozu, do kterých se ty technologie nasazují. Jestli se chceš profilovat jako technologický specialista, tak asi nic nezkazíš bezpečností, síťařinou, databázemi, administrací (servery, HW, stanice – vyber si :) ). Mimo to celkem věřím ve stoupající poptávku po lidech se znalostmi na pomezí IT a elektro (především SLP) v oborech okolo IoT. Jestli spíš hledáš obory, kde IT využít, tak v automotive to asi bude ještě pár let zlatý důl, retailu bych se taky nebál, veřejná správa bude potřebovat funkční IT čím dál více a v neposlední řadě předpokládám zvýšení poptávky po IT v energetice (jak „velké“ – distribuce apod. kvůli OZE, tak i „malé“ – integrace a monitoringy na úrovni odběratelů). Asi toho celkově bude víc, ale tohle mě napadá tak nějak teď.

                    Já se akorát přehoupávám blíž ke čtyřicítce a zajímá mě spíš útěk od IT k řemeslu, takže na to názor taky mám :D Vzhledem k tomu, že rukama toho opravdu dobře umím relativně málo (a většinu toho, co umím, dělám moc pomalu na to, abych se tím uživil), tak se poohlížím po nějaké mechanizaci – lákají mě bagry, plošiny apod <3 Řízení a stroje jsou mi blizký, takže se chystám na strojní průkaz (nebo tak nějak…). V IT sice leží asi víc peněz, ale jen takhle kvantifikovat se to nedá, ofc. Nicméně myslím, že v tomhle oboru (resp. v jakýchkoliv řemeslech) je z finančního mnohem důležitější nějaká koncepce a schopnost podnikat – umět nabízet související služby třeba po domluvě s někým, nebát se pronajímat techniku atd. Bez toho je podle mě maximem rozumně placená práce s čistou hlavou (na bagru se dá dělat za 40k/měsíc jako zaměstnanec).

                    0 0
      • Johny_r  

        Je to fakt. Já na jednu stranu docela chápu, že cena času je vysoká a leckomu se nevyplatí se s něčím drbat a prostě za to radši zaplatí někomu, kdo to umí a má na to vybavení. Já jsem třeba línej čistit zevnitř auto, takže čas od času vytáhnu pár stovek a nechám to někoho udělat. Pokud jde ale o nějaký opravy, tak servis připadá v úvahu pouze v situaci, kdy je věc v záruce, nemám potřebný vybavení, jehož pořízení by bylo neúměrně drahý, nebo příliš hrozí, že to neodborným zásahem zničím (pod čímž se dá teda představit leccos, chápu). V poslední době jsem ušetřil možná pár tisíc za sevis el. zubního kartáčku, sušičky, holicího strojku, telefonu, o PC ani nemluvě.

        Myslím, že je to ve výchově. Táta doma vždycky udělal všechno, co bylo potřeba, takže se snažím k tomu samému vést děti. Když se doma něco dělá, tak pomáhají. Dcera pomáhala už když jsem jí v roce stavěl pískoviště.

        Upřímně, za ještě víc alarmující považuju práci těch „odborníků“. Neustále se setkávám s řemeslníky, kteří svojí práci dělají blbě. Najít někoho, na koho se je radost dívat a po kom člověk nemusí aspoň dotáhnout šrouby, je skoro zázrak. Čerstvá zkušenost. V bytovým domě odborníci měnili centrální vodoměr. Po výměně klesl v baráku tlak (a to tak, že to chvílema v horních patrech neteklo vůbec). Myslíte, že někoho napadlo jít se na ten vodoměr podívat? Ne, objednali opravu a protože to nebyla vysloveně havárka, tak 4 dny čekačka. Přijel jsem z dovolený, zjistil, že mi neteče voda, přečetl si v mailu, že je se něco dělalo s vodoměrem, tak jsem se šel kouknout, co a jak. Oborníci po výměně zapomněli otočit kohoutkem za vodoměrem a kvůli tomu celej barák plnej rodin s mladejma tatínkama 3 dny schnul. No comment…

        0 0
        • Mig_all  

          Super sousedi, barák blbců :-D

          0 0
        • Japhy  

          Pozoruju to na nejmladším bráchovi, o 12 let mladší, což je půl generace. Dědu už v moc kutilském období nestihl, táta měl v té době vše podstatné hotové a vše na čem by se vyškolil (bajk třeba) podědil v slušném stavu po nás. Bydlí v nájmu, takže tam se taky nemá jak rozmáchnout. A zrovna tematicky jsem si ho poté, co ho v Dekáči fest natáhl na servisu, vzal pod ochranná křídla. Dvakrát dvě piva na dvorku a už umí poštelovat hazku, brzdy a oservisovat konusový náboj. Hlavně se toho nebát, základní servis bajku není raketové inženýrství.

          1 0
    • myscho  
      1. Do koľkých vlákien to ešte budeš pchať?
      2. Stále ti neverím, že za hazku chceli niekoľko stovák, keď v cenníku je za 99,–
      0 0
    • mirage  

      Jak pises, kolo je z Decathlonu, tam se pro kola nechodi, nebo chodi, ale nesmi se na nich jezdit :-)) je to jak bys kdysi koupil kolo z Kaufu,Teska,Glo­bus, taky jak jsi na nem nejezdil, tak vydrzelo roky :-))) Ty jejich kola Rockrider nebo BTWIN, to je fakt aušus. Na techto kolech musis casem vse vymenit. Mozna nebylo spatne se predem pobavit s nejakym kamosem, co fakt jezdi, aby ti s vyberem pomohl.

      2 7
      • milan.v  

        S těmi koly kecáš, protože mají různé kategorie, ty aušusi… To nejlepší, co tam koupíš, bych se vsadil, že ani nemáš doma… ;o)

        1 1
        • mirage  

          Kolo mam odpovidajicu memu stylu jezdeni

          0 0
        • Petr L2  

          No nerad bych ti kazil to nadšení, ale navěsitt na průměrný rám lepší osazení a podstřelit cenu ještě nedělá z toho kola něco super…

          0 1
          • milan.v  

            Tak to bys potom mohl také například konstatovat, že půlka republiky jezdí na průměrném rámu, protože není rozdíl od SUPů, Kellysů, Authorů, Rock Machinů, PlanetXů, Krossů… Je to úhel pohledu… Rozhodně to není navoněný aušus, jak tu zaznělo, který by ti nějak kazil ježdění…

            1 0
      • liborg1982  

        Obávám se, že se pleteš.

        0 1
      • Smazaný účet  

        Ano, máš pravdu. Kola z Dekáče jsou osazený úplně stejným aušusem jako ostatní značky, takže postupně musíš všechno vyměnit, jako u ostatních značek, když hodně jezdíš. :-)

        6 0
      • mi75  

        No evidentně máš s koly z Decathlonu osobní zkušenost, RC 500 osazený Sorou, po třech letech stále funguje.

        Zajímavé, původní brzdy před měsícem vydržely Jeseníky (několikrát sedlo, Dlouhé Stráně, Praděd).

        Servis všech kol si teda dělám sám.

        1 0
    • šlapatko  

      Mirage: Plácáš blbosti. Jde jen o seřízení. U lepších kol je jen rám dekatlonský. Zbytek je mix dílů různých značek. Pro nezkušené je lepší koupit kolo v kameňáku kde tomu rozumí a něco umí. I těch je stále méně. Od kol jsem šel kvůli financím. Hodiny od nevidím do nevidím a výplata hrozná. Rád bych se vrátil zpět, ale 30000kč čistého nikde nenabízí. Většinou slevu na kolo atd.

      2 1
      • mirage  

        Ok, necham te u tveho presvedceni

        0 0
        • mr.nikdo  

          Jako Dekac ma svoji vyrobni linku a kopiruje znacky – Sram, Rock Shox, Fox, Shimano?

          Myslis, ze by se ty firmy neozvaly?

          0 0
          • Petr L2  

            až pár těch kol rozebereš uvidíš sám…

            0 1
            • obda  

              Co presne?

              0 0
            • mr.nikdo  

              To mne tez zajima. Tech veci, co muze byt jinych a levnych tam par je. Ale casto jsou to mensi polozky.

              Si pamatuji dobu, kdy se Canyon kupoval jen pro sady a ty sly na Cannondale (treba). Ted je to normalni znacka kola.

              0 0
        • obda  

          Povidej, prehanej…

          0 0
      • Tomcat  

        A ještě slevu na kolo který nechcete. Aspoň tak to pamatuji já ještě s myslel že za nej budu jezdit. :-D

        0 0
      • Smazaný účet  

        A kolik si vlastne dneska radove vydela mechanik v zavedenem cykloservisu?

        0 0
        • tomxxx  

          Brigádník klidně 150 za hod.

          Hlavní pracovní poměr nevím. Dekáč budou stejnak brigádníci.

          0 0
        • Hnoj  

          Málo. Na HPP v Praze od 20 do 25 tis. v čistým. Sem tam 30, ale těch je poskromnu.

          Někdo další se přidá s info?

          0 0
          • milan.v  

            Tak to není špatné za totálně čistou hlavu, ne? ;o)

            0 0
            • Hnoj  

              No. Hledám teď mechaníka ke koloběžkám za 25tis čistého, totálně čistá hlava a nikdo se nehlásí už dva měsíce…

              0 0
              • Smazaný účet  

                Uvádět čistou mzdu je nesmysl, protože nevíte, jaké bude zaměstnanec platit daně. Navíc se to pak blbě srovnává.

                Problém bude v tom, že v této mzdové kategorii už loví i supermarkety s mnohem menšími nároky na šikovnost.

                0 1
              • Chlebovnik  

                Ke koloběžkám, jo? A nejedná se náhodou o ELEKTROKOLO­BĚŽKY? =)

                Vyjadřujme se tu na fóru pregnantně.

                0 1
                • Chlebovnik  

                  A ještě k tomu vlastně v Praze, viď?

                  Lol.

                  0 0
                • Hnoj  

                  Ano, jedná.

                  0 0
                  • Tomcat  

                    Zkusit lokální buňku SPD, Trikovchloru, domobrany anebo utrazz mezi nima to po ebajkách hrozně jede. Kožený brašny, třásně na řidítkách, triko s Fotrtell a …co to je za motorku?… to není motorka… …to je Chopper Božka… A když někdo mezi nimi umí i se smárfóunem hmmm to je ebike king, páč umí vygooglit i jak to chipnout.

                    0 1
            • liborg1982  

              To určitě, jen jak z toho uživit rodinu?

              0 0
              • milan.v  

                Záleží na spoustě proměnných, takto se to nedá paušálně říct…

                0 0
              • JakeF  

                Prej uživit rodinu :)). V Praze budeš rád, když s tím zaplatíš nájem, takže snad k tomu je aspoň jako benefit jídlo na pracovišti :)).

                1 0
                • Hnoj  

                  Můžeš žrát starý pláště…

                  0 0
                  • Manas  

                    No jo, ale nez to uvaris aby to bylo jedly tak projedes majlant na elektrine …

                    0 0
                  • JakeF  

                    Sorry, to vyznělo jako hejt na tu tvojí nabídku, tak jsem to ani nemyslel…

                    Chápu, že ta tvoje nabídka je minimálně na úrovni tržní reality na podobnou kvalifikaci a spíš i nad ní, ale když si člověk srovná tržní realitu ve mzdách a v cenách nemovitostí, tak to je dneska fakt tristní…

                    0 0
                    • Mr.Duck  

                      Hehe všichni chtěli západ, tohle zní jako západ :)

                      0 0
                      • Japhy  

                        Vlastnictví nemovitosti není nárokové, bydlet v Praze též není nárokové.

                        Na západě není bydlení ve vlastním nebo aspoň touha po něm vůbec tak rozšířené jako u nás. Spousta mých (na rozdíl ode mne) výborně placených kolegů bydlí v nájmu a nijak to neřeší, taky mají jako nájemníci mnohem silnější ochranu ze zákona a podstatně kultivovanější prostředí.

                        0 0
                        • JakeF  

                          Vyssi cena nemovitosti = vyssi najem. Jasne, kratkodobe to neni perfektni 1.0 korelace, protoze do toho jeste zasahujou urokovy miry, AirBnB atp, ale ve vysledku s najmem tomu zdrazeni stejne neuteces.

                          0 0
                          • Japhy  

                            To nerozporuju, samozřejmě lepší bydlet ve svém než v cizím. Pro mě třeba nepřijatelná představa, že se dovoluju o vyvrtání každý díry na hmoždinku nebo chodím po sešlapaném laminu, protože se mi nechce cpát peníze do cizího…

                            Jen jsem chtěl vypíchnout, že to není nárokové a že kdo na to nemá, tomu pšenka v Praze nepokvete. Brácha třeba zvažuje že z Prahe vypadne, protože ač nevydělává nejhůř, ta představa celoživotního hákování, aby naškudlil na nějaký usmolený 2+kk, ho přestává bavit.

                            Momentálně nájmy vyhrávají, ale máš pravdu – je to jen do doby než se stabilizuje nový rovnovážný stav po výpadku AirBnB.

                            0 0
                    • Hnoj  

                      Koukám, že sarkasmus z mojí strany taky nevyšel.

                      25tis v čistým je prostě málo, zvlášť na Prahu, ale bohužel je to ekonomická realita.

                      Vůbec mi přijde, že půlka lidí žije doslova od výplaty k výplatě a že naše slavná průměrná mzda je fakt jen číslo na papíře.

                      0 0
                      • novas752  

                        Průměr hrozně tahají nahoru ty fakt vysoké platy, byť je pobírá jen pár lidí.

                        0 0
                        • Japhy  

                          A to bych zrovna neřekl, medián je 30k, průměr 35k. Statistik by dokázal spočítat jak moc jsou nůžky rozevřené, ale rozdíl 5k mi připadá že svědčí spíš ve prospěch rovnostářských pla­tů.

                          Těch 30k hrubého je cca 27,4k čistého, což se skoro blíží zmíněným 25k za které se v Praze dá fakt jen spíš přežívat i v jednom člověku, natož z toho živit rodinu.

                          0 0
                          • JakeF  

                            Je na to Gini koeficient a ano, CR ma v mezinarodnim srovnani spis rovnostarsky mzdy.

                            0 0
                          • dědek mohy  

                            To číslo čisté mzdy se mi nějak nezdá…

                            0 0
                            • milan.v  

                              Je špatně, čistého to je samozřejmě méně…

                              0 0
                              • mr.nikdo  

                                Hosi. Je spatne?

                                Nebo na neco zapominate?

                                Mate treba 2 deti?

                                0 0
                                • Japhy  

                                  Nojo, nasázel jsem to do aplikace v mobilu, tam mám kindroše přednastavený.

                                  0 0
                                • tomo_111  

                                  originalni prispevok pise o tom ledva uzivit seba – aj z tohto kontextu asi deti neuvazoval a cislo ma spatne – bez dalsich zliav/bonusov je 30k brutto = 24.5k net.

                                  Ak mas zenu bez prijmov tak este na nu budes poberat jej slevu na poplatnika, pripadne zlavu za hypo, pripadne deti, ale default case sa asi uvadza clovek bez tychto vymozenosti, aby to bolo co najviac porovnatelne.

                                  0 0
                                • dědek mohy  

                                  Na co by se jako mělo zapomenout? Čistá mzda se uvádí bez „bonusů“. Jinak samozřejmě nemůžu vědět, kolik má dotyčný dětí, jakou má invaliditu atd…

                                  0 0
                        • embi  

                          Neni to tak. Podivej se treba do USA na rozdil mezi medianem a prumerem. (nebo na zminovany GINI koeficient)

                          0 0
                        • Hrabex1  

                          Proto se cim dal casteji misto prumeru pouziva median. Je mnohem smeroplatnejsi.

                          0 0
                • mr.antik  

                  Jsem se ze zvědavosti kouknul na byty v praze a normálně jsem našel dost bytů do nějakých cca 13tis se vším všudy…

                  0 0
                  • JakeF  

                    A můžeš si vybrat mezi garsonkou v Běchovicích, kočárkárnou na Jižáku a garáží na Čerňáku :))

                    Jasně že trochu přeháním, ale dát z 25k čistýho 13 na nájem, to je přežívání.

                    2 1
                    • mr.antik  

                      Řek bych že to je realita pro většinu lidí, který nemaj vlastní bydlení.

                      0 0
                      • mr.nikdo  

                        A na vlastni mit nebudou.

                        Pokud jim to nezaplati rodice :)).

                        0 0
                        • mr.antik  

                          holt opravováním koloběžek se z každýho realitní magnát nestane

                          0 0
                          • Hnoj  

                            Neříkám, že se musíš stát magnátem, ale důstojnej život by úplně stačil.

                            0 0
                            • mr.nikdo  

                              Na kolobce od rodicu. To asi jo :)

                              Nic proti nabidce. Zda se mi pro pozici adekvatni. Jen situace je zprasena – jidlo, veci, reality.

                              0 0
                              • Hnoj  

                                WTF. Tohle je slušnej offtopic. Co to hulíte ve Vyšpointu?

                                0 0
                                • mr.nikdo  

                                  Mozna jsi to nevidel po editu.

                                  Btw vidim ve Vyspointu realitu – rodina s detmi :).

                                  JmK ma 2. nejdrazsi reality v CZ – po Praze.

                                  0 0
                                  • jIrI___  

                                    Dojeď do Ostravy, tady je bydlení za hubičku.

                                    0 0
                                    • liborg1982  

                                      Za hubičku to zrovna není, ale s Prahou to srovnat rozhodne nejde. Zrovna o víkendu jsem navštívil „matičku stovezatou“. Měl jsem ubytování v bytě 2+kk na Spořilově. Říkám si kolik takový byt asi stojí. No musel bych prodat náš barák (80leta + aktuální rekonstrukce) kousek od OV a ještě si tak 2mio půjčit. Takže zůstávám v OV.

                                      0 0
                                      • Japhy  

                                        Taky jsem se rozhodoval jestli žít v Praze jako žebrák nebo 30 minut od Prahy jako člověk. Vyhrálo to druhý.

                                        0 0
                                    • mr.nikdo  

                                      Dnes jsem byl v Koprivnici. Kopce krasne. Ale pomoc rodiny mam tady :)

                                      0 0
                                    • Janes  

                                      Jojo, prej v Mostě taky dobrý :-)

                                      0 0
                                      • Aduldinho  

                                        JJ, v Chánově je to vyloženě za hubičku :-D

                                        0 0
                                        • Janes  

                                          Nesmíš být vybíravý na sousedy a náročný na kvalitu a množství spánku :-)

                                          0 0
      • Charles2k  

        Kolik dává Decathlon servisákům tu slevu na kolo? Někde jsem četl 20%, je to pravda? Dávají to i brigádníkům? Já jen, že bych tam mohl dohodit zákazníka na kolo za cca 100 litrů a sleva by nějak rozpočetla ke vzájemné spokojenosti :-) Kdysi mi tu takto někdo nabízel, že kolo za 100k by uměl za 85k.

        0 0
        • Slavik  

          Šaškovat kvůli ušetřené desítce a ještě na kole z dekáče, bizár…

          0 0
          • Charles2k  

            Proč bizár? Nabízel mi to tu kdysi někdo za 85k, ale tehdy jsem nevyužil. A 15 litrů není málo, nebavíme se o stokorunách. Nebo to vyděláš lusknutím prstu? Jednalo se o silniční kolo a jiné značky v obdobné konfiguraci byly jinde o více než 50k nahoru.

            Miluji tyhle silácké kecy…

            0 0
        • milan.v  

          :-o

          0 0
    • šlapatko  

      Olomoucko a valachy jsou chudý kraj. Zkušenost mám takovou že 150kč není ani na hlavní pracovní poměr. Brygoš má možná 150kč na ruku. Takže černota. V dekáči ještě před pár lety dělali samí studenti za 60kč/h. Pochybuji že je to dnes výrazně jinak.

      0 0
      • Hedus  

        Určitě to jinak je, minimálně o 100%

        0 0
      • Esi  

        100kč/h mají i studenti v mekáči, tak to v tom Decathlonu snad budou mít víc

        0 0
      • mr.antik  

        Divim se že tu není žádný insajder… ale imho za 60 na hoďku už by dneska asi žádnej student nevstal od kompu.

        0 0
        • Manas  

          Za to se ani nechodi na brigadu do skladu Tesca. Tam se jede od 80 – 120 korun za hodku. Zodpovednost nula.

          0 0
        • JakeF  

          Jakože bys čekal, že za 2 eura na hodinu půjde někdo nadšeně makat? Kántry for da fjůčr, tvl :))

          0 0
        • novas752  

          Za 60Kč dnes nikdo nehne ani prstem. Ani Uk a další východní.

          Brigada v cyklo asi jako na všech jiných nekvalifikovaných pozicích.

          S HPP je to těžší, hodně záleží jak kde a jak moc kvalifikovaný člověk je. Někde je větší fix, někde menší fix a prémie odvozené z výkonu. Podíl z prodaných dílů, podíl z práce nad určitou měsíční kvótu (např. co vyděláš nad 60 práce bez dph z toho budeš mít 25%), podíl z expres servisů za příplatek, přesčasy apod. Když člověk umí, má přehled, umí komunikovat atd. tak si vydělá docela slušně. A ještě má slevy na matroš atd., i tim se dá vydělat něco navíc když pak ty kola prodá dráž než co ho stály.

          1 0
      • Jáchym 1  

        Brigoši jsou bez daní,mam dojem.

        0 0
    • milan.v  

      Jste tady se servis Decathlonu slušně zadělali…

      0 0
    • jIrI___  

      Prosím zakladatele vlákna, aby zablokoval příspěvky netýkající se Decathlonu (včetně tohoto mého), nějak se to rozjelo úplně jiným směrem…

      1 2
      • JakeF  

        Simte, jakejkoliv offtopic je prinosnejsi, nez breceni nad tim, ze v nejlevnejsim supermarketu ma servis kvalitu nejlevnejsiho supermarketu :)).

        1 0
        • Smazaný účet  

          Je přínosnější číst v tématu Decathlon servis o kvalitě servisu (špatná zkušenost jednoho zákazníka nemusí být jistota, ale o něčem to vypovídá), než tu číst kilometr žvástů kolik bere IT a řemeslník a který z nich dřív vyhoří.

          8 2
          • Manas  

            No dobre, omlouvam se za OT a jen dodam, ze jsem tuhle v servisu u Decathlonu potreboval neco vyresit a jen vicemene radou – a prekvapive pan vedel o co jde a mel to docela podchyceny – slo o kombinace retezu, kazet a hazek. Co funguje a co ne. To bylo v Praze na Chodove.

            0 0
          • Janes  

            Přínosnější by bylo,kdybys to nečetl a nereagoval, kdo chce, přečte, kdo ne, ať jde jinam. Mě to třeba zajímalo víc, než Decathlen, o kreém vím, že s emě mně týkaz nikdy nebude.

            A jestli něco nemám rád, tak to jsou „umravňovači“.

            To platí i na Jiřího Dušína…

            1 6
            • Smazaný účet  

              Aha, takže můžu jít do témat o 1×12 řešit, jestli je lepší jahodovej nebo meruňkovej jogurt. To bych si přišel jak úplnej *******, ale každej jsme jinej. A umravňovat by si měl vlastní téma jeho zakladatel. Pak nemusí nikdo další. V tomto případě se asi nezadařilo, tak začal jIrI___. Já jen reagoval na JakeF o tom co je a co není přínosnější (offtop.).

              1 0
    • Tribanpfujtajbl  

      Tak konec, děkuju všem diskutujícím

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován moderátorem.
      0 0
    • liborg1982  

      Hle, zablokovaný příspěvek, snad přímo z Decathlonu? To mohlo být zajímavé, škoda, že si to nemůžeme přečíst.

      0 0
      • Japhy  

        Zďýlejte neš to smažou!

        0 0
      • jIrI___  

        Můžeš být klidný, vzhledem k obsahu příspěvků to žádné vyjádření Decathlonu zcela jistě nebylo ;)

        0 0
        • Slavik  

          Určitě to názor firmy Decathlon nebyl, ale vyjádření technika decathlonu to mohl být.

          0 0
        • liborg1982  

          Je to jediný tady smaznuty příspěvek a navíc s takovým nickem. Jen mě to zaujalo.

          0 0
      • Slavik  

        Njn., názor druhé strany. Třeba by to změnilo hlasování… :-)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.