• Jose1515

    Ahoj,

    v blízké době přemýšlím o pořízení nového kola pro manželku. Padl mi do oka Superior MODO XP 919, ale o to teď nejde. Spíš se chci zeptat, zda má opravdu něco do sebe dámská geometrie, kterou například řada MODO, ale i další značky pro ženy propagují a nabízí, nebo se jedná pouze o marketingový tah. Potom by totiž bylo jedno, kdyby člověk vybral vhodné kolo určené speciálně pro ženy, nebo mužský rám např. ve velikosti S. Už existující vlákna jsem samozřejmě hledal, ale ve velké většině byly staršího data.

    Díky za vaše názory!

    P. S.: Zatím se ptám pouze všeobecně, čísla bych případně dodal později.

    0 0
    • Rowdy  

      Holky maj většinou delší nohy v poměru k výšce. Ale konkrétní kus to tak mít nemusí. Takže asi tak.

      0 0
    • palo7  

      Ty čísla jsou nejdůležitějším. Ta teorie o dámské geometrií vychází z toho, že by žena měla mít delší nohy a kratší tělo a to pak má dámský rám význam. Ale pokud nemá dlouhé nohy, nebo má ráda delší posed, tak klidně rám pánský. A další co musíš vzít v potaz, tak je, že není rám jako rám a kdejaký dámský, může být delší než nějaký pánský. Tedy nejlépe prvně pořádně pomeřit, zadat do calculatoru a pak hledat kolo bez ohledu na značku podle rozměru které vyplynou z měření

      0 0
    • novas752  

      Dámský rám = kratší, vyšší, snížená horní trubka. Dámské kolo mívá kratší představec, užší řídítka, měkčí širší sedlo, kratší kliky, ergo gripy, některý značky maj i úpravu odpružení pro menší váhy.

      0 0
    • kamator  

      Ahoj, řešil jsem to minulý měsíc. Měli jsme rozpočet 25 tis. Kč. Manželka měla celkem jasno o vzhledu kola. Nechtěla dámský rám s prohnutou horní rámovou trubkou, nejlépe tmavší barvy. Já jsem chtěl přiměřenou výbavu a nižší hmotnost. Vyzkoušeli jsme více kol a nakonec jsme vzali Superior XP 917, 27,5” (2018). Prodejce nám vyšel vstříc s úpravami – zkrácení řídítek, výměna představce a sedla. Žena je nadšená a já vlastně také (ikdyž jsem kvůli kolu odložil nákup nových zápletů pro sebe 

      0 0
    • tromboonen  

      Hele MTB už delší dobu nejezdím, ale nějakým asi genetickým nedopatřením mám velmi netypickou postavu, dlouhé nohy a krátké tělo a ještě kratší paže, občas zvláště v určitých partiích co se nejvíc projeví při sedu na kole. Ani jsem to nevěděl, dokud jsem se nezměřil na competitivecyclist, jen mi bylo divné, že všechny komerční kalhoty jsou mi vždycky krátké… No MTB jsem poslední když mi jedno ukradli kupoval podle rady „aby ses nebouchl do pytlíku když si stoupneš obkročmo nad rám“, byl to právě SUP, Lko a je velmi dlouhý (geo je teda pánská a navíc asi ne dnešní typ, prostě XC, rychlý, lehký, ne sjezd nebo pod.), prostě mě vždycky po nějakém nepříliš dlouhém čase bolely záda, předloktí, zápěstí a krk, nešlo s tím nic dělat. Ditto i když ne tak extrémně silnice v pro mě zdánlivě vhodné velikosti L (mám 185 cm). Po změření potřebuju co nejkratší délku, protože sedlovka pak jde hodně nahoru, tak je automaticky i větší drop, takže i vyšší hlavu, podle tvaru, no na nízké aero si fakt hrát nebudu, v MTB je to taky diametrálně kratší, než je ten SUP.

      Takže rada nad zlato ze zkušenosti: může se stát, že kdokoli má „netypickou“ postavu pro své pohlaví, čti poměr mezi nohama a zbytkem těla a konkrétně některé kosti v částech, co jsou více méně vodorovně při sedu, takže velmi pečlivě změřit ne na geo tabulkách, ale něco jako ten competitivecyclist fit calculator, nevěřit výrobcům (ti většinou jedou na průměrnou postavu a neřeší nuance) a zas tak moc ani ne fitterům, teda záleží, ale jen prodavač v prodejně co má nějakou mašinku od výrobce to většinou moc neřeší, vlastní zkušenost. Podle výsledků vybrat určitou geometrii (u různých výrobců bývá jiná, i napříč modely, někdo spíš delší nižší, jinej naopak, dva tři výrobci minimálně Ti z toho vyjdou) a držet se především toho, výbava není rozhodně tak důležitá, nebo se dá upgradovat.

      Neprodlužovat nebo nezkracovat posed vodorovným posunem sedla… na MTB je to všechno tolerantnější než na silnici, ale nesmysl nastavení sedla jen kvůli délce posedu stejně otráví, pokud na tom nejedeš jen pro rohlíky.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.