cyklocomputer s vyskomerem a exportem profilu do PC

32 nepřečtených
  • Kockinsz

    ahoj,

    hledam cyklocomputer co by zaznamenaval vyskovy profil trati a bylo pak mozny ho nahrat do PC. Nepotrebuju kadenci ani tepak. Radsi drat nez bez.

    Co sem tak koukal tak se mi libily tyhle:

    CicloMaster CM 4.4A

    VDO MC 1.0

    Jenze se obavam ze nepujdou propojit s PC. Nikde jsem to nevidel napsany. Jestli je nekdo mate, muzete mi to potvrdit? Pripadne doporucit nejaky model ktery to umi? Vim ze to umej drahy modely, ale me se za to nechce vyhodit vic nez 2 litry.

    dik, Kockinsz

    0 0
    • MirekZ  

      Za necelý 2000 koupíš levnější GPSku, které ti umožní co chceš. Stačí ji vozit v batohu, já tak vozím svou a funguje to na výškový profil bez problémů (s tolerancí k nepřesnostem a ústřelům GPS).

      0 0
      • Kockinsz  

        vyskovej profil z GPS je ale spatnej. Strasne to skace a nastoupany metry neodpovidaj. Na tohle je mnohem lepsi mereni podle tlaku. Lepsi GPSky to tak merej, ale ty budou asi v jiny cenovy kategorii.

        0 0
        • MlokCZ  

          To není pravda. I když je to dle gps souřadnic a gpska nemá vůbec barometrický výškoměr nebo do tracklogu zapisuje údaje z gps i když ho má, tak data z gpsky jsou naopak mnohem lepší.

          To decentní skákání výšky v malém rozsahu typu 2–3m, které je jediným problém, tak to v počítači projedeš filtrem a je vyřešeno.

          Je to mnohem lepší než když u pouze barometrického měření se mění tlak. Pak máš třeba výšku vrcholu úplně blbě. A opravit to nijak nemůžeš, na začátku zkalibruješ před vyjetím a tlak se postupně mění a ty nevíš kdy a se to stalo.

          Navíc některé cyklocomputery s barometrickým výškoměrem může slušně ovlivňovat i větší vítr. Třeba u Polaru CS600 to tak je, takový aktuální sklon stoupání ve větším větru ukazuje naprostá hausnumera (třeba jedeš kopec, který má pořád ± 10% a ono to lítá od 2% po 20% jak se tomu zachce).

          Proti tomu na gpsce si zobrazím na displeji rovnou graf a z něho je krásně vidět, jak na tom ten aktuální kopec, který jedeš je.

          Nejlepší je kombinované měření dle gps i barometrického výškoměru s chytrým provázáním korekcí.

          Pokud ale pouze jedno nebo druhé, tak bych volil jednoznačně data dle gps. Akorát to musí být gpska se slušným příjmem, to už dnes jsou ale snad všechny. I ty levnější slušnější gps logery.

          0 0
          • volodaj  

            Vieš poradiť nejaký slušný filter na skorigovanie tých výškových dát z GPS? Dík.

            0 0
        • mr.nikdo  

          Edit – co jsem napsal jsem pote nasel dole (starsi GPS)

          0 0
    • bruco  

      VDO MC 1.0 urcite nedokaze robit vyskovy profil trate a ani neviem o tom, ze by ho bolo mozne pripojit k pocitacu. Pre zobrazenie vyskoveho profilu musis logovat udaje z trasy a to bezne cyklocomputery nedokazu. S vyskovym profilom mozem poradit Sigmu ROX 9.0.

      0 0
      • bruco  

        Sorry, necitam pozorne. Ani Sigma, ani bezdrat a do 2k – takze moja rada s ROXom je uplne mimo.

        0 0
    • Ricci  

      Polar CS600

      0 0
    • bif  

      TrekBuddy do mobilu…

      0 0
    • bombbob  

      Doporucuju nejakou starou nemapovou GPSku s barometrickym vyskomerem.

      Konkretne treba Garmin eTrex Summit.

      http://aukro.cz/…2534555.html

      Da se sehnat od 500 – 1500 vic bych za nej rozhodne nedaval.

      0 0
      • Plastikovej_ken  

        No ale je bezmapová, a ty mapy, co vim tak vyjdou docela draho si myslim..

        0 0
        • bruco  

          Nemapova nerovna sa bezmapova. ;-)

          0 0
          • Plastikovej_ken  

            to jo ale oni na aukru je napsáno bezmapová v tom popisku, tak mě to zmátlo.. Ted jsem se kouknul pořádně..

            To by nemuselo bejt špatný místo nějakýho lepšího tacháče no :)

            0 0
        • bombbob  

          Bezmapova je z toho duvodu ze do ni zadny mapy nejdou nahrat ;)

          Umi uplne to samy co cyklocomputer navic se zaznamem trasy ktera se ti kresli jako cara na prazdnym displeji :D

          Pak sou mapovy, do kterejch mapy nahravas a je jen na tobe jak moc za ne platis. :)

          Pro pozdejsi zpracovani vysledku na PC je uplne jedno kterou mas.

          0 0
          • Plastikovej_ken  

            však jsem se pak opravil a podal vysvětlení ;) díval jsem se jen na popisek a pořádně si to neprošel..

            0 0
      • Kockinsz  

        jestli to ma fakt barometrickej vyskomer, tak to by bylo docela dobry reseni. Ale nekde jsem slysel ze do gps logu to stejne dava vysku jen z gps a ne z toho barometru.

        Navic bych se asi bal takovou kravu vozit na riditkach, bych ji urcite nekde rozsekal.

        Myslite ze fakt neexistuje do tech 2 tisic klasicekej computer s vyskomerem a exportem do kompu? Sem myslel, ze v dnesni dobe uz to bude skoro samozrejmost. :-(

        0 0
        • MlokCZ  

          „Ale nekde jsem slysel ze do gps logu to stejne dava vysku jen z gps a ne z toho barometru.“

          Jak který model Garminu, mají to různě. Je to závislé na tom, jakou používají metodu korekcí výškoměru z gps souřadnic.

          Třeba 60CSxko dává do tracklogu údaje z gps souřadnic a čísla z barometrického výškoměru používá pouze interně (pro zobrazení aktuální výšky, interního profilu, atd.).

          Hlavně je ale velmi sporné, co je lepší. Výška dle gps souřadnic má jedinou nevýhodu a to, že pořád lítá nahoru dolu, ale je to jen ve velmi malém rozsahu typu 2–3m.

          To vadí pro celkové nastoupané metry, kde to může udělat chybu opravdu velkou (i třeba 50–100% napočítá navíc).

          Ovšem tohle není problém pak v počítači opravit. Jen to projedeš vhodným filtrem (vhodný filtr se dá poměrně snadno najít ke každé konkrétní gpsce po pár vyzkoušení, kde výš kolik to má skutečně mít nastoupaných metrů).

          U cyklocomputerů které mají výšku je problém v paměti. Vozím trvale jak 60CSxko gpsku, tak Polar CS600.

          Výškové údaje zásadně beru z gpsky, je to mnohem lepší. A hlavně mám současně trasu + profil. Nejen samotný profil, ten mi přijde dost k ničemu.

          V Polaru mám nastaveno ukládání na nejdelší interval po 1 minutě, abych pořád nemusel nulovat uložené předchozí záznamy. Na nejkratší interval rychle dojde paměť.

          Pokud je hlavním cílem ten profil a práce v PC s trasou, tak bych šel rozhodně do gpsky.

          A tady máš dvě možnosti. Buď si můžeš koupit jen miniaturní a současně levný gps loger nebo plnohodnotnou gpsku. Pak už bych volil raději mapovou a mírně dražší.

          0 0
          • mxv  

            Má pravdu předsedo, kdysi jsem měl barometrický Cateye měřák a nebylo nic horšího, když sem jel po rovině a tlak skakal v desitkach metru podle toho, jak zrovna fuklo..

            0 0
          • zbartos  

            Mám už od 11/2002 barometrický cyclocomputer naviiON viz http://www.bajk.cz/data/clanek.asp… a vzhledem k možnosti převodu dat do Excelu a k záznamu hlasu, není nic jednoduššího, než si příp. velikost odchylky výšky od reálu do něj na místě se známou výškou nahrát a podélňák pak upravit doma v PC.

            Nevím ale, kolik teď stojí a zda je ještě vůbec k mání.

            Zkus se zeptat Michala Gerbela (příp. Roberta Kleinera), který se mnou v Kobe komunikoval.

            KOBE s.r.o.

            Pod Parukářkou 4, 130 00 Praha 3

            Tel: +420–222 585 338

            Fax: +420–222 580 541

            e-mail : kobe@kobe.cz

            0 0
          • Kockinsz  

            Diky za vycerpavajici rozbor. Ja sem GPS loger posledni mesic zkousel na behani a na kolo. Ale prave me tam vadej ty nastoupany metry, ktery ukazujou uplny nesmysly. Muzes mi poradit co pouzivas za soft na tu filtraci? Jsem si rikal ze to musi jit vyfiltrovat, ale ten muj soft to evidentne nedela.

            Jinak vidim v cyklocompu jeste vyhodu vtom, ze ho nemusim zapinat a cekat az chyti signal. Ted se mi zrovna stalo ze sem nepockal tu pulminutku nez se chyti. No a pak sem zjistil ze zacal merit az po 4km. Evidentne mu dela problem se chytit za jizdy. Delaj tohle i lepsi GPSky, nebo jenom ten muj kram?

            0 0
            • MlokCZ  

              Používám Touratech, který mám koupený. Filtry ale musí být i v dalších softech, co jsou i zdarma a nebo musí existovat i nějaké prográmky jen jako samotný filtr.

              A nemusí to být žádný složitý filtr, stačí filt, který smaže některé body dle zadaných kritérií (třeba já používám body příliš blízko u sebe a kritérium je vzdálenost těch bodů).

              V Touratechu používám track processor/smooth track automatically a v tom mám nalezené vhodné nastavení parametrů pro mojí gpsku a moje nastavení (tím nastavením myslím metodu kolik ukládá a jak často bodů, to má dost velký vliv, čím více se ukládá bodů, tím většinou na načítá více nastoupaných metrů navíc a o to více je třeba bodů odfiltrovat).

              To nastavení si každý musí najít sám, jaké je pro danou gpsku a její nastavení ok.

              Protože mám na gpsce měření dle barometrického s chytrými korekcemi (které měří velmi slušně nastoupané metry), tak si pokaždé můžu kontrolovat, zda ten tracklog projetý filtrem má ± správně nastoupané metry.

              A tedy ty parametry filtru se mi dobře ladily.

              Občas jsem měl z tracklogu nastoupánou celkově i skoro 2× tolik. Po projetí filtrem se dostanu na chybu do 2–3% (většinou ale menší), což mi přijde ok.

              Asi by pomohlo nastavit i ukládání bodů na výrazně méně časté, pak by mohly nastoupané metry souhlasit slušně i bez projtí filtrem v počítači. Více bodů je ale lepší pro přesnější tracklog, takže raději to mám tak.

              A chytání signálu chvilku trvá i lepším gpskám, pokud byla delší dobu vypnutá. S tím nejde nic dělat, on si musí počkat na část signálu, která je vysílána jen po nějakých intervalech. Takže hodně záleží jak se zrovna do toho intervalu trefíš.

              Já ale nemám problém, aby se mi chytila za jízdy, takže na to při vyjetí nečekám.

              0 0
      • MlokCZ  

        Pokud by chtěl jen ten záznam, tak bych raději volil logger.

        Třeba

        http://www.suntech.cz/…-4MB-USB.htm

        Oproti starším levným gpskám to bude mít výrazně lepší příjem a přesnost.

        0 0
        • Dálkoplaz  

          Tenhle Holux M-1200E mám a maximální spokojenost. Po bluetooth propojení s mobilem a TrekBuddy je to plnohodnotná mapová GPS a navíc dost levná – kupováno tady. Teď po snížení limitu daní na dovoz ze zahraničí to už bude trošku dražší, ale pořád výhodné.

          Podle mě je lepší zainvestovat do samostatného zařízení, které má víc využití než jen jako cyklocomputer (např. kešky, navigace po městě, zaznamenání trasy výletu).

          S přesností výškovou ani polohovou problémy nemám ±5m, jen když stíní velký kopec tak to občas ulítne.

          0 0
          • madcat  

            Můžu se tě prosímtě zeptat s jakým telefonem toho Holuxe páruješ? Koupil jsem si totiž stejnej typ (M1200E) a z nějakýho důvodu mi jej Nokia 6300 prostě nenajde, takže jsem nakonec došel k závěru, že asi to ani nejde, a BT je na tom Holuxu jenom pro datový přenosy do ntb, když z něj chci vytáhnout hotový logy. Ale zas ty píšeš, že ti s tím normálně komunikuje mobil s puštěným TrekBuddym, tak teď nevím, co dělám špatně..??

            0 0
            • volodaj  

              Mám ho tiež. Používam ho s Nokia 6303 a nemám s tým žiadne problémy. V Trekbuddy dám spojiť s GPS, najde zariadenie Holux dám pripojiť a frčí.

              0 0
              • madcat  

                Hmm, to musím teda zkusit udělat to přímo v Trek Buddy. Když to zkouším v BT menu telefonu, tak mi to žádný BT zařízení nenajde, tak su z toho trochu jelen :-I

                0 0
                • volodaj  

                  Keď prídem domov z práce tak skúsim, či ho najde priamo z menu telefónu a dám ti vedieť, či mi to funguje. Lebo TrekBuddy s ním fungoval bez problémov aj na bratovej 6300.

                  0 0
                • volodaj  

                  Takže dal som pridať párové zariadenie->Hľadať a bez problémov mi ho našlo ako Holux M1200-E. Takže funguje aj z menu telefónu. Ak ti ho nechce násjť, skús s iným telefónom, či ti ide BT. Na predchádzajúcej Nokii 2730 mi niekedy nechcelo ísť. Stačilo vybrať na chvíľu batériu a bez problémov zase fungovalo ďalej.

                  0 0
                  • madcat  

                    Hmm, nojo, pravda – TrekBuddy mi toho Holuxe našel, kdežto přímo v mobilu v nabídce bluetooth nic… tak nevím teda, je to divný :-I ale aspoň takhle to funguje.

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.