Co je menší zlo? (představec)

34 nepřečtených
  • Dave.6

    Zdravim, jak uz tady par lidi zjistilo z mojich dotazu ze sestavuji nove kolo. I za cenu vetsi celkove investice si jej radsi postavim a budu mit vse podle sebe nez si udelat jednu velkou radost celym kolem. To sestavovani me bavi :)

    No ale ted k dotazu :)

    Jelikoz jsem docela vysokej kolem (190–195 cm uz jsem se dlouho nemeril :) ) tak mam 21,5" ram (sup) geometri me sedi SUProve :) jen ted resim jak s predstavcem. Jak jsem se tady docetl hodne lidi obraci predstavec smerem dolu a tim se jim natahne posed. Mam predstavec delky 100 mm (jinak predstavec ted menim za 120 mm a muzu si zvolit jakou delku chci kdyz by byla potreba jina) a zajimalo by me co je lepsi pri zacovani stejne vysky riditek → dat vic podlozek pod predstavec a predstavec dat obracene a nebo min podlozek a dat predstavec normalne? jde o ritchey WCS ktery ma +6°/-6°

    Diky moc za pomoc :)

    0 0
    • Daf  

      Na chrtich kolech otocenej predstavec vypada pekne. Nemusis tolik zkracovat krk vidlice, takze pri pripadne vymene ramu mensi riziko s delkou krku. Ale jinak je to uplne jedno :)

      0 0
    • Omen  

      já jezdím bez podložek a s obráceným je to kvůli tomu že se mi to pak tolik nezvedá při prudkém stoupání

      0 0
      • Dave.6  

        no vidiš to to není špatnej nápad. :) Dneska jsem tady s kolme kroužil jen s představcem a bez řazení a brzd a bylo to fakt zábava :)

        Ale musím říct že s otočeným představcem mě více sedí geometrie kola tak to tak asi nechám. A vypada to i dobře (podle mě :) )

        Diky

        0 0
    • petebike  

      otocit a podlozky…kolo se tak nezveda

      0 0
    • Jane  

      nemůžu si pomoc, ale na XC stroji nejlíp vypadá představec s negativním sklonem – tedy dolů, jak tady někdo píše, nemusíš tolik zkracovat sloupek vidle a kdyžtak pod něho můžeš hodit centimetrovou podložku já kvůli malému rámu toto nemusím vůbec řešit, jediná možnost je negativní sklon – trochu větší tak –17, podložku pod představcem nemám samozřejmě žádnou plus snaha o co nejnižší hlavko a že by byla řidítka nějak extrémně nízko – to tedy ne

      0 0
      • Dave.6  

        jasny tak to mas v poho ja jsme celkem vysokej tak potrebuji i riditka lehce prizvednout.

        0 0
    • Volf  

      dolů obrácenej představec začal dávat Cannodale ve chvíli kdy musel udělat HeadShok s vyšším zdvihem, aby se na tom kole dalo vůbec sedět bez toho, aby jsi měl řidítka pod bradou. Pak jsem to viděl ještě na nějakých Kellysech. No obě to jsou značky, který se mně hodně moc nelíběj. Obrácenej představec na bikovi je škaredej.

      0 0
      • Dave.6  

        Hm a jak tak koukam tak to je vec nazoru :) jses prvni komu se to nezamlouva :) Budu to muset zkusit a pak uvidim jak to necham.

        Diky za nazor

        0 0
        • Volf  

          To že se mně to nelíbí neber prosím tě tak, že to musí být špatný. Jde jen o to, aby jsi nebyl tak předkloněnej, že budeš muset jezdit s periskopem, aby jsi viděl vůbed dál jak pod přední kolo.

          0 0
        • mr.antik  

          já jsem druhej. Ještě chápu, pokud je to bez podložek, třeba kvůli vzrůstu jezdce, ale pokud je to podložený tak nechápu. To je jakobys dal vlaštovky obráceně :-)

          0 0
    • jano  

      hlavne si do taj tak aby ta chrbat nebolel. to ako to vyzera je proti tomu bezvyznamne:)

      0 0
    • gouryella  

      Dobrej dred. Docela o tom premyslim – ze bych obratil predstavec. Bajk je Grand Canyon – sere me ze se bajk dost zveda… Co si o tom myslite? HW je Syntace F139

      0 0
    • Lister  

      Spousta podložek a k tomu otočenej představec dolů se mi nelíbí.

      Tohle bych pochopil pokud bys chtěl zachovat krk vidlice pro další prodej, ale pokud víš že si ji necháš a pokud ti bude výška řidítek vyhovovat s představcem nahoru tak v tom případě bych ho dal nahoru.

      Pokud to vezmu čistě technicky, tak představec otočený dolů má jednu obrovksou výhodu: a to že jeho efektivní délka je větší než při otočení nahoru (takže se vlastě rovná představci s větší délkou) ale přitom na ovladání kola to nemá vliv – prostě a´t je nahoru nebo dolů tak se ti zatáčí pořád stejně (samozřejmě předpokládám, že ho v tomto případě vypodložením dostanež do stejné výšky)

      Takže co z toho vyplývá – z estetického hlediska je pro mě představec otočený nahoru hezčí než dolů, pokud už není pod představecm ani podložka a chceš jít ještě níž tak taky OK, protože jiná možnost není, pokud chceš natáhnout posed a přitom nepřijít o voladatelnos, tak je také lepší použít 100mm představec dolů než 110 nahoru.

      A teď si to už musíš přebrat sám :o)

      0 0
      • jonti  

        To si si predstavil nejak divne :)Efektivna dlzka je vzdy rovnaka, vid obrazok. Ja tvrdim, ze ak mas pod predstavcom cca 3 cm podloziek a mas ho naopak, alebo ak nemas ziadne podlozky a mas ho normalne, tak je to uplne rovnake. Az na to, ze ten kus krku a podlozky nieco vazia a je trochu lahsie si do nich v pripade kratkeho ramu (u toho supa urcite nie :) ) nakopnut koleno.

        0 0
        • Dave.6  

          Hezkej obrázek :) dle neho to vypada ze je to fakt jedno co se tyce delky ale nema na to nahodou vliv i uhle hlavove trubky? Jelikoz se me zdalo ze kdyz jsem ten predstavec otocil tak byl posez natazenejsi…

          0 0
        • Lister  

          no hazký obrázek, ale jak už psali jiný, zapomněl si na jednu drobnost a to je úhel hlavovky :oD

          0 0
          • jonti  

            To s tým vážne tiež nič nemá. Si predstav predstavec, ktorý je kolmý na hlavovú trúbku, teda 0 stupnov, na jednej strane má od osy 1 cm a na druhej 5cm. Berme toto ako zjednodušený model predstavca, aký je rozdiel, či je pod osou predstavca niekoľko podložiek, alebo je tam ten kus, ktorý je ešte časťou predstavca? Úhol hlavovej trúbky tam nezohráva žiadnu rolu.

            0 0
            • cabbage  

              imho myslel efektivní délku pro posed.

              0 0
            • Lister  

              my se ale nebavíme o 0 úhlu :)

              vypadá to že asi někdo nechápe pojem efektivní délka :o)

              0 0
              • Nikovlas  

                Omg. Vím, že je to 9 let staré, ale nemohl jsem si pomoct. Fakt je, že když představec otočíš a vypodložíš do stejné výšky, budou řidítka v přesně stejné pozici. Takže je technicky úplně jedno, jak to uděláš, funkce bude na 100% stejná (akorát nezkrácenej krk). Někdo tady možná neví, co je efektivní délka představce, ale někdo jiný asi neví, jak vypadá rovnoramenný trojúhelník.

                0 0
      • Dave.6  

        Moc diky za celkove zhodnoceni. Je pravda ze kdyz bych ho otocil tak tam bue asi vic podlozek ale zase se me osobne otocenej predstavec hodne zamlouva (co se tyce vzhledu) No uvidim ted jsem ho vymenil za 120 mm (mel jsem 100 mm) a ten byl desne kratkej, 130 mm uz jsem nechtel to uz je dost dlouhe a blbe to vypada. I kdyz nevim vetsi ram uz bych nechtel ale bude to tim ze mam desne dlouhe ruce. Jelikoz vyska ramu je akorat i s hezky vtahnutou sedlovkou (tak akorat) ale do dylky by to jeste par cisel sneslo. i kdyz moc ramu delsich nez SUP neni no… No uvidim az dojde predstavec tak budu zkouset a uvidim.

        jinak moc diky ty uz jsi me hodnekrat pomohl a bezva radama takze ti za ne moc moc diky…

        0 0
    • cabbage  

      představec otočit nahoru a vypodložkovat tak, aby se nemohly páčky brzd srazit s rámem;-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.