Cannondale F-Si carbon 5 2019 vs. Merida Big Nine 6000 2019

13 nepřečtených
  • Martin183

    Dobrý den,

    chci se prosím poradit ohledně výběru kola. Mám poměrně atypickou postavu: 199cm a 95kg, délka nohou od země k tříslům je 92.

    Už delší dobu se porozhlížím po novém kole a vybírám teď mezi Cannondale F-Si carbon 5 2019 a Merida Big Nine 6000 2019.

    Vzhledem k výšce a váze mi jde o rám, osazení můžu vyměnit vždy, ale rám je dražší už.

    Cannondale má „doživotní“ záruku, Merida pouze 2 roky, za jak dlouho se pozná případná výrobní chyba apod., která by mohla být předmětem reklamace? A kdo má dle vás kvalitnější rám? (jde mi o to, aby třeba po oněch dvou letech Merida nepraskla a záruka nic, kdežto Cannondale by pořád šel)

    Přejdu-li ke kolu samotnému:

    Cannondale – velikost XL: standover 86,3 cm, rozvor 115,9 cm, délka horní rámové trubky 65,3 cm a délka sedlové trubky 53 cm (+ sedlovka 400mm 27,2)

    Merida zde zřejmě XXL: standover 84,2 cm, rozvor 116,3 cm, délka horní rámové trubky 66,5 cm a délka sedlové trubky 58,4 cm (sedlovka 400mm 30,9)

    Jaký rám je vhodnější ? Ten standover je u Meridy velmi zvlaštní, je relativně malý, naopak Cannondale by mi skrz tento parametr vycházel dobře. Liší se dost délkou sedlové trubky, ale zde může hrát roli stavba rámu, u Meridy pokračuje i nad horní ramovou trubku u Cannondale ne. Jinak jsou si kola podobná.

    Díky moc za názory…

    Zvažoval jsem i Trek Pro Caliber 9.7 2019, ale ta kabeláž venkem mi u kola s touto cenovkou příjde hrozná.

    0 0
    • Martin183  

      Nebo, mohl by aspoň někdo zkušenější prosím říct, za jak dlouho se pozná nějaká výrobní vada rámu ? Do 2 let by určitě rám měl ukázat zda ok, či ne… (mám strach aby mi prostě po dvou letech nepraskl, ne moji vinou) Ta doživotní záruka se mi libí, ale vím, že by asi byla velikostně lepší ta Merida, i přesto, že ten standover je menší, což mi příjde zvláštní.

      0 0
      • team_daddy  

        Ono jen bacha, už se tu často psalo, že doživotní neznamená do konce Tvého života, ale do konce životnosti rámu. A ta je taky nějak výrobcem stanovena. Takže si ji nejdřív zjisti, ať víš, co porovnáváš.

        0 0
        • Martin183  

          Cannondale to blíže nespecifikuje, ale někde jsem našel tohle: "Cannondale frames (except frames for Freeride, and Dirt Jumping bikes, see below) are warranted by Cannondale against manufacturing defects in materials and/or workmanship for the lifetime of the original owner.

          Takže zřejmě do konce života majitele, ale to je na zeptání v obchodě.

          Pak je taky otázka té velikosti, do těch 2 let by se snad vyrobní vada, či vada materiálu, ale měla projevit, ne?

          0 0
          • novas752  

            Výrobní vada se může projevit hned nebo třeba za 10 let.

            Cannondale má karbon imho zvládnutý trochu lépe než Merida.

            Ale stejně to celý stojí a padá na geometrii – sebelepší rám s nevhodnou geometrií je rám na houby. Máš dost krátké nohy, takže bych vybíral spíš podle toho = nízkej a dlouhej rám = hlídat hodnoty Reach, Stack, Top Tube Lenght, Seat tube angle. Standover by měl být u většiny dnešních slopingovch rámů bezproblému.

            0 0
            • satch  

              takže spíš Treka :-)

              0 0
            • Martin183  

              Takže ten Cannondale v XL bych mohl zvažovat ? na to že je to XL, tak má zmíněné hodnoty delší, než většina XL rámu. Ta Merida v XXL má oproti Cannondale XL o poznání delší jen Seat tube lenght.

              Samozřejmě je to o tom si na to sednout a pocitově zkusit a musim se podívat, jak se sedlovkou, největší obavy mám právě ohledně praskání v tom místě u sedlovky.

              0 0
              • Martin183  

                Omlouvám se, jestli ty mé otázky někomu připadnou hloupé. Ale na kole jsem teď jezdil a chytlo mě to, jen mam momentalně autora v Lku 20¨, což je málo, tak se poohlížím po novém kole.

                Moc díky za názory.

                0 0
          • McBlacky  

            výrobní vada se projeví většinou dost brzo, ale těch je minimum. Rámy praskají protože se ne vždy podaří konkrétní rám odladit dokonale a při tom jak často se modelové řady mění nemá smysl se tomu extra věnovat, lepší těch pár co rupnou v záruce vyměnit.

            Druhá věc je, že prasknou unavou – typicky spodní zadní šavle na celopérech, to je mix váhy, jízdního stylu, počtu cyklů a počtu cyklů v zatížení na který to není dělaný (zprasený dopady atd). Dalo by se říct, že teoreticky každý rám praskne – viz zkoušky, kdy to testují až do lomu, ale ne každý na tom zdaleka najede tolik, aby se tomuto bodu přiblížil.

            Závěr pro normálního člověka. Kup si kolo se zárukou, která pokryje tvé plánované používání a nic dalšího neřeš. Pokud kolo měníš co dva roky, dvouletá ti stačí, jestli ho chceš mít déle tak celoživotní – u cannondale to celkem funguje a vím o rámu po 14ti letech co byl nahrazen novým.

            0 0
            • Martin183  

              Ok, zajedu do prodejny vyzkoušet ten Cannondale, na 2 roky a pak vyhodit je kupovat nechci, když bude jezdit 5 let, bude to ok. Kouknu jak mi to sedí, mám kratší nohy, tak by mohl + jak je moc vytažená sedlovka. Když nic tak to ještě zvážím.

              Díky.

              0 0
              • mrozu  

                Nevim jak to nove FSI, ale stare mi prislo idealni spis pro delsi nohy a kratsi trup, ale pokud ti vyhovuje vzprimenejsi posed, tak OK. Kazdopadne to chce vyzkouset.

                0 0
    • Čipera  

      Hele menili jsme od cannonu i 8 let starý ram a vymenili v pohode. Myslim si ze dnes uz je 2 roky na ram fakt malo. Muze se ti vada objevit za rok nebo třeba taky za 5. Každopádně dneska uz oprava karbonoveho ramu stoji par kacek. Jinak kdyby si mel zajem prodavam fsi carbon 5 2018 v xl.

      0 0
    • plysovykozisek  

      Cannondale to je jasný.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.