• LaBrava

    Ahoj, mám asi pitomej dotaz, proto se mi prosím nesmějte :-) Skusím začít obšírnějc abych vysvětlil svoje motivy. Jsem mrňavej – 165cm, ale jezdím na starším Lkovým Geniusu 20 (ročník 2012). Jezdím na Lku protože se mi na něm nějak dobře jezdí (měl jsem dřív pár let Mkovýho Authora Eru, ale přišlo mi to nějaký nestabilní a když mi kamarád pučil Lkovýho Sparka hned jsem tomu přišel na chuť víc a sebral mu ho :-)). Kvůli většímu pohodlí jsem po pár letech Sparka letos vyměnil za Geniuse a dalo by se říct, že jsem maximálně spokojený. Jezdím nepravidelně (mám spoustu dalších koníčků a bike je prostě jen jedním z nich) a nemám nějakej vyhraněnej styl kromě toho, že nelezu na silnici (kromě naprosto nejnutnějších vyjímek). Asi by se to dalo nazvat AM (prostě cestou necestou, dokopce, z kopce, přes kořeny, bahno a jiný mrdokleče). Jsem schopnej project kdeco, ale dlouhodobě mě limitujou překážky ve formě padlejch stromů a podobně. Jsem schopnej překonat překážku předním kolem, ale často se zaseknu zadním a musim slízt. Pokoušel jsem se naučit skákat bunny hop za timdle účelem, ale naprosto bezúspěšně. Přední kolo zvendu, ale zadní odlepim od země pár cm, navíc to nejsem schopnej zkoordinovat tak aby to bylo na přeskočení žížaly, natož kmínku… Napadlo mě, jestli neni problém v mým rozměru kola (Lko je na mou postavu značně naddimenzovaný, ale jak jsem psal, jinak se mi na něm jezdí výborně). Kdysi jako dítě jsme skákali různě na bmx kolech a matně si vzpomínám, že to tehdá šlo. Otázka tedy zní, jestli v bunnyhopu hraje nějakou zásadní roli velikost kola proti postavě a s tim spojená geometrie (sedlovku mám vysunutou tak 8cm na pohodlný šlapání do kopců, tim pádem teleskop nepřipadá v úvahu). Děkuju předem za rady :-)

    0 0
    • novas752  

      Čim větší kolo tim hůř se bunnyhop dělá. Také čim větší zdvih, tim razantnější odraz to potřebuje.

      0 0
    • puka  

      Dokážeš ujet aspoň metr v manuálu? Přesunout těžiště za osu zadního kola? Mělo by to jít, ale fakt mizerně..

      Omlouvám se všem za propagaci amerického bhopu. Bhop jak na pogo tyči se moc zlepšovat nedá.

      0 0
    • mr.antik  

      velikost kola je uplně jedno, pokud na tom sedíš normálně (tj tak, že kolo ovládáš ty, ne kolo tebe)

      Problém je v tom, že můžeš dát sedlo jen o pár cm dolů, čím víc prostoru tím líp.

      0 0
    • Carloss  

      Pokud si nemůžeš dát dolů sedlo, tak to roli hraje naprosto zásadní nejen u bunny hopu, ale ve všem technickém ježdění. Dneska existují velmi dlouhý a zároveň nízký kola- není absolutně důvod se trápit na kole, které je ti tak moc velké. Až budeš bunny hop umět, tak něco menšího skočíš i na vysokém sedle, ale učit se ho na takovém kole je špatně.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
    • Jason Voorhees  

      Bunny neumím, jsem se kdysi odlepoval oběma kolama najednou (propružíš a vyskočíš), jde o timing. foto 2009

      0 0
    • vaclaw  

      Jako expert nejsem, ale nějaký bunnyhop zvládnu. S větším kolem je to víc o síle a švihu. Pokud ale odlepíš obě kola, tak jsi na dobrý cestě a chce to hlavně zkoušet a zkoušet. Ještě doporučuju zkoušet jednotlivý kroky zvlášť… zvednout správně přední nebo zadní kolo, to mě taky dost pomohlo, i když už jsem malý bunnyhop dával (teda ne že teď bych dal velkej) A taky skákat přes překážky kvůli naučení načasování.

      0 0
    • Smazaný účet  

      No jo, my malí kluci to máme těžký :-)

      0 0
    • LaBrava  

      No, sedlo mám daný tak vysoko aby se mi dobře jezdilo v sedě jak po rovině tak do kopců. Když dám sedlo dolu, tak vyjedu prd. Při sjezdech, buť napůl stojím ve šlapkách a napůl sedim na zadní části sedla, nebo jdu až za sedlo. Jak jsem psal, s ničim jinym než se skákáním přes překážku nemám problém. Nicméně přesunout těžiště za osu zadního kola asi nedokážu (bez toho aniž bych hodil záda :-))) Neumim ani jezdit po zadním kole (to sem uměl jako dítě na bmxu,ale na biku sem na to nějak nenašel odvahu, mam asi 20 šroubů v kotníku a nechci to pokoušet…). Píšete že to je o švihu a síle, ale já byť se snažim seč můžu, tak to zadní kolo prostě téměř nezvednu. A už vůbec ne koordinovaně přes překážku. Následně mě po pár minutách zkoušení bolej ruce jak kdybych dělal 50 kliků… Je jasný že něco dělám špatně a nebo je to kolo na to moc velký. Ale kupovat kvůli tomu nějaký jiný nízký a dlouhý jak píše Carloss nebudu, protože bych do toho musel vysypat balík abych se přiblížil parametrum toho starýho geniusu, kterej mi jinak naprosto vyhovuje. To holt rači budu ty padlý kmeny přenášet…

      0 0
      • novas752  

        Prostě máš úplně blbý kolo. Jezdit trailový kolo bez teleskopky je absolutní nesmysl. Dělat bunnyhop se sedlem nahoře je daleko těžší než když bys ho měl na vhodnym kole strčený teleskopem o 12–20cm dolu. Takže bych Ti doporučil moderní kolo s dlouhou a nízkou geometrií. Zjisti si jaký má to tvoje Reach nebo Top Tube Lenght a koukej po něčem podobně dlouhém ve velikosti nejspíš S/M nebo M.

        A děláš to blbě, ale to je trochu spojené s tim překážejícim sedlem, hlavní impuls při bunnyhopu dělají nohy a tělo. Zatlačenim pedálů dopředu a pohybem zadku dolů a dozadu zvedneš přední kolo, pak se vzpřímíš jako když tramvaj zvedá pantograf a přitáhnutim nohou k tělu + postrčenim rukou dopředu zvedneš zadní kolo. No a když neni místo na pohyb prdelí dolu a dozadu tak to prostě jde špatně a vede to ke snaze to tahat rukama.

        0 0
      • Honza03  

        Ono je možná i zbytečné se snažit o bunny hop, se sedlem nahoře to beztak nepůjde. Při AM je to stejně použitelné jen ve větších rychlostech. Ve všech jiných případech jsou lepší techniky jak překonat spadlý strom. Doporučuji nastudovat toto video: https://www.youtube.com/watch?…

        0 0
        • mirorek2  

          +1

          0 0
        • kejda  

          Tak to si úplně nemyslím, mladej teleskop nemá a skáče american bh úplně bez problémů. Pravdou ovšem je, že sedlo má zhruba v ose s představcem, možná malinko níž. Viz foto, kvalita je hrozná, mám mobil v servisu :((. Měl tam trochu nájezd, ale ne moc…

          Na svým kole bych to asi s vysunutým sedlem nedal :)

          To video je super, ale na padlej strom to nebude úplně ono, on na tom videu přece jen má oporu v kameni nebo stolu, kam umístí přední kolo. Když to zkusíš přes kmen, tak může hrozit riziko zachycení převodníku v okamžiku dopadu předního kola za kmen. Raději teda skáču, než trialově přejíždím.

          0 0
          • mr.antik  

            Takhle skáče s vysunutým sedlem ve správné „šlapací“ výšce

            0 0
            • kejda  

              takhle ho má prostě normálně, je to XS rám a teleskop se tam nevleze…ale on ho vlastně ani nepotřebuje :)

              0 0
              • mirorek2  

                Děcka neřešit, sjedou a skočí všecko.. Víš sám, že s vysunutým teleskopem neskočíš nic :-)

                0 0
              • vaclaw  

                Tak samozřejmě se bunnyhop dá i s vysunutou sedlovkou, jde jen o to, jak snadno a jak vysoko. Čím je sedlovka niž, tím je to lehčí.

                0 0
          • Honza03  

            Ne tahle technika je právě na přejíždění stromů dost dobrá, jde o to že předek zvedneš cca do 2/3 výšky překážky (stromu) technikou manuálu. A narazíš do toho stromu přičemž máš váhu vzadu tím dostaneš kole dopřednou rychlostí do výšky nad strom a využiješ toho momentu na zvednutí zadního kola už podobně jako u BH. Zásadní rozdíl je že oběma kolama se dotkneš překážky, a že namísto do 1,5 výšky překážky ti stačí zvednout kolo jen do 2/3 překážky a samozřejmě se zadním je to podobně převodníkem si neškrtneš, protože ten náraz do toho kmenu ti pomůže dostat přední kolo výše než bys byl vlastní silou byl schopen i pokud ti nejde dobře BH a vyskočil bys jen 10cm do výšky tak s tímto přejedeš stromy několikanásobně vyšší než si chopen skočit protože využíváš oporu stromu pro nabrání té výšky. Zároveň nemusíš jet nijak moc rychle takže některé překážky bys ani BH nedal.

            0 0
            • LM  

              A pak potkáš oslizlý strom šíkmo na směr jízdy :-D

              0 0
            • filous  

              Pak te kopne to zadni kolo a letis pres klacky(ted mysleno pres riditka ;-)

              0 0
            • vaclaw  

              Ale to je pořád bunnyhop, akorát s něčím, co tě nakopne vejš. Taky bych úplně nedoporučoval tohle přes větší překážku dřív, než se pořádně zvládne obyč bunnyhop.

              0 0
            • benobiker  

              Já to videjko od Jeffa teda jen v rychlosti proklikal, ale co jsem si tak všiml, popisuje tam dvě trochu odlišné techniky. Na začátku právě tu ideální, jednoduchou, kterou když se člověk naučí, tak mu stačí na překonání drtivé většiny překážek bez nutnosti větší rychlosti – to jest zvednout přední kolo na překážku, ideálně příšlapem (nepotřebuješ žádnou rychlost), nebo trhnutím za řidítka, ale né do manuálu, při dosednutí předního kola na překážku musejí být pokrčené ruce v loktech a těžiště vepředu, jakoby nad překážkou, ihned poté zvedám švihem nohama zadní kolo, které kopíruje trajektorii předního kola. Má to různé variace, když se to člověk naučí, dá se tak skákat na zadní,… Ta druhá technika (Jeff vyskakoval ten velký kámen), teda dost složitější na načasování, je ta, jak popisuješ. To jest pohyb jako při vlně, jen bangneš předním kolem o překážku, která tě vystřelí nahoru. Ještě složitější je to s tím příšlapem.

              0 0
              • Honza03  

                Jo bude to tak, jako těch variací je hodně. Na větší kmeny jde vyjet „po zadním“ podobně jako vyjíždí na tu skalku na konci a „dopnout“ je dolů.

                Nicméně všechny tyhle variace mě přijdou méně nebezpečné než v rychlosti vyskočit málo na BH a rozplácnout se buď protože ti spadne přední moc brzdo dolů , nebo prostě málo/špatně/pozdě zvedneš zadní a zahákneš se a zase letíš na tlamu a to ještě obvykle z rychlosti.

                Na druhou stranu ve větších rychlostech bude lepší BH to už se pak skutečně špatně odměřuje.

                0 0
        • xtonda  

          Stejně má zasunutý teleskop, takže podvod.

          0 0
    • LaBrava  

      novas, díky za radu, ale nový moderní kolo se stejnejma parametrama (hlavně váhou, která je pro mě zásadní) jako má ten starej skoťák by mě stálo 2 kila. To do kola nedám, protože mám spoustu jinejch dalších a ne úplně levnejch koníčků :-) A starý Mkový kolo jsem měl, jak jsem psal a přišlo mi hrozně nestabilní. Šlo mi spíš o to, zda je moje úvaha o tom, že velký kolo je příčinou neúspěchu při přeskakování správná. To jste mi potvrdili, ale asi se s tim budu muset smířit.

      Honza03, díky za tip na video, kouknul jsem na to, ale popravdě mi to moc neni jasný (nechápu v čem je zásadní rozdíl proti BH). Maník ve videu se dostane prdelí za zadní kolo, to já nedokážu, mám na to moc krátký ruce. Na to bych musel mít celkově krátký kolo, nejspíš Sko, ale na tom by mi pak nešlo jezdit…

      0 0
      • novas752  

        Hmotnost je na trailbiku fakt hrozně zásadní věc, svatá pravda.

        Moderní Mkový kolo s hodně dlouhým rozvorem a úhlem hlavy pod 64–65° bude dost pravděpodobně stabilnější než to tvoje…

        0 0
        • LaBrava  

          zásadní je, když nejezdím jen traily :-) Už jsem to psal, jezdím všechno co mi přijde pod kola. Traily jsou tak 10% toho. Geniuse jsem vzal po sparkovi jen kvůli tomu že je pohodlnější – líp žehlí.

          Když bych chtěl koupit „moderní“ kolo tak se na tu váhu ani nedostanu (letošní nejlehčí genius váží 13 kilo, o kilo víc…a stojí skoro 250 litrů…). Dnešní modernizace spočívá v tom, že je všechno větší a těžší. Auta, telefony, kola…

          Už ten starej author co sem měl mi připadal se 14 kilama těžkej jak kráva :-) Přechod na sparka s 11 a půl byl jak kdyby to kolo najednou jezdilo samo :-)

          Kdysi před 25 lety jsem měl krátce nějaký noname celopéro s železnym rámem a 17kg a to způsobilo že jsem dlouhý léta odmítal jezdit na čemkoli co nemá motor :-)

          Pánové, díky za rady, pokusím se naučit tu metodu co odkazoval Honza03.

          0 0
          • vaclaw  

            Nezlob se, ale to se nedá takhle jednodušše srovnat na váhu. Nastuduj si něco o geometrii kola, pár nových kol pořádně projeď a uvidíš sám. A pokud nemáš potřebu teleskopický sedlovky, tak ani nemáš potřebu geniuse ale spíš nějakýho XC/trail kola, kde ta váha je taky jinde. Dovolil bych si tvrdit, že třeba Spark ve správný velikosti by ti odvedl mnohem lepší službu než teď ten Genius.

            0 0
            • JachymP  

              +1 Genius bez teleskopky je totálně zabitej, nemluvě o zcela nevhodně zvolené velikosti – 8 cm vysunutá sedlovka – to maj tak děti když se jim koupí kolo do rezervy že hodně rostou, u dospělého je to nesmysl. Pocit, že se na tom dobře jezdí, je mylný. A nejde vůbec o bunnyhop.

              0 0
              • tsunami  

                S tak málo vysunutou sedlovkou na tom bude sedět jako na nějakém trekovém kole jak paní radová. :-)

                0 0
          • theedge  

            Mas na svoje jezdeni uplne predimenzovany kolo. Genius uz je maly enduro a navic pri te velikosti co mas to je uplnej nesmysl. Pak se nediv ze mas tezky kolo. Tyhle kola jsou delany na to aby to neco vydrzelo a ne na jezdeni po vyletech.

            Vzhledem k tomu ze nepouzivas teleskopku, tak by mne zajimalo co jezdis ze by to to 29 Spark 120 / 120 nevyzehlil. Akorat jsi to neumel dobre nastavit. Kamos ma Sparka a jezdil jsem na nem na Rychlebch a jezdit se tam na tom dalo.

            Cely toto je nesmyslna debata. Na jezdeni kde nepotrebujes teleskop nepotrebujes ani kolo jako Genius – pak tu brecis ze to je tezky. Cely je to o tom ze sis spatne vybral kolo.

            0 0
            • theedge  

              No … psal jsem to driv nez jsem uvidel to foto dole :-D

              0 0
              • Melvin  

                Předpokládám, že po zkouknutí fotky jsi změnil názor a to co ji napsal výše, již neplatí :-D

                0 0
              • kejda  

                Tak samozřejmě, fotka napoví. Akorát přišla trochu pozdě. :)

                0 0
      • vaclaw  

        Od toho je tam ta teleskopická sedlovka, případně zasunutá sedlovka. Pokud chceš dělat bunnyhop s vysunutou sedlovkou, tak se obávám nezbývá než popřát hodně štěstí.

        0 0
    • Kratter  

      Porovnáváš dvě různá kola s různou geometrií (za stabilitou stojí značně úhel hlavové trubky) kdy genius má o 1,5° položenější hlavu než author, čili je značně stabilnější, ale připisuješ to velikosti rámu, to je podle mě úplná blbost. Tak si někde půjč na víkend moderní trailový kolo ve velikosti doporučené pro tvou výšku a uvidíš jak se ti na něm pojede a jak se ti bude dělat bunnyhop mnohem snáz. S tvýma 165cm jezdit Lko je podle mě chyba.

      0 0
    • Metalcane  

      Při 165cm si nedovedu představit jezdit se sedlovkou 490mm, to kolo je celé špatně

      0 0
      • LM  

        Třeba má strašně dlouhé nohy :-)

        0 0
      • mr.antik  

        To mám já a všecky kola jsem měl velikost „S“. Oldschůl rámy bych mohl být velikost „M“.

        Zásadní je ten teleskop. I těch 10cm by stačilo. Pokud nejde 10cm ani s pomocí nějaké pilky zajistit, tak je to prostě degradovaný na výletní xcéčko.

        0 0
    • LaBrava  

      tu sedlovku mám zkrácenou :-) Vystrčená nad objímku je cca 8cm. Nohy dlouhý nemam, nejsem modelka :-)

      0 0
      • mr.antik  

        a délka představce a výška řidítek? Není taky tam problém?

        0 0
      • LM  

        Takže máš tohle s lyžinama sedla 8 cm nad sedlovou objímkou? o_O

        Mohl bys to tvoje kolo vyfotit taky takhle z boku a dát sem fotku pro lepší představu jak to máš nastavené?

        0 0
        • mr.antik  

          no, sedlový úhel je tady taky na místě řešit :-)

          0 0
        • jonti  

          Tomuto kolu je ekvivalentni spis soucasny Spark, Genius je o dost vic do terenu.

          0 0
        • Melvin  

          Taky se přimlouvám za foto, protože si nedovedu moc představit jak někomu se 165 cm může sedět velikost L.

          0 0
    • Auditor  

      Muzes sem dat fotku sebe sama na tom kole?

      0 0
    • LaBrava  

      kolo vám blejsknu až přestane venku ten slejvák, představec mám krátkej, sebranej ze sparka.Jak jsem psal, na Lkovým sparkovi jsem jezdil několik let, byl jsem s nim spokojenej, jediný co mi vadilo, že nežehlil větší kořeny a šutry. Tendle starej genius bez LT je něco mezi XCčkem a trailovým kolem, proto jsem šel do něj když se vyskytnul na prodej. Pocitově se mi na něm jede stejně jako sparku, jen je prostě pohodlnější. I sám Scott někde uváděl v tabulce, že to neni primárně trailový kolo, ale něco mezi XC a trailem. Trailovej je spíš Genius LT (kterej podle tabulky zase už zasahoval do endura). Jak píše mr.antik – jo, mam to jako výletní XCčko (teda spíš výletní AMko). Ale oponovat budu novasovi, poněvač zas tak těžký neni :-) Těch papírovejch 12 kilo je pro mě únosnejch.

      0 0
      • Carloss  

        nechápu o co přesně ti vlastně jde, ale jen pro představu- nějakek takovej špatně provedenej bunny hop abych přeskočil rygol nebo malej padlej strom jsem uměl už dávno, ale na podzim jsem si řekl, že se to prostě naučím správně, tak jak to má vypadat. Do dnes jsem do toho investoval cca 40 hodin čistýho času jen samotnýho zkoušení a motání se na malým plácku. Tak si ujasni jestli ti to za to vůbec stojí a jestli budeš schopnej se to naučit na kole, který ti bezesporu nesedí ( můžeš klidně dokola tvrdit opak)

        0 0
        • waltari  

          +1

          0 0
        • LM  

          Už po těch 40 hodinách pozoruješ nějaký pokrok?

          Jsem zabil spoustu času koukáním na youtube videa a následným zkoušením a pak šel na odpolední kurz jízdy na kole, kde mne upozornili, co dělám blbě a jak to napravit – a bylo to tam :-).

          0 0
          • Carloss  

            Jo, sice si připadám trapně sám před sebou, ale začal jsem se u toho natáčet a následně ve slow motion sledovat co dělám blbě a soustředit se na to :) Jestli ses to naučil za odpoledne, tak to vážně závidím, já strávil spoustu dní, že jsem se vracel domů fakt ********, že nebyl vůbec žádný progres.. Teď už to mám tak nějak zažité, takže se můžu soustředit na to, abych to uměl použít i v terénu, protože tam se mi furt vnucuje to špatné provedení, které mám po těch letech prostě hluboko zažité.

            Nejde sem vložit gif, tak aspoň screenshot- je tam vidět, že mám kolo ještě málo vysunuté před sebou jak na odraze, tak na dopadu

            0 0
            • LM  

              Já už jsem měl zvedání předního i zadního kola natrénováno samostatně předem ale časoval jsem to blbě :-). Po tom odpoledni jsem už věděl, že zadní musím začít zvedat těsně předtím, než přední začne klesat a mohl zase pokračovat samostatně.

              0 0
              • scoty  

                Je to tak, chce to někoho k sobě:) Člověk nesmí polevit. A je to především o tom odblokovat hlavu a zbavit se zbytečného strachu.

                Já teď bojuju s manuálem:) Tam je to trochu jinak v tom, že po nadzvednutí řidítek taháš dozadu a snižuješ těžiště za sedlo. Takže platformy, páteřák a odhodlání:) Tak 5m po rovině už dám, ale stále se mi nedaří to předozadní vyvažování tělem, abych mohl jet dál…

                0 0
              • scoty  

                Jo a strašně mě to baví :) i když ty ohnutý záda při tom tahání dost trpí. Ale to je hlavně tím neuměním, že zvedáš váhu těla, když špatně přeneseš těžiště…

                0 0
              • Carloss  

                to tahání zadku dozadu a zvedání napřed předního kola a pak překlápění s odrazem od zadního se právě snažím odnaučit. Tohle je skočený jedním deadliftem z prostředku kola – na všech kolech co mám takto skočím výš a přesněji. Lépe řečeno je dobré umět oba způsoby.

                0 0
                • scoty  

                  Ale musíš mít rychlost aby ti přes překážku přelétly obě kola, což je v terénu nevýhoda. U bunny přeskočiš strom skoro z místa, kolo po kole…

                  0 0
                  • Carloss  

                    Ne, ty píšeš o něčem jiném. Po odrazu nepřitahuju nohy a ruce k tělu, ale ve chvíli, kdy se odrážím nohama, tak ruce táhnu k pasu (rychlý deadlift – silou rukama i nohama), při tom se napřed zvedá přední kolo a pak zadní (viz poslední foto- je to spatně seřazené)

                    https://youtu.be/r0ii_Z3cxh8?…

                    takto – bez naklánění dopředu a dozadu – funguje to na všech kolech

                    0 0
            • kejda  

              Natáhni ruce víc dopředu

              0 0
              • mirorek2  

                Ukaž jak :-)

                0 0
              • Carloss  

                Troufám si trvdit, že vím celkem dobře jak na to, ale že to moje tělo odmítá ve vzduchu dělat je věc druhá :) Je pro mě velký rozdíl skákat bez překážky – tam se dokážu líp koncentrovat na techniku a s překážkou- tam to pak takhle kurvím, protože se soustředím na překážku

                0 0
                • mirorek2  

                  … a timing pokulhává… tak to mám já přesně :-)

                  0 0
                • vaclaw  

                  Jj, s překážkou to dostává jinej rozměr najednou. Mě se ještě třeba většinou moc nepovede první pokud, ale ty další mi už jdou o něco líp. I když podle těch fotek takhle daleko teda nejsem ;)

                  0 0
                  • LM  

                    Zas na druhou stranu, nejvyšší bunnyhop jsem skočil, když jsem jel na jedné pěšince moc rychle a najednou v zatáčce padenej strom opřenej o svah. Vlevo svah nahoru, vpravo sráz dolů, nedobrzdil bych to ani náhodou. Tak jsem se pořádně odrazil, potahal co nejvíc nahoru a doufal :-). No škrtnul jsem zadním kolem ale ustál to.

                    0 0
    • X-biker  

      Nastav si rychlejsi odskok na vidlici i tlumici a pokud techniku bunny umis tak uvidis jak ti to pujde, vcera jsem experimentoval s naladenim noveho biku a neveril jsem jak vysoko jsem najednou lehce na miste vyskocil :-D

      0 0
      • mirorek2  

        rychlejší odskok? snad pomalejší aby tě to pak na nějakém kopáku neposlalo OtB přece

        zachraňovat bh tlumičem je kktina

        co na celopevňáku?

        0 0
        • vaclaw  

          U BH bych se toho odskoku moc nebál. Vlastním přičiněním se mi ještě nepodařilo se odrazit taky, aby mě zadní pružení vyškolilo. Horší bude, až si to tam nechá a pojede si zaskákat na trailu, tam už to je o OTB :) Jinak na celopevňáku je to asi jednodušší na načasování, ale zase s fullem, když člověk umí využít zadní pružení, tak se dá snáz dostat vejš bych řekl, ale exaktně jsem to nezkoumal.

          0 0
          • mirorek2  

            Tak nepředpokládám, že v půlce jízdy si někdo kvůli kládě bude štelovat rb na tlumácích

            0 0
            • LaBrava  

              popravdě řečeno, já si neumim ani přectavit, že kdybych měl teleskop sedlovku bych jí před překážkou stačil zamáčknout :-) O štelování odskoku nemluvě. Krom toho vyštelovat odskok mi vždycky dá docela fušku a sem rád, že funguje podle představ.

              Tady máte slíbený fotky

              0 0
              • kejda  

                A sakra :)

                0 0
              • mirorek2  

                no a tady je odpověď na všechno

                0 0
              • mr.antik  

                Na ryby asi dobrý, ale začal bych asi úpravou posedu v rámci stávajícího rámu. Řidítka dolu, gripy otočit, brašničku pryč, a sedlo co nejužší aby se vůbec ty stehna měly kam vejít.

                Pak na dvorku zastrčit sedlovku co nejníž a trénovat.

                0 0
              • vaclaw  

                To kolo ti je malý, pohodlný je proto, že na tom sedíš jak paní radová s rovnýma zádama, pak chápu, že na kořenech potřebuješ 150mm zdvihu, páč tenhle posed jinak do terénu neni. Krom toho jakákoliv technika na tom kole bude o dost náročnější než na kole správný velikosti. A btw dát dolů teleskopickou sedlovku před překážkou neni žádný problém, ono většinou jí mám stejně už dole když ta potřeba nastane.

                0 0
                • Charlie_R  

                  To kolo je mu velký.

                  0 0
                  • wladeq  

                    Neni ani male ani velke…ale proste 10 let stare ;)

                    0 0
                    • Charlie_R  

                      Je mu velký. Sedlo by měl mít ještě níž, má úplně propnutou nohu a má ho posunutý dost dopředu. Sedlovka by měla být vysunutá asi jako na obrázku od výrobce. 165cm a Lko? Nesmysl.

                      0 0
                      • Auditor  

                        Souhlas, je velky. Mam 188 a mel sem geniuse (akorat karbonovyho) v XL…

                        0 0
                    • mr.antik  

                      No ještě by byla zajímavá poloha kolene při šlapání, při tomhle extrémním uhlu sedlový trubky.

                      Ale furt to neznamená, že s tim nemůže jít udělat bunnyhop.

                      0 0
                  • vaclaw  

                    Jo sem vůl, velký jsem chtěl napsat, ale napsal malý…

                    0 0
                • mr.antik  

                  mám obavu že na turistiku bude těch 150mm nastaveno i dost do pohodlna, to znamená, že to pak při potřebě se odrazit akorát proletí zdvihem.

                  Nicméně ten rám svoji geometrií není furt nijak zásadně omezující – což byla původní otázka.

                  0 0
                  • vaclaw  

                    Ten rám je vcelku ok, na svojí dobu myslím hodně slušný a i když dneska je geo jinde, tak by na tom šlo zajezdit slušně, kdyby měl tazatel o aspoň 10 cm víc.

                    0 0
            • vaclaw  

              Za jízdy vidíš překážku, tak se rychle ohneš a dáš tam pár cvaků k zajícovi, ne? :D Já to samozřejmě myslel když půjde trénovat skoky, tak to naklikat, ne ad hoc podle situace ;)

              0 0
        • X-biker  

          ty si kktina, chce se to asi na rovině naučit ne? to mu může pomoct překonat a odlepit se od země za pomocí tlumičů – rychlosti odskoku přece… pak si to přešteluje click click click na pomalejší a může jet bezpečně skákat ty kopáky, které 100% neskáče, když neumí bunny hopa :-D

          Celopevas sem nepleť – jabka vs. hrušky

          0 0
          • mirorek2  

            tak je vidět, že se vyznáš

            0 0
            • X-biker  

              Cítím ironii… zkoušels to? Nebo umíš půlmetrový bunnyhop od narození? Dal jsem mu TIP a nevidím důvod to nezkusit :-) btw: že ma kolo nevhodné na cyklotrial je snad jasné ne?

              0 0
    • LaBrava  

      tak se pánové dohodněte, jesli je velký, nebo malý :-) A Auditora můžu ujistit, že i tenle genius má karbonovej rám :-)

      mr.antika zase můžu ujistit, že tvrdost, respektive měkost tlumiče i vidle lze upravovat tlakem vzduchu, mam to nastavený tak akorát (o chlup tvrdší proti tabulkovejm tlakům), každopádně twinlockem z řidítek to lze zamknout rychlejc než zamáčknout sedlovku. Krom toho při normální jízdě jedu na prostřední polohu twinlocku, tzn. zvdvih tlumiče je jen 90–95mm. Úplně na 150 odemykam jen při větších sjezdech nebo přes moc velký kořeny/šutry. Nepochopil sem pokyn „otočit gripy“. Řidítka dolu dát můžu na zkoušku, ale mě se takle fakt jinak jezdí příjemně (proti pani radový nic nemám :-) ). Sedlo můžu dát taky dolu o ten kousek, ale to by mělo smysl jen na to trénovaní skákání. Při jízdě bych se nadřel. A je otázka, jestli má smysl trénovat něco se sedlem dole co bych pak nebyl schopnej udělat při běžnym provozu se sedlem nahoře.

      0 0
      • adam320  

        To kolo je Ti jednoznacne velky

        Nejakym serizenim posedu tomu trochu pomuzes, ale porad to bude naprd

        Ke zbytku se radeji nechci vyjadrovat, nevim co si o tom myslet:-D

        0 0
      • LM  

        No jenže paní radová nejezdila v terénu ani neskákala bunnyhop :-). Při jízdě v terénu stojíš v pedálech nakloněněj mnohem víc dopředu nad řidítka, brada zhruba na úrovni představce – viz obrázek. Chlápek má teleskopku zasunutou dole, normálně má to sedlo mnohem výš.

        Se sedlem dole bude trénování jednodušší. Na normální ježdění dej sedlo zase nahoru a až to budeš umět, tak třeba ten bunnyhop dáš taky.

        0 0
      • vaclaw  

        Je velký, myslim A a píšu B… Holt pátek, sorry.

        0 0
      • Gwaihir  

        Koukni třeba sem:

        https://www.alltraining.cz/…sed-na-kole/

        Uvidíš, jak si většina lidí představuje posed na kole. Ale pokud ti vyhovuje, co máš, tak si tak jezdi. Jenom ten trénink techniky budeš mít hodně specifický, protože máš na kole spíš postoj než posed ;)

        0 0
      • Melvin  

        Je to velké, sedlo moc vysoko a to nemyslím na skákání, ale i na normální ježdění. Mít velikost S, tak je to celkem fajn kolo.

        0 0
    • mr.antik  

      Ad gripy – můžš je mít jak chceš ale při tom cvičení musíš opravdu pevně držet řítka. Tahle jejich poloha (z fotky) vypadá spíš na odložení rukou.

      Tréning při zasunutým sedle je nutný… až dopracuješ např. k 20cm bunnyhopu, dáš sedlo výš a uděláš třeba 10, když se zadaří.

      0 0
    • mirorek2  

      Tady máš všechno shrnuto, je úplně jedno jaký je to bajk (full sus x HT), jen musíš mít dostatečně dole sedlo abys měl prostor na preload, což ty na tom tvém nemáš

      https://www.youtube.com/watch?…

      0 0
    • LaBrava  

      díky za všechny rady pánové, skusím to se sedlem dole jestli to bude mít nějakej pozitivní efekt. A dám vědět.

      0 0
    • LaBrava  

      zatim nemam nový informace, nebyla příležitost snižovat židli, byl jsem jezdit jenom 2× a nebyl čas na pokusy. Nicméně jsem proved tendle pokus https://www.youtube.com/watch?… a k velkýmu překvapení, u mě měření ukázalo správnou vzdálenost (85cm). Zřejmně mám dlouhý ruce jak vopice a krátký nohy :-))) To znamená, že při kratším předním trojúhelníku (přechod na Sko nebo Mko kvůli vejšce) se dostanu pod požadovanou hodnotu a musel bych dávat delší představec, což nesnášim. Nicméně to asi vysvětluje, proč se mi na tom kole fakt bezvadně jezdí. Nejen do kopce a po rovině. Včera jsem zkoušel na Brdech sject šutropád co bych si předtim na sparku nelajsnul a jako prd. Mladej na ht to zbaběle dolu tlačil… o pani na mym exsparku nemluvě.

      0 0
      • tsunami  

        „Včera jsem zkoušel na Brdech sject šutropád co bych si předtim na sparku nelajsnul a jako prd. Mladej na ht to zbaběle dolu tlačil… o pani na mym exsparku nemluvě.“

        To vůbec nic neznamená, protože to co já nesjedu na sebelepším kole z důvodu stracu, nezkušenosti, nedostatku schopností sjedou jiní na skládačce.

        0 0
      • Carloss  

        čím delší bys měl ruce, tím menší bys měl RAD ne? ;) Nikdo neříká že délka kola je špatně, ale evidentně je špatně výška kola (sedlové trubky). Měl jsi u toho měření rozkročený nohy, jako na klikách?

        0 0
    • LaBrava  

      carloss, jasně, rozkročený nohy a předozadně přesně o dýlku klik, měřil jsem oba rozměry aby to bylo co nejpřesnější. Pointa toho co jsem psal je v tom, že jsem čekal, že vzdálenost od středu k řidítkám bude delší než naměřená vzdálenost od ruky k zemi (tzn. že mam ruce víc natažený dopředu). Protože rám kola je v Lku proti Sku nebo Mku nejen vyšší ale i delší. A u mě evidentně dýlka sedí (k těm rukám).

      Tsunami, máš sice pravdu, že to nic neznamená pro nezúčastněný osoby, ale poctatný je, co to znamená pro mě :-) A sice to, že sjedu na tomle kole to co sem nesjel na starym :-)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.