Brzdy Shimano XT BR-M8100 tuhne páka

20 nepřečtených
  • Luen

    Omlouvám se za nové téma, prošel jsem snad vše zde a nemůžu najít správnou radu.

    Mám problém s pravou brzdou, levá přední mi to nedělá – projev je takový, že pokud zmáčknu páku, vše funguje jak má, ale pokud ji pustím a hned prudce zmáčknu znovu, je chod páky kratší a tvrdší. Pak jen stačí pustit, vyčkat tak 2 vteřiny a vše začíná znovu. Při stisknutí páky cítím znatelně dosednutí na destičky. Odvzušnoval jsem již několikrát, kapal jsem olej na pístky třmenu, dokonce jsem nechával kolo stát kolo ve vertikální poloze se zmáčknutou pákou přes noc s nasazenou nádobkou, aby vyšel úplně všechen vzduch. Třmen jsem měl sundaný, otáčel, poklepával, stejně tak i páku. Tlak mi drží a nikde nic neutíká. S novými destičkami ten projev není tak znatelný, na mírně ojetých deskách je to znát více a ani freestroke s tím nic neudělá – odvzdušňoval jsem s mírně vyšroubovaným freestroke šroubem a vyšroubovanou pákou do nejvzdálenější polohy. Vzduch už mi ven nechodí, ani bublinka, ale ten projev páky je dost nebezpečný v tomto počasí – když mi jde kolo do smyku na listí, tak povolím brzdu a když ji chci znovu zmáčknout tak mi zabere dřív a opět jdu do smyku. Nevíte co s tím?

    0 0
    • MatS  

      Najdi tu tema o pumpovani Shimano brzd. Vada se nejvice objevuje u m8000. U m8100 uz to melo byt vyreseno. Pokud mas v zaruce, tak reklamovat. Ale sance je tak 50% ze uspejes.

      0 0
    • novas752  

      U Shimano brzd se to někdy stává, zvlášť v nízkých teplotách. Než odvzdušňovat doporučuji olej kompletně vyměnit (pravděpodobně bude černý nebo alespoň zatmavený), pumpování to trochu omezí. Stejně tak trochu víc roztáhnout tu pružnou vidličku mezi destičkama.

      Jde o to, že se olej hadicí po uvolnění páky nestíhá vracet do páky dostatečně rychle a ta si ho přisaje z expanzky. Pístky se vrací pomalu a když páku stiskneš dříve než se úplně vrátí tak v okruhu zůstane víc oleje než by mělo a krok páky se zkrátí.

      0 0
    • Luen  

      Díky za rady. Zkusím nový olej a roztáhnout vidličku. Dám vědět

      0 0
      • Vilém  

        Olej jsi pouzil jaky?

        0 0
      • Luen  

        Tak jsem dnes sehnal Shimano olej, vyměnil, odvzdušnil a roztáhl vidličku u desek. Bohužel projev ve výsledku stejný, jen pumpuje pomaleji – ztrvtdne tak u 3., 4. rychlého zmáčknutí.

        0 0
        • scoty  

          A dnes ani nemrzlo. To tam bude asi nějaký jiný problém…

          0 0
        • Tesik77  

          Ahoj. Chci se tě sepsat jak jsi dopadl. Co jsi s brzdou udělal. Mám ty samé brzdy a zlobí mě to podobně,

          0 0
          • ladys  

            Když čtu jak to popisuje novas752 a Luen, tak by jsem rozebral páku a vyčistil.

            Je tam přepouštěcí pístek a ten když se volně nevrací(ani pružina uvnitř to nepřemůže), tak se neroztahují pístky.Chlad to samozřejmě jen zhorší. Měl jsem tam bláto.

            0 0
          • Luen  

            Vzdal jsem to. Četl jsem na německých fórech, že to řeší tlumičovým olejem Putoline 2,5w. Já nakonec koupil Magury MT5, přehodil hadice a třmeny, Magura páky prodal. Investice cca 2500,– do obou brzd a je to super, hlavně nejsou kousavý. Jen vycentrovat třmen je trochu porod, Magura to má fakt natěsno mezi deskami a kotoučem.

            0 0
            • Tesik77  

              Díky za info. Já jsem koupil brzdy v létě nové. Chtěl jsem si polepšit.

              0 0
    • HT Adam  

      Na to, že dělají brzdy takovou dobu, bych předpokládal, že to budou mít vyřešený. Nejde to vyřešit například trnem do hadice většího průměru nebo řidším olej od jiného výrobce?

      Tektro brzdy mi to dělaj taky, ty ale alespoň trochu omlouvá cenovka

      0 0
      • novas752  

        Ono to dělá asi kde co. Třeba Sram Guide R mi v zimě taky pumpovaly, respektive ta zadní.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.