• THORX

    Jaké brýle doporučujete jakou značku co by měli brýle splňovat pro kvalitní jízdu,jakou barvu skel? Mám vytypovány UVEX Sunsation co na ně říkáte?

    0 0
    • saddik  

      Hlavní je, aby ti seděly, takže ideálně vyzkoušet.

      Z fyzikálního hlediska jsou nejvýhodnější zorníky, které jsou při pohledu skrz modré, což znamená v případě nezrcadlových skel modrá skla a v případě zrcadlových skla, která zvenčí zrcadlují oranžově nebo červeně. Takové zorníky potom snižují kontrast mezi sluncem a stínem (ve stínu uberou méně světla než na slunci), což je fajn.

      0 0
      • THORX  

        Nikde poblíž nevím o obchodě kde by prodávali kvalitnější brýle. Takže modré zorníky? Nevím jak je to u modelu UVEX jestli se jedná o zrcadlové nebo nezdcadlové skla

        0 0
      • drood  

        Modrá

        Tato barva není vhodná do slunečních brýlí pro venkovní používání. Propouští totiž vysokoenergetické modré záření, zvláště při vyšší intenzitě světla. Je to však barva příjemná lidem přecitlivělým na světlo. Pro ně je vhodná pro použití v místnosti, při čtení a sledování projekcí, kdy bez brýlí dochází kvůli přecitlivělosti k oslnění bílým pozadím a například čtení jim může činit problémy.

        Pro sluneční brýle k venkovnímu použití volíme raději zelenou nebo hnědou barvu.http://www­.dama.cz/zdra­vi/pruvodce-nositele-slunecnich-bryli-jak-si-vybrat-ty-spravne-22615

        0 0
        • saddik  

          Nejsem sice optik ani oftalmolog, ale ten článek ve mě moc důvěry nevzbuzuje. Navíc u ostatních barev tam mluví o zvýšení kontrastu, což je přesně to, co na kole, kde střídám stín a slunce, nechci. Za slunného dne je kontrastu až až.

          Vysokoenergetické modré záření je další kokotina, ano, modré světlo má větší energii v každém fotonu, ale proč by mě to mělo zajímat, když jakékoli rozumně tmavé brýle stejně vezmou alespoň 50% z té intenzity a taky když je to jen světlo, tak není ionizující a tedy nikterak škodlivé. Pokud mě to i tak dráždí, tak můžu zůstat u modré a použít jen tmavší modrou. Navíc, jak tam pak píšou, maximum citlivosti je jinde. Pokud tím chtějí naznačit, že kvůli blízkosti modré a UV mívají modré zorníky horší UV filtraci, tak je do hoodně debilní vyjádření a nemůže to platit obecně, to je věc toho, jak to výrobce ošéfuje.

          Taky když říkají, že zelená zvyšuje kontrast, protože na zelené barvě je maximum citlivosti, tak nechápu, jakou by to mělo mít souvislost – zajímá změna mezi situací s brýlemi a bez – citlivost oka je pořád stejná, takže nehraje roli.

          Moje úvaha vychází z toho, že chci snížit kontrast mezi slunnými a stinnými místy. Slunná místa jsou osvětlena žlutě (přímé sluneční světlo) a stinná modře (rozptýlené modré světlo). Modré zorníky utlumí žluté a pustí modré, takže se kontrast sníží. A to fakt viditelně.

          Ale je jasné, že každému to vyhovovat nemusí a taky ne každý řeší ty přechody slunce-stín. Já jen můžu říct, že mně to tak maximálně vyhovuje.

          0 0
          • zdenek  

            +1

            Nechci snižovat úroveň dama.cz, ale přijde mi to jako vycucané z prstu.

            Už ten nápad hodnotit brýle podle barvy. Nějak ani nezmiňují, že barva může být při pohledu z každé strany jiná. To je pro cílovou skupinu toho serveru asi nepodstatná informace.

            0 0
            • drood  

              Není to nic nového, že jsou ideální hnědé zorníky vím už tak 40 let:). To není jen na dama.cz, tam to je jen polopaticky vysvětleno… A ty Uvexky:„- 100% UV – Filtr odolný proti poškrábání je integrován přímo do materiálu skel, chrání lidské oko proti 100% nebezpečných UV paprsků a modrému světlu“. Toť část specifikace,která je stejná pro všechny typy (red,orange,blu­e,silver,smoke). Nejde o barvu té vnější zrcadlové vrstvy ale o zabarvení polykarbonátu…

              0 0
              • saddik  

                No, a právě to polopatické vysvětlení v tom článku mi přijde jako blábol, nebo to minimálně není kompletně vysvětleno. Chybí mi hlavně vysvětlení, proč by mělo modré světlo vadit…

                Kouknul jsem se na materiály k safety brýlím Uvex, a našel jsem vysvětlení.

                Pro hnědé zorníky:

                "The Uvex espresso lens is also a “blue blocker“ lens. While blue light is not harmful to the eyes, it can

                cause eye fatigue. Blue light makes things appear hazy and out of focus. The Uvex espresso “blue blocker“

                lens will absorb 97% of blue light, thereby enhancing contrast. This lens tint is a recommended alternative to traditional gray lenses."

                S tím rozostřením je to pravda, vzhledem k úhlové disperzi na základě vlnové délky se oko musí k zaostření modré složky víc snažit, respektive se při ostření řídí nějakým středem a modrá zůstává nedoostřená. Prostě oko není achromatické. Když píšou enhancing contrast, tak podle mě myslí spíš ostrost, to dává větší smysl. Pokud jde o únavu, tak tyhle skla perzentují jako pracovní, který má člověk na očích celou šichtu, takže únava tam hraje roli.

                Naopak pro modré zorníky píšou:

                „Uvex SCT blue lenses were specifically designed for use in work applications where there is high levels of yellow or sodium vapor lighting and glare. These conditions exist in the semi-conductor industry and sometimes in food processing plants. The blue colored lens will counteract the effects of yellow light, to reduce eye strain and fatigue and to improve productivity.“

                Tady je to sice jen o umělém žlutém osvětlení, ale je tam patrný ten princip likvidace žluté, o kterém jsem mluvil.

                Záleží tedy na prioritách – na dvě hodiny, kdy budu lítat mezi lesem a polníma cestama, bude prosvítat slunce mezi listím atd. bych bral rozhodně modrý. Na celý den na polňačkách v pohodovém tempu asi budou příjemnější ty hnědý.

                0 0
              • zdenek  

                Já jsem hlavně poukazoval na to, že třeba Blue Multilaser by jistě zařadili mezi modré. Jenže když se přes ně podívám, tak ztmavují do hněda.

                0 0
        • scota  

          To je nějaké divné, protože např. Uvex dělá modrá skla viz. třeba brýle Uvex Sunsation White Blue. Každopádně kvalitní sportovní skla filtrují UV záření, vyrovnávají kontrast a zvýrazňují obrysy. Nejvíce se mi líbí červená skla, nebo zelená viz. např. Uvex Radical Pro.

          0 0
    • wego1991  

      Já se zde prizivim a zeptám se co byste doporučili za brýle s výměnnými skly do řekněme 1700 Kč klidně i méně. Díky za tipy

      0 0
      • Krejca  

        Já mám všeobecně dobrou zkušenost s brýlemi z Decatlonu ,pokud máš samozřejmě nějaký v dosahu

        0 0
      • zdenal8  

        Brýle Force z kupkola.

        0 0
        • THORX  

          Proč zrovna od kupkola? Jinak jiné značce než UVEX jsem se chtěl vyhnout přilba UVEX tak jsem to chtěl sladit ale ty Force nevypadá zlé Race Pro je nejvyší model? Co ty fotochromaticke skla máte zkušenost? Dobré příslušenství za dobrou cenu.

          0 0
          • Frankq  

            Mám Force Race a naprostá spokojenost i s 2 náhradními skly obě jiné barvy, ale ještě jsem nevyzkoušel nic dražšího jako R2 nebo Oakley atd. to bude asi jiný level.

            0 0
    • Tina  

      Mám na predaj Tifosi Dolomite 2.0 biele. Mala som ich 2×. Skvelé sklá, pekné spracovanie. Mám model Vogel na bežné nosenie a veľká spokojnosť. Bohužiaľ, tento model mi nesadol. Vymeniteľné sklá. V balení 3 páry skiel (web Tifosi). Predám ich za 990,– Kč. Poštovné grátis.

      0 0
      • THORX  

        No já nevím 990 je moc na to že taky zrovna nemusí sednout

        0 0
    • 1098S  

      Jak pise Krejca . V Decatlonu maji vyber jako krava . Koupil jsem sice bryle za 99kc :D , protoze z 20ti zkousenych jsem se neumel rozhodnout , navic jsem bryle nepouzival nikdy a nebyl jsem si jisty jestli je nestrcim do supliku .

      0 0
    • moreplavec  

      Taky jsem řešil brýle a když jsem viděl za kolik se prodávají některé značky svou kvalitou na úrovni brýlí od větví, vzdal jsem hledani. Až jsem náhodou minulý týden našel tyto v Decathlonu: http://www.decathlon.cz/…8173630.html Sedí super a i celkem slušně zpracované. Zatím odjely cca 100km a bez ztraty kytičky.

      0 0
    • THORX  

      Já zkusím asi tyhle http://www.cyklovape.cz/…a-20859.html ještě zkusím pohledat lepší cenu ale to příslušenství + to že kdykoliv si mohu dokoupit fotochromatické skla sice stojí 1200 ale ta možnost tu je. Já stejně budu pořád jezdit asi z čirými.

      0 0
      • THORX  

        Jen ještě nebudou dělat pasuku ty dírky při dešti?

        0 0
        • Krejca  

          Při dešti to bude úplně jedno :-)

          0 0
          • THORX  

            Proč? Však brýle mohou chránit i před deštěm ne?

            0 0
            • Lister  

              Autem v dešti jsi někdy jel?

              0 0
            • Krejca  

              No to jo ,ale potápěčský :-D hele samozřejmě proti přímímu stříkání do očí chrání,ale jinak je někdy jednodušší si je sundat .Tak asi tak takže ty dirky prostě nic v dešti neovlivní.

              0 0
            • Breakpain  

              Až pojedeš v dešti, budeš rád, že si je můžeš sundat ;) … Takže nějaké boční díry bych neřešl :)

              0 0
    • THORX  

      Ok no ještě stále váhám do kterých jit

      0 0
    • scota  

      Uvex Radical mohu dporučit cca 1300 kč.

      0 0
      • THORX  

        To už je moc ale díky za tip jinak jestli se jedná o PRO tak cca 1600

        0 0
    • Doktorzet  

      Já se zavrtanej do force vision, ale nemůžu se rozhoupat :)

      0 0
      • THORX  

        Jaký je rozdíl oproti Race PRO asi jen vzhled možná váha že?

        0 0
        • Doktorzet  

          Asi jo, skla jsou u obojího laser, no a váha je o 5 g což asi nepoznáš ;)) Asi si je objednám :)

          0 0
    • scota  

      http://www.bike24.com/p218660.html

      Ty Uvex sunsation nejsou taky vůbec špatné, akorát nedostaneš výměnná skla a obal.

      0 0
    • THORX  

      Já vemu ty Race Pro

      0 0
      • Doktorzet  

        Ja si vzal ty vision v modre :)

        0 0
        • Doktorzet  

          Tak je měsíc vozím, naprostá spokojenost. Nemlžej se , neskreslujou a parádně mi seděj. Za ty prachy hodně muziky :-)

          0 0
          • pepek  

            V tomhle počasí se nemlží ani igelit. Zkus to v zimě, kolem nuly s šátkem na hubě.

            0 0
    • THORX  

      Takže žena si koupila http://www.r2.cz/…erne-at054f/ cena 790kč žena se zamilovala :D já půjdu asi do R2 foto. za 1500 kč jsem se zamiloval já :D

      0 0
      • THORX  

        Jsou k tomu skla cat 3 a žlutá na kterých je napsáno cat 0 a na netu mají označení 1 což mi dává větší smysl jen nemůžu nikde najít kde se dají dokupovat ty čočky :(

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        R2 Cheetah mám už několik let v bílo-červené polarizační+lehce kouřové. V sobotu jsem je doplnil o R2 Racer PH TR90 na jízdu lesem a ráno/večer na biku.

        0 0
        • THORX  

          A jak je hodnotíš? Mlží se? Ty čočky nejze dokoupit?

          0 0
        • THORX  

          Ty racer to jsou fotochromatické? Jak je hodnotíš?

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Hlavně mi oboje sednou. Racer mám PH 0–2, tzn. od čiré (a hodně čiré) po lehce našedlou. Dělají se i ve verzi s počátečním zatmavením buď neutral nebo nahnědlým, pak jsou odhadem od 1,5 do 3.

            Cheetah polarizační skla výborná, neutrální podání tónů, druhá skla jsou tak 0,5 polozrcadlová lehce teplejší, také je mám rád. Naprostá spokojenost. Kdyby se k nim dala koupit zrcadlová skla 3+, tak nemají chybu.

            Racer zatím 3 krátké jízdy (z toho dnes ráno lesem v mrholení a mlze), mlží se asi méně, než mé předešlé, rychleji se odmlžují. Zatím naprostá spokojenost.

            (Mlžení je dost individuální – jak se kdo potí, jak mu brýle doléhají, jakou má přilbu, jak jede rychle…)

            0 0
            • THORX  

              Za jak dlouho se brýle preorentují?

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                To jsem neměřil, ale určitě mě jejich reakce neobtěžuje.

                Třeba dnes jsem vyjel těsně před východem slunce (5:55) a vrátil se v 9:30, kdy už byl plný jas, cestou tam i zpět jsem jel jak kousek lesem, tak dlouho volnou krajinou a hlavně po silnicích lemovaných stromy = zebra efektem, nikde jsem se necítil oslněn a ráno a ve stínu jsem dobře viděl.

                Vyjíždět o 15 minut později, už bych asi volil rovnou polarizační faktor 2, ale zase bych se o těch 15 min pekl déle.

                0 0
    • THORX  

      Tak jsem si pro sebe pořídil R2 Racer AT063

      0 0
      • THORX  

        Super brýle v těchto hycach se nemlží i když se mě teče jak z konve, původně jsem chtěl nějaké fotochromatické od R2 ale koupě nelituji šedá, oranžová a čirá skla v balení a po včerejším testování jsou ty šedé vhodné i do lesů takže moc neomezují.

        0 0
        • jIrI___  

          V těchto hycach se už z principu nemlží i ty nejhorší brýle. Jak moc se ve skutečnosti nemlží nejlíp poznáš třeba při vlhkých podzimních ránech :)

          0 0
          • THORX  

            No nevím v práci mám ochrané brýle a ty jsou zamlžené po chvilce. :)

            0 0
    • MartinKun  

      mám R2 photochormatic z intersportu a velká spokojenost

      0 0
      • kyl  

        Měl jsem R2 polarizační i fotochromatické a začali mi vypadávat skla z rámečku

        0 0
    • madik  

      Mam UVEX Vario 107 a nemuzu si to vynachvalit. Maji zatmavovaci sklicka, takze fungujou za vsech podminek. I v noci se daji vozit. Nejsou uplne idealni pokud se rychle prechazi mezi stinem a svetlem, ale zatim mi to nedelalo velke problemy. Dalsi vyhoda, ze maji odolne vnejsi sklicko proti poskrabani. Jen jsou lehce drazsi, ja je mel za 2300.

      0 0
    • mr.nikdo  

      Mam Uvex sql 100 a naprosta spokojenost.

      Ja mam treba oci moc blizko u sebe, takze u nekterych bryli cucim ocima kolem nosniku. Anebo na mne proste vypadaji blbe.

      A skla – vymenitelna.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.