Brnění rukou - syndrom karpálního tunelu

34 nepřečtených
  • SKoderova

    Ahoj, máte někdo zkušenosti se syndromem karpálního tunelu a co Vám, prosím, pomohlo pro zmírnění brnění při jízdě na kole? Že mám karpál vím, byla jsme kdysi na EMG vyšetření, mám obě ruce, pravou samozřejmě více a ta mě taky brní na kole. Nicméně to asi nevylučuje špatný posed…mám teď nové kolo, staré kolo mi bylo velké, doufala jsem, že se to aspoň trochu spraví, ale bohužel…Zajímá mě tedy, zda někdo používá pomůcky jako bandáže, rukavice proti brnění, nebo jsem někde i viděla gripy proti brnění, pomáhá něco? Nechci na operaci, bojím se. Ale reálně tedy konkrétně na kole po chvilce necítím ani že přehazuji…Nejsem sportovec, nejezdím vražedné sjezdy, terény apod. Vrátila jsem se ke kolu hlavně kvůli dětem, ale hned po první jízdě už zas vím, proč vlastně na kole nejezdím :(. Díky!

    0 0
    • Espen  

      Karpál jsem měl. Ale na kole mi to nevadilo. Jezdím ale silniční.

      Pomohla operace!!!!

      1 0

        MTBIKER doporučuje

      • SKoderova  

        To věřím, ale bojím se, že to nedopadne, co bych pak dělala bez pravé ruky :) jak dlouho jste byl po operaci v rekonvalescenci?

        0 0
        • Espen  

          Tak já do práce nespěchal :-D. Marodil jsem s tím 10 měsíců. Prvních pár měsíců vyšetření, čeká se jestli se to nezlepší klidem samo, pak čekání na operaci, před kterou se to zlepšilo hodně. Prsty brněli jen občas, ale stejně jsem šel na operaci. Pak ještě 3 měsíce doma. Ale od té doby všechny problémy pryč, jak kdybych je nikdy ani neměl.

          Tam není asi nic, co by nemělo dopadnout? Dělá se to při vědomí v lokální anestezii. Zdraví je jen jedno, takže bych být vámi začal řešit co nejdříve.

          0 0
    • Jáchym 1  

      Výrazně by pomohla fotka.Takto se nedá nic relevantně poradit.

      1 0
    • theedge  

      Jednu dobu mne to na prave ruce trapilo, ale stacila mi jen orteza na zapesti, kterou jsem daval hlavne na noc.

      0 0
    • Georrge  

      Nevím jestli to byl karpál, možná jen revma nebo něco takového, ale jednu dobu mě pravé zápěstí taky bolelo. Nějakou dobu jsem nosil návlek na zápěstí, ať je v teple a zlepšilo se to. Od té doby mám u PC plátěnou podložku pod zápěstím, ať neleží na studené desce stolu a zatím dobrý. Takže bych zkusil nějaký návlek, ať máš zápěstí v teple a třeba to pomůže.

      0 0
      • Markony  

        První bych zašel na výstřední EMg a podle toho co doporučí lékař bych volil další postup.

        1 0
      • SKoderova  

        No já nevím, jestli toto je úplně karpální tunel. Mě zápěstí neboli, mě brni ruka. Necítím tři prsty vůbec, malíček je ok a prsteníček jak kdy, souvisí to s tím, že ten utlaceny nerv inervuje první tři prsty no. A pomáhá spíš studené… Zápěstí mě nebolí… Potřebuji zmenšit úhel předloktí a dlaně a nějak vyměkcit rukojeť (myslím). Našla jsem i rukavice proti brnění, ale nevím, zda to může fungovat ????

        0 0
        • Smazaný účet  

          Čím později půjdeš na zákrok, respektive pokud prsty už necítíš, je možný, že už v nich cit nebude ani po zákroku.

          2 0
          • knihomol  

            Přesně tak. Žádné úpravy posedu, gripy, rukavice, mazání nepomůžou. Jedině operace. Čím dřív, tím líp. Oddalování zákroku pouze povede k tomu, že se nervy budou regenerovat déle, případně už bude ztráta citu trvalá, přesně jak píše depresy.

            0 0
          • SKoderova  

            Ale jo, já tohle všechno vím, ale já mám problém jen na kole právě. Ano Brni mě prsty někdy ráno nebo kdyz mám ruku dlouhodobě hodně ohnutou … Ale vše dokážu regulovat, jen to kolo ne. Cit zatím mám ok, proto se mi na operaci nechce.

            0 0
            • ladys  

              Někde píšeš, že prsty vůbec necítíš a tady že zas jen na kole? .Jak to je doopravdy? Děláš v kanclu na počítači celý den?

              0 0
              • SKoderova  

                Ano, když jedu na kole, prsty vůbec necítím. Třeba u řazení, prostě ten palec je mrtvej, takže prehodim, ale cit v prstu je nula. Píšu, že občas ráno se probudím a brni mě prsty…nebo když mám ohnutou ruku nahoru, například když jsem jezdila s kočárkem…na počítači pracuju, mám vertikální myš a snažím se co nejvíc pracovat na klávesnici … A když mě třeba trochu zabrní ruka, tak si dám chviličku pauzu…ale na kole to nejde, tak jsem to myslela. Já mám syndrom potvrzeny emg, v závěru je lehký syndrom…takže běžné přes den to úplně krásné zvládám a necítím nutnost absolvovat teď operaci…ale prostě na kole to nejde, není ulevova poloha a evidentně příliš svírám řidítka, což bude asi nejen karpalem, ale teda dle diskuse i tím, že nejsem žádný sportovec, takže např. zádové /břišní svaly kompenzuju rukama, Apod. Zkusím poupravit řidítka a uvidím.

                0 0
                • ladys  

                  Svírání řídítek je buď strach nebo přenášíš váhu dopředu. Špatná velikost kola nebo špatný posed. Na kole to jde, buď zastavíš a procvičíš a nebo za jízdy vyklepeš. Ale pokud to máš i po ránu, tak asi kolo ne a vyřešit problém. U mne pomohlo neustálé protahování ,masírování. Důvod problému – práce s počítačem..

                  0 0
        • AussigBiker  

          Jestli ani nevis jestli te trapi karapal, tak tezko rict co ti pomuze. Litat po doktorech stoji hroznyho casu, ale asi to res s nima. BF sice dohromady vi vsechno, ale tady je o zdravi a to tady nevyresime.

          0 0
          • SKoderova  

            Já jsem v tom příspěvků reagovala na jiný příspěvek… Já u sebe vím jistě, že průchod nervem mám pomalejší…absol­vovala jsem EMG se závěrem lehky syndrom karpálního tunelu. Kolo je peklo, jiné činnosti zvládám, takže proto se nehrnu do operace.

            0 0
        • MartinXC  

          Může být od krční páteře při nevhodném držení těla (skolióza) nebo namáhání některé končetiny nesouměrně. Když by jedna ruka, může být od pouzívaní myši u počítače. Může být z nevhodného posedu a nastavení ůchopu na kole (i.e. opět krční páteř). Mohlo by být od fyziolog změn a útlaku nervů kolem páteře. Případě zatvrdliny různě ve svalech rukou, ramen, atp. ty jsou často od trvalých a/nebo silných vibrací. Atd.

          Najít dobrého fyzioterapeuta a dát se na rehab.cvičení. Zpravidla pomůžou cviky na správné držení těla/hlavy/ramenou a na otevření hrudníku.

          Měl jsem podobně a opakuje se mi když sednu na staré kolo (HT, silnice), na novém (FS) zmizelo. Ale rehabilituju celkově páteř a a hrudní obratle na válci.

          1 0
          • SKoderova  

            Krční páteř cvičím, rehabilitaci i vyšetření jsem absolvovala kvůli motání hlavy a vyšlo z toho, že mám srostlé dva krční obratle… Tak úplně pravidelností to moje cvičení neoplývá, zkusím to zlepšit. Díky.

            0 0
            • ms82  

              Krome cviceni, to uz Ti poradil kolega vyse i mais s dalsimi tipy, si myslim, ze podstatny je posed, kdyz se to na kole rozjede vzdy vice. Ja mel na silnicnim kole problem na opacne strane, vnejsi hrana zapesti. Bylo to o posedu – pri prilis natazenem jsem mel moc vahy na rukou a zapesti trpelo. Pokud na kole chces jezdit, pores, jak na nem sedis.

              0 0
    • mais  

      Správný posed na kole s menším zatížením rukou a často měnit polohu rukou, pak pravidelně cvičit na ty ruce, mně pomáhá power ball

      a tohle cvičítko na kytaru https://www.muziker.cz/…ves-pw-vg-01

      pak ruce nesmí prochladnout a celkově je nepřetěžovat – s dětma blbá rada, ale jinak to nejde

      0 0
      • SKoderova  

        Díky za tip.. Powerball je někdo pro a někdo striktně proti no, ale zkusím to. Ruce pretezuji běžných kancelářským zivotem … Ale vlastně to začalo ke konci prvního těhotenství, nemohla jsem ani spát, slíbili mi, že to po porodu přejde…nooo spát uz mužu ????

        0 0
    • Prazak0  

      Já měl za to, že toto se operuje ambulantně a žádná následná pracovní neschopnost po operaci není potřeba. Malý řez, jde to snad operovat i miniinvazivně, uvolní se útlak nervu nějakými vazy, které se uvolní, aby nerv nebyl zmáčknutý. Možná nějaké věci pomůžou, nevím jestli gelové rukavice, ale to není řešení. Tady nejde jen o ježdění na kole, ale problém, který snad omezuje při všem, kde se používají ruce.

      Operují to různě, všeobecná chirurgie, ortopedie, plastická chirurgie nebo i neurochirurgové. Asi bych si našel operatéra nebo pracoviště s dobrými referencemi.

      0 0
      • SKoderova  

        Já vím… Rozhodně to není tak, že po operaci jdeš rovnou do práce Apod.. ruka se určitě nesmí nějakou dobu zatěžovat. Mě to nejvíc vadí na kole, ráno se občas probudím s brnící rukou, ale jinak úchop cítím…vadí mi ohnuté zápěstí nebo silný stisk…u všech činností si s tím dokážu poradit, kromě kola no…????

        0 0
        • Prazak0  

          Na kole se to jen projeví nejvíc, ale řešení není to na kole zmírnit, ty potíže mi přijdou dost značné. A zlepšovat se samo nebude nic. Nevím, jestli nechat to tak déle neznamená riziko, že se něco zhorší trvale a ani operace nepomůže.

          Já bych do práce asi po zákroku chodit mohl. Nemohl bych pravou rukou psát, na počítači bych ťukal do klávesnice levou. Myš levou ovládat umím. Ale některé druhy práce by zvládat nešly vůbec. A i v mém případě by to šlo dělat spíš v době, kdy je práce méně. Kdybych byl zavalený prací, tak bych nestíhal, být odkázaný jen na levou ruku by mě zpomalovalo. Zas ta neschopnost není tak dlouhá, lidi marodili kvůli Covidu klidně přes 2 týdny, to by nestačilo? A vyřešilo by to problém, který tu bude jinak dál a jen se bude zhoršovat.

          0 0
    • ceo  

      Nech si naladit posed a zkus gripy od sq lab. Treba

      https://www.sq-lab.com/…rip-710.html

      Víc na kole udělat nemůžeš

      0 0
    • Spartak  

      Při držení řídítek se nemá ruka lámat v zápěstí (do stran). Tím dochází k utlačením karp.tunelu a brnění vnitřních 3 prstů. Upravit šířku či natočení řídítek, představce, QR Gripy. Zkoušet.

      0 0
    • iron.hide  

      V tomto vlakne som nieco podobne riesil, mozno ti to pomoze:

      https://bike-forum.cz/…rtveni-prstu#…

      Nakoniec som spravil z toho len dve veci a o dost sa to zlepsilo – skratenie riaditok o 2 cm a nainstalovanie vnutorneho rohu. Specialny grip Ergon som mal uz predtym, len ho bolo treba spravne umiestnit, tj blizsie k predstavcu.

      1 0
    • skaj  

      „Dej“ si ruku na riditka tak, aby byla v ulevove poloze. To pro kazdeho muze ale znamenat neco jineho (uhel zapesti, ruka kolmo na riditka…) Az vyzkoumas, co by se ruce mohlo libit, koukni na ruzne gripy od SQLab a Ergon – maji treba i integrovane rohy. Dale se da hodne ovlivnit natoceni riditek smerem nahoru a k tobe. Pokud mas moc vahy na rukou, da se posed zkratit/zvysit predstavcem atd. Jezdis v nromnalnich rukavicich – zahod je. Jezdis bez rukavic – zkus je koupit:)

      Moznosti je spousta, jen by to chtelo nejit naslepo a zkusit vypozorovat, v jake poloze se cit zacina vracet a ruce pak umoznit v ni byt dlouhodobe.

      2 0
    • KoumakCloumak  

      Také jsem řešil brnění rukou na novém (bazarovém) kole.

      Doporučuji tyto kroky:

      • upravit posed na kole, pohodlnost, nastavení výšky sedla, šířku řidítek atd. nezatěžovat tolik ruce, míval jsem také brnění a pálení dlaní a neudržel jsem řidítka dlouho (mám MTB XC ve své velikosti)
      • zkontrolovat usazení řidítek, já je měl od původního majitele pootočené směrem nahoru, dal jsem je tak, jak mají být a situace se zlepšila asi o 60%, vydržím 70km a jen mám zápěstí unavené (ostatní tělo a únavu teď pro tuto situaci neřešním)
      • větší sklon řidítek k jezdci, takové to zalomení. SQLAB raděj 14 nebo 16 stupňů, tak zvážit třeba nějaký obyč Force s větším zalomením, výměna stojí cca 400,–
      • gelové rukavice, nezanedbávat rukavice a jejich vyložení, na těch nešetřit
      • ruce cvičit a to nejenom před a po jízdě, ale i v jiné dny, strečing a také posilování svalů, které zapojujeme při sezení, hlavně bedra, tedy nad zadkem atd. Ono se ten posed pak sedí jinak, když se tolik neopíráme do rukou, že, tedy i v tomhle to je
      • jo a ještě zkontrolovat velikost kola, lidi si občas koupěj špatnou velikost a jsou pak natažení jako špagát a divěj se, že je bolej ruce, že… to lze kompenzovat třeba kratším představcem
      • myslet, nevěštit z koule, ale anlyzovat a učit se a to tak, že upravím vždy jednu věc… třeba posunu sedlo o 1cm vpřed, ale jen toto a zkusím, nebo ty ostatní věci, ale vždy po jedné věci, abych věděl, co pomohlo..

      Good luck… :-)

      1 0
      • SKoderova  

        Díky, vyzkouším, co půjde. Proto jsem si koupila nové kolo, jsem si totiž jistá, ze staré kolo je velké…vzhledem k tomu, ze měřím 155 cm, tak jsem si koupila xs kolo a myslím, že velikostně to celkem vyhovuje – oproti tomu původnímu mám pocit, že nějak až příliš sedím …ale to bude spíš nezvyk, protože jsem doteď byla „Natažena jak špagát“ ???? já vím, že k té operaci jednou dojdu, kdybych měla soudit jen dle kola, tak bych řekla že to je opravdu kritický špatné… Ale zatím není. Díky

        0 0
      • Smazaný účet  

        dobrý souhrn, kolega řešil něco podobného a nakonec koupil druhé kolo – k MTB si koupil gravel hlavně kvůli tomu, že tam jsou berany a může střídat hodně poloh na řídítkách…

        vím, že je to trochu rozmazlenost ale mu to pomohlo.

        0 0
    • JanGPX  

      Dobrý den, dlouhodobě řeším stejný problém karpálu a úspěšně. Bez doktorů. Byl jsem samozřejmě také na vyšetření, mám potvrzené EMG.

      A ač to ze začátku vypadalo na operaci, po několika letech je zlepšení takové, že o operaci ani nemusím uvažovat.

      1. pořiďte si na noc ortézu, s hliníkovou výztuhou, něco třeba takového: ortéza

      Na každou noc a postupně se to může zlepšovat. Pokud si ruka každou noc odpočine, projeví se to. Já mám ortéz několik a poslední dobou už je ani nemusím používat pravidelně.

      1. na kole mám vzpřímený posed a o řidítka se opírám minimálně. (Tracking kolo)
      2. Ergon gripy zde

      Určitě velikost S, i tak jsou dost tlusté. Hlavní je, že mají hliníkovou sponu (lock-out objímka) na imbus, a skutečně drží pevně (a dlouhodobě) polohu. Mám je natočené „dost nahoru“ (opěrnou část dlaně cca vodorovně).

      No a opírám se o dlaně, neprolamuje se mi ruka dolů, a nenapínají se svaly u karpálu.

      Samozřejmě i tak občas musím ruku procvičit, prostě uvolněně (až od ramene) spustit dolů a celou lehce protřepat.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.