• dr.t.t.

    pri dnešním delším výletě (aspon pro mě) 85km mě chytla bolest v obou češkách…nějaké rady, nebo mám vyhledat lékaře?:)

    0 0
    • Kedarr  

      může to být špatnou technikou šlapání..nebo tahání těžkých převodů nízkou kadencí..může to být cokoliv, únava..atd..těžký takhle říct..:)

      0 0
    • Kaco  

      zalezi jaka bolest, jestli pod ceskama, nebo jen upony na jejich okrajich… Nejpravdepodobneji pretizeni chrupavek, popripade tam muze byt zanet apod… je to slozite, vyhledej kvalitniho doktora pokud je to vazne. Pokud to bylo poprve a nemivas jindy problemy a nechystas se jezdit delsi trqasy pravidelne – tak to neres. Ale jinak to nepodcen, na ceskach si muzes pomerne snadno poskodit chrupavku, coz je potom velmi neprijemne a omezujici a vetsinou s tim nejde nic moc delat. Pricin tez muze byt spousta, prochlazeni, pretizeni, svalova nerovnovaha, zanet, vsechno dokupy… apod…

      0 0
      • dr.t.t.  

        poprvé to právě nebylo…projevuje se to i pri polovičních výjezdech. Zkusím najít nejakýho sportáka…snad mě hned neodepíše:)

        0 0
    • frederick  

      jestli te v tom koleni píchá a řeže, mlžes mít třeba zánět češky…to jsem měl letos v bžeznu:( Je to moc fajn;) radsi zajdi k doktorovi;)

      0 0
    • vasek80  

      Máš nášlapy nebo ne?

      Mě začala tyké z ničeho nic bolet česka. Usoudil jsem, že mám nepřirozeně vytočenou nohu v SPD. Natočil jsem trochu patu dovnitř a je po nepříjemných pocitech a bolesti v koleni.

      0 0
      • dr.t.t.  

        mam Shimano PD-M520

        0 0
        • vasek80  

          Mám ty samé, ale nejde o typ, ale o možnost, že máš nepřirozeně vytočené chodidla.

          Pokud bys měl zánět, což je dle mě nepravděpodobné v obou kolenech najednou, tak to bude bolet i na normálních pedálech. Zkus na příští vyjížďku nasadit klasické edály a uvidíš, že kolena nebudou bolet. Pak jsem zkoušet najít nastavení SPD.

          0 0
          • MirosPikos  

            Taky by to mohlo být špatným nastavením sedla, mrkni na to. Docela hezky ukazovali nějaké nahrubo nastavení na Birell cykloškole (předposlední díl).

            Jinak jsou na to dobrý přípravky – chondroitin, glukosamin fosfát a další látky jako třeba MSM. Nebo nakup prasečí nožičky a udělej sulc. Možná by pomohly návleky na kolena, aby neprochládaly, ale to už ti jistě doporučí doktor co s tím. Hlavně dej pozor, abys mu nesponzoroval dovolenou nákupem nějakého zaručeného přípravku, tyhle věci se dají docela za dobře nakoupit třeba na ronnie.cz a v podobných kšeftech.

            0 0
          • martinpav  

            Ak správne rozumiem tak hovoríme o „jabåčku“. Nesprávne natočenie nohy väčšinou spôsobuje bolesť na bočných stranách kolien.

            Tu by som to videl skôr na to že má sedlo moc vpredu a kolená značne mimo zvislej osy pedálu. Prípadne príliš nízko sedlo.

            Skúsil by som sa zamerať na posed a ak to nepomože tak lekár.

            0 0
            • 11AA  

              To bych se chtěl zeptat. Měl jsem 2× během krátký doby natažený postranní vazy. Po léčení OK, ale … Poslední dobou se mi stává, že si takhle sedím pod slunečníkem, nohu nějak položenou do boku (prostě vyvalenej) a najednou bolest jak prase, bolest bočních stran toho kolene. Projevuje se bolest kolen při špatném natočení nohy i během jízdy, nebo to může být můj případ? Stačí mi to pak namazat fastumgelem a ráno jsem bez jakýchkoliv obtíží.

              0 0
              • camillio  

                Tohle mě potkalo taky, teď už se to projevuje spíše tak, že když z „vyvalení“ vstanu, tak mám divnej pocit tlaku v koleni. Pomůže párkrát s ním ve vzduchu potřepat (rozuměj kopnout prudce do prázdna), ono v tom loupne a je to OK. Věcí tam může být typicky více, možnosti jsou zejména počínající problém s meniskem a volnější vazy. Můj případ je to druhé – až zas uslyším nějakého mudrlanta říkat, že při protahování při hlubokém předklonu (ruce na zem) má člověk mít natažené nohy, tak dostane tou nohou mezi nohy :-)) Neděláš nějakou takovouhle opičárnu s protahováním?

                0 0
                • 11AA  

                  Vůbec ne, natažení vazů bylo ze sálovky (propnutí kolena při špatném došlápnutí). Strečink po fotbálku nepřeháním, ale pomohl mi na achylovku, tak se ho snažím po hře dělat. To současný koleno se mi takhle chová teď po vyléčení tech vazů, a protože jsem současně začal jezdit i delší (na mě) štreky na kole, začal jsem uvažovat, jestli to není právě v tom kole.

                  0 0
                  • camillio  

                    Pokud šlapeš aspoň trochu rozumě (tj. žádný óčka, dobře seřízený posed, nášlapy ve vhodném úhlu – s tímhle jsem měl problém, preferuju paty malinko dovnitř), tak bych to na kolo spíš netipnul. Ideálně se zeptat ortopeda, ať se podívá jak stojíš/chodíš. Velmi typický je, že člověk po úrazu nohy začne nevědomky tu nohu šetřit a přetěžovat druhou, ta se časem ozve a tak se to prohodí…

                    0 0
    • Joseph de Sax  

      a bolí tě to v Čechách, nebo jenom na Moravě??

      0 0
      • Hannibal1990  

        Lidi mám stejný problém.Doktor naznal že mám čésku v háji.jsou pak po vyléčení z toho trvalé následky??jakože už nikdy nebudu moct jet na plný výkon ??

        0 0
        • camillio  

          Když jsem řešil problém s kolenem, ortoped říkal že problém je v češce (párkrát dostala kouř :-)). Na otázku co s tím odpověděl že to chce čas, než se spraví, ale udělá to sama. Stejně ale asi záleží, co konkrétně s ní je. Mně ji podrbalo judo a divoký nápady v dětství, v kombinaci s volnějšími vazy a nějakou tou extorzí kolene.

          0 0
    • bystřické  

      dohání vás stáří nebo se vám vrací extrémní přetěžování někdy v minulosti,tělo si pomatuje,každý máme posunutou hranici někde jinde,proto má někdo problémy ve 30-ti,jiný v 60-sáti,pokud problémy nastanou,dají se zmírnit,odstranit je dokáže jen 2m hlíny 8-)

      kolo je jistě fajn a může ti od jistých problémů pomoci,ale pokud hodláš jezdit 3–5000 km ročně,tak si zaděláš na pěkný problém do své budocnosti,bo nic se nemá přehánět

      0 0
      • camillio  

        Na to že ti jsou teprv 3 máš hodně řečí o stáří :-)))) Se 2 metry hlíny (nazvěme to suchá balneoterapie) nelze než souhlasit, s těmi 3–5 tisíci ročně už ne, to není žádný extrémní nájezd.

        A propos – ve 30, 60, ne 30-ti, 60-sáti. I když ten druhej výraz je dost labužnickej pro nás nevybouřený puboše :D

        0 0
    • sharkeeCZ  

      Využiji témata.

      Dnes mne od dokončení jízdy strašně bolí obě kolena (čéška z přední strany kolen, pichlavá bolest, v klidu ok, při chůzi bolest až kulhání). Pod delší době jsem jel těžší a delší trsy ve dvou dnech (včera 160km/1900vm, dnes 120km/1300 vm), tak nevím, jestli je to jen únavou, prochladnutím kolen, nebo se může jednat o něco závažnějšího. Jaké jsou Vaše zkušenosti? Posed kola jsem neměnil a nikdy jsem podobný problém zatím nepocítil. Najeto mám letos více jak 6.000 km.

      0 0
      • jecnak  

        Muze to byt obojim. Nejcasteji je to proste pretizeny upon. Casto se to stava nekomu, kdo moc nejezdi a da si najednou velkou zatez. Muze to byt i chladem z deste ci prehanky – prochladnuty upon v kombinaci se zatezi na kole. Zrovna dneska me pobolivalo prave koleno ze vcerejsi vyjizdky v kopcich – teplota 11–18C + prehanky + kratke kalhoty = prochladnuti.

        0 0
        • jecnak  

          Jo a podle zavaznosti se to driv ci pozdeji srovna. Pamaha nejaky protizanetlivy krem.

          0 0
          • sharkeeCZ  

            zkusim ten krem. Ono vcera moc teplo nebylo a dnes po ranu take (9–15°C) v kratkem.

            0 0
            • jecnak  

              Ono se to nezda, clovek se jizdou celkem zahreje, ale kolena a dalsi klouby nemaji kolem sebe pracujici sval, takze prochladnou.

              0 0
            • Pavel  

              Chtělo se mi napsat „mlade a blbej, taky jsem byl mladej“, ale podle věku v profilu zřejmě už nejsi mladej. Kolena musí být v teple! 9 je fakt málo, byť ti „není zima“. Dej si aspoň hřejivku.

              O kolenách (a obecně kloubech) bych už asi mohl psát romány… ;-)

              0 0
              • sharkeeCZ  

                Tak, že se tak ochladí jsem nečekal. Zatím jsem s tím problémy nemíval. Asi si budu muset začít uvědomovat svůj ročník výroby a o tělo pečovat.

                0 0
            • Mamut  

              Nosim sebou mimo leta stale nakoleniky. Moje hole koleno vidi teploty 16C a viac. Pri 15C zastavim na minutu, nasadim nakoleniky a idem dalej. Tych par gramov ta fakt nezabije.

              Tiez som bol mlady a blby a jazdil aj –15C v nie najvhodnejsom obleceni. Od 18 rokov som lietal s kolenami po lekaroch. Odvtedy som zacal drzat kolena v teple a obcas (raz za 2 roky) si dam obdobie s chodnroitinom a s pozicie rodinneho kripla som sa presunul na najzdravsie koleno v rodine.

              0 0
          • Pavel  

            Krém anebo stačí i Ibalgin, to je taky protizánětlivý.

            0 0
            • sharkeeCZ  

              Myslím, že to byl Ibalgin co jsem aplikoval, včetně zahřívání kolen a dnes už je to o hodně lepší.

              0 0
      • bikefit  

        Ahoj,

        příčina bolesti přední části v koleni je často následkem přetížení úponu harmstringu díky nizkému uhlu v koleni v 0st pozice kliky (nahoře). Takže nízko sedlo, případně příliš dlouhé kliky na svou výšku. Je-li to v obou kolenech, je to dost pravděpodobné.

        Druhou možností je nevhodné nastavení pozice kufru na tretrách (úhel).

        0 0
        • Jilson  

          A nemohlo by to být sedlo příliš nastavené dopředu?

          0 0
          • bikefit  

            Mohlo, ale to by muselo byt opravdu velmi extremni hodnota, ktera by se projevila v nevyvazenem posedu smerem dopredu a neverim, ze by na tom bez problemu najezdil 6000 km.

            Sedlo lehce nahoru nebo kufry lehce k pate.

            0 0
        • bikefit  

          quadricepsu samozrejme..

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.