• tifik

    Ahoj, po cca 5ti km začnu cítit mrtvění v dlaních a prstech. Jediné, co pomůže, je mít představec vysoko, nad úrovní sedla, což není zase moc ok pro jízdu. U mtb 26' jsem problémy neměl, u nové 29' ano. Zkoušel jsem kratší představec, ale pomohlo jen trochu. Ona ta devětadváca je celkově delší (trek mamba), celkově mám pocit, že jsem hodně „na rukou“. V spec.prodejně mi radili zase jen ten představec nahoru, ale to je pak cca 2 cm nad sedlem. Máte s tím zkušenost pls? Jet s tím 50 km na závodech je fakt očistec :-)

    0 0
    • tifik  

      Ještě jsem přemýšlel, dát představec naopak delší a nechat ho skutečně nahoře, trochu by se tím zlepšil záběr i při vysokém představci.

      0 0
    • tifik  

      Ještě jsem přemýšlel, dát představec naopak delší a nechat ho skutečně nahoře, trochu by se tím zlepšil záběr i při vysokém představci.

      0 0
    • bradek  

      Můžeš zkusit:

      užší řídítka (tělo se víc narovná),

      pěnové gripy (např.: http://www.koloshop.cz/…e-cerne.html ),

      rukavice s gelem (používám tyto: http://www.cyklo69.cz/…t-2015-black ),

      případně kombinaci všeho. :)

      0 0
    • oddie  

      Pokud je celkově delší než to, co ti předtím sedělo, tak kratší představec, a vůbec to kolo zkusit pořádně nastavit na tvoje proporce. Jinak velmi doporučuji anatomické gripy.

      0 0
    • tromboonen  

      Mas to nejspis dlouhy, jak jsi natazenej tak je vice vahy na rukou a ruce trpi.. spocitej se a nastav to podle toho:

      http://www.competitivecyclist.com/…atorBike.jsp

      0 0
    • black.horse  

      Způsobů jak to řešit je vícero, jedním z řešení, které sám několik let užívám jsou gripy ERGON. Vyhledej si podrobnosti v historii, bylo tady o tom už napsáno mnoho.

      0 0
    • Smazaný účet  
      0 0
    • Pavel  

      Další možností je špatně nastavené sedlo. Horizontálně a/nebo vertikálně (např. ho možná nemáš zcela vodorovně).

      0 0
    • tifik  

      No, bude to alchymie koukám :-) Řídítka jsou mnohem širší, míry jsem počítal a měl bych být dokonce ještě delší, což si neumím představit. Sedlo chce o pár mm níž, rovně je, trochu dopředu. Představec o kroužek zvednu a uvidíme. Dík za rady.

      0 0
      • jonti  

        Mnohem širší řídítka můžou být velký problém taky. Zkus dát gripy, řazení a brzdy o 2 cm dovnitř a uvidíš, jestli se to trochu zlepší. Taky je důležité natočení řidítek a jak moc jsou prohlé.

        Taky bych zkontroloval sklon sedla, když je příliš špičko dolů, tak to nutí víc se opírat o ruce.

        Staré kolo ještě máš? Pokud ano, tak ideální bude nastavit geometrii podle něj.

        0 0
    • Baba-Ji  

      vidim to na spatny naklon riditek, zkus je v predstavci pootocit, k sobe nebo od sebe a vyzkousej, jestli problem pretrvava.

      Mne to takhle jednou zaclo delat prave po tom, co jsem zmenil uhel rodel.

      0 0
    • marasan  

      jestli nemas diagnozu karpalniho tunelu, nesedavas u PC ?

      0 0
    • tifik  

      No sedávám :-) Zkoušel jsem, ty řídítka jsou docela možný, jsou natočený k jezdci, když jsem je otočil, aby byly v podstatě rovně (horizontálně) tak to bylo mnohem lepší. Šel bych cestou rovných užších rodel, zítra testnu. Na starém kole mám rovné a ok.

      0 0
    • Toman  

      Jak tak čtu tvůj příspěvek, asi patříš k těm, co rádi řidítka hodně níž než sedlo. A co na to tvá krční a hrudní páteř? Už ses jí ptal? Pokud ne, ona ti to za pár let řekne sama. Od 3. po 7. obratel ( shora dolů ) může být tvůj problém. A tím, že dáš řidítka níže, tím zvýším jako záběr do klik? Ty šlapeš vahou svého těla nebo nomaha? 50 kiláků s řidítky trochu výš je očistec? Ten bude, až ti bude fyzioterapetup rovnat krk. Nauč se šlapat, tělu nechej trochu prostoru, pečuj o něj více a nebudou ti brnět ruce.

      0 0
    • zdenek  

      Jestli se rukama opíráš větší vahou o řídítka, tak by mohlo pomoci posunout sedlo dozadu. Tím se dozadu posune těžiště a odlehčí se ruce.

      0 0
      • buba CZ  

        …a ještě víc se předkloníš a ještě víc tě budou brnět ruce…

        0 0
      • Breakpain  

        Spíš dopředu – pozice se napřímí a bude sedět více na zadku a méně se opírat o ruce ;).

        Nataženější posed = větší maso na ruce.

        0 0
        • zdenek  

          Tj., ale pokud posune sedlo dopředu a napřímí se, tak bude zároveň potřebovat zvýšit řídítka. Jinak se to nemusí líbit zádům.

          0 0
      • Toman  

        Zadek má předozadně jednu danou pozici, posunutím vzad změníš posed, tím úhel nohou ke klikám a nakonec, jak píše i buba cz, tě to ještě více natáhne, ještě více vyvrátíš hlavu a o to víc ti budou brnět ruce.

        0 0
        • zdenek  

          Ale i ta předozadní pozice (jestli myslíš pozici kolena vůči klice) je přece v nějakém rozsahu individuální.

          Máš pravdu, že tělo se natáhne, ale těžiště se posune víc dozadu. To nemůže odlehčit ruce?

          0 0
          • Toman  

            Pochybuji, ze pozice se zadkem vice vzad odlehci pazim a rukam. Trup se skloni a o to vice budes na ruce napadat. A co na to pak rekne trapezak a sije? Posunout se na sedle dozadu a slapat jakoby pred sebe je take nesmysl. Nehlede na ovladatelnost kola. No nevim ale dle meho soudu ma ty potize od patere, takze pomuze asi jen zvednout trup. Jenze to se tazateli nepozdava a navic je presvedcen, ze kdyz se vic sehne nad rodla, ze bude mit jaksi vice sily v nohou. To napovida zase tomu, ze neumi slapat a trochu to pomichal s aerodynamikou. Kdyz tomu ovsem nechce verit, tak se k tomu bude muset projezdit.

            0 0
    • tifik  

      Zkusím s tím dneska zajet do jiného krámu, už to mám asi překombinované. A ano, myslím, že sklon těla ovlivňuje šlapání i ovladatelnost kola, pro krční páteř to asi žádná výhra opravdu není :-)

      0 0
      • kyl  

        Za pár stovek si nechej udělat chladovej test na klinice pracovního lékařství.Měl jsem a částečně ještě mám stejnej problém.Do kilometru od vyjetí mi začali mrtvět ruce ale stačilo protřepat a zas to bylo dobré.Rukavice jsem zkusil několikery,to samé gripy a štelovat s posedem.Sem tam to bylo lepší ale jinak nic moc.Po vyšetření se ukázalo že mám cévy v rukách v hajzlu a beru prášky.Poslední dobou je to už daleko lepší a i na kontrole u doktora to vypadá na zlepšení.

        0 0
        • Jimm22  

          mám stejný problém, po pár kilákách protřepat a je to zase chvílu dobrý. Trochu pomohlo vozit batoh míň stáhnutý na zádech, nběkdy dobrý a někdy moc ne.

          Ale poslední měsíc mi zase pořád brní tři prsty na ruce, ještě jsem to neřešil, ale prej karpály či co

          0 0
          • kyl  

            Ze začátku problémů jsem míval prsty opuchlé,svědivé a horké,ohnout je skoro ani nešlo,byly tvrdé a dost to bolelo.V zimě zas některé zbělely a neměl jsem v nich cit.Po tom co už 6 let beru prášky(doživot­ně),je to lepší a prvotní příznaky nemám a i to bělení prstů jen občas.

            Musím se vyhýbat v práci vibracím.

            0 0
      • pepek  

        Pokud jsi měl rovný řidítka a nebyl problém, tak bych to hledal tam. Mám to stejně, potřeboval bych uplně rovnou trubku.

        0 0
        • BlickM  

          V tom případě bych ještě zkusil laborovat s náklonem řídítek, jak už psal Baba-Ji

          0 0
          • blackboy007  

            nebo je možnost změnit gripy za ergo nebo nějaké XXL od specialized,esi extra chunky atd

            0 0
            • BlickM  

              A není jednodušší zkusit nejdřív ten náklon? Lepší gripy pak mít třeba jako bonus?

              Nejsem proti gripům, vozil jsem Ergony.

              0 0
    • Spikelet77  

      Mel jsem a castecne jeste mam stejny problem. Po par km mrtveni rukou a brneni konecku prstu. Na kole to vyresily nove gripy Ergon GP2. Tady tedy uz tenhle problem nemam.

      Tenhle problem mam uz jen na motorce, ale tam to muzou zpusobovat vibrace, 650 ccm v jednovalci je strasny vibrator, tady by ani ty Ergony nefungovaly.

      0 0
      • kyl  

        Já mám vibrace zakázané aby se mi to nezhoršilo.

        0 0
        • Spikelet77  

          Jo, vibrace jsou to nejhorsi. Ani tak nejde o ty velke vibrace, jako treba prace se sbijeckou. Daleko horsi jsou micro vibrace. Clovek je vnima daleko min, ale ty jsou to nejvetsi zlo. Ted, co mam novou praci a pracuji jako svarec, tak jsem mel docela velky problem s prsty prave ruky. Daval jsem to za vinu uhlove brusce. Omezil jsem brouseni co to slo a kdyz uz jsem musel neco obrousit, tak jsem si poctive sundal svarecske rukavice a navlekl si antivibracni rukavice. Bohuzel zadna zmena. Nakonec jsem zjistil, ze problem je ve svarecim horaku. Pri svarovani nepatrne prenasi do ruky chveni, micro vibrace. Zacal jsem do svarecich rukavic davat jeste jedny vlnene, pletene a podstatne se to zlepsilo.

          Takze by nebylo na skodu se opravdu zamerit i na ty gripy. Bud zkusit ty Ergony. Tady je nevyhoda, ze stoji docela dost penez a nemusi pomoct. I kdyz me pomohly. Nebo zkusit nejake penove a co nejvetsi prumer.

          Kazdopadne at ti to co nejlip dopadne, vim, jak je to neprijemne a bolestive.

          0 0
          • kyl  

            Tak ono to úplně dobré už nebude nikdy,jen se to vyloučením vibrací nebude zhoršovat.Sem tam taky vařím(hliník),to je v pohodě ale následná úprava svarů úhlovkou nebo fortunou už je problém.Pokud pravidelně beru prášky,je to ok ale jak třeba na týden vynechám,během půl hodiny práce s úhlovkou bez antivibračních rukavic,cítím jak ruky začínají brnět a bolet.

            Naštěstí tato práce je už jen sem tam(záskok).

            Nevím jakou má zakladatel vlákna práci ale můžou to být počáteční příznaky a ty se pak bez léčení budou jen zhoršovat.

            0 0
            • Spikelet77  

              Hlinik varis asi nejspis TIGem, Tam je to v pohode, bez micro vibraci. Ja teda TIGem varim jen obcas a nerez, ale to je stejna technologie. Ten MIG/MAG je horsi na ty micro vibrace.

              Jen se zeptam ciste ze zvadavosti. Ty prasky co beres, nejmenuji se Enelbin?

              0 0
              • kyl  

                Enelbin jsem bral,teď mám Pentomer.Vařím MIG/MAG,děláme veřejné osvětlení.Komplet v hliníku do Rakouska.

                0 0
                • Spikelet77  

                  Enelbin jsem bral cca pred 7 lety, to mi zacalo haprovat ocni vicko, nebyl jsem schopny zvednout ocni vicko. Pry spatne prokrvene nervy a nervove zakonceni ocniho vicka. Dva mesice jsem chroupal Enelbin + ob den injekce B12. Pomohlo to a od te doby pokoj. Pohravam si s myslenkou, ze bych si ten Enelbin nechal na zkousku predepsat.

                  0 0
                  • kyl  

                    Nejsem si jistej jestli se ještě dělá,mám dojem že ho nahradil ten Pentomer.

                    0 0
              • rbcrx9  

                Můžu se zeptat, co děláš? Když zatím svařuji COčkem a brousím flexou, tak musím zaklepat a ruce stále drží. Ale taky někdy po pár km mě brní ruce, asi to bude posedem.

                0 0
      • buba CZ  

        Taky jsem měl jednoválec šestpade.Šel do světa,jak říkáš vibro jak blázen,požitek z jízdy nula.

        0 0
      • Breakpain  

        Asi jsem pako, ale měl jsem 660 jednoválec a nepřišlo mi, že by to vibrovalo, pokud jsem nestál na místě … ale OK, byl to hypermotard, takže to mělo docela měkkou vidli … možná to bylo tím.

        0 0
        • Spikelet77  

          660 ccm, to bylo nejspis Yamaha XT 660 R, nebo neco od Aprilie – Strada? To jsou celkem nove motorky. Ja mam starou vranu. 21 let stare BMW F 650. Tam se ty vibrace nejspis nasobi vsemi vulemi, co za tech 21 let vznikly.

          0 0
    • Smazaný účet  

      Taky mi ruce pokaždé brněly i jízdy do 20 km.

      Tento rok jsem si nechal nastavit kolo na míru podle toho CRM Bodyscanning a jel jsem první trasu 53km bez gelových rukavic (obyčejné zimní na běžky) a vůbec žádný problém..

      0 0
    • l.bily  

      Mam silnicku, najete 700 km a stale po hodinke mna zacne bolet v jednem miste v pravem rameni, uz nevim co mam zmenit

      0 0
      • blaf  

        nemas rovne riditka (nebo naopak mas a nesedi ti to), jedna paka niz nez druha, sedis na tom krive (nejaka dysbalance), kdovi co dalsiho

        0 0
    • Donuts  

      Tohle vyměnit, tohle dát delší, tohle posunout.

      Možností je určitě spousta, ale především prostě blbě sedíš a moc se opíráš o ruce.

      0 0
    • Richi  

      Sedlo bych nastavil tak jak se nastavit má a řešil pouze řiditka.

      Někdy je rozdíl mezi pohodlnou jízdou a bolestí rukou pouze jediná podložka.

      0 0
    • tifik  

      No asi ty řídítka fakt zvednu, včera 60 km a brněly mě ruce ještě večer, děsný. Tím ale budu v podstatě lehce nad úrovní sedla.

      0 0
    • gejba  

      Jednoznačně špatné držení těla. Zkus fyzioterapeutku a pak několik měsíců posilování těch správných svalů. Měl jsem něco podobného. Hejbání s nastavením kola nepomůže, když je primární problém v disfunkci a nerovnováze svalových skupin. Proč myslíš, že jsou profíci pořád v posilce?

      0 0
    • rockab  

      Oživím téma s mojí zkušeností. Po koupě nového kola jsem měl taky problémy s bolestmi dlaní. Zkusil jsem nové gripy, rukavice a různé nastavení kola. Gripy malinko pomohly, hlavně díky tomu že nové jsou delší a silnější. Mám větší ruce :-) Rukavice jsem koupil Specialized BG, ty mě nesedly, zbytečná investice. Jediné co mě opravdu pomohlo, bylo pohrát se s natočením řídítek. Po správném nastavení bolest dlaní přestala. Samozřejmě cvičení je základ. Mám sedavé zaměstnání, problém s krční páteří tak že i cvičení je důležité nepodceňovat.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.