• jenda95

    tohle bude spatne popsany problem, ale zkusim to :)

    mam tohle kolo https://www.mojekolo.cz/…eeder-300-2/ (Speeder 300 z roku 2016) a potreboval bych trochu primazout loziska. Jenze se k nim nemuzu dostat – a to ani na prednim kole. Vytahnu vnitrni osu (rychloupinak), z dute osy sundam matku na jedne strane (sla rukou) … a tim koncim. Druha matka drzi – coz je obvykle, ale osa nejde vytahnout (ani poklepanim kladivem). Jako se ani nepohne, to neni jen zarostle, uvnitr te osy neni imbus abych ji pridrzel a povolil druhou matku, nevim. Kdybych chytit osu do klesti, tak pochopitelne znicim zavit …

    YouTube nepomaha, protoze popis naboje „Bearing Disc“ neni zrovna presny.

    Sorry, nemam fotky – musel jsem kolo zpatky slozit, nekdy vyfotim.

    Chapu, ze to je vystrel do tmy – ale mozna nekdo pochopi na co se ptam :)

    dik

    0 0
    • Vilém  

      Chtelo by to foto.

      Teoreticky, ze strany kdes sundal matku poklepat gumovou palickou, nebo kladivem pres spalik. Tim bys vyklepl osu i s loziskem a druhou matkou. Az bys to mel venku tak chytnes osu treba do sveraku, sundas druhou matku a lozisko. Osu opet vsunes do naboje a vyklepnes druhe lozisko.

      0 0
      • jenda95  

        dik – problem je, ze tu osu nevyklepnu. Proste ne – a jak jsem psal, nemyslim, ze by byla zarostla. Skoro to vypada, ze na te ose neco je napevno – i kdyz mi to samotnemu prijde divne, nic takoveho jsem nevidel (coz teda mnoho neznamena)

        za par dni zase rozeberu a vyfotim (vcera jsem mel tak zapatlane ruce, ze jsem mobil proste neodemkl :)

        0 0
        • Vilém  

          Netusim jakou silu jsi pouzil, potrebna sila neni uplne mala, musis soucasne vyklepnout nalisovane lozisko, coz zcela snadno nejde.

          0 0
          • jenda95  

            Aha! Takze nejde vytahnout osa aniz bych nevytloukl i nalisovane lozisko??? To by vse vysvetlovalo.

            Ale to nechci – ja chci jen trochu primaznou kulicky v lozisku, tj shodit prachovku a trochu to maznout, lozisko at zustane kde je. Na jedne strane se k prachovce dostanu, ale na druhe ne.

            0 0
            • Vilém  

              Dostat ven osu bez loziska se ti nepovede. V 99% pripadu ma osa mezi lozisky vetsi prumer. Mozna by slo vydloubnout prachovku i ze zalisovaneho loziska, ale pokud nemas jak povolit tu druhou matici, tak to pujde tezko a navic tam bude zavazet osa a zapusteni loziska do naboje

              0 0
              • jenda95  

                Dik, to je ono. K jednomu lozisku se dostanu v pohode, ke druhemu ani nahodou – presne jak pises mi zavazi druha matka, kterou nemam jak povolit (bez zniceni osy).

                To mi ale prijde jako hodne debilni design – na jinych kolech obcas primaznu kulicky v lozisku a pohoda, vytloukat lozisko mi prijde o dost slozitejsi, to lozisko tam je urcite vlepene. :(

                Existuje prosim nejaky pripravek se kterym by to slo vytlouct nebo se proste jen mlati kladivem do osy? To ji prece nemuze moc svedcit, ne?

                0 0
                • Vilém  

                  Vlepene tam asi nebude, je proste nalisovane. Mlaceni do osy je bezny postu, i podle servisnich manualu. Horsi je, ze se nepocita s tim, ze bys nazpet daval stejne lozisko, tim vytloukanim za vnitrni krouzek krapet trpi.

                  Proc to vubec chces primazavat? Drhne to nejak?

                  na povoleni druhe matky by mozna sel udelat pripravek z nejakeho silonu, nebo spaliku tvrdeho dreva, ktery bys navrtal, rozrizl a udelal klestinu do ktere bys strcil osu, dotahnul ve sveraku a tim osu jistil pro povoleni matice.

                  0 0
                  • jenda95  

                    Nedrhne, ale nejak se mi po letech vymyla cast vazeliny, obcas to piska. jsem si dost jisty, ze to je prave lozisko (co jineho taky). Asi tam teda jen zkusim striknout neco jako https://www.kupkolo.cz/…-spray_z313/ … ale to stejne nejspise prachovkou neprotece, pokud se to k prachovce vubec dostane :)

                    A jo – mozna zkusim pridrzet osu v kousku dreva ve sveraku jestli nahodou druha matka nepovoli, ona nijak kousnute nevypada. Jako uplne by stacilo, aby uvnitr osy byl impus! (coz je mozna dalsi moznost – vrazit dovnitr imbus a nejak ho zafixovat – kdyz to se nejspise bude porad protacet)

                    kazdopadne dekuji moc za rady!

                    0 0
                    • Vilém  

                      A nepiska spis prachovka? Nevim jak je ten naboj konstruovan, ale casto toto delaji bud gumove prachovky, nebo o-krouzky na duralovych prachovkach.

                      0 0
                      • jenda95  

                        Vsechno je mozne, problem je, ze se k jedne casti slozeni proste nedostanu. Ale fakt, ze k o-krouzku se nejakym sprejem dostanu snaze. Ale stejne nechapu tu logiku konstrukce, kdy je lozisko vlastne jen na jedno pouziti :)

                        0 0
                        • Vilém  

                          Tak pro vyrobce je to jednodussi. Proste jakmile zacne lozisko delat neplechu, tak se vymeni. U toho muzes sundat i tu druhou matici. Po instalaci novych lozisek, coz je otazka par desetikorun, dotahnes matice proti sobe.

                          0 0
                        • novas752  

                          Průmyslová zatěsněná ložiska jsou konstruovaná tak, že v sobě mají doživotní náplň maziva. Staré ložisko se vymění za nové.

                          0 0
                          • jenda95  

                            Teoreticky jo, ale staci projet mocuvkou nebo podobnymi sra*mi a dozivotni napln maziva jde do haje. Overeno (nevim presne co, voda ani blato to neni, ale neco na poli proste loziskukm vadi). Jasne lozisko je levne, ale porad mi prijde nejak logictejsi ho lehce primaznout .. ale uznavam, to jsou asi jen me zlozvyky z minulosti :)

                            0 0
                            • Hrabex1  

                              nejlogictejsi je zjistit rozmer nebo loziska, tim bych zacal. Pokud neni atypicke, nebude prehnane drahe ani znackove. A to bude jiste lip utesneny.

                              0 0
                              • Vilém  

                                Menit ho nechce.

                                0 0
                                • jenda95  

                                  jo jo.

                                  Skoro jiste to lozisko bude standardni a vymenit by slo, ale zatim to neni treba – ja ho fakt chtel jenom trochu primaznout jak to delam na jinych nabojich. Az se zase dostanu do sklepa, tak jen lehce nastrikam mazivem kam az se dostanu a necham to byt. Bud to bude prijatelne nebo fakt vymlatim lozisko a koupim nove .. ale to je radove vetsi oprava, nez co jsem puvodne chtel a potreboval

                                  0 0
                                  • Kouba_2005  

                                    Kolik stojí takový ložisko, že nad jeho NEvýměnou vůbec přemýšlíš?

                                    0 0
                                    • kubad  

                                      30 – 450kč podle kvality a metariálu – keramiku radši nezahrnuju :)

                                      taky nechápu co řeší,

                                      0 0
                                      • Kouba_2005  

                                        Zřejmě přepočítává na piva :-)

                                        0 0
                                        • jannk  

                                          Nebo neumíte číst vy :)

                                          Já celkem chápu, ze je rozdíl jen primaznout ložisko nebo poměrně pracně vytlouct ložisko a nalisovat tam nové, o penězích myslím nikdo nemluví

                                          0 0
                                          • Kouba_2005  

                                            Když ložisko píská, nebo co jsi to někde takovýho psal, tak bych ho automaticky vyměnil a na nějaký dočasný složitý promazávání bych se vyprdnul. Teda spíš by mě to ani nenapadlo.

                                            0 0
    • Pán z Dubu  

      Kolik je volného závitu po sundané matce? Nevešla by se tam matka +kontramatka?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.