• JirkaD

    Pečujete nějak o zapouzdřenou středovou osu? Ta otázka se může zdát absurdní, ale mám pro ni důvod: když jsem ji totiž měnil na biku naposled nedalo mi to a tu vyndanou jsem „rozebral“. Uvnitř byla jakási směs vazelíny, rzi a vody – což určitě zkracuje její životnost. Řešíte to nějak, nebo jezdíte dokud to jde a pak vyměníte za novou? Díky za rady a postřehy!

    0 0
    • jecnak  

      No rozebiral jsem az 5 minut po 12ty…

      http://www.bajk.cz/…a/clanek.asp?…

      0 0
    • enrico  

      Využijem tento „starší“ dred. Na zimáku s klukami LX04 sa mi po 10t km + xxy km spravila vôla a už sa s tým nedá jazdiť. Keďže určite neplánujem teraz vraziť do zimáku dalších 700,– korún, tak by ma zaujímalo, či sa dá zapuzdrená osa nejako rozumne rozobrať, nastaviť vôlu a potom znovu zložiť? V histórii sú vačšinou návody len na staršie tipy zapúzdrených ôs, o tej mojej len kusé informácie, ževraj sa to nedá a podobne.. Pomohol by popr. aj nejaký obrázkový návod. Predom dík.

      0 0
      • Seadat  

        osy zvlast na 4 hran jezdit a menit tot zkusennost :-|

        0 0
      • jipík  

        Jj mám jednu starší zapouzdřenou o. od Shimana, ta je na kónusech a dá se rozdělat, vyčistit, namazat a seřídit, všechny nové co mě prošli rukama byli na průmyslech a jednou jen tak z hecu jsem vzal nějaký vychozený ložiska do speciálky na ložiska, jestli by se nedali sehnat, všechno to byli atipy a cena by dvakrát převyšovala cenu nové osy, tak že se to neoplatí, hold spotřební doba, spotřební zboží, neopravovat, vyměňovat.

        0 0
      • kubad  

        rozebrat by to jít mělo, musíš vyměnit ložiska – to tě bude stát skoro tolik co osa – nestojí to za to kup novou.

        0 0
      • Daf  

        Tahle osa se sice rozebrat da, ale neda se tam nic sestelovat :) Pokud se ti v ni udelala vule je to znamka toho, ze se do ni dostala voda a vnitrek vyreznul. Zkus ze strany nastrikat a nechat zatect nejakej olej. Ma to cenu pokud vule jeste neni velika. Oddali to uplnou smrt. S malou vuli se da jeste nejakej cas jezdit. Kazdopadne pocitej s tim, ze brzo bude potreba osu vymenit ;)

        0 0
        • enrico  

          dik chlapi, moc ste ma nepotesili, že sa s tým nedá nič robiť, po tomto už asi prestanem bajk umyvat vapkou, voda je sviňa…

          0 0
    • krtex  

      Měnil jsem kus za kus, staré nevyhazoval. Teď ze starých používám ložiska v okamžiku, kdy se oběví vůle – většinou v jednom ložisku…

      Jinak po první výměně ložiska a vlastnoručním natlačení kvalitní vazelínou, se vůle neobjevila, po cca 2tkm jsem jen preventivně rozebral a přemazal.

      Bohužel jsem pořídil LX08 a 4-hran zůstal na SS dirt bike :)

      Mé doporučení – zkontrolovat u nové osy namazání, a pokud možno doplnit vazelínu – np. injekční stříkačkou. Točí se to pak trochu ztuha, ale zase je to odolnější vůči bordelu.

      Dírku do mufny jsem nevrtal, i když některým pomohlo..

      Regards, KTX@

      0 0
      • enrico  

        no skusim tam este nejako vtlacit tej vazeliny, kým zoženiem novu. A kadial sa dá do toho napratať tá vazelína? je tam len taka biela krytka, ale neviem, ako ju odstranit, aby som ju neposkodil

        0 0
        • krtex  

          Nevím co máš na mysli, ale sundáš plastové nebo alu misky se závitem do rámu, sundáš vnější těsnění z obou ložisek (používám takovou zubařskou zahnutou jehlu – je akorát tupá abych nepoškodil těsnění) a vidíš kuličky. Pokud to máš ale zrezlé, doporučuju jedno ložisko sundat z osy, vyčistit z obou stran od staré vazelíny a bordelu, namazat „z obou stran“ nasadit a jezdit. Jestli vůle není velká tak pojezdí ještě dlouho (vlastní zkušenost).

          KTX@

          0 0
          • Daf  

            V tom shimanu zadna loziska nejsou. Jsou tam jen kulicky a jejich drahy jsou primo v ose a plasti. Rozebira se to tak, ze stahnes bilou prachovku z osy. Pod ni je takove pryzove mozna plastove tesneni, ktere zaroven udrzuje kulicky od sebe. kdyz se to podari vyndat z obou stran a zklepat kulicky na jednu stranu. Pak vyndas osu. Vetsinou si ale nicim nepomuzes akorat prijdes na to ze drahy jsou rezave a ze s tim nejde nic udelat. Mam pocit ze to rozebrani neni uplne snadne. Muze djit k poskozeni tech nekovovych casti. Lepsi je tam nechat zatect ten olej aby to vic nerezavelo.

            0 0
            • krtex  

              Aha tak takovou jsem ještě neviděl..

              Foto by pls. nebylo ? Z tvého popisu si nějak neumím představit jak to může fungovat..

              THX, KTX@

              0 0
    • robb  

      Kolik vydrží zapouzdřená osa? Jak poznam, že už je špatná? Mně při šlapání lupe jakoby ve středu, ale vůle tam neni, tak nevim, jestli se nějaká špína nedostala do těch závitů.

      0 0
      • Vilém  

        Muze lupat spousta veci. Pokud osa nema vuli, tak bych spis hledal nekde jinde.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.