• BuboBubo

    Zdravim, mam SPD asi tak 100km, musim uznat, že v takovym normálnim terénu, nebo na silnici je to fakt dobrý, trochu mam strach z nějakej těžších pasáží, ale to by se dalo zkousnout. Ale co mě fakt přijde děsný je jízda s SPD ve městě. Nemyslim zastavit na křižovatce na červenou – to je pohoda, jde o takový situace kdy se musíte fakt rychel rozhdnout, taková nečekaný situace. Jako třeba jedu po chodníku, chci přejet na druhou stranu silnice, kouknu doleva, doprava, nikde nic, už už to odpíchávam, kouknu zas doleva, tam auto, buch a jsem na zemi, naštěstí jen na tom chodníku a ne v silnic. Ale klidně se něco obdobnýho může stát na křižovatce a pak třeba spadnout pod jedoucí auto. A když jste z velkýho města, prostě se tomu provozu úplně vyhnout nemůžete. Přes to město se nějak dostat musíte. Tak by mě zajímay nějaký vaše zkušenosti ve mětstě popř i v terénu se SPD. Taky třeba znáte někoho kdo kvůli obdobnému problému SPD prodal? Rád bych slyšel, že si to vypínaní treter někdy tak z automatizuju, že takový krizový situace pro mě nebudou problémem, že prostě nejsem takovej trotl, že i vy máte nebo jste třeba měly obdobný problém. Jj vim o SPD toho tady bylo už napsáno dost, ale nepište mi sem přečti si starší přízpěvky – už jsem četl!

    0 0
    • BuboBubo  

      Pardon za ty překlepy a pravopisné chyby. Dvakrát měř, jednou řež jsem opomenul.

      0 0
    • Thorn  

      nikdy ma to ani nenapadlo – skutocne za chvilu t obudes mat dokonale nacvicene. inak oplati sa naucit chvilu stat na mieste bez nutnosti vypnut tretry…

      0 0
    • bezpenez  

      Zkus si ty SPD nastavit na lehky vypnuti az se ze zacatku moc nenatluces, a pak postupne, jak z budes ostrileny machr, tak pridej na tvrdosti. Bez SPD si uz nedokazu predstavit jezdeni, napr. v bahne ti noha bez SPD pada z pedalu furt, takhle je to OK. Enjoy Bike

      0 0
    • dalimil  

      moje skorožena má SPD asi 14dní a zatím spadla 2× a to právě při zastavování.Prostě se převáží na druhou stranu než má vypnuto a zazmatkuje,nestihne vypnout a padne.Mám strach,že se jí to stane někde v provozu a hupne pod auto.M někdo radu jak se to naučit ?Já jí to vysvětlit nedovedu,vypínám v pohodě ale chci jí poradit.

      0 0
      • Volf  

        Každej padá. To vypínání přijde samo. Jinak mojí ženě se taky párkrát povedlo spadnout. Ze začátku pomáhalo před křižovatkou připomenout vypni se a fakt to zabíralo.

        0 0
      • Staenly  

        tak at si vypne obe nohy, nebo at vypina az uz je prevazena…

        A k puvodnimu dotazu – se neboj, prvnich 100 – 200 km je krusnych, ale jak sem si zvyk tak mam strach jezdit bez SPD treba jenom 2 km do skoly

        0 0
    • o_three  

      presne jak tady psaly vsichni prede mnou. Povolit vuli a zvykat si. Ja spad snad jen jednou, neznam nikoho kdo by nespad, ale vetsinou sou to takovy ty groteskovy pady, jako ze prijedes zastavis, chvilku se zmitas, cimz na sebe upozornis kolemjdouci (jedouci) obecenstvo a prepadnes na stranu… naopak SPD si nemuzu vynachvalit i v jizde Prahou, jednak mas mnohem rychlejsi rozjezd na vsech krizovatkach a urcite lepsi kontakt s kolem obecne… P.S. moje pritelkyne taky pada ;o)

      0 0
    • Santus  

      Jedinej recept je, jezdit a pak to bude automaticky. Ja jsem taky SPD novacek, mam za tri mesice namotany asi 2000km a uz o nich ani nevim. Kdyz jsem je zacal jezdit, tak jsem si o sobe myslel, jak jsem dobrej ,ze vubec nepadam, ale prislo to po 150km, celkem 2 pady. Musim se priznat, ze do asi 500km jsem uvazoval, ze je sundam, protoze jsem v nich nebyl jistej.Jizda v technickych pasazich pro mne byla utrpenim, ale jak pisu, pak jsem si zvyknul a pohoda. Davam za pravdu vsem kladnym prispevkum,kteryse o SPD tady napsali a mne navnadily,abych do nich sel, ale bobky sem mel velky. Jeste doplnim , ja jsem mel hranici 1000km,ze na nich musim ujet a pak udelam rozhodnuti.Udelej to taky tak a uvidis ze je nesundas.Zdar a vopatrne.

      0 0
      • visby  

        v technickych pasazach je to sranda ked cloveka vyklikne a musi to schadzat na jednej nohe:-)

        0 0
    • MARIN  

      Jde jen o zvyk. Neznam a ani sem neslysel o nikom kdo by se od SPD vracel ke klipsnam nebo obyc pedalum. Nauc se stat na miste alespon par vterin.

      0 0
      • -b-n-x-  

        Ja jsem se vratil od SPD k normalnim pedalum a hned nato presel ke platformam. Vzniklo to tim jak sem prodal kolo i s SPD a nechtelo se mi kupovat nove pedaly. Ted uz jsem zvykly na platformy. Jinak ale na SPD nemuzu rict nic spatneho. Ze zacatku jsem taky parkrat spadnul, ale pak uz to bylo v pohode. Pro spravnou techniku jsou, ale asi lepsi platformy.

        0 0
    • Glum  

      Zvyknes si, casem to bude uplna automatika. S SPD jezdim po Praze i v zime, vubec zadnej problem v tom neni. Dokud si nebudes jistej, neutahuj moc upinaci mechanismus.

      0 0
    • MF  

      Tak na SPD som uz prichadzal nauceny z cestnych LOOKov. Ale tiez to nebolo take jednoduche :) Ako prve naslapne pedale na MTB som mal Welgo a bola to fakt hruza. Zapnut sli bez problemov, ale casto sa zasekli a nesli za nic na svete vypnut. To bola potom sranda, ked som sa chytal stromov a kamarat mi pomahal vypnut. Neviem ci sa jednalo o nepodareny model ale brat bol na tom podobne (rovnake pedale) a pri jednom zaseknutom vycvakavani poskodil podrazku na tretre. Bolo rozhodnute. Pedale sli do haja. Teraz jazdime original Shimano a no-problem. Trening z Welga dal svoje :))

      0 0
      • dalli  

        S Welgo mam podobne zkusenosti. Blby bylo, ze to byly moje prvni pedaly. Byl problem z nich vycvaknout. Behem prvnich 200km jsem s nima spadl dvakrat, napodruhe me po padu a ani pri nejmensi nastavitelne sile nepustily. Pomalu jsem k SPD zacinal ziskavat nechut, ale ted jsem si poridil Shimano M520 a je to lepsi. Z padu mam ale diky Welgu porad strach…

        0 0
    • jmanek  

      uff… a ja se bal, ze padam sam, kdyz jsem na nich pred par tydny poprve jel ;) no nakonec z toho bylo dvakrat krvavy koleno a jednou skrabanec na brichu (Skritek – cedule)

      0 0
    • re076  

      … na SPD pedalech a po 45km vyjezdu jsem sebou svihnul az pri samotnem navratu domu u Hlavniho nadrazi, kdyz jsem projizdel u rozkopane krizovatky Bulhar. Nemel jsem rychlost, abych preskocil asi pulmetrovou diru, zastavil jsem a zapomnel vystoupit :)) Vyvratil jsem se mezi kusy asfaltu, bez nasledku, chce to trenink. Jinak mam z SPD (Schimano 520) dobry pocit, je to uplne o necem jinym.

      0 0
    • vicko  

      Mno takja se tedy taky pridam :). Mam SPD asi od dubna a je to vazne prima vecicka ;). Ve meste jsem ani moc nepadal, spis jsem mel ze zacatku problemy vycvaknout treba v lese v krizovkach, takze jsem si taky parkrat ustlal na bok ;). Ale posledne jsem se nejak smotal ani nevim jak a z pedalu jsem byl venku taky ani nevim jak ;). Ale jinak uz nepadam a bez SPD ani ranu. Vcera jsem jel kousek na starym ocelouskovi, co na nem jezdi ted otec a ten si sundal i klipsny. A jak byl zvyklej, ze mi tam ta noha drzi, tak jsem skocil z obrubniku a sjela mi noha a to byl rachot ;). Takze vazne si myslim, ze kdo jednou zkusi SPD, uz nehce jinak, protoze uz ani nemuze ;o),. Zkratka a dobre zvyknes si fakt rychle a rozhodne nebudes chtit menit ;o).

      0 0
      • memorex31  

        zdravim, tak sa nechcem chvalit, ale ja som s SPD M520 zatial nespadol, mam to tak 2tkm od jari, ale asi to bude aj tym, ze ma stale vsetci strasili, ako budem padat, tak som to mal stale v hlave a okrem ineho som normalne 2 tyzdne chodil iba po meste, pianko a cvicil som si vyslapy a naslapy. Normalne aj poza barak, ako pred 15 rokmi na BMX :) Samo, ze ma nikto nevidel, to by bol trapas :) ale pomohlo myslim…

        0 0
    • itvostro  

      Já můžu přidat docela groteskní situaci co se mi stala zrovna včera. Jedu si cestou na hrad Veveří zadní stranou jsou tam takové dva mostky přes (skály, šutry) a pak je tam sráz cca 5–6 m (skály, šutry) a voda . Jezdím tam docela často ale zrovna včera se mi to vymstilo kdy jsem blbě našlápnu chtěl jsem vyhodit nohu z spd a to se mi nepovedlo. No skončilo to tak že jsem se i s kolem kotrmelcama sroloval až do té vody. samozřejmě jsem byl domlácenej a moje nové kolo které vlastím asi týden taky (byl jsem a jsem řádně nasranej) :-D p.s.: Nevím jestli sem chodí ale i tak si dovolím poděkovat zachránci který jel kolem pomohl mi se vyškrábat zase na cestu, kajakářům který mi chtěli volat sanitku :-) a slečně která mě míjela na kole a usmála se se omlouvám za to že jsem neměl náladu to opětovat :-D

      0 0
      • podvlada  

        To je snad rekordní dvanáctiletá exhumace :-)

        Jinak pěknej karambol. Kolem podobných srázů občas jezdím a řikam si, jestli to je tutovka na krabici, nebo se to přežít dá… díky za naděje. :)

        0 0
        • itvostro  

          Právě jsem hledal nějaké pády na spd a říkal jsem si že se o to musím podělit a taky zjistit jestli jsou zde stejně šikovní :-D

          0 0
    • Esi  

      Tak když pominu to že na tam chodníku nemáš co dělat tak se vypínání treter opravdu stane automatickou činností nad kterou nepřemýšlíš. Mám s SPD najeto cca 80 000km, odvozil jsem v nášlapech děti v dětské sedačce a mimo asi 2 pádů zezačátku používání nášlapů jsem teda kvůli SPD nespadnul. stejně automatická činnost jako sundat nohu z obyčejného pedálu

      0 0
      • novas752  

        Třeba už to za 12 let zjistil. :D

        0 0
        • Esi  

          jojo kouknul jsem se jen na začátek datumu 15.8. to že je to taková archiválie mě vůbec nenapadlo :-)

          0 0
      • Esi  

        Sakra jsem si teda datumu vůbec nevšimnul, tak předpokládám že původní tazatel už se t s SPD naučil :-)

        0 0
      • iron.hide  
        1. obcas treba ist aj po chodniku
        2. s malymi deckami v sedacke by som s SPD urcite nejazdil. Myslis si ze to mas zmaknute a ze sa nemoze nic stat, no jedneho dna mozes byt velmi prekvapeny.
        0 0
        • Tencovozikmin  

          Tohle bych taky neriskl

          0 0
          • Esi  

            pocitově i to přišlo daleko bezpečnější než na pedálech bez nášlapu. obě děti bez pádu i bez nějaké krizovky, jezdím v nášlapech přes 20 let tak že bych to bez nich už asi ani neuměl :)

            0 0
    • wanderer  

      Ve městě je to naopak úplně f pohodě když člověk trochu předvídá a na kritických místech kde se může šprajcnout instinktivně jednu nohu vycvakne. Mám ty nášlapy teprve od jara a jezdím i v hustým provozu a nevzpomenu si na nějakou vyhrocenou situaci.

      Daleko horší je to v terénu kde se zčistajasna dostaneš nečekaně na nulovou rychlost, v začátcích jsem se takto zasekl na lesní cestě na úzké koleji mezi dvěma jezerama bahna, samozřejmě jsem se v jednom z nich vykoupal. Od té doby když před sebou vidím bahno rovnou z toho lezu dolů.

      0 0
      • novas752  

        Dobrý je cvičit stabilitu, ať už přímo na kole různým popojížděním/pos­kakováním co nejvíc na místě, nebo někde v tělocvičně na bosu apod. V těhle krizovkách ať už ve městě nebo v terénu to hodně zlepší „vývoj situace“. :)

        0 0
      • iron.hide  

        nemusis z toho lezt dolu, staci podradit na velmi lahky prevod a uz sa tam nezaseknes

        0 0
      • JendaH  

        Já si taky zvykl a teď vycvakávám a ani o tom nevím. Naopak mi přijde, že jsem už jednu situaci zachránil tím, že jsem mohl za kolo nohama vzít.

        0 0
    • Rogosek  

      Hm, já padám neustále. Asi su dement, ale reflex se mi z toho vypěstovat nejspíš nepovede. Nicméně, bez SPD bych už nejezdil:D

      0 0
    • iron.hide  

      ten pripad s nahlym objavenim auta sa mi stal teraz sobotu na silnicke, od laku som sa nestihol vypnut a padol som stehnom na takyto kamen http://shop.topgarden.sk/…ana-pt01.jpg

      mam tam teraz peknu fialovo-zltu modrinu

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.