poradíte co stříkat v zimě na převody?

71 nepřečtených
  • Blackbiker

    Ahoj, no zima přišla a s tím můj oblíbený „freeride“ sněhem.Ale nechci, aby to Reign nějak odnesl, tak bych rád získal nějakou informaci jak a čím mazat-Problém,který jsem dnes řešil stále a furt byla nemožnost nacvaknutí do spd Wellgo. Mám i Timy-bude to lepší?mám je tam dát?zas nemaj regulaci pružiny. Ale k dotazu-potřeboval bych něčím nastříkat řetěz, přehazku a přesmyk ať vše funguje jak má i v mrazech a sněhu-existuje něco s čím máte zkušenosti-díky blackbiker. Ps: dnes hodinu a půl endura a ani jeden pád-důvod:Reign a Highrollery:-)

    0 0
    • cabbage  

      WD40 jako celej rok…

      0 0
      • XC-biker1  

        vždyt to WD nemuže v takovém počasí nic vydržet,vždyt je to řidke jak voda

        0 0
      • vladaza  

        taky valím wedečko, jasně nevydrží, ale aplikace je tak rychlá, že se dá provést prakticky po každé jízdě, jako těžší kalibr / ale spíš na nepohyblivé části/ používám KONKOR, ke kterému má určitý vztah už od základní vojenské služby, kdy jsme tím čistívali kvéry

        0 0
        • pelhrimov  

          Jasně, KONKOR je klasika desítkami let ověřená a je ve spreji takže, když má řetěz nepříjemný zvuk, tak se na něj stříkne o je zase chvíli pokoj, někdy na týden a někdy na měsíc.

          0 0
      • saab  

        Děláš si legraci, že používáš olej, který se používá na pročištění? Na řetěz je potřeba co nejsušší olej. Dost často obsahuje různé minerály, např. Molybden.. A má velice hustou konzistenci. Když si ho kápneš na prst a zamneš jím, měl by být co nejsušší.. Tento olej má zatéct do spojů a ty chránit, zbytek má svou antikorozní ochranu, takže je to zbytečné.. Ale WD40kou řetěz vyčistíš, ale neochráníš spoje, protože odsud vyteče..

        A na zimu bych používal stejný, co na léto, jen bych pral řetěz častěji (po úplně každé vyjížďce) a znovu úměrně namazal..

        0 0
        • cabbage  

          Jak bych ti to jenom řek.. Doba kdy jsem řetez čistil po každý vyjížďce a řešil, jestli je vhodné klima pro vosk, nebo ten který olej je dávno pryč a teď řešim jen to, aby řetěz nebyl moc špinavej, nevrzal a aby s tim bylo co nejméně sr**í – tedy po vyjížďce(nebo před podle toho jak to zrovna vyjde) prostříknu řetěz WéDéčkem a otřu – na vyjížďce je řetěz zticha, v rámci možností čistý a víc nechci. V bahně se řetěz holt maže tim bahnem, ale tomu se po určité vzdálenosti nevyhneš ani s tim nej. olejem/voskem…

          0 0
          • saab  

            Ano, v pořádku, jenom holt musíš počítat s větší spotřebou materiálu.. Takhle ten řetěz nemůže dlouho vydržet.. Ale pokud jsi spokojený, tak proti tomu žádná.. .-)

            0 0
            • kudlanka32  

              jo nejlepsi je travit vecery cistenim retezu.....haha

              0 0
              • Honza729  

                Tobe trva vycisteni retezu nekolik hodin ????? My ostatni ho mame vycisteny behem deseti minut. Presne nez se pritelka osprchuje po vyjizdce. :-)

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Ty v zimě asi moc nejezdíš, že jo?

                  0 0
                  • Honza729  

                    Ale jo, jezdim. Jen z cisteni retezu nedelam zalezitost. Muj postup:

                    oplachnuti horkou vodou od bahna 1 minuta spinavym hadrem otru retez od nejhorsiho 2 minuty druhym hadrem ho vycistim do sucha 3 minuty prostriknu wdckem a setru cistym hadrem 1 minuta namazu ChainStarem – kapatkem 5 minut

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Právě že z toho záležitost děláš. V zimě jsou totiž na kole daleko horší záležitosti, než jen špatně nablýskaný řetěz. Ten většinou funguje a mažu ho kvůli lidem, aby se za mnou moc neohlíželi, když jedu přes vesnici :-D

                      0 0
                    • ptak1000  

                      To je dohromady dvanáct minut:o))

                      0 0
                      • hribik A1  

                        ale to je s DPH, bez DPH je to so zaokruhlenim tych 10

                        0 0
                        • ptak1000  

                          takže 11.90 ..pro přesnost

                          0 0
                          • hribik A1  

                            jj, sak som pisal ze so zaokruhlenim, ktore moze byt na ktorejkolvek strane

                            0 0
                            • ptak1000  

                              :oD pokud ale vycházíme z původních 10 a součtem je 12, tak by 10 měl být zaklad DPH

                              0 0
                              • hribik A1  

                                myslel som tak, ze ten danovy zaklad mohol byt aj tych potrebnych 10,084, cize po zaokruhleni tych Honzovych 10. nebude tu hadam vypisovat, ze mu to trva 10,084 minuty :)

                                0 0
                • kudlanka32  

                  ja ho necistim – esli jsi to z toho prispevku nepochopil pak uz lecos chapu ja:)

                  0 0
            • MlokCZ  

              A nebo taky ne. Ještě jsem neviděl nikde prokázáno, že řetěz stříkaný WDčkem nebo GTčkem nebo jiným sprejem, který podle vyjádření tady spousty lidí vůbec řetěz pořádně nemaže vydrží výrazně méně nebo dokonce vůbec méně.

              Teď mažu GTčkem, kdysi jsem zkoušel i WDčko a s metodou, že vlastně téměř nemažu (přesně jen minimálně aby to nevrzalo a pouze se snažím, aby na řetězu nebylo příliš bordelu; ale žádné praní řetězu, jen rychlé utírání hadrem a občas sprcha v rámci mytí celého kola).

              A i přes neustálé opakování jako tu píšeš ty, že ten řetěz nemůže vydržet mi vydrží každý 3,5tis. km, což mi tu pomalu ani lidi nechtějí věřit.

              Když jsem mazal jakýmikoliv zde vyzdvihovanými mazadly + se staral o řetěz mnohem více, tak výdrž nebyla ani o kilometr lepší.

              Takže se držím časově minimální údržby řetězu, tak aby na něm při tom nebylo moc bordelu a k tomu počítám s velmi dlouhou výdrží řetězů. To mám ale smolnou kombinaci :-)

              0 0
        • RADO77  

          Přesně tak, if započítám cenu řetězu a kazety a rozdíl v opotřebení, když to pucuju a řeším a když na to se.., tak to jen zběžně opucuju aby to fungovalo a dál to neřeším. Ten čas je pro mě dražší než sem tam nějaký řetěz a kazeta. Navíc si můžu častěji udělat radost :-))

          0 0
          • MlokCZ  

            Přesně tak, ale navíc když jsem řešil řetěz více, tak jak už jsem tu několikrát psal včetně teď výše, tak se jeho životnost neprodloužila ani o trošku.

            Opravdu tady má někdo zkušenost na větším množstvím počtu řetězů, že se tou pečlivou údržbou a řešením jaké nejlepší mazivo používat oproti mojí metodě prodloužila výrazně výdrž řetězu? Pokud ano, sem s konkrétními porovnáními.

            0 0
            • Frankie  

              Taky jsem nezaznamenal rozdil… Driv jsem se s tim drbal, dneska utru, namazu, utru a je to… Jen kdyz ho ukladam „na pozdeji“, tak ho vyperu…

              FV

              0 0
    • JSt  

      to prolivam poradne prevodovym olejem az je to tim postupne cely obaleny. krasne se retez a prevody zakonzervuji a nerezavi ;-).

      0 0
    • roud  

      Olej na šicí stroje a pořádně prolejt :O) jen se to pak blbě dostavá dolu :O(

      0 0
    • Din  

      Jj,olej je na tyhle podmínky nejlepší, já nedám dopustit na Bipol, olej na řetězy motorových pil,navíc mě ještě hřeje skutečnost,že s ním nepoškozuji přírodu, neb je 100% biologicky odbouratelný. :-))))

      0 0
    • pitos  

      Zdravím:) Ja používám to samé co přes léto,takže Motorex Dry. Vellga vyhoď a dej Time,sice jsem je nejezdil ale pokud je to podobný systém jak u CB tak nic nastavovat netřeba. A nebo na zimu nějaké FR platformy,ja to tak dělám,po horách stejně v zimě nejezdím.

      0 0
    • Honza729  

      Deda v zime potiral retez husim sadlem.

      0 0
      • Blabas  

        Hele to je nějaká legrace to WD, Konkor, převodovej? Co Vegetol? Taky by šel? Myslim, že na zimu nic hustýho molybdenovýho, ještě víc to zhoustne a lepí tzn: o to častější třeba Chainsuck. Dobrou zkušenost mám s Xcountry ( Motorex ), A ruku do ohně dám za špičkový vlastnosti Dennicolu ( nelepí bordel, nesmeje se, kvalitně lubrikuje, parádně zatýká do spojů ). Dá se objednat přímo u výrobce. Díky tomu, jak dobře mi slouží, spotřebuju tak jeden ročně.

        0 0
        • Honza729  

          „WD, Konkor, převodovej“.....mas dojem,ze to jsou obchodni nazvy pro husi sadlo ???? :-)))

          0 0
          • Blabas  

            Mazadla jako WD a spol jsem zkoušel a na něco používám.Rez čistí dobře. Uvolňují spoje, ale jezdim celou zimu a i v létě stačilo trávit víkend na pískovcích chytit déšť a pak už jsme vesele a nahlas pískali jakmile se zatočilo klikama. Řetěz čistim pračkou a to petrolejem ( kerosinem ). Parádně rozpustí všechen bordel a přitom je sám trochu mastnej, což je ideální. Denicol je relativně suchý, nechytá bordel. Voda a prach mu vadí mnohem méně než třeba GTčku. Jsem čistotnej co se týká převodů a jeden sprejík mi vydrží bez problémů na rok. A řetězy tak 2000 km. www.denicol.cz/index_shop.htm Doporučuju s opravdu čistym svědomím. Je nás víc, kdo na něj přešel.

            0 0
            • vladaza  

              koukal jsem na odkaz, kterej druh používáš ? docela rád bych to prubnul, cena se zdá přiměřená. Ď.

              0 0
        • vladaza  

          vždycky si člověk může nechat poradit a vyzkoušet aneb, kde ho kupuješ, taky bych mohl prubnout, ne? mě totiž to mazání a sprejování kola docela baví, když už jinou údržbu a očistu v zimě neřeším.

          0 0
          • Blabas  

            Objednáváme vždy s pár kámošema přímo z jejich stránek. Přivedl mě na něj Petr Polívka z Teplic. Ten se v kolech rejpe za peníze až z toho chudák nestíhá oprašovat to svý, myslim.

            0 0
    • vlkouš  

      retez mazu motorexem do mokra, cepy v saltru a presmykaci WD 40. fungu je to. v.

      0 0
    • Blackbiker  

      díky všem za informace B.

      0 0
    • kesu  

      olej na sici stroje a pokud je po ruce tak motorex do mokra ale znate to retez kterej opecovavate vydrzi tisic km a ten an kterej se uplne vypaslete 999…:)

      0 0
      • MlokCZ  

        Jak se tu snažím už psát delší dobu, tak právě ani to z toho vtipu neznám. Naopak většinou to bylo ještě naopak, při častém praní a zkoušení všech možných lepších mazadel byla výdrž spíš nepatrně horší (ale drobné rozdíly nejsou už objektivní porovnání, když nejsou zaručeny přesně stejné podmínky pro každý řetěz ani není každý kus přesně stejný).

        0 0
        • Bobesss  

          Souhlas,čím víc se o řetaz starám, peru…tím míň mám pocit, že vydrží.Kámoš na to sere, pračku ani nemá, sem tam namaže když má čím a vydrží mu o polovinu víc jak mě. Z toho soudím…***** na řetaz a radši jezdit

          0 0
    • Rychlej turista  

      GT-85

      0 0
    • Jirik123  

      nestrikam, ale kapu kapatkem lubrichain racing wax, v zime v lete.. funguje perfektne. bikesport.cz/de­tail.php?id=592 jedno baleni mi vydrzi tak na 3k – 5k km.

      0 0
      • Blabas  

        to je zrovna jeden z těch co lepí a táhne se jak med. Tedy pokud jsem nekoupil nějaký „prošlý“ :o)

        0 0
        • Jirik123  

          musis ho kapnou a nechat zatect dovnitr, pak parkrat protocit a zbytky otrit hadrem. na zimu je myslim opravdu dobry:-)

          0 0
    • Radek Broz  

      Ano, Timy budou v tomhle podstatně lepší.

      0 0
    • Ladap  

      Na řetěz něco motorkářskýho – hustýho. Na konzervaci přehazky a ostatních věcí WD40. Motorex wet rozhodně nestačí.

      0 0
    • Smazaný účet  

      slyšel jsem, že je dobrej nějakej motorkářskej olej…na řetězy, nebo co…

      0 0
      • Smazaný účet  

        sakra…kdybych tak četl předchozí příspěvky :-)

        0 0
      • mttm  

        S TIM VUBEC NESOUHLASIM, VETSINA MOTORKARZKEJCH MAZIV NA RETEZY STRASIDELNE LEPI.. POUZIVAM WD NA CISTENI A TEFLONOVEJ OLEJ NA JIZDU

        0 0
        • mttm  

          sry za caps:/

          0 0
        • Rychlej turista  

          Vždyť psal, že to jenom slyšel. Jenomže jsi v menšině, tak máš smůlu (tady ne B-F) tak jako tak :-D

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak tak a všichni vždy jenom píšou, jak je tohle skvělé mazivo a proč je tak dobré, ale žádného srovnání o kolik více se jim při té superúdržbě a perfektním nejlepším mazivu prodloužila výdrž toho řetězu. Většinou tu spíš vidim, jak v jednom tématu dotyčný řeší praní, supermaziva a pak si v druhém tématu stěžuje, jak ty řetězy jsou hrozné a vůbec nic nevydrží a diví se, že někomu může vydržet i mnohem déle.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Já v zimě životnost vůbec neřeším, ty věci jdou do kytek tak jako tak. Je ale dost velký rozdíl v tom, jestli funguje řazení, jestli se vrací brzda, jestli se točí ořech nebo nebo máš z kola furtšlap a tak. Kde všechno ostatní selhalo, zabralo GT-85. I na ten ořech, který jsem se chystal vyhodit :-)

              0 0
              • vladaza  

                taky jsem ho měl doma, ani nevím jestli je běžně v prodeji- dobrá máza, účinnost podobná jako u WD a jiných sprejů podobné konzistence

                0 0
        • Ladap  

          Lepí, ten můj (nevzpomenu si na jméno) dokonce vypadá trochu jak chemoprén. Na sněhu to ale nevadí a cokoliv jiného se v rozmoklém sněhu hned vypláchne.

          0 0
          • mttm  

            mozna to je jen jinym terenem, moje zima je mimo snih i blato a pisek, takze „chemopren“ nepouzivam :))

            0 0
    • brble  

      souhlas,lepí to fest.prostě nohama nenatočíš 7000ot/min:-)ale drží to fantasticky,což je průšvih pro veškerej maglajz ale H2O nemá šanci. takže stříkam ten samej kastról jako na brambora a ..pořád se točí.akorát po zimě je to potřeba vyprat v naftě a máznout to normálně.

      0 0
    • pavelr  

      V zimě nemá cenu se řetězem vůbec zabejvat. Po vyjížďce řetěz otřu hadrem, prostříknu TFkem nebo nakapu cokoli (letošní zimu používám nějakej levnej olej na šicí stroje, kterej jsem si koupil v létě na vyjížďce, když mi začal skřípat řetěz). Když je řetěz špinavý od bahna, stačí se projet sněhovejma závějema a je jak novej. Pak jen namazat.

      0 0
      • vladaza  

        závěr – mazat čímkoliv a udržovat relativně čistej s využitím závějí nebo kusu hadru

        0 0
    • Siddha  

      v lete tak jednou tydne WDcko nebo neco, v zime na zimaka obcas naleju vyjetej motorovej olej. trochu lepi, ale co, hlavne ze nevrze a nerezne.

      0 0
    • matts1  

      já mažu GT 85 jak v létě, tak teď do sněhu a v pohodě. Nic nerezaví, nic nevrže a nepíská, takže spokojenost.

      0 0
    • Floydie  

      GT-85 nebo TF2, co je bliz po ruce, kdyz uz se mi zda, ze to zacina vrzat :) Neni cas se s tim nejak moc zaobirat, kdyz uz ten retez vypada fakt spatne tak je vetsinou i vytahany, takze davam novy. Pracky na rezet a podobny pichoviny jsou fakt ztrata casu, pokud jezdite vic.

      0 0
      • vladaza  

        pravdu díš, pračka zakoupena, použita, cca před 7 léty odložena a již nevytažena, chceme přece především na kole jezdit!

        0 0
    • pepek  

      Začal jsem používat Atlantic olej (Fliessfett) a spokojenost. Aji po 90 km na mokré silnici jsem na čepech spojky ten olej našel. To stejný po 40 km ve sněhu. Kapu to jen kapátkem na každý článek, takže řetěz je na povrchu poměrně nelepivej.

      0 0
    • cagalam  

      řetěz čistím hadrou namočenou do nafty. skvěle rozpouští a odstraňuje ten bordel usazený na řetězu. A v zimě řetěz mažu motorovou polosyntetikou (ten sám co liju do auta)

      0 0
    • Meduza  

      Ja vzdycky kdyz se ted v zime vratim z projizdky, tak retez, prehazka a cely kolo vypada jako hrouda bahna… Zejmena retez vypada jako hnedy provazek :o) Takze WAP na pumpe a Konkor na pohyblive soucastky… Retez, prehazka, presmykac, stredy a pedaly… Nosim totiz kolo pres byt na balkon to bahno by doma v obyvaku neproslo :o) No a retez mi pri takovym macesskym zachazeni vydrzi 2–3 tisice, coz je tak 2–3 mesice coz je hlavni udaj, protoze trva li nekomu najeti 3 tisic km cely rok, tak mu pri takovehle udrzbe retez shnije…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.