• sepp

    Mám na Vás dotaz. Je možné, aby se mi řetěz vytáhl na rozměr 132,6 – 132,7 již po 500 km (ježděno především v lese a po lesních cestách)? Mám řetěz Shimano IG51. Můžete mi někdo doporučit jaký řetěz pořídit, aby vydržel déle? Děkuji

    0 0
    •  

      S prvnim řetězem se mi to taky povedlo, taky něco od Shimana, ted vozim Sram PC 59

      0 0
    • TinkTink  

      0,1 mm za 500km je uplne normalni…a to IG 51 je uplne mekkej retez, takze bud rad, ze to ma jenom ten 0,1 mm… :o))

      Doporucil bych retez PC58 od Sramu…

      0 0
    • TinkTink  

      Se omlouvam za spatnou interpretaci tveho prispevku :o)…ale to je fuk, protoze u toho IG-51 je to normalni…

      Ma rada na novej retez zustava stejna :)…

      0 0
    • BH  

      Sram 59–58 je take mene kvalitni. kdyz mas IG –51 tak to je 8-mi kolecko, urcite bude dobry nejaky Sram PC 68, nejlepsi je vsak Shimano Ultegra (92)a nebo Rolhof.Cim drazsi, tim lepsi.Ovsem predpokladam , ze mas osazene Alivio a nebo nejake STX s takovym retezem, tak je potreba zvazit zda ma smysl investovat do draheho retezu a nebo radeji casteji menit ten mene kvalitni, lec vyrazne levnejsi. Chyba muze byt i u tebe, pokud jezdis ze spatne osetrenym retezem (prach+mastnos­ta=brusna pasta).To byva nejcastejsi pricinou kratke zivotnosti retezu.retezu se totiz nenatahne, ale obrousi se valecky a tim se zmeni roztec clanku.

      0 0
      • sepp  

        Řetěz ošetřuji pravidelně, vyčistím, namažu, takže obroušením válečků to zřejmě nebude.

        0 0
      • TinkTink  

        Chapu, ze jsi obchodnik a chces prodavat, ale proc rikas, ze PC 59–58 je mene kvalitni, kdyz pak reknes, ze dobry bude nejaky Sram PC 68 – dyt se od techto dvou prvne jmenovanych lisi pouze povrchovou upravou…ani nevydrzi vic km, jenom hur koroduje…

        Cim drazsi, tim lepsi u retezu zcela neplati…treba titanovy KMC za X litru nebude urcite zrovna kvalitni, jako spis drahy a lehky…

        Prachu a mastnoty se prakticky nezbavis…i kdyz to vyperes, tak to nepomuze na 100% a porad tam neco bude…po par km tam toho dost casto byva vic nez dost…leda zajistit bezprasne prostredi pro retez :o)

        0 0
        • mastihuba  

          když už o řetězech. Jaky je rozdil mezi HG53 a HG73 příp HG72? uměl bys je porovnat se sramem PC59 podle ceny a výkonu? Mám chu? nakoupit do zásoby HG53 tak bych nechtěl splakat nad investicí. Zatím znám jenom HG73. Můžeš k tomu něco dodat?

          0 0
          • TinkTink  

            No…oficialne je rozdil v 53 a 73 v tom, ze 53 nalezi na Deore a 73 na LX…podle hmotnosti se domnivam, ze LX bude mit vnejsi clanky z kvalitnejsiho materialu…si teda myslim :o)

            Toliko teorie…neco z praxe – 53 bych si na bajka nedal a 73 jedine, kdybych chtel mit mene hlucny pohon :))…a mit devitku. :)

            HG 72 – pocitam ze to je stary LXo…ale o tom toho uz moc nevim… :)

            Srovnani podle ceny a vykonu PC 59 / HG 73…ja tu 73 nejezdil, takze te asi zklamu, ale pri cene 395 / 470 – ve prospech Sramu i se spojkou – je u me jasny vitez – myslim si, ze na tom Shimanu nenajedes procentualne vic km nez na PC 59 – dokonce se domnivam, ze tomu bude naopak :)…podivej se na bajk.cz – tam o retezech bylo psany dost…byly tam i vysledky po jezdeni (jako kterej retez kolik km… :)

            0 0
            • pit  

              To by ma teda naozaj zaujimalo,ze z akeho dovodu by si si HG53 nedal na bika ???

              0 0
              • TinkTink  

                Jako kazdy kus z deore sady stoji za pekny H****…nic nevydrzel a uz to bylo v coudu.

                0 0
                • pit  

                  No, hodnotenie typu „..nic nevydrzel a uz to bylo v coudu“ je nic nehovoriace.Mas s nim vlastnu skusenost, alebo len JPP…? Ja osobne mam teraz na biku HG 53 a 800 km (70% v terene). Ak vydrzi 1000–1200 km tak do neho pojdem zase. Nevidim totiz dovod, preco investovat 2× tolko do vyssej rady.

                  0 0
                  • TinkTink  

                    Mam s nim zkusenost presne tudle: JKP…nemam cas a chut testovat vsechno – mne staci, kdyz to nevydrzi nekterymu znamymu…kdyz vim kolik najel, kolik mu to vydrzelo a v jakem terenu jel, tak je to naprosto adekvatni…

                    Treba teda dodat, ze ja jezdim retezy do mrtva spolu s kazetou a nekteryma prevodnikama (stredni a nejvetsi…malej vydrzi obvykle…akorat dneska jsem nasadil jakysi tezky plast, tak ho budu asi i pouzivat :o) )

                    Kdyz teda jezdim retezy do mrtva, tak tam je hodne poznat co mas za retez – shimana se zacnou mnohem driv roznytovavat…takze volim Sram…ten se mi neroznytoval ani kdyz uz preskakoval na kazete…

                    Tedka mam osmicku a jsem co se tyce zivotnosti zatim docela spokojenejsi…(az na tu kazetu co jsem zvolil je to ok…)

                    0 0
                • HonzaV  

                  Myslim ze u retezu HG 53 tohle neplati, vyzkousel jsem na biku HG53(deore), 73(LX) a 93(XT) a na vsech jsem najel skoro stejne, t.j. 1400 – 1500km za prakticky stejnych podminek. Takze retezem deore za 330,– se neda nic zkazit . Na sramu PC 59 jsem nenajel o nic vic.

                  0 0
                  • TinkTink  

                    NJN…shimano :)

                    0 0
                  • BB  

                    stejna zkusenost, vozil jsem HG 93, jednou meli pouze HG 73, tak jsem ho tam dal a rozdil krome ceny jsem nepoznal, tak jsem zacal vozit 73 a zase se to opakovalo, nemeli ho, pouze HG 53, tak jsem si ho na sve XTR dal a vubec neprotestuje, funkcnost a zivotnost stejna cca 1200 az 1500. Retezy mazu a pouze cistim hadrem, s prackou jsem prestal blbnout, je to stejne k nicemu.

                    0 0
            • Daf  

              Rozdil mezi HG72 a 73 je pouze v jinych cepech. HG73 by mel byt mene nachylnej na roznytovani, protoze cepy jsou zadulcikovany, kdezto u starsiho HG72 jsou na cepech jen takove obdelnicky. Vydrz maji uplne stejnou vlastne stejne spatnou :)

              0 0
              • MartinXC  

                To je fakt, před pár dny jsem vyhazoval starší HG73 řetěz (-2roky), ježděný na zimákovi (asi 600km), pak odložený a dojížděný na letňákovi – roznýtoval se mi na 300km celkem 4× v různých článcích. Teď už rozumím proč, taky se hrozně blbě nýtoval zpátky, nýtovačka na těch čepech klouzala. Nasadil jsem HG93, dobře se nýtoval a šlape úplně jinak (potichu a hladce řadí).

                0 0
            • mastihuba  

              HG73 sem kupoval 5ks za 350,– teď už se mi je nedaří za tu cenu sehnat.

              0 0
          • Martyss  

            Možná trapnej dotaz, ale jakej je vlastně rozdíl mezi IG a HG řetězem?

            0 0
            • Lada1  

              HG je ultra uzky

              0 0
              • martt  

                HG su aj siroke aj uzke – poznam tri rozmery sirky HG retazi. IG ma trochu ine nabezne hrany.

                0 0
        • Tommy  

          Přesně tak, jezdil jsem dlouho levný PC58, teď jsem koupil PC68 a je to stejný. Než se mu stihne cokoliv stát /teda zrezavět – povrchovka je na něm lepší/, jde do pr… Tak do 2000,– km, ale to považuju za normální. :-))

          0 0
      • Otto  

        Čím dražší- tím lepší. To je pěkná blbost.

        Materiál článků je furt stejný šit, liší se to úpravou povrchu, v hodně dražších případech pak povrchem čepu, připadně provedením odvrtáním čepů.

        Nač kupovat dvakrát tak drahý poniklovaný řetěz,když se to:
        1. odře po pár bahenních lázních
        2. ani nestihne zrezavět a už je v pr…

        0 0
    • Martyss  

      U mě vydržel IG51 lehce přes 700…:-/

      0 0
    • Vondy  

      Sram 58 mi vydržel vždy minimálně 1000km, měl jsem jich několik a v pohodě. A taky jsem si oblíbil spojku, žádné problémy jsem s ní neměl.

      0 0
      • Hanes  

        Já jsem dal nový PC 58 před Drásalem a po závodě koukám po závodě votlačený válečky. Zprvu mě napadlo že to je ňáký blato a uvažoval že ho prodejci vomlátím o hlavu. Přitom namazaný byl dobře a během závodu jsem domazával.Ale zatím ho nechávám míra je eště dobrá.

        0 0
        • Otto  

          taková je zřejmě realita. Namažeš, a po druhé třetí kaluži(projetí prachem) je to pryč a už se to brousí…

          0 0
    • Loner  

      Úplná tragedie je řetěz sprejovaný sračičkami. Na řetězech se dá ušetřit: Mazat očistěný řetěz inj. stříkačkou mezi váleček a desku – malá kapka kvalitního maziva. Po každé vyjížďce projet hadrou a následně mezi dvěma kartáči – nenechat řádit brusnou pastu. Moc záleží na počasí. V momentálním supersuchém prašnu u nás se pečovaný řetěz od míry 132,5 mm téměř neopotřebí – na 500km je to jedna desetinka mm. Samozřejmě že nový řetěz se omačkává a tím prodlužuje rychleji – vyšší měrné tlaky na čepy.

      0 0
    • TinkTink  

      Panove – jinej dotaz – po kolika km se Vam retez roznytovava? Mne se Sram neroznytovava ani po 3,5 KKm kdy uz je vytahanej…a svedku mam dost, ze radim prevody jak prase… :o)

      IG 51 napr. se mi roznytovavala s zeleznou pravidelnosti extremne caso…rek bych ze jednou za 200km od 500km ujetych…

      0 0
      • MirkoCarver  

        Můj syn (15let) přetrhl PC59 dvakrát za 1000km. Teď jsem mu koupil HG73 tak jsem zvědav.

        0 0
        • TinkTink  

          Je to ta stejna 59tka jako ta moje? :o)

          0 0
        • Meesha  

          Ja PC59 pretrhnu vzdycky, kdyz ho mam novej. Ten posledni po 200km a pak este po dalsich 200km… A to jezdim spis svihovy prevody.

          0 0
          • mastihuba  

            a maš ho spojenej spojkou nebo nytem? Uvažoval jsem že do něj pudu. Me se řetěz HG 72–73 roznytoval leda když jsem ho blbě spojil a vod te doby co sem se to naučil mam pokoj. Když sem dojižděl katzetu, tak skoro 7000km pak už začal skákat.

            0 0
            • Meesha  

              Dvakrat se roztrh v nytu a jednou ve spojce.

              0 0
              • Lada1  

                tak to musis mit dabelsky silne nohy ! nemas nahodu jeste po 300km uz ohle kliky ? neco tam mas asi blbe, to neni normalni

                0 0
                • Meesha  

                  Nohama to nebude… :( Stava se mi, ze novej se mi vzdycky sukuje mezi zadni stavbu a prevodniky. Hlavne pro zaberu na maly placce.

                  0 0
                  • lubos  

                    Toz ale je problem v tom sukovani, se neco v retezu posere.

                    0 0
      • RomanH  

        HG73, pravidelne mi dle merky vydrzi cca 2300km, roznytovava se mi tak 1× kazdy 3-ti retez, obvykle kole 2000km. Ale neradim jako prase a o cistotu pohonu se staram :o)

        0 0
    • Rybnik  

      HG73 sem taky jezdil a v poho. Ted sem se nechal ukecat na PC59 a moc s ním spokojen nejsem. Je hlucnejsí a i to razení není tak sametové jako u HG. Snad me presvedcí zivotností. Jeste nikdy se mi retez neroznytoval. Mením podle merky. Nekdy je to cca po 1000km jindy po 2300. Spís ale mín.

      0 0
      • Poly  

        ja mam IG 51, mam najeto 1200 a uz musi taky dolu

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.