Kotoučovky aneb brzdové kapaliny

63 nepřečtených
  • Franta

    Jen by me zajimalo s jakou kapalinou od jakeho vyrobce mate nejlepsi/nejhorsi zkusenosti. Dneska jsem shanel a bohuzel marne DOT 5.1. Trochu vaham zda nebude lepsi DOT 4, ale me Hopy maj rok a pul zasebou DOT 5.1 a jednak nevim co by na to reklo tesneni a jednak po DOT 4 koukam spis jen z duvodu, ze 5.1 jsou vice nachylne na vlhkost. Dokonce v mtbaction pred nima vylozene varovali, ale zase kdyz avid ci hope je primo dodava s brzdama…

    No a ohledne shaneni. V razzu jsem koupil dot 4 ktera splnuje normu dot 5.1 ale nejak se me ta kapalina nezda. Proto koukam po Shell – www.olejservis.cz/20x210x2.htm ta dole, ale na benzince jsem ji nesehnal. Taky Heinik by mel mit na krame Ipone – http://www.racetool.cz/…produkty.php?… – ale docela me zarazi, ze mozna bude stat o 200kc min nez Shell, trochu nevim zda pak nebude poznat i na kvalite. Taky jsem hledal normy ale nedohledal, ale shell splnuje SAE J 1703 a IPONE SAE J 1703F – nevi nekdo co je to F na konci? Mam obavu ze je to DOT 4 a jen to splnuje normu DOT 5.1, ale vylozene to dot 5.1 nebude.

    V yamaze se me primo u dovozce manik vysmal do xichtu ze brzdovky nemaj :-)) (prodejci motorek) a u Aralky ci OMV maj pul litru brzdovky, maximalne DOT 4 za 80korun, coz nevim nevim jak to bude s kvalitou.

    Dokaze me nekdo primo vysvetlit proc by se nemeli michat dve brzdovky, ci se nesmi michat jen jine DOT skupiny kvuli jejim slozenim (baze)…nejsem chemik a chemii nemam rad :)

    Jo a kamarad mel jakousi LockHeed ci Lockhead nebo Lockhed kapalinu, ale na netu jsem nic nenasel, mozna tak vyrobce letadel :-) Netusite nekdo?

    Tak snad se nekdo ozve, myslim ze tohle tema se tu moc neprobiralo.

    0 0
    • enjoy  

      na expanzni nadobce hopu je napsano use only DOT 4 or DOT 5.1.kup drazsi DOT 4,at nemas spatnej pocit ze je to moc levny a mas to:-)

      0 0
    • ROpa  

      Nehnevaj sa na mna, myslim to teraz obecne a to celkom vazne, niekedy ked citam toto forum tak sa mi zda ze su tu uchylaci nadrzani na uplne somariny. Robis z toho podla mna celkom zbytocne vedu. Hudrualicke brzdy su aj na motorkach, na autach a neviem na com vsetkom. Nemysli si ze zrovna tie tvoje su protyp NASA do ktoreho sa musi nalievat nieco special. V porovnani s motocyklovymi su nase dvojpiestiky hrackarske brzdy pre deti takze to dalej neries, nalej tam DOT 4 a bud v klude…

      Urcite ti to brzdy nepokazi a brzdit to bude.

      ROpak.

      0 0
      • Franta  

        :c) no zkousel jsem vic brdz, i vic kapalin a jen me zajima neci typ ci nazor. Nechci z toho delat vedu, urcite ne, ale jsou veci co me bavej a rad je vic pitvam :)))

        „V porovnani s motocyklovymi su nase dvojpiestiky hrackarske brzdy pre deti takze to dalej neries“

        tak v tom s tebou souhlasit nemuzu

        0 0
      • lubos  

        No, neda mi to. Prave preto, ze su to hrackarske ( i ked je to trochu o vahe, ze :) to problem byt moze :)

        0 0
    • giant  

      Věř že jsme tím poslední týden začínám taky zabívat.Mám MPH3 a při delších sjezdech mě tuhnou páky,což v uzavřeném systému je celkem jasné že teplo je odváděno do kapaliny.Začal jsem tedy shánět DOT 5.1 nebo respektive její tech.údaje pro bod varu (když to tak blbě nazvu).Máme u nás v areálu dealera Shell tak mě slíbil,že mi to přinese.Ale v pátek jsem se zastavil v servisu kde servisůjí a připravují auta na rally (pro Landu) a ten mi ukázal brzdovku ,kterou tam lije.Převyšuje DOT 4 a další SAE.Asi do toho půjdu,trochu mi uleje.Tak pak ti dám vědět.

      0 0
      • enjoy  

        hehe,landovi bych dal misto brzdovky vodu:-) a prosimte jak to myslis,ze prevysuje?a proc se tady chlubis s tim ze budes mit nejakou uzasnou brzdovku,k cemu je to Frantovi dobry?:-)

        0 0
        • giant  

          možná sis nepřečetl Frantu pozorně,chce radu a já mu dávám teoretickou naději že něco existuje a nemusí to být zrovna DOT 5.1 A až to vyzkouším,napíšu mu mail,že je to dobrý nebo přinejmenším stejný.Dám mu název brzdovky nebo mu ji třeba pošlu jako vzorek poštou.Už jsi v obraze?

          0 0
          • enjoy  

            ja myslim ze tvoji pomoc nepotrebuje:-).koupi DOT 4,naleje ji tam a ma to hotovy.netusil jsem ze bys byl tak hodnej a poslal mu ji.

            0 0
            • ROpa  

              co som to tu pisal o par riadkov vyssie ? :-)))))))))))))­)))))))))))))))))))))

              ROpa :-))))

              Zajtra idem bajk poriadne prevetrat tak uvidime co na to brzdy ;-)

              0 0
              • enjoy  

                nezlob se ale ja byl o dve minuty rychlejsi:-),takze bacha:-)

                0 0
        • Dumbo  

          Landovi nie :-) Landa je moj naj. CZ spevak potom este mate Nohavicu :-) ten je tiez good aj Vasek Koubek "zlaty cesky muzikanti :-)

          0 0
          • Dumbo  

            to patrilo ENJOYovi :-) citacia" hehe,landovi bych dal misto brzdovky vodu:-)"

            0 0
            • enjoy  

              mas to vsazeny dobre,uz si na to konecne zvykni:-)

              0 0
            • JohnLee  

              To jsou mi to tu prispevky…skoro v kazdym prispevku je hadka…supeeee­eeer…ja se chci taky hadat s nekym…nejlepe to umi asi Enjoy…ale jsem zacatecnik v hadani se s osobami,to rika i moje pritulkyne…:)) …to je prispevek cooooooo? :))

              PS: Landa je v pohode,jeden z mala zpevaku,ktery vypravi v pisnicce nejakej pribeh a nezpiva furt dokola ctyri slova…jajaja coco jumbo…:)) mel bych prestat hulit,asi to skodi zdravi…:))

              0 0
              • enjoy  

                nenene to se pletes,nejlepsi je padlista,kovar a TinkTink,na ne nikdo nema:-) neco se od nej i da poslouchat,ale jak si vzpomenu na to co je to zac tak uz mi zase tak moc simpatickej neni:-)

                0 0
                • JohnLee  

                  To je pravda,Pudlista (tohle znetvoreni nicku se mi moc libi,ale at to nebere osobne,nemam pravo ho tak nazyvat,jeste jsem s nim nebajkoval…:)) je docela hustej…:) ale ty ses v zavesu…

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Jaka skoda, ze me bavi jezdeni a nemuzu se tady s vama hadat i behem sluneho nedelniho odpoledne v prubehu mistrovstvi republiky.

                    0 0
                    • enjoy  

                      z toho se nevyvliknes,vsem je uz dlouho uplne jasny ze mnohem vic te bavi kecani.

                      0 0
                • lubos  

                  Omyl. Ty se radis k nim, hehe :) A jeste tady je skupina, co umi pekne rozvinout diskuzi o pulnoci. Tam patris take :o)) A jeste par dalsich nejmenovanych osob. No, musim kriticky priznat, ze obcas jsem tam prispel i ja. Ale pa-dlista je no.1 :)

                  0 0
          • enjoy  

            no to vis,ja nemam rad takovy smejdy rasisticky a jeste k tomu uznavany,z toho je mi blbe. ale nic,to je uplne mimo,netreba resit.

            0 0
            • JohnLee  

              A co treba Holki ? Ty se ti libi ? :))

              0 0
              • enjoy  

                jo clovece holky mam rad,libi se mi jich fakt hodne.ale Holki,no tak to neni zrovna muj cup of tea. asi z cesky sceny neni nic pro me,uz to tak vypada.premyslim a na ni neprichazim.mozna obcas od nekoho jedna dve veci…,ale ja posloucham veci co tady asi bude malokdo znat,jestli vubec nekdo:-)

                0 0
                • JohnLee  

                  Tak nahod a nedelej pupinky co poslouchas…:))

                  0 0
                  • enjoy  

                    tak schvalne,zna nekdo break beat?:-).co je break dance mozna nekdo tusi,tak na tohle se to tancuje:-)

                    0 0
                    • JohnLee  

                      :)) ale break dance se tancuje i na run dmc(ze by break beat?), teda aspon ja jsem byl na par vystoupeni a slysel jsem to…kamos ho dela (break dance) Ale ma to neco do sebe…takova mala valka mezi dvema gangy na poli tanecnim…:))

                      0 0
                    • ddd - andy  

                      myslis ze break beat je nejaka okrajovka, nebo co?? Co potom treba EBM…? :-))

                      0 0
            • JohnLee  

              To bylo jen stouchnuti,neber to osobne.Ale rekni mi, kdo z ceske sceny za neco stoji? Kabat,Tata Bojs…ale moc toho neni

              0 0
              • Žanek  

                Pražský výběr, Votchi, Wohnout, Memoria.....

                0 0
              • Dumbo  

                tak stoji zato si vypocut Gaia Mesiah, Divokej Bil,:-))

                0 0
                • Dumbo  

                  ten Wohnout to je nejaky HipHop ? myslim ?

                  0 0
                  • Žanek  

                    Neee, hip-hop,fuj! Zrovna Wohnouty je těžký šoupnout do nějaký přihrádky. Gaia Mesiah jsem slyšel v Brně na majálesu, ale není to můj šálek čaje… No a ujde i Hapka a Horáček, Richard Muller, Arakain, po tom co vyměnili zpěváka…

                    0 0
                    • Dumbo  

                      a co takto Visaci Zamek ? alebo Stara Kovarna to jest myslim 3 sestri :-) tiez dobry narez

                      0 0
                      • Žanek  

                        Aj, na ty som zabudol! Ale když jsme u punku a punkrocku, tak asi nejlepší česká punková skupina byli Plexis. Ale po šesti albech se zpěvák rozhodl dělat elektronickou hudbu :o(( No ale u vás teď docela valí Horkýže slíže. To je taky dobrej úlet. Asi založíme novej thread „Kdo co poslouchá“, a? se to sem neplete…

                        0 0
            • Žanek  

              Myslím, že z tohohle už vyrostl. Ale jeho hudba je dobrá, líbí se mi, že už x let hraje to stejný a nenechává se strhnout tím, co je momentálně in. Jo a pokud vím, jezdí Racetrucky a ne rally (to není na tebe, psalo se to někde výš…)

              0 0
      • Franta  

        haha, vratim se z nemec (kde jsem mimo jine daval zabrat hydra Avidum) a cleje nadsenej vidim 40prispevku :-)) a ono se tu rozebira neco jinyho :-)

        No suma sumarum ja mam jasno. KOupim tu Shell co jsem hore daval odkaz.

        Nasel jsem doma Motul, co je specialne urceny na zavodny motorky v cemz je ale taky jeho vada. Sice kapalina prevysuje DOT 4 a splnuje pry DOT 5 (SAE je ale pro DOT 4) a bod varu za sucha a mokra je pres 300°, bohuzel vada je v tom, ze tyhle kapaliny jsou nachylne na vodu a nejsou moc pro dlouhodoby provoz, protoze proste oni je meni klidne po kazdem zavode. No a to ja neminim, maximalne jednou za pul rok.

        Takze to je cely a reste Landu :-))

        A ja si jdu poslechnout Snake net Metal radio :-)

        0 0
        • PePu  

          A podelis se o dojmy z vykonu Avidu?

          0 0
        • p.b.s.  

          Jinak ta od IPONE je levna ne proto ze je nekvalitni ale proto ze si ty oleje prej sami dovazej a nedavaj na to patnact marzi. A navic z toho prodeje nemusej zaplatit zavodeni Sumacherovi a Ferari........... Jinak jdi do dot 5.1 to s tou vodou ma cenu resit u aut ktery za rok najedou 50.000 km.

          0 0
          • Pá-dlista1  

            To on Franta resi rad. A co ty vis kolik toho najezdi za rok :))) Ale hlavne Franta neuznava, ze by levnejsi veci mohli byt aspon stejne dobre jako ty predrazene. No nemam pravdu? Ze by sis nikdy nekoupil moje NoName kliky, ktery drzej stejne dobre jako tvoje nebo treba riditka Aricle?

            0 0
            • Franta  

              omg padlisto, asi te budu muset prihlasit na lobotomii :c)

              uznavam kvalitni veci za dobrou cenu, myslim ze jsem toho uz vyzkousel dost abych mohl rict ze „nejsem tak bohaty abych si kupoval levny veci (ale i drahy)…“

              ano aricle riditka bych si nekoupil uz jen z duvodu jaka je na nich marze, ale kdyz je chces podporovat tak kupuj :)))))

              a ani tvoje kliky bych nechtel, pac bych si za stejny money koupil Funn, mozna i levneji :))

              no nic, pa…

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Tak jsme si trosku zaprehaneli a zpatky na zem :))

                Za cenu mych klik se stredem si nekoupis od Funnu ani levou za dovozku :)

                Marze na riditkach za 390Kc? To vic vydelal nekdo na krabici od tvych riditek.

                No, ale hlavne ze nam slouzi, ne? Az na to zdravi :)

                0 0
                • Franta  

                  nenadaval jsi nahodou v nejdku na ty svoje kliky? nebo kolega, nemel s nima problem? Btw co stojej?

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Jo kolega s nima problem mel, ale kolega je tak trochu prase monter (vlastne i jezdec) a ma problem takrka se vsim. Asi si je od nej vezmu a opravim (necham opravit), abych mel do zasoby :) Jinak stoji v predrazenym kramu 1660,– :)))

                    0 0
          • Franta  

            Jasnacka, nakonec jsem koupil Motul, za stejny peniz jako Ipone (mam shop kde to maj bliz k baraku).

            Cao a uvidime se na Bozaku ty jeden p.b.s. :-)

            0 0
            • p.b.s.  

              se mnou se na bozaku teda rozhodne neuvidis, pac tam nejedu.

              0 0
      • Franta  

        hlavne si dej bacha aby to nebyla DOT 5 (neplest s 5.1)…

        0 0
        • giant  

          vidím že ti utekl vítr plachet,brzdovka DOT 5 je přežitek a je nahrazena DOT 5.1 bohužel za podstatně vyšší cenu,ale s mnohem lepšími vlastnostmi.Nali si tam třeba octovou vodu,myslel jsem si že bike-forum je o radách druhým a né o přehlídce chytrolínů.

          0 0
          • Franta  

            hmm nevim proc se dome navazis..neprijde me ze s necim machruju. Jen jsem na neco narazil a chtel jsem na to upozornit) Patral jsem jen po netu a jsou 4 typy:

            DOT3 is an aliphatic polyether. DOT4 is borate ester based. DOT5 is polydimethylsi­loxane (silicone based). DOT5.1 is borate ester based, thus its compatibility with DOT3 and DOT4.

            DOT3: SAE J1703 DOT4: FMVSS 116; návrh na SAE standard J1704 DOT5: SAE J1705 DOT5.1: No SAE spec (vetsinou se pise ze splnuje SAE DOT 3 a 4 J1703)

            Takze z toho cerpam. Hledal jsem dost clanku, pac me proste zajimalo jak je to s normami a co jak co znamena. Pokud je to tak jak pises, je to mozne, ale ja na to nenarazil. Prave ze DOT5 je uplne na jine bazi a treba ji co vim pouziva Harley. System by na ni mel byt specialne udelan co jsem se docetl, neni misitelna s jinejma DOTkama, je spatna pro urcite druhy tesneni, velmi spatne se odvzusnuje, neabsrobuje vodu.

            Tak to je asi to co jsem se docetl.

            No mohl jsi to napsat jinak, ale musel jsi hodit masirku a dat me najevo jakej jsem debil vid. Tak si nalej ocet treba do oka a poradne si zamrkej.

            cus

            0 0
          • enjoy  

            prozrad nam co se ti prelitlo pres nos,Franta to asi nebyl.

            0 0
            • giant  

              jsem v pohodě jen mě rozladilo,že info o možnosti dát si do brzd určitou kapalinu,kterou (např. používají i závodnící rally)mě přišlo jako zajímavý poznatek či rada.Ale zkalmalo mě že se to přetočilo v něco jinýho.Na Frantu vůbec neútočím je vidět že to má dost podchycený.Třeba DOT 5.1 se dává do brzd s ABS atd.Asi bych hledal dle zkušeností v srvisech než po netu hledáním vlastnistí.Vše OK…

              0 0
    • JohnLee  

      To je bomba takhle pretocit tema…z brzdovky na hudbu…:))

      0 0
      • enjoy  

        ty jses tu koukam taky dost novej,to je tady uplne bezny.nejlip poznas zpraseny tema kdyz u nejakyho tematu uvidis nejak moc prispevku,to je pak vetsinou neco jinak:-) a jinak po nocich tu obcas radime s pavlosem a jinyma.

        0 0
        • JohnLee  

          Jo tak vy to mate jako sport? Tak to je bomba…:) muzu se pridat? Novej? No nejakej patek uz tu jsem,zacalo to tim,ze jsem hodil masku na kole a ponicil svoji vidlici RST 460. Do te doby jsem na kolo nejak moc nedaval penez.Skoncilo to diky vam tak,ze do kola vrazim minimalne 2500,– mesicne…A to nepocitam vidlu.,kterou jste me prinutili koupit (MXC)…:) takze vam vsem PEKNE DEKUJI…hehe

          0 0
      • Žanek  

        Chvíli počkej a bude z toho Mazcoki versus zbytek světa, helma – ano nebo ne a nebo kotouče x véčka…:o))

        0 0
        • JohnLee  

          Ja jsem M,helma (ale nikomu nerikej,ze jsem si ji koupil pred nedavnem,byl jsem odpurce helmy,v mladi jsem si ji uzil dost) a „V“ (ale jen kvuli tomu,ze nemam zatim na kotouce,protoze ty Juicy 7 vypadji krute dobre)…:))

          0 0
          • rasto  

            a jeste napis duvod, proc sis koupil helmu, snad si to jeden nejmenovany takyodpurce prileb precte, ze enjoyi? :-))

            0 0
        • lubos  

          M. – ano helma – ano kotouce – ano Vcka – ano

          :)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.