Zkusil jsem přístroj s tepovkou.

37 nepřečtených
  • RomanP

    S novým kolem jsem si koupil VDO 15+ , je to podle mě dobrej a spolehlivej přístroj a bezdrát, to jsem chtěl. Kamarád mi ale půjčil HAC4 a to je jiná liga :-) Ne že bych kvůli tomu hned prodával C15ku, ale z funkcí HAC4 mi chybí měření tepu a funkce okolo něho. Přijde mi to praktický a využitelný – o tom se tady asi nemá cenu bavit. Jak s toho ven, hoďte mi sem prosííím nějaký tipy na přístrojek, který se nejlépe v provedení „hodinek“ dá dokoupit, kde a za kolik.

    Ještě stupidní dotaz na závěr : Když vidím občas na nějakých závodech či projížďkách lidi , mají na kolech mimo compu ještě mnou popisovaný přístroj na řidítkách. Jak pak funguje měření tepu ? snímačem podobným jako na HAC4, nebo to měří pouze na zápěstí a mají to tam pro měření čehokoli jiného.

    0 0
    • BH  

      levne a spolehlive jsou tepomery od sigmy. cena je pak ovlivnena ruznymi funkcemi, ktere ocenis pokud tepomer pouzivas skutecne pro optimalizaci treninku (nastaveni tepovych pasem, intervalu, ptrenos dat do PC a pod.)Sigmu lze koupit v kazdem krame s koly a cena zacina od 1 tis. Kc (cca).No a na riditka se dava meric proto, ze na to lepe vidis, nez kdyz ho mas na ruce, je to praktictejsi i na ovladani.Princip mereni je zalozen na snimani tepove frekvence pomoci hrudniho pasu, pricem data se pak prenasi do vlastniho pristroje bezdratove. ten je pak mozno umistit kamkoli ,tedy v dosahu signalu (max. do 1 m).

      0 0
      • RomanP  

        Díky za dobrej typ, ty Sigmy toho umí za podobný peníze víc, než řada CicloPlus od Ciclosportu. V principu už je mi i přenos jasný, takže se používá pás s čidlem a ne nějaké čidlo uvnitř přístroje, jako bývá u levnějších tonometrů. Může se stát, že se dva přístroje s analogovým přenosem ruší? konkrétně třeba ta moje C 15+ a nějaká Sigma, nebo jiná značka

        0 0
        • BH  

          no obcas se rusi, konkretne sigma rusila muj Polar,ale pouze kdyz jsme jeli s kamosem tesne vedle sebe.Mozna za to mohly slabe baterky v Polaru.Ted uz meric TP nepouzivam, nebot jsem s hruzou zjistil, ze vetsinu skupinoveho svihu jezdim nad aereobnim prahem,coz me psychicky deptalo a pomerne casto jsem ze skupiny odletel.Ale vsem kteri, chteji jezdit vedecky meric TP doporucuji.Ja to nyni pouzivam pouze kdyz se pres zimu snazim trapit na trenazeru, coz vsak vydrzim vetsinou 14 dni po vanocich v ramci novorocnich predsevzeti a pohledu na geometricky narust hmotnosti.

          0 0
          • TinkTink  

            ja uz TP nepouzivam…sem se dival na kolik jedu a nedokazal se podle toho ridit = nedokazu zpomalit :o))…takze to bylo pekny :)…ale na nic :o)…sundanim budiku jsem sundal hodne gramu :)

            0 0
        • J.A.V.  

          Já bych naopak řekl že ciclosporty toho umí za lepší peníze stejně, než ty sigmy, ale na druhou stranu ty rozdíly v cenách nejsou nějak dramatické.

          K rušení – ruší nebo jsou rušeny všechny tepáky. Ani ne tak od kolegů – tam je to v pohodě protože pás má většinou dosah do 1m, takže když se zrovna netulíte.. :) Horší je rušení od vnějších vlivů – vysoké napětí, tramvajové troleje, 105ky (některý :) ), ale třeba i od třepetajícího se dresu na větru. To ale prostě občas dělá každej tepák, i ty které patří na druhý konec cenové houpačky.

          Jinak trénink s tepákem nelze než doporučit – hlavně pokud jezdíš sám. Ale i jak tu někdo psal, že ho nevozí protože nestíhá skupině, to je samozřejmě na diskusi, ale patrně jim nebude stíhat nikdy. Protože zatímco oni trénují, tak on se trápí a nezlepšuje se. A nebo jedou všichni kaši :) To je taková věc, že v některejch skupinkách je každá vyjížďka malej závod.

          0 0
          • onegear  

            Tepak s kodovanym prenosem rusen samozrejme neni :)

            0 0
            • J.A.V.  

              „Samozřejmě“ je :-( Mám Polar 710i a to bys koukal co občas nahraje za tepy, či rychlost nebo kadenci. U kódovaného přenosu je zaručený akorát to, že když bude kolem tebe dalších 100 maníků (třeba na startu etapy Tour) se stejným tepákem tak díky kódování se nebudou rušit navzájem. Ale všechno ostatní bohužel zůstává.

              0 0
              • onegear  

                Zajimave – mam dalece nizsi model polaru s kodovanym prenosem jiz treti rok a zaruseni jsem jeste nevidel !

                0 0
          • RomanP  

            Jezdím častěji sám a dosud jsem neměl ani rámcovou představu o tom kolik to mlátí a kdy. Za ten jeden deštivej den co jsem zkoušel půjčenej přístroj jsem moc o sobě vypozorovat nestihl, ale zajímavý to bylo. No a jak tady někteří píší, že to nevozí, tak to nakonec v podobných situacích jako oni taky můžu sundat.

            Druhá věc, která mi v logickém pořadí začíná vrtat hlavou je, v rozmezí cca jakých hodnot se má netrénovaný člověk pohybovat? Tedy pokud nebude pro zjiš?ování podstupovat speciální vyšetření.

            0 0
            • BH  

              doporucuji nechat si zmerit hodnoty anaerobniho a areobniho prahu vcetne maximalni TF u sportovniho doktora.Jinak je pouzivani merice TF zbytecne. Trenink se mak modeluje tak, aby jsi jezdil objemy v urcitych pasmech (na vytrvalost, rychlost a pod.)a pochopitelne ne za hranici maximalni tepove frekvence, pak dochazi k poskozovani srdce.Pomocne se da maximalni TF urcit 220 -vek (u muzu).

              0 0
            • J.A.V.  

              Ty tepovky v jakých jezdi jsou dost idividuální věc. Existují uřčité jednoduché vzorečky pomocí kterých si to orientačně můžeš zjistit, ale dost záleží na konkrétní osobě. Je to asi tak, že jsou dvě zásadní hodnoty TF – aerobní a anaerobní práh. Dají se vypočítat z maximální TF a ta se zase vypočítá z věku. Přibližne takhle: MaxTF = 220 – věk, AnP = 85%-95% MaxTF, AP = 70–75% MaxTF. Jenže to je opravdu jen přibližně, u někoho to nemusí moc sedět. Ten test zase nestojí tolik, takže je dobrý aspoň jeden za rok si nechat udělat.

              Ono je to na dlouhý povídání a stejně bych jen přepisoval to co napsali jíní a lépe takže jestli tě to zajímá mrkni se na www.kpo.cz/…ziologie.htm taky na www.bikemaraton.cz je i spousta jinejch serverů kde jsou články o trénování.

              0 0
            • MARIN  

              Pulsmetr bez specialniho vysetreni posrada smysl a stava se obycejnymi hodinkami s nekolika nic nerikajicimi udaji navic.

              Kazdy ma jine prahy (max TF,AnP,AP) a tak se neda vseobecne rict v jakych TF trenovat

              0 0
              • lubos  

                Pulzmeter rozhodne smysl ma a to i bez jakehokoliv vysetreni.

                0 0
                • MARIN  

                  a muzu vedet jakej ? :)

                  0 0
                  • onegear  

                    treba srovnani odezvy na stejnou zatez – ale odpovidam spise protoze me pobavil tvuj nechteny preklep – posrada smysl :))

                    0 0
                  • Beeda  

                    ty nechces byt IN? :-). B

                    0 0
                  • lubos  

                    No kuprikladu i ten, ze pokud ho mas a nejaky cas vozis, a pokud jsi hobik, zadne vysetreni nepotrebujes na to, aby sis urcil prahy tak, ze tvuj trening bude mat prinos. Dale … casto se treba mne stava, ze subjektivni pocit zateze je uplne jiny nez ukazuje pulsmetr. Treba na zacatku maratonu jedu v poklidu a presto mi pulsmetr ukazuje, ze jedu moc vysoko. Dale si tim zjistis hodne moc veci o vlastnim tele. Pokud mas HAC4 nebo Polar s vytupem na PC, umis si srovnat tep/vykon na stejne trati v nejakem rozmezi. Ja jsem absolvoval vysetreni jednou, a bylo k hovnu, protoze doktorka co mi to delala se ohanela atestaci, a ze laktatova krivka mi je nanic a staci kdyz vim svuj ANP, ktery mi stanovila na 125 tepu, pri maximalce 177. Tak jsem se na to vysral, a jezdim podle pravdepodobnych udaju , ktere jsem si urcil na zaklade teorie, ruznych podnetu tady a jinde, doporuceni lidi, subjektivniho pocitu, analyzy zaznamu z delsich i kratsich trati co mam z HAC4 a vsechno to mi dalo nejaky vysledek, ktery se shodoval s tim vystrenim – krivka na zaklade vo2, samozrejme presni prah neznam, to bez odberu krve nejde, ale staci mi to na to abych treninkem (v prahu, ktery jsem si urcil) svoji kondici posunul dal. Navic sledovani tepu a casu, nebo vykonu na stejne trati muzu neustale zjistovat aktualni stav kondice, a pripadne zlepsovani/zhor­sovani. To vsechno bych bez pulzmetru nikdy a nijak nezjistil.

                    Jeste mas nejaky dotaz ?

                    0 0
                    • Beeda  

                      Tak to lubosi byla asi gynekolozka, co si to spletla s teplotou. ne:-))). Jinak to co popisujes mi pripada jako kdyby jsi mel preject CR autem, bez mapy a ukazatelu, orientoval se podle slunce, obcas si zajel, obcas bloudil. Kdezto s vysetreni (mapou) si trasu muzes naplanovat, rozvhnout, podstatne min bloudis atd… B.

                      0 0
                    • Daf  

                      Lubosi jizda s tepakem a vysetreni je prave o tom abys nejezdil podle subjektivnich pocitu na ktere se neda spolehnout. Nechapu jak ti mohla doktorka rict ze laktatova krivka je na nic, protoze je to prave naopak. Dokonce ani nepotrebujes znat svou maximalku. Laktatova krivka ti nejpresneji urci AP a ANP a nic vic k treninku nepotrebujes. Bez tepaku vcelku poznas kdyz se dostanes na ANP ale dulezitejsi je znat spis AP jenze ten kdyz prekonas tak to vubec nepoznas. Ja mam AP 168 ale casto muzu jet pohodlne prave podle subjektivniho pocitu treba na 175 tepech coz je 5 tepu pod ANP. Kdybych neznal svuj AP tak jedu stejnym tempem a na 150km vyjizdce po trech hodinach oddelam :) Je to zbytecne ztracenej trening kdyz se pak budes dalsi dve hodiny trapit.

                      0 0
                    • MARIN  

                      dotaz ani ne to ci bych k tomu mel je uz v predeslych 2prispevcich

                      0 0
          • BH  

            Urcite mas pravdu, je dobre jezdit s tepomerem.To, ze ho nepouzivam k vuli jezdeni ve skupine je nadsazka.Je fakt, ze obcas nekomu rupne v bedne a pak je to zavod, ale na druhe strane se muzes zasit do haku a vorazet.Urcite Ti vsak meric TF umozni pohlidat si,aby tech vyletu do zakazaneho pasma bylo co nejmin a nebo aby trenink mel vubec nejaky smysl.

            0 0
            • cabbage  

              jak už zaznělo v původnim dotazu- existuje neco co měří tep na zapěsti? hrudní pás mi přijde jako buzerace.

              0 0
              • J.A.V.  

                Podle zápěstí nevím myslím, že ne. Ale existují přistroje které to měří tak že podržíš nějaký dvě tlačítka vyrábí to Chung-Shi (více třeba na http://www.kuphodinky.cz). Jenže to je dobrý tak pro běhání nebo něco. Těžko na kole pustíš řidítka a budeš držet druhou rukou tepák…

                0 0
              • Beeda  

                No vetsine ten pas nevadi. Jinak existuji pulsaky, kde prilozis druhou ruku a das si neuveritelne na hubu:-)), ten je vhodnej tak pro paradu nebo pro bezce v parku. B.

                0 0
              • Pavlos  

                Kdyz pustis riditka tak jo:)

                0 0
              • MARIN  

                na zapesti se tep vubec nemeri. vzdycky je to jen prilozenim druhe ruky na tlacitka (jde ale pouze o udaj momentalni TF)a nebo jen hrudnim pasem u ktereho nevidim nic jako buzeraci.

                0 0
              • Honzin  

                nekde jsem neco takovyho videl, ale nechapu k cemu ti na kole bude, kdyz ho budes mit na ruce a neuvidis na displej hrudni pas je vec zvyku, ja jsem si zvyk asi za 10 minut

                0 0
                • cabbage  

                  meby asi nevadil hrudni pas jako takovej ale to že by to byla dalsi cast cyklis. vybavy ktera by se mi nekde furt stracela, ptal sem se jen tak ze zvedavosti

                  0 0
        • lubos  

          HAC4 a VDO se rusi. Dokonce hrudni pas od VDO ma vetsi dosah nez HAC4. A abych to napsal uplne presne, tak HAC4 chyta signal od VDO tak, ze to vypada, ze muzu pouzit VDO hrudni pas.

          0 0
          • Pavlos  

            A jak je to s mobilem rusi nebo ne?

            0 0
            • lubos  

              Nevim, ale nevylucuju to. Chtel jsem to nekdy vyskouset, ale zatim jsem se k tomu nedostal. Vzdy zapomenu.

              0 0
              • rasto  

                vozim Sigmu PC 14 uz asi 2 roky. na kole se bez mobilu nehnu. jeste nikdy mi nebyla Sigma rusena mobilem ;-)

                0 0
                • RomanP  

                  No s tím rušením to asi bude co se týká kombinace přístrojů pár od páru, co spolu chodí a co se občas ruší.

                  Díky za plodnou diskusi, byla pro mě přínosem, ale ještě někoho z Vás poprosím jestli nevíte kde a v kterým kamenným obchodě je pořádný výběr přístrojů. Docela se mě získala Sigma, ale kouk bych určitě i na jiný. Hlavně v reálu. Bydlím na Praze 6, ale nepředpokládám, že by u nás něco takovýho bylo, takže prostě v Praze.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.