Sám to asi nedokážu, pomůžete?

43 nepřečtených
  • itdev

    Ahoj, naposledy jsem jezdil na BMX do puberty, pak mi bylo ukradeno :) Takže buďte prosím schovívaví. Nyní bychom s přítelkyní chtěli koupit „něco“… Chtěli bychom jezdit v přírodě, ale sem tam přejet i něco po asfaltu. Takže první dilema, které mám je, jestli TRAK nebo MTB. Já sám bych si občas chtěl trochu zařádit (třeba v lese) a mám přes 90kg, takže bych také rád něco co vydrží. Je kolo pro mne cca do 16 tis. a pro mou polovičku do 11 tis. spolehlivé? Jelikož nejsem znalec, tak vybíráme podle vzhledu. Líbí se mi APACHE TANKA TATE D (má kotoučovky). Co si myslíte o této značce? Moc jsem o ní nevěděl, až teď jsem zjistil, že tato kola české výroby existují. Také mi asi řeknete, že ty kotoučovky u kola této ceny asi nebudou nic moc že? Podle čeho se vybírá velikost rámu? Páčky nebo gripshifty?

    Dále bych rád věděl, jestli se budu sám nějak v této oblasti vyvíjet. To znamená, jestli až na tom kole něco najedu, tak jestli poznám co mi nevyhovuje, co je třeba upgradovat nebo jaké další kolo koupit.

    Předem díky moc za rady, tipy a triky.

    Michal

    0 0
    • Pá-dlista1  

      K te druhe polovicce otazky: Rozhodne packy! To ze ti vyhovuji gripshifty stejne zjistis az kdyz budes mit packy a naopak. Tot i odpoved na otazku dalsi :) No a k velikosti ramu: Ten se preci vybira podle brasen a velikosti lahvi v kosikach, ale pozor u ruznych konstrukci ramu se to muze lisit!…nebo podle ceho by se tak mohla vybirat velikost ramu? :))) Ted jsem si znovu precetl tvoji druhou vetu, ale je uz pozde. Odesilam prispevek.

      0 0
    • vlk  

      když to tak črtu.Jak si chceš zařádit po lese tak ty si kup 100% MTB.Na kotoučovky se vykašli.Pokud nebudeš jezdit i v zimě tak Ti jsou k ničemu.Před­pokládám, že drsné dlouhé sjezdy také dávat mebudeš.16tis- přihoď si ještě 2 a kup si pro sebe rockmachine tsunami-to Ti na řádění bude bohatě stačim-vidla Marzocchi EXR.Bude asi dost těžké se v této cenové kategorii vyhnou vidlím jako jsou suntour nebo rockshox judy tt či manitou six a RST ale obecně se na kotouče vykašli a raději koukej po kole s nějakou lepší vidlí.

      0 0
    • rasto  

      ke kolu: jestli si chces obcas zaradit v lese, tak jedine na MTB. pri Tvych 90kg by trek nemusel vydrzet (tedy hlavne rafky) k cene 16 tis.: je dobra startovni cara. kdyz Te to chytne, muzes upgradovat/ zmenit. k cene 11 tis.: cim lacinejsi kolo, tim tezsi. (obvykle). pokavad nebude jezdit 4.000 km/ rok, tak by ji mohlo stacit. ad APACHE: v recenzich chvaleny pomer cena/ vykon. ad kotoučovky: hydry jsou nejlepsi. cim drazsi hydry, tim spolehlivejsi (od cca 5.000/ par i s packama) ad gripshift/ packy: rozhodne packy. v terenu se Ti minimalizuje moznost nechteneho prehozeni. jsou spolehlivejsi. (maj lepsi chod nez gripshift)

      obecne: kolo musi mit dobry ram a vidli. zbytek se da v podstate bezproblemove nahradit.

      prvni, co Ti doporucuji koupit ke kolu je prilba (!!). az Te to chytne za srdce, tak spd+cyklo boty.

      hooodne stastnych km!

      0 0
      • itdev  

        Zatím díky všem co odpověděli. Každá rada dobrá. Pokud by měl někdo chu? se podívat na toho APACHE jestli má alespoň trochu ucházející komponenty tak:

        http://www.apache-bike.cz/…004/text.php?…

        popř. ten s tou kotoučovkou

        http://www.apache-bike.cz/…004/text.php?…

        Zatím díky…

        0 0
        • vlk  

          na tektro mechanické kotoučovky se vykašli.To budou ty v-breake lepší.raději se koukej po lepší vidli.suntour xp75 je to nejhorší co jsem zatím viděl-kamošova mama to má na kole.

          0 0
      • senožrout  

        Já to vidím podobně. Koupi bych slušněj rám a dobrou vidli. Na tom bych nešetřil. I kdyby to mělo udělat čáru přes rozpočet. Zjistit, že jsem koupil něco, co nechci a nahrazovat tyhle dvě věci přijde vždycky draho. Protože pak musíš vyměnirt i věci, který se k nim vážou (třeba rozměrem (sedlovka, přesmyk). Koukej aby ten rám měl možnost přichycení jak V-brzd, tak kotoučovek. Zrovna tak vidle. Já si nemůžu pomoci ale jako minimílní standard bych bral Marzocchi MX Comp. A rám nějakej trošku pohodlnej. GT, RB. Velikost zjistíš na www.wrenchscience.com/….offline.asp tělesných dispozic. Teď bych kolo nekupoval, je největší sezóna a kola jsou nejdražší. Kupoval bych od září, rozběhnou se slevy. Taky bych sledoval internet a e-shopy. Alespoň si do tý doby uděláš trochu jasno, co chceš a pak si nebudeš drbat vlasy… Já jsem do toho taky vlítnul po letech jako ty po del ším období, kdy jsem tuhle problematiku moc nesledoval. Bohužel BF nebylo a ti co mne poradili mi poradili tak, že jsem vyhodil docela dost peněz a pak měmil a měnil…, protože jsem koupil blbě. No.., kotoučovky bych nechal bejt. I Véčka od Deore vejš ti postačí. Jako řazení bych volil páčky. Klidně sadu SRAM 5. U Sramu jsou v těch součástkách poněkud menší rozdíly než v hiearchi u Shimana. Projdi si starší příspěvky a tvoř si vlastní názor. Zdar!

        0 0
        • senožrout  

          A taky bych si přečet pár těch profláknutých Vel. Tedy časopis Velo. Tak rok zpátky.....

          0 0
          • Žanek  

            MX comp + RB = 16 tis, a co ten zbytek?? Pokud chceš pro přítelkyni krosa za 11 tis tak se mrkni na Authora Stratos s pevnou vidlí, za ty prachy je to krásný lehoučký funkční kolo. A taky crossy od Rockmachinu nejsou špatný. Apache je podle mě (co se týká krosu v téhle cenové hladině) hodně předraženej a ty kola jsou dost těžký. Ohledně biku pro tebe, jak už ti radili, kotouče ne!! Ten Rockmachine Tsunami bude pro tebe dobrá volba. Jo a mrkni se do vyhledávání, už se to tady řešilo několikrát, najdeš tam hodně info. A testy ve velu ber s rezervou, hlavně popisy jízdních vlastností;

            0 0
            • senožrout  

              Jedno kolo s RB a MX Comp+ten zbytek vyjde levnějc než jedno kolo „na očuchání“ a další kolo plnokrevné. Považ třeba hmotnost tazatele. Bohužel, taková je realita. Testy ve Velu je dobrý brát s nadhledem, ale po přečtení těch plátku člověk alespoň zjistí, že tu jsou nějaký rozdíly (kromě barvy), třeba nějaká geometrie a tyky zjistí, po co by měl hledat. Je to cesta k vlastnímu názoru. A to je jedinej způsob, jak nekoupit „něco, co jsem nechtěl“

              0 0
              • Žanek  

                Řekl bych, že RB je pro něho zbytečnej luxus. Kdybys ho poskládal, dejme tomu na Deoréčku tak se pod 30kkč nedostaneš. Ten Rockmachine bych rozhodně nepodceňoval, rozdíl v funkčnosti rámu (nemluvím o desgnu, image, zpracování…)ne­odpovídá finančnímu rozdílu. Pokud bude s MX comp tak je to slušný základ. Je na něm Deoréčko – pokud ho cyklistika nechytne, tak mu bude sloužit x let a pokud ano, tak může postupně povyměňovat, to co odejde třeba za LX nebo XT. Proti RB rozhodně nic nemám, ale myslím, že si ho koupí lidé, kteří ho dokážou ocenit, ne začátečníci;

                0 0
      • Mamut  

        Ad packy: kecy, roky som jazdil s packami aj s gripshiftmi. Funkcny rozdiel ziaden, je to cisto iba vec osobnych preferencii. Ad kotuce: Na biku 20 000 nebrat. Ad prva vec: radsej elastaky a rukavice. SPD su fajn, ale zdaleka nie su nutne.

        0 0
        • Mamut  

          Pokial uvazujes o trekkingu (pre teba asi nie, podla toho, co si napisal) tak prave je jeden pekny za peknu cenu v BAZARe.

          0 0
          • dawa  

            Podívej se na www.spyder.cz zkus si něco nechat postavit .Za necelejch 17000 máš kolo na dvakrát zeslabovaným rámu komplet v Aliviu s Marzocchi MX Comp , a ještě si můžeš vybrat barvu a nápis .

            0 0
    • m-k-1  

      Rozhodně teď v sezoně nejsou kola nejdražší, ba naopak se rozběhly slevy. Např. Superior XC 870 (pův. cena 19990) nyní koupíš za 15k. Pokud se domluvíš s prodejcem, tak ti určitě vymění i vidli. Můj názor ale je, že i když si připlatíš 2k, nedostaneš žádnej zázrak. Maximálně Axela, ale na to při svý váze zapomeň. Takže bych tam nechal SR XCP 75 LO a za ušetřenej peníz dokoupil tretry a pedály.

      0 0
      • Air  

        jo, ale ja mam pocit ze to superior ojebava tam kde to neni videt, tak bacha… nejaka ne zrovna vyrazna soucastka a hned ji soupne i o 2 rady niz,… treba daval horsi(nizsi)rady na vecka, naboje (kotoucove – 475 misto Deore 525), retez, stredovou osu,… nebo daval treba na docela drahy kola naslapy 505ky… to uz taky mohl pridat ty 300 u kola okolo 40tisic (uz si cenu presne nepamatuju) a dat tam 520ky, moralni hodnota by urcite vzrostla mnohem vic. Takze bacha, zkontroluj si vsechny soucastky na kole… ne ze by tam dal vylozene sunt, ale je videt ze to dava na oko… poctive sady nejak moc nevede

        0 0
        • m-k-1  

          Můžeš mi prosím říct, jak a kde Superior ojebává?? Viděl jsi specifikaci např xc 870? Krom toho, že náboje jsou Alivio a brzdy Tektro?

          0 0
    • Pavlos  

      Ja bych si ted kolo postavil:) Koupil jsem RM Tsunami a vymenil sem tolik veci ze ted(v pripade ze by se nasel nejaky darce vetsiho fin obnosu) bych si ho poskladal sam:)

      0 0
    • m-k-1  

      Jo jo, taky bych si kolo postavil, ale.....problém jsou a budou peníze. Protože co si budem říkat, za 15k prostě kolo v takovýhle výbavě nepořídíš. Rám + vidle = 10k a kde je zbytek? Jo když budu mít volnejch 40k, tak si budu moct stavět a stavět...... ale opatrně, abych nepřetáhl:))

      0 0
      • cabbage  

        osobne si myslim že klidně mužeš jít do toho apache, v komponentech nevidim problen, vidle suntour sice neni nic moc ale postačí protože nepředpokládám že za rok najedeš víc než 2000km a budeš jezdit v drsnym terenu, rozhodně ti nekřupne. mechanický kotoučovky sou spis minus- budou fungovat v nejlepsim případe jako véčka ale maj výrazně draší destičky, je to maximálně frajeřina pro nezasvěcený. pokud koupis apache tak neudělas chybu a navic podpoříš českou značku.

        0 0
      • Pavlos  

        co treba tohle kz uz chcete ty kotouce:) http://www.kellys-bicycles.com/index.php?…

        0 0
        • Pavlos  

          pro upresneni http://www.cykloprofi.cz/…diatech.html ta brzda stoji neco pres 4litry(jedna)

          0 0
          • cabbage  

            3900kc v testu ve velu v roce 2003 takze pude urcite i levnejc.

            0 0
            • Pavlos  

              Za ty prachy je to zlate kolo:) Snad by to chtelo si priplatit na ten vyssi model s tema brzdama:)

              0 0
              • cabbage  

                zajimalo by me jak dlouho udrží capa ty kotoucovky, ten suntour bude pevnejsi.

                0 0
          • Pá-dlista1  

            A ted to nejdulezitejsi. Skutecne brzdi!! Wow.

            0 0
            • vlk  

              tys ji někdy zkoušel?Jak hodně to brzdí.Zkus k něčemu přirovnat nebo nějaké zkušenosti by se šikly.

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Je to stejny jako Promax. Tzn. od 180mm kotouce to staci na vsecko.

                0 0
                • vlk  

                  takže s promaxama máš také dobré zkušenost?Ale jinak jedním tyto brzdy asi nezabrzdí,že.Já už uvažoval o gustavech, nejakých hope, nebo xt 03.Ale tyto jsou mnohem levnější.

                  0 0
                  • Pá-dlista1  

                    Proc by nemeli brzdit jednim prstem? Ja sem nikdy vic nez jednim prstem nebrzdil.

                    0 0
                    • vlk  

                      no právě proto se tě ptám,6e jsi tvrdil, že např deore 1 prstem špatně brzdí a gustavy a hope podle tebo 1 prstem ok, tak se ptám kam by jsi zařadil tytyo mezi ty deore a avidy nebo mezi ty lepší.

                      0 0
                      • Pá-dlista1  

                        Jsem se dozvedel docela zajimavou info. Jeden predni cesky sjezdar vozi deore (tusim 525) s velkym (203) kotoucem a jinejma deskama a nestezuje si. Jenze buhvi co mu to ve skutecnosti provadi. No takhle: Ty promaxy jsou tezsi nez Gustavy. Jinak Gustavy mi pripadaj lepe davkovatelny co se samotnyho zacatku tyka a pak ten narust sily potrebny k zastaveni kola neni tak velkej. U tech promaxu je ten zacatek dobrej a pak pro poradny brzdeni uz musis vic mackat paku (ale taky jak u kterejch :( ) Neco mezitim mi prijdou Hayesy HD. Deore i mech.avidy jsem nedokazal dost dobre zablokovat (ale mohlo to byt zrovna tema kouskama jako u kazdy brzdy). Pomer cena/vykon bych bral ty Promaxy/Diatechy. Klidne bych bral i HFX-9HD, ale je zas o neco drazsi a hlavne jsem uz videl moc problemu s nima. Treba je to tim, ze jsou tak rozsireny.

                        0 0
                        • wroum  

                          jo vozi je krab a opravdu si neztezuje. dokonce rika ze to sou super brzdy. kdyz sem se svez na jeho kole tak mu to brzdi fakt slusne. fakt ale je ze krab neni zadna tezka vaha. a jezdi opravdu ******** rychle, treba je to tim ze nebrzdi…

                          0 0
    • Tony  

      značka apalache je dobra . ted si chci kupovat kolo apalache ne spiš ram. natu otazku bych odpovědel asi tak .rozhodně MTB . a kolo za 16 asi pro toho kdo ssi chce zajet 1 az2 tydně asi parada ale kdo che jezdit vice tak asi tak za 30tis.

      0 0
    • jihra  

      Někdo tu navrhnul, abys s kupováním kola počkal na posezónní slevy. Má plnou pravdu. Loni koncem listopadu jsem pro známou koupil v Max Cursoru MTB Scotta, krásny duralový rám, kompletní Deore, původní cena tuším 24.000 Kč, po slevě 9.900 Kč!! A takových slev tam bylo víc, i u vyšších cenových kategorií – co si vzpomínám z 124.000 na 88.000 Kč apod. No nekupte to.

      0 0
      • ravel  

        chces rict ze to kolo zlevnili z 24k ⇒ na 9.9K, nebo o 9.9K ???

        0 0
        • jihra  

          Opravdu to bylo z 24000 na 9900. I když u té sumy 24000 si nejsem uplně jistý – buď to bylo 22400 nebo 24200 – no ale to už není rozhodující.

          0 0
    • m-k-1  

      Čekat na listopad je dost velkej risk, možná natrefíš na super slevu (viz výše), ale nespoléhal bych na to. Spíš bych řekl, že v listopadu už moc kol neseženeš, pokud se obchod zbytečně nepřezásobil, tak toho moc nemaji.

      0 0
      • fousac  

        ja bych na to klidne vsadil, pokud nechces neco extra (norco, giant vt).. sem takhle uhral 4k na crossu, 15k na fullu a ted 7k na silnicce..

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.