geometrie rámu vs. ovladatelnost

10 nepřečtených
  • Smazaný účet

    Rád bych se zeptal lidí co do toho trochu vidí, jak je to s výše zmíněným vztahem. Jde mi o todle: mám rám, kerej mi sice sedí, ale má položenou hlavovou trubku – vidlice má cca 67–68° (měřeno na kole, nic moc přesný…). Když mi kamarád (Rumcajs) sedne na kolo, tak říká, že mu příde hrozně vratký. Oproti mně má strmější vidlici a širší řidítka. Mně to kolo příde špatně ovladatelný hlavně v malejch rychlostech. Prostě nemůžu víc zatočit řidítkama, páč mě to jakoby „zavře“, sklopí do zatáčky, je to takovej hrozně prudkej přechod. V strmejch, technickejch, pomalejch sjezdech je to blbý, děsně těžko se manévruje. Ve vyšší rychlosti to tak neva, asi neb ani tolik nezatáčim. Tak bych se rád zeptal, esli lze todle svýst na úhel vidlice, nebo esli je to eště něčim jinym… já sám sem víc kol nevlastnil ani nejezdil abych moh porovnat…

    0 0
    • Lada1  

      taky delka ramu hraje velkou roli

      0 0
    • Pá-dlista1  

      Jasne. Pak taky hraje roli sirka riditek, delka predstavce nebo treba i plaste a konkretni vidlice. Me se treba nelibi vidlice s patkama v ose kola. Tam je znat to horsi zataceni (obzvlast u dvoukorunek).

      0 0
    • RomanH  

      „Vratky kola“ se vetsinou rika prave tem, co maji uhel hlavove trubky vetsi nez 71. Pokud mas trubku vice postavenou, je to lepsi v pripadech, ze potrebujes rychle menit smer 9napr. tocivost mezi stromy). Pokud chces jet rychle bez casteho meneni smeru a vice se nechat od kola vest, je lepsi polozenejsi hlavovka (napr. u sjezdaku – ty maji neco kolem 68). Me treba na moje toulani krajinou vyhovoju prave ta polozenejsi geometrie. A vidlici s vyssim zdvihem se Ti hlavovka trosku polozi.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Měřil jsem rozvor, ten mám tušim 1140. Někde sem čet že standart je okolo 1070. Ridítka užší, ale ty nemůžou způsobovat takovýdle chování, to spíš že se mi bude hůř kontrolovat. Představec krátkej, zdvihlej nahoru. Vidle 80mm bomber. Já jsem předtím teda měl o něco menší rám a vidlici o málo strmější, to možná bylo lepší, ale těžko se to srovnává. To kolo prostě třeba v prudkým sjezdu nechce do zatáčky, těžko se mi vytáčej serpentýny – je to takový děsný manévrování s těžištěm… Dyž sme v neděli jeli s klukama takovej sjezdík po úzký pěšině tak oni to kalili dolů, já za nima pomalu, páč dyž dybysem zrychlil, tak bysem se už na tu pěšinu nevešel…

      0 0
      • Lada1  

        Jako mas velikost ramu ? 1140 rozvor je dost dost hodne. Kratky predstavec (i riditka) muze zpusobovat vratkost/zavirani – protoze stejny uhel natoceni udelas na kratsi draze (pohyb rukou). Ja mam zkusenost dva (stejne) ramy 19" a 19.5" (stevens M9 a Trek 9.8) se stejnymi uhly trubek sedlovky i rizeni (71/73) lisici se v delce horni trubky (599 a 625) o 26mm a rozvoru (1071 a 1102) o 32mm pirstejnem predstavci jsou nebe a dudy. Trek (ten vetsi) jede jako autobus – extremne stabilni v rychlostech a taky vyjezdy jsou daleko lepsi. Stevens rychlejsi zataceni – klickovani ale vetsi nestabilita. (Stevens ani nejde jet bez drzeni pri slapani)

        0 0
        • Smazaný účet  

          Cíjo, velikost rámu bych musel proměřit. Dodám. Jsem kupoval zvláš? rám a už nevim jaká to byla velikost, porovnával jsem to s tim starym rámem, kerej mi byl vyloženě malej, a dle mýho vzrůstu – řek sem prodavačovi a von mi vybral velikost, nepřeměřoval sem to. Ono je to měření velikosti rámu stejně takový nejistý, na samotnym rámu se těžko pozná esli mi sedne… Krátkej strmej představec jsem namontoval po roce právě proto že mi přišlo že jsem moc nataženej, takdle je posed pohodlnější. Ono je fajn právě že to kolo jede prima do kopce. A zas mě párkrát podrželo dyž sem nalít do kamení třeba – páč jelo právě jak autobus, rovně, stačilo udržet řidítka. ale jakmile vjedu na singletrack, tak je to dost o zoufalym dobržďování zatáček…

          0 0
          • malko  

            Hmm…No ja mam meridackej ram, takze je to spis kratsi geometrie. Je sice fakt, ze je to vel. 22" ale do kopcu se mi stavi – ten ram :) Z kopcu mam zase pocit, ze prelitnu pres riditka. Takze nevim, jak je to s tema bajkama s kratkou geometrii – jestli je lepsi mit kolo dobre ovladatelny ale zase s malou stabilitou…?

            0 0
    • Pekáček  

      Já vozím ouzký řidítka, rámy mám dva: Max 1 full jak Pells – představec 15cm Duratec Vagrant – představec 13cm Prostě Duratec je o 2cm delší a proto má kratší krk (měřím 192cm), no geometrie Durateka mi příjde jako lepší, asi není tak hbitej, ale na druhou stranu při mý vejšce nemám pocit že ve sjezdech každou chvíli přeletím přez řidítka.

      0 0
    • Lada1  

      A taky zavisi samozrejme na vysce teziste bajku s jezdcem. tzn. pokud je sedlo hodne vysoko tak je stabilita nizsi

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.