29" full na XC, ve výbavě XT, FOX

23 nepřečtených
  • zaskarek

    Ahoj,

    sháním celopéro místo stávajícího 26" hardtailu, který je postavený na řadě XT, s FOXkou (100–110mm?) vpředu. A nejenže už je to dědeček, ale praskl mu rám, proto jsem nucen hledat náhradu. A chci fulla, nicméně to může být na nízkých zdvizích, žádné šílenosti. A nechci si extra pohoršit v komponentech (FOX, Shimano XT). Vyloženě netoužím po 29", přijde mi to pořád na pohled směšné, ale holt doba je taková a dejme tomu, že to má hodně co do sebe co se jízdních vlastností týče. (osobní zkušenost nemám). 26" je tedy z mého pohledu zastaralá a 27,5" jako nemainstream (dražší, zbytečné). Určitě nechci 1×1, ale dvojplacku. Mám rád delší posez, to může být možná problém, nevím, to bych si pak musel vyzkoušet naživo…

    Jezdím i cyklostezky (nechci napsat „silnici“) plus lehčí terén. Předpokládám, že s novým bajkem bych si troufnul na větší sjezdy než teď.

    Měřím 181 cm a vážím 105 kg.

    Našel jsem Canyon Neuron AL 8.9

    https://www.canyon.com/…-al-8-9.html

    Celkem se mi líbí, za cenu cca 65 000 Kč (počítáno i s výdaji na převoz a případné odborné seřízení kola) už to výrazně překračuje můj rozpočet, ale co se dá dělat :-) Ideálka by byla 50 tisíc, jsem ochoten dát i těch 65.

    Otázkou je, zda se dá sehnat něco výhodnějšího? :-)

    0 0
    • MrtweyUbrus  

      Výhodnějšího ve smyslu ceny neseženeš nic, otázkou je zda to za to stojí za rok řešit prasklý rám jak se u Canyonů rádo stává…

      Já bych kouknal na Giant Trance 29er, prověřený, výborně fungující kolo, na rok 2018 bude úplně nový model.

      0 0
    • Čipera  

      Spíš bych se zamyslel nad tím jestli opravdu potřebuješ celopéro pro takové ježdění jaké píšeš a co si od toho slibuješ, ht by si okolo těch 50 sehnal s tvejma požadavkama v pohodě. Full už bohužel s tvejma požadavkama bude s cenou vejš jak píšeš. Navíc myslím si, že pro takové ježdění je zbytečné připlácet si za full když nevyužiješ jeho potenciál.

      0 0
      • zaskarek  

        Zamýšlím se několik roků a full je prostě „moje příští kolo“ :-)

        Jezdím jak jezdím, protože to s aktuálním kolem lépe neumím. Už třeba proto, že nejsem schopen přehodit těžiště dozadu kvůli vysunuté sedlovce. Plus předpokládám, že full je prostě komfort v jakémkoliv (i malém) terénu, uleví zádům.

        0 0
        • Sunshine 29  

          Tvůj požadavek na delší posez ti zavře možnosti xx biků, protože geometrie ve smyslu starších HT už se prostě nedělá.

          Proč ne 27,5" kola??

          0 0
          • zaskarek  

            Pokud se nedělá a lidé to kupujou, tak předpokládám, že je to OK a taktéž bych si zvykl nebo uznal, že je to tak lepší. Jezdím jen na svém kole, které mi vyhovuje, srovnání nemám.

            27,5" ne z důvodu toho, že to není mainstream. Předpokládám, že to má svůj důvod a taktéž, že díky rozšířenosti 29" jsou ty „větší komponenty“ levnější a budou se i v budoucnu lépe shánět. To jsou moje důvody. Jaké jsou důvody, proč 27,5" ano? :-)

            Přiznám se, že jsem to zatím nestudoval, proto mám možná tak povrchní názor. Se článkem https://www.moolbike.cz/…-5--nebo-29/ se dá souhlasit?

            0 0
            • BB  

              No nevím, že by 27,5 nebyl mainstream, to se mi nezdá. Spíše jde o to, zda chceš XC kolo typu maratónského závoďáka, tak to potom asi 29, nebo obratné XC kolo na pohodové ježdění. Potom může jít 27,5 do hry. Z hlediska výšky můžeš jezdit to i to. Mám taky 181 cm, přešel jsem z 29 na 27,5 a co se týče obratnosti kola jsem poznal dost velký rozdíl ve prospěch 27,5. Pro mě jako ne moc velkého technika je to velký přínos.

              0 0
            • danielh  

              To ze 27,5 neni mainstream si nasel kde?? Na fullech je prave 27,5 nejvic zastoupen, 29ky sou spis na HT nejvic, ale daji se najit i 29 fully i 27,5 HT ale je jich mene. Ja mam fulla 27,5 a jezdi pekne. Cena komponentu je dost nastejno ze by byly 27,5kove veci o dost drazsi slysim poprve. Jinak 27,5 a 29 rozmery tu budou jeste hodne dlouho ohledne shaneni veci v budoucnu.

              0 0
              • zaskarek  

                Je možné, že žiju v nějaké bublině :-) Děkuji za názor a zkušenosti.

                0 0
            • Sunshine 29  

              Nepleteš si 27,5" (650B) s 27,5"+ (pluska)??

              Pokud ne tak věř, že 27,5" je ten nejmainstreamovější mainstream dneška :)

              0 0
              • zaskarek  

                Jak říkám, před položením dotazu jsem to nestudoval, asi žiju o několik let zpět, kdy tomu tak bylo :-)

                OK, vítám se v realitě. Ty 27,5 kola ve světle „nových“ informací zni dobře. Nicméně ty 29" bych nezatracoval, 26" ano.

                0 0
                • Lachtis  

                  Pokud chceš jezdit maratony a XC, tak bych volil 29! Ale každý Ti bude doporučovat to své, chce si to vyzkoušet a sám poznáš, co Ti sedí a co nikoliv. Já sám jsem vybíral nové kolo přes rok. Jezdím především maratony a ten přínos 29 je obrovský, mám ještě starší HT na 26 a do 26 nebo 27,5 bych pro toto určení již nikdy nešel.

                  0 0
          • MlokCZ  

            Tomu tedy opravdu nerozumím. V poslední době se neustále rámy prodlužují a snižují. Na délku se to dříve dohánělo pouze super dlouhým představcem a rámy byly mnohem kratší.

            Akorát tenkrát bývala níže řídítka díky buď ještě pevným nízkým vidlicím nebo nízkozdvihovým vidlicím. Pokud by ale chtěl dostat řídítka výrazně níže, tak to může i dnes (problém by byl pouze pro prcky na 29", při 181cm už to půjde).

            A díky snižování rámů (a ještě většinou s konstrukcí snížené horní rámovky) navíc může ještě sáhnout i po větší velikosti, kdyby to chtěl ještě více natahovat. Třeba konkrétně u Neurunu je standover pro M, L a XL v podstě stejný, takže by v extrému mohl vzít i XL. Jediný problém by byl teleskop. Ten ale na uvedené použití stejně nepotřebuje.

            A to by byl opravdu dobrý úlet na 181cm mít rám s reach 476mm (to bych mu rozhodně nedporučil, jen ilustruji, jak moc do extérmu může jít s posezem kdyby chtěl).

            0 0
            • Sunshine 29  

              Posez = rám?

              0 0
              • MlokCZ  

                Ne, proč? Rám je pouze jediný komponent, který je koupením celého kola daný (nebude ho určitě měnit). Vše ostatní může snadno a ne nijak draho upravit přesně jak bude chtít.

                0 0
                • Sunshine 29  

                  To je určitě pravda, otázka je, nakolik bude tazatel chtít laborovat a měnit komponenty s nejistým výsledkem a možností zabití projevu kola.

                  Vzal bych jako fakt, že moderní posez je prostě jiný a projel si pár kol a pak teprve řešil, jestli ten posez chci opravdu natažený.

                  Tahle odpověď určitě neuspokojí tvoje bikovo – analytické myšlení, ale pokusil jsem se :)

                  0 0
                  • MlokCZ  

                    Já ale nic nemám proti současnému typu posezu co se na většině kol v originále dává.

                    A s tím, aby to nejdřív chvíli jezdil jak to koupí souhlasím. Proti tomu se nedá nic říct. Je potřeba si to vyzkoušet a až po někém čase ježdění si vyhodnoti, jestli to sedí nebo ne.

                    A kdyby i tak chtěl superchrtí posez tak nebude problém právě proto, že koupený rám bude dlouhý (oproti tomu co bylo v minulosti) i když by vzal u Neuronu vhodné M/L.

                    Kdyby potřeboval laborovat, tak nejdprve začne výškou řídítek, kde bude mít velký prostor na snižování i bez jakékoliv investice (vyházení podložek a otáčení představce). A pak teprve může zkusit případně jiná řídítka a představec s tím, že u představce bych si dokázal představit mírné prodloužení typu 1–2cm, což ještě nebude problém se zabitím vlastností kola.

                    0 0
        • novcze  

          předpokládáš správně, full pomůže s pohodlím kdekoliv

          0 0
        • MlokCZ  

          Jenom k těm zádům. Těm uleví z hlediska otřesů od zadního kola když sedíš. Dost lidí má ale různé problémy se zády vzniklé jinde než z kola (třeba jen sedavé zaměstnání a kašlání na nějaké speciální cvičení).

          A pak v některých případech to na fullu může být se zády horší než na HTčku. Full umožní více toho odšlapat v sedě → déle jsou záda v jedné pro ně ne zrovna ideální pozici. Na HTčku jak se častěji zvedáš, tak se více protáhneš.

          0 0
    • cejny666  

      Mrknul bych i na meridy,maji ted slusny ceny.

      http://www.merida-bike.cz/…ty-six-800-0

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.