Cyklodovolená s 8-letým synem; Tipy na trasu

30 nepřečtených
  • Maks99

    Chystám se koncem srpna se svým 8-letým synem na ca. týdenní „cyklodovolenou“. Moje představa je taková, že v Praze naložíme kola do vlaku a vyrazíme … zatím se ovšem neví kam.

    Vraceli bychom se nejspíš etapově zpátky do Prahy, ale to není podmínka. V úvahu totiž samozřejmě přichází i „hvězdicovité“ výlety z místa, kde se 5–6 dnů dá denně jezdit jinam, kde jdou zajímavé lokality, k nimž se dá přijet na kole a o kolo se pak člověk nemusí strachovat, a hlavně kde se to synovi bude na kole líbit. V takovém případě odpadá zajišťování přenocování.

    Syn ujede v kuse bez problémů 20 km, denně by přes 40 km ujet měl. Pochopitelně by se mohla trasa průběžně optimalizovat podle toho, kolik sil a chuti by mu ještě zbývalo. Přestože má kolo moc rád, chci v něm probudit ještě intenzivnější poznatek, a sice že se nemusí jen jezdit ve Stromovce, ale dá se projet celkem velkým kusem Česka.

    Máte někdo s takovou dovolenou zkušenost? Jak se na ni připravit – na co dát obzvlášť pozor? Preferujete etapový styl nebo výlety z jednoho místa? ¨

    A především – kam přijet z Prahy vlakem?

    Děkuji za názory.

    Anketa: Co může být pro 8-letého syna zajímavější?

    0 0
    • Lister  

      asi bych se pokusil vybrat nějakou placetějš lokalitu – ideálně třeba jižní čechy, tam by se mu mohlo líbit, věcí na zkouknutí je tam hodně – rybníky, zámky, moc se mi líbila třeba Třeboň a Jindřichův Hradec a Český krumlov – to je fakt nádhera. Je tam toho dost, už jsem tam ale dlouho nebyl, musím to napravit :o)

      0 0
      • Vrci  

        placatější lokalita Český Krumlov – opravdu si tu dlouho nebyl

        vybral bych něco, kde je možné jezdit v lesích – ve stínu. Je možné občas utrhnout nějakou borůvku (do pusy ne do 10 l kýblu) nebo se vykoupat.

        0 0
        • Lister  

          si nějaký větší kopce nepamatuju, všechno co je pod 1km je placka :o)

          0 0
      • orca  

        tvou neúčast v Krumlově bych viděl na mnoho milionů let neb od té doby se to tu drobátko zvrásnilo :-))

        0 0
      • cíca  

        Krumlov bych nebral. Bydlím tady,a když byli děti malý byl docela problém někam vyrazit, všude samý kopce. Doporučuji Třeboň, tam kolem rybníků taky něco najezdíte a až se mladej vymaká vem ho k nám.

        0 0
        • Vrci  

          ale jsou ty kopce v lesích, takže jsou celkem jetelné. Takže někdy lepší než silnice v planinách kolem Třeboně nebo Lipna.

          0 0
    • lidumil  

      Si myslím, že bude lepší jezdit z jednoho místa – jednak solidní zázemí a nemusíš na zádech tahat batoh s věcma, synkovi bys to asi batohem na zádech moc nezpříjemnil. Jižní Čechy nebo Jižní Moravu bych viděl jako ideál.

      0 0
    • Maks99  

      O Jižních Čechách jsem uvažoval. Kopce nemají v tomto věku žádný smysl. Možná by se to dalo zkombinovat – někde si uschovat věci a udělat třeba dvoudenní „etapový“ výlet. Nemuselo by se s sebou tahat tolik věcí a byla by to kombinace etapy a výletů z jednoho místa.

      0 0
    • Santus  

      Rozhodne etapove, je to daleko vetsi dobrodruzstvi a kdyz je pekny pocasi, tak se da v pohode vyspat jen pod sirakem.
      Taky doporucuju mista mezi Tresti, Treboni, urcite vzit cast Novohradskych hor a na Moravsky Krumlov, takto sme to jeli pred 3rokama s partiou a nemelo to chybu, dost casta moznost koupani, pomerne vsude levno, malo lidi i provoz na silnicich, pekna krajinka.

      0 0
    • rock  

      Třeba Česká Kanada je pocitově „pustá divočina“ (alespoň v odlehlých lokalitách mimo hlavní turistický nával), je tam spousta cest a převážně neškodné kopce. A určitě bych zvolil hvězdicovité výlety ze základny.

      0 0
    • mn  

      Dovolenou na kolech a etapově děláme s dcerou od doby kdy jí byl jeden rok.Vždycky spíme někde v lese kde se nám líbí. Poprvé kdy se nevezla v sedačce bylo když jí bylo pět a za den v pohodě zvládala 60km.Další roky se trasy prodlužovaly. Když jí bylo osm vezla si už své věci na kole v brašnách a tehdy dala svůj rekord 103km za den. takže si myslím, že za den musí tvůj syn ujet víc než 40 km. Je třeba dělat pravidelně přestávky. Loni jsme dělali Krušné hory – začínali jsme kousek od UL nastoupali až na hřeben a jeli až na Měděnec odtud dolů k Ohři a podle Ohře domů do Kralup n.V. Krásně se taky jezdí na kole v okolí Žďáru n.S. U JH jsme byli letos a taky supr poježděníčko, koupáního je tam taky spousta. Západní Čechy až u hranic jsou taky krásné. U nás v republice je z čeho vybírat kam se podívat.

      0 0
    • Maks99  

      Těch 40 km denně byl jen odhad. U 25 km mi třeba najednou řekne, že už dál nemůže, a je nesmysl nutit ho. Ovšem to je bez přestávek – třeba koupacích – které budu na dovolené plánovat.

      Úplnou placku nechci, nějaké mírné kopce cestu zatraktivní. Navíc má syn rád, když to „jede z kopce dolů samo“ :-). A se stoupáním se umí porvat.

      Rozhodně ne silnice. Kvůli provozu i dvůli monotónnosti. Turistická stezka lesem je lepší – nebo cyklostezka v lese.

      Minulý rok ve Velu vycházel seriál o cestování podél řek – co vy na to?

      Takže zatím:

      Třešť Třeboň Novohradské Hory – Mor. Krumlov Česká Kanada Ohře

      0 0
      • Santus  

        ajaj tam navrchu sem se spletl, ma tam byt Cesky Krumlov a ne Moravsky, v Moravskym sem jezdil predminulej tyden , tak to mam nejaky zafiksovany.

        0 0
      • rock  

        Minulý rok ve Velu vycházel seriál o cestování podél řek – co vy na to?

        • motivace, kam a kudy jet, je to převážně z kopce (pokud se jede po proudu, samozřejmě)
        • dobrovolně vyhledáváš komáry a rozbahněné úseky. Podle těch „cestopisů“ jsem naopak dospěl k názoru, že opravdu zajímavých úseků tam bylo pomálu.

        V principu zajímavý nápad, ale chtělo by to možná vzít řeku jen jako orientační směr a podle mapy si vybrat co nejatraktivnější stezku (a ne jet jako Veláci co nejblíž vodě bez ohledu na případné lepší možnosti)

        0 0
      • MlokCZ  

        Na cestování podél řek pozor, může to být pohoda neustále mírně dolu, ale naopak taky neustále nahoru/dolu a k tomu ještě sem tam extra prudký krpály. Nedávno jsem jel po červené trasu Plzeň → Beroun podél Berounky a pár kopců byla lahůdka (dost často cesta vede přímo po břehu řeky a najednou cesta končí a od Berounky jde hodně prudký svah nahoru a cesta pokračuje kolmo do svahu nahoru), obzvlášť jeden moc vypečený od Lejskova Mlýna (taky přímo od řeky do svahu nahoru, tam jsem málem zdechnul při tlačení nahoru, o vyjetí nemohla být ani řeč).

        0 0
    • lenochod  

      Jeď na Šumavu a někam ke Kvildě.

      0 0
      • Vrci  

        …a projeďte si silničního krále

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak i na Šumavě se najdou vhodná místa, ale není jich moc. Třeba jsme bydleli asi 1km od Srní a téměř každý výlet začínal cca 10km úsekem po široké pěkné cestě kolem vodního kanálu. Ideální cesta pro 8-letého kluka, pěkně vlese, auta tam nesmí, pěkný povrch, téměř rovina. Ovšem těmi 10km to končí a pak je třeba do hodně prudkýho krpálu (třeba na tříjezerní slať), takže opradu na týden by to nebylo.

          0 0
    • Glum  

      Volil bych výlety z jednoho místa, ideálně třeba z půjčené chalupy v jižních Čechách (třeba Třeboňsko, Novohradsko, Slavonicko). Etapově to taky jde, ale když nevyjde počasí, je to složitější. Když bylo našim dětem 7 a 8, dělali jsme hvězdicově výlety na kolech po jižních Čechách z půjčené chalupy (denně do 50 km), o rok později jsme se stanem etapově jeli Praha – Slavonice – Vranov nad Dyjí (40 – 70 km denně), další rok jeli se stanem 14 dní po Holandsku.

      0 0
    • cíca  

      Kolega se včera vrátil z dovolený, brouzdali s rodinkou někde kolem Otavy a celkem si to chválil. Má 9letou holku. Dám mu tvuj e-mail, třeba se ti ozve.

      0 0
    • croscountry  

      Som sa pred pár dňami vrátil z Třeboňska. So 7 ročnou dcérou a manželkou. Myslím, že vhodnejší terén by si ťažko hľadal. Sú tam aj otvorené partie, ale hodne aj cez les v tieni, a okolo rybníkov je to väčšinou tiež v tieni.

      0 0
    • Meesha  

      Trebonsko – naprostej ideal…

      0 0
    • MlokCZ  

      Já bych se nebál jet třeba jet někam k Lipnu. Okolo Lipna jsou nahoru sice pěkný kopce, ale kolem Lipna dokola (obzvlášť na pravé straně po proudu řeky) je spousta pěkných cest vlese (převážně asfaltky), kam auta nesmí a je to naprostá rovina. Jel jsem takhle Lipno už 2× dokola, což dá skoro 100km, takže na více kratších etap by se tam našlo. No a pak jako spestření můžete zkusit 1–2 kopcovatější trasy směrem od Lipna někam nahoru.

      0 0
    • vojta  

      Koukni se na mikroregion Mastale (www.mastale.cz). Na malem prostoru je tam vyznaceno cca 150km cyklotras (co jsem projel, tak v drtive vetsine mimo silnice, velmi slusne, i kdyz ne uplne dokonale znaceni), 3 rozhledny – aby mel syn nejaky cil, muzete kazdy den „dobyt“ jednu… Opravdu mne prekvapilo, jak lze zatraktivnit oblast, v niz je vlastne pouze jedno opravdu vyrazne misto – Tulovcovy mastale

      0 0
      • jobekr  

        Tak doporučil bych Českej ráj a jezdit hvězdicovitě, byli jsme tam letos na dovolené a fakt nádhera, plno hradů, zámků, zřícenin, krásná krajina, prostě nádhera :) se podívej na fotky pebekr.ic.cz , je to tam prostě nádherný. Sice občas nějakej ten kopec, ale i když by ho nevyjel, tak vytlačit, na docela malé ploše je tam toho fakt dost ke shlédnutí. Za tejden bez problémů to celý sjedete. Fakt jestli nemáš ještě vybráno tak bych určitě doporučoval jet do Českýho ráje.

        0 0
        • norman  

          Jsem z K.Var, Plzně a Šumavy, mám nepatrně starší kluky s kterými jsem lecos sjezdil a sdílím názor jobekra – jen a jedině Českej Ráj a případně po jeho projetí směr jih, jihozápad a jihovýchod od něj ( čili směr Boleslav, Ralsko, Jabkenicko, Nymbursko). Je to víceméně placka, kopce jsou krátký, ty prudší snesitelný k vytlačení, lecos se vidí co děti zaujme ( ber to tak že mají jiné časové vnímání a pro ně je hodina v sedle celá věčnost a potřebují cestování něčím zpestřit), dá se vyhnout hodně frekventovaným silnicím. Rozhodně ne Šumavu, cesta imrvére lesem děti fakt nebere, dlouhé kopce je deptají.Lepší kompromisy a menší nálož a večer se dorazit rychlou čtyřicítkou než dítě zprudit, být z toho sám otrávený a jemu znechutit kolo na celej život.

          0 0
          • Vrci  

            někoho takovýho (6 lidí, tak tři čtyři toho měli plný brejle a nejhůř na tom bylo tak 8 let starý dítě, kterýmu byla silnice úzká) jsem teď potkal v neděli. Pohybovali se po silnici Tisovka – Křišťanov (165) severní strana VVP Boletice (několik delších stoupání s krátkými sjezdy a bez rovin).

            0 0
            • jobekr  

              A když by v tom českym ráji nestačil, tak tu jezdí plno cyklobusů a je to tu protkaný skrz na skrz železnicema, takže kdykoliv se dá sednout na vlak nebo na bus a dojet z5 na místo :)

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.