• black_raven

    V sobotu planujem ist na prvy maraton (author panda Topolcianky).

    Nemali by ste na mna nejake rady typu: „Drz sa v zadu, ale nie uplne, aby ti nieco ostalo na obcerstvovackach­.“ :)

    Ked ste isli prvy krat, co vas najviac zaskocilo? Ake su najcastejsie chyby zelenacov?

    0 0
    • enjoy  

      no tak ja nejsem zrovna ten pravej,co by ti mel v tomhle radit:-)),ale kdyz uz na tebe vsichni kaslou,tak aspon neco.me vzdycky hrozne prekvapuje jak lidi s hruzou vypravi co je cekalo po startu ve sjezdech atd..,ze prej hrozny masakry,samy kamikaze,furt je chtel nekdo sestrelit atd.. anebo rovnou sestrelil.takze je docela mozny ze tvuj vnitrni klid dosahne takovejch mezi,ze sam jeste budes rad hlasovat do ankety pumpickou uz jsem zabil.

      0 0
    • Stancek  

      Nevim jestli su ja ten pravej na radeni o maratonu, ale nudim se v praci, tak sem neco hodim :-) Jej jsem zatim jenom 2, 50ku a 90ku, jestli mas neco najeto, tak se nestav na startu moc dozadu, prekvapeni pro me bylo, ze tam byli borci, kteri jeli jeste pomaleji nez ja :-), tak se tim musis prokousavat. Ale budou tam i borci, kteri budou o dost rychlejsi a treba budou startovat za Tebou, tak poslouchej, kdo a z kama Te chce predjizdet, at Te nekdo nesejme. Dobre se pred zavodem vyspi a pojez. A asi hlavne, ber to v klidu, na prvnim zavode stejne neudelas vyledek, tak jed tak, at dojedes ve zdravi do cile a neznechutis si dalsi jezdeni. Tot nazor zelenace…

      0 0
    • Corbett  

      Jeď na pohodu a totálně v klídečku tak aby jsi to dojel. Pak se ti stane totiž co mě a budeš se snažit závodit sám se sebou a to teprve zažiješ ty pravé bikerské krize, než se z toho vyléčíš.

      0 0
      • Luka  

        to se lehce radi ale spatne udela. clovek ma startak a jakmile se ozve vystrel vsichni vyrazi jak magori. a tak jsem si rikala „pohoda, nenech se zvyklat, hlavne prezit, ne se utavit“...... no… a kdyz me predjelo tak 8mi lety caparte na vetsim kole nez mam ja v prvnim kopci, tak jsem si rekla „do kopru s nejakym neprepalenim zacatku, tohle si libit nenecham“ a nandala jsem mu to… jenze nahore na kopci prisla krize a ta trvala jeste tak 10km a pak mi bylo tak zle, ze jsme to obratili nejkratsi cestou do cile… muj prvni a posledni zavod…

        0 0
        • Milenius  

          To se nesmis nechat vyprovokovat, ja si vzdycky stoupnu az dozadu, na vschny se vyprdnu a jedu si svoje tempo, jak mi vyhovuje, nejezdim to pro vysledky, ale pro zabavu a pro porovnani s ostatnima, myslim ze je jedno, jestli budu na 100 nebo 150 miste

          0 0
          • Luka  

            kdyby 150.misto, to by byla parada :)))) …mno.. ale jak rikam, prvni a posledni, dalsi uz nepojedu. Nejak me to nechytlo… moc masove… moc hluku na startu i v cili… malo fyzickych schopnosti na takove vykony :)

            0 0
            • Lance  

              To jo, ale jde o tu atmosku. Taky mi je jedno ktery dojedu a na ty co se zenou dopredu seru. Tezko po me muze nekdo kdo ma natrenovano nekolik tisic a ja mam najete 76 km abych s nim drzel krok. A jestli se nekomu pletu? Zase jeho minus. Nejedu vyhrat,ale projet se za svoje prachy. Vzdycky me bavi jak se nekdo zene sjezdem no,ale holt kvuli nejakemu volovi cestu uvolnovat nebudu. Ten maraton je vzdy v roce takova ma prvni vetsi vyjizdka. Vzdycky delas krovi tem vitezum o nic jineho nejde. No a diky takovym jako nas tam je vetsina si muzou Ti vitezove upravit svoje ego, protoze tak by jich tm jelo tak max 30

              0 0
              • vlk  

                „Vzdycky me bavi jak se nekdo zene sjezdem no,ale holt kvuli nejakemu volovi cestu uvolnovat nebudu“ takže ten co je lepší jezdec než ty je vůl -pročpak to. Já se spíše divím, že na závody vyráží lidé co nemají vůbec ponění o nějaké technice jízdy.To jsou podle mě „volové“ co hazardují se životem.Technika je základ, pak vytrénovanost a pak samotné kolo.Někteří ve sjezdech, a hlavně na bahně vyloženě dělají přesný opak než by měli a ohrožují tak tím nejen sebe ale i ostatní.

                0 0
                • prodi  

                  Souhlas, jsou přece i cykloturistické vyjížďky, proč zrovna na maraton…

                  0 0
                  • Stancek  

                    Kua tak nekde se to naucit musime ne? ;-) me zas stvou kamimadze co to z kopce hrnou hlava nehlava a kolikrat me ohrozi a v kopci funi, nemuzou a brzdi me ;-) Ja v kopci vetsinou par lidi vemu, ale z kopce je mozna brzdim a nebo hodim tlamu a zase me predjedou :-D Ale to uz k tomu asi patri, kdyz se sejde hodne lidi s hodne rozdilnou fyzickou a technikou. Mozna to udelat jak v F1 , den predem mereny trenink a na start by se zavodnici staveli podle dosazenych casu, mozna by spuntu bylo min, kdyby clovek mel kolem sebe jezdce co jsou na tom podobne. Kdyz jedu sam, tak jedu sjezdy opatrne abych sebou nesekl a dostal se zivej dom, tak se to poustet moc nenaucim, kdyz jedu s malou partickou, tak malicko rychleji ale taky opatrne, abych kamaradum nepokazil vyjizdku komplikacema treba s tim ze by me museli davat dohromady nebo nedej boze shanet sanitku… na maratonech je zajistena zdravotnicka sluzba, tak by pripadny karambol mel nejmin komplikovany reseni, tak to poustim vic a padam :-D

                    0 0
                • kolda  

                  jo, ale dojímají mě týpci, kteří to prasí z kopce a vysloveně ohrožují ostatní na fleku, kde už o nic nejde. stejně je většinou dojedu do kopce. jet hranu pochopím tak v první 10 – 20, pak už by měla nastoupit trochu ohleduplnost. já osobně nemám potřebu ohrožovat ostatní, abych dojel 72 místo 73. ale to si každej musí v hlavě srovnat sám. někdy mám pocit, že s číslem na řídítkách se z mnoha cykloturistů stávají bezohlední dobytci.

                  0 0
                  • vlk  

                    no povím to asi takhle Jel jsem letos vůj první marathon-šelu a bohužel jsem neměl vůbec natrénováno+ mám dost problémy se zády.Navíc jsem vystartoval z konce startovního pole.Dokopce mě pár lidí dalo-tak 5–10 na každém dlouhém kopci.Zkopce jsem předjížděl vyloženě desítky lidí.No a nakonec jsem zkončil na 499 pozici.Já vím nic moc, ale s mnohem horší fyzičkou a s křečemi v zádech jsem předjel díky technice mnohem více vytrénovanější závodníky.Jakmile natrénuji, tak to bude zase o něčem jiném. Technika se nedá získat tak rychle jako síla či vytrvalost.

                    0 0
                    • Luka  

                      "Technika se nedá získat tak rychle jako síla či vytrvalost. " … no tak to jsem v haji… bez techniky, bez sily a bez vytrvalosti. ZN: prodam kolo za odvoz ;))))

                      0 0
                      • rock  

                        Aby Ti zítra nestála před domem fronta zájemců … A propos: jak se řekne samička od Hobíka … že by Houbička ? :-)

                        0 0
                        • Luka  

                          no to je jak kdybych nasavala jako houba… ato prrrr, po 4ym –6tym pivu mi tuhnou nozky :)

                          0 0
                          • rock  

                            Hubička, Hubatka, Hoblinka :-) …

                            0 0
                            • Luka  

                              Hoblinka zni dobre..... hobice, hobinka, hobicka, hobce…uf! dal nevim

                              0 0
                    • rock  

                      Nevidím jediný důvod, proč zvýhodňovat předjíždění při sjezdu před předjížděním ve výjezdu. Navíc si myslím, že uvolnit ideální stopu ve výjezdu je mnohem bezpečnější než při sjezdu, kdy jede každý blízko hranice svých možností. Cestou nahoru se nestane nic horšího, než že slezu z kola. Když se nechám vyhnat z ideální vyjeté stopy ve sjezdu, tak pravděpodobnost defektu, klacku v drátech a vůbec držkopádu vzrůstá geometrickou řadou … Nikoho úmyslně nebrzdím a uhnu hned jak to jde, ale taky se kvůli nikomu nezblázním …

                      0 0
                      • martt  

                        Suhlasim.

                        0 0
                      • vlk  

                        nene já nezvýhodňuji ani jedno, pčředjíždět je nejlépe jak ve výjezdu tak ve sjezdu.Já jen nechápu ty co se tu rozčilují nad tím, že je někdo ve sjezdu předjede a vytahují se tím jak ho ve výjezdu stejně dají.A kritizují ho že je předjel právě ve sjezdu, že jsou to sebevrazi.Já prostě tvrdím, že pro toho kdo má techniku ve sjezdu není předjíždění tak nebezpečné.

                        0 0
                        • kankrlicek  

                          Je to nebezpečnější než ve výjezdu, ale jet tak, abych se o každý kámen zastavil a dole mě bolely prsty? Dolů jedu co to dá, když někoho dojedu tak ho předjedu tak, abych ho neohrozil. Teda se o to snažím :)

                          0 0
                      • vlk  

                        Ještě bych dodal, já když předjíždím, tak nikomu neříkám ať uhne-předjíždím většinou neideální stopou, jen dotyčného informuji, že ho např předjedu zleva nebo zprava. Nikdy ho nevytlačuji z ideální stopy.

                        0 0
                    • kolda  

                      nevím, jestli jsi pochopil, co jsem měl na mysli. podle mě, pokud nejedeš vysloveně na špici, nemá smysl jet tak, abych ohrožoval ostatní. já jsem schopný umístit se na maratonu, kde je 500–600 lidí kolem 50. místa, samozřejmě i hůř:)což je relativně v předu, ale ne tak moc, abych to zbytečně hrotil. když je někdo pomalejší ve sjezdu a předjet by bylo riskantní pro oba, nemám problém těch pár metrů zpomalit.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        taky tak jezdím a když by to nebylo jo bezpečný radši počkám, přeci jen relativně vpředu zas takový šneci nejsou. Ikdyž naposled jsem jel za jedním a za mnou týpek se rozhodl že nás dá a zkončilo to měl moje řidítka zapíchnutý v boku a tak 10 metrů jsme takhle pokračovali 20 a víc km/h přes šutry a kořeny, pak kus poodjel a zkončil mimo cestu – tímto zdravím Petra Cvengroše z bikeranche :)

                        0 0
                        • kolda  

                          tos mu je tam zapíchl schválně?:)))

                          0 0
                          • McBlacky  

                            kdybych to chtěl tak v tý rychlosti a terénu bych se z 99% rozsekal a 1% by se mi to povedlo :)

                            0 0
                            • kolda  

                              ja jsem myslel, ze taky pouzivas triky, co tu popisoval ddd andy:)

                              0 0
                    • pelhrimov  

                      Nevěřím, že při maratonu lze díky technice porazit mnohem více vytrénovanější závodníky. Vítěz musí ovládat vše, jízdu do kopce a riskatní sjezdy, ale uprostřed startovního pole je fyzička rozhodující.

                      0 0
                      • fousek  

                        No ja myslim ze kdyz ma nekdo dobrou techniku tak i do rozbitejsiho kopce dokaze lip vyuzit energii, takze i s mensi fyzickou muze natrit frajera kterej najezdi na silnicce haldy kilometru, takze prave ve prostred pole muzou skoncit za sebou ten co ma nalitano i ten co nema tolik nalitano a bud to ma v krvi nebo jezdi samy technicky veci

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Právě při jízdě do kopce je vidět, kdo jak na tom je fyzicky. Vymakanější borec jede rychleji a může si proto dovolit projet i ne zrovna ideální stopou. Ten kopec pro něj prostě není tak strmý. Nemám na mysli extrémy, kde je lepší jít s kolem v ruce.

                          0 0
                      • Rychlej turista  

                        Nedá, vždyť přece psal, že skončil 499. Na tohle trénovat nemusíš. Když se chceš umístit v první padesátce nebo stovce, na to ti stačí točit klikama. Jestli v ní skončíš vpředu nebo vzadu rozhodne technika.

                        0 0
                        • vlk  

                          No ono startovat z posledního místa(bohužel jsme přijeli na start pozdě) a prodrávat se špunty-tak pak je toto místo-dobrý výsledek.Hlavní je to, že jsem předjel řádově více lidí, než předjelo mě.Dříve budu chytřejší a přijedu dřív a stoupnu si dopředu.

                          Předjíždím více z kopce nežli do kopce.Předjíždím bezpečně pro ostatní-nikoho neohrožuji. Samo, že jim neříkám ať uhnou a předjíždím je horší stopou.Nikdy si nikdo nestěžoval.Mě prostě jen překvapuje, jak ti lidé na Kolo pro život mají hroznou techniku jízdy z kopce-je často normální, že je míjím 2× takovou rychlostí než oni jedou.

                          Mě připadá trapný, že někdo prostě nadává na někoho, že předjíždí z kopce.O tom snad závody jsou o předjíždění. Kdyby to mělo být jen o výtrénovanosti-tak se to pořádá ve fitku a ne v terénu. Prostě někteří rádoby závodníci nemohou přenést přes srdce, že je předjíždí někdo(fyzicky slabší) z kopce. ak ať si zlepší techniku a nikdo je předjíždět nebude. Stejně pokud to není do prvních 100 pozic, tak jsme všichni hobíci.

                          0 0
                          • prodi  

                            no ono kolikrát i v první pětce se najde nějakej ten hobík..:)

                            0 0
              • MAJX  

                Kvůli nějakýmu volovi nebu uvolnovat cestu – jak ohleduplné … a co takhle ho skopnout z kola,když už se najde místo,kde by se dostal před tebe – přece toho vola nebudeš pouštět že ? Co na tom,že je chudák lepší než ty – ty seš přece král ..... ty si narozdíl od něho jedeš projet svoje prachy – doufám,že takovejch jako ty už moc není :-(

                0 0
            • sorak  

              na to je uplne idealni jet s nejakym stejne silnym nebo lepe slabsim partnerem / kamaradem, ktery se chce na ten zavod podivat, takhle jsem rychlejsim vyletnim tempem zatim odjel sve jedine dva bikove zavody a bylo to uplne na pohodu… jedine pravidlo, co jsme s kamarady meli (jel jsem to pokazde s jinym kamosem) bylo nedojet uplne posledni… ;-)) ale jinak souhlasim s tou atmosferou – to je NECO, narozdil od ridkych zkusenosti s bike maratony jsem pozbiral mnohem vic zkusenosti v triatlonu a ta atmosfera to neco naprosto nezamenitelneho, je to cira euforie, kdyz primo citis ten prenos energie od povzbuzujicich fanousku do tveho unaveneho tela…

              0 0
        • yoggi  

          to je podla mna blbost sa nechat strhnut. treba si ist vlastne tempo. mam skusenost ze cestny su na rovine rychly a maju zaujem ukazat mi ako rychlo vedia jazdit tesne pred kopcom ma obehne a v kopci ho s prehladom predbehnem. nato si niekedy do nich rypnem: ono sa to po rovine slape ale v kopci uz nie.

          0 0
    • orca  

      Z infa jsem o tobě nic nezjistil tak těžko radit . Ale jak říkali kluci hlavně klídek a nemyslet si že jsi mistr světa . Dle mého z 99% pojedeš jako kompars těm már vepředu. Takže si to užij jeď tak aby jsi nezmrzačil sebe okolí a nezničil si kolo .Když tě někdo chce předjet klikdně mu uhni či zastav mnozí jsou děsně nevrlí . Lépe se startuje zezadu pokud jsi opravdu začátečník protože pak potěší pokud se prokousáváš a občas někoho předjedeš než když předjíždí jen oni tebe to je pak deprese. takže sportu zdar a zdravému bikerovi zvláště…

      0 0
    • pegal  

      .. stoupni si co nejvic dopredu .. a snaz se drzet tempo s celem a uvidis co to udela ..

      0 0
      • McBlacky  

        :)

        0 0
      • Stax  

        krce… :)

        0 0
      • black_raven  

        toto sa mi zda zatial najpelsia rada… :)

        0 0
      • kolda  

        presne tak, na zacatku to napal, co to de, v pulce zrychli a v cili zaspurtuj:)

        0 0
        • peky  

          :DDD vole.....tohle se tady radí pořád. Při mém prvním závodě sem se nechal inspirovat. Bylo to kilo na Malevilu. Já měl najeto 600km. Na začátku sem to napálil jelo to skvěle.....přece nepojedu jak nějakej vejleťák a šlapal sem i z kopce „šíci řádní bajkeři přece šlapou z kopce“ pak seM zrychlil. Po dvacátým km přišla řádná krize která mi zkončila pod rozhlednou. Tu sem šel pěšky a pak samozřejmě pěšo všechno co mělo sklon větší než 3%. TAKŽE NECH SI TU ROZHODNĚ PORADIT…BUDE TO TVÁ ŽIVOTNÍ ZKUŠENOST (pak se podivej do treadu „KOLIK MÁTE LETOS NAJETO“ kdo ti radí a kolik má najeto. Prostě si nenech radit a jeť a uvidíš. Prostě jezdi jezdi jezdi (závody) to je jediná rada. Uvidíš co ti vyhovuje a co zvládáš.

          0 0
          • sorak  

            ohledne te kombinace rady a kontroly ve thready „kolik mate najeto..“ – to byla celkem zakerna rada vzhledem k nekterym radilkum, co doufali, ze tazatel nezjisti, ze uz maji (za prvni mesic a pul 2007) nalitano 3000km… ;-))

            0 0
    • McBlacky  

      záleží co to je za závod, kolik lidí, kolik máš najeto atd. Postav se doprostřed a uvidíš. Po začátku každej pojede kudlu co to dá, takže se nenech zviklat že jsi lama a že tam nemáš co dělat, po pár km se to zklidní a roztrhá. Jed tak abys měl dobrej pocit… když si nebudeš jist terénem nech si odstup to samý když bude někdo před tebou moc vlát, bud ho předjet nebo nech ujet. jakej pojedeš závod a jakou trasu?

      0 0
      • Stax  

        pisal ze to budu topolcianky. tam sa jazi 47km okruh ako kratka trasa, 2 okruhy dlha. ta trat ma super profil. 10km do kopca hned po starte 3 km z kopca 10km do kopca a potom v podstate uz len z kopca. takze to co tu odznelo o par prispevkov vyssie ze drzat sa s celom moze mat po 20km celkom seriozne nasledky :) na starte kratkej trasy ± 250 bikerov. btw blacky, bol si na sele?

        0 0
        • McBlacky  

          nebyl, ted jedu Malevil, pak TranBrdy a Krále a pak se uvidí…

          0 0
          • lubos  

            co takhle: ted jedu Malevil, pak TranBrdy a Krále, pak Trophy a pak se uvidi, jestli vubec jeste nejakej maraton :P

            0 0
      • black_raven  

        pojdem author panda maraton topolcianky. 47km, prevysenie 1050 km. www.apmaraton.sk/trat.php3

        0 0
    • Meesha  

      hele a kdyz na tebe treba budou rvat „leva!“ tak hlavne nejezdi doleva ;-)

      0 0
      • black_raven  

        jasne, vtedy si dam hlavne pozor na leva.

        0 0
      • cabbage  

        blbost, když na mě někdo zařve „levá“ tak chce abych mu uhnul do leva;) zcela něco jinýho je „zleva“ to je jasný, že předjíždí z leva, pokud tohle nějakej chrt nechápe, tak nemá nárok na to abych ho pustil…

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Když na mě kdokoliv zařve cokoliv, neuhejbám se vůbec. Beru to jen jako upozornění, že někdo projíždí. Stalo se mně to ale jen na široký cestě těsně po startu, ještě ve velkým chumlu bikerů. Kdyby na mě někdo křikl na úzký pěšině tak nevím, jestli bych uhla. Záleželo by na situaci. Když je někdo dobrý, tak mu nemůže dělat problém mě předjet horší stopou.

          0 0
          • cabbage  

            jo v chumlu se pochopitelne neuhybá…

            0 0
            • kámen úrazu1  

              Nevidím ale důvod, proč bych měla uhýbat, když na mě kdosi křikne, i kdyby to zrovna nebylo v chumlu. Když je někdo dobrej a rychlej tak si snadno poradí. A kvůli nějakýmu rádobychrtovi bych asi nelezla mezi stromy nebo ve sjezdu na mnohem horší stopu.

              Předesílám, že jsem sice poamalá, ale nepatřím k těm, kteří před blátem, kořínkem či techničtějším úsekem vezmou za brzdy a zpomalí skoro na nulu. Když na to nemám a sesednu, snažím se zabírat co nejmíň místa a neplíst se bikerům, kteří na výšlap kopce nebo na sjezd mají dost sil a techniky.

              A rozhodně bych někomu, kdo mě už už předjíží na pěšině, nelezla schválně do cesty, aby se nemohl přede mě dostat.

              0 0
              • goood  

                Ja myslim, ze se ani neceka ze by jezdec prede mnou mel uhybat. Kdyz nekoho predjizdim, tak na nej zakricim kudy pojedu jen pro jistotu aby mi tam nevjel a snazim se ho neomezovat v jeho stope.

                Ted na Sele se mi stalo ze na celkem siroky ceste jsem 2× zavolal na manika „jedu vlevo“ a on mi tam 2× vjel. Az na potreti jsem zakricel „jedu vlevo“ a objel ho z prava:-) Takze je myslim lepsi radsi nikam neuhybat :-)

                0 0
                • bajkr  

                  hm tak to semnou bude ještě koukam prdel:-D vedle mě se jen tak někdo nevejde :-D nedejbože až to pohrnu ve sjezdu dolů :-D

                  0 0
                  • goood  

                    Ty nekric vlevo nebo vpravo. Proste zarvi „vsichni pryc, jedu !“ a jed :-)

                    0 0
                • Medunka  

                  To ja na Malevilu. Jedu si takhle po pravy strane cesticky, vic doprava je jen svah. Jede za mnou typek a rika: „Jedu zprava jo“ a ja na nej „zprava?“ a on to znovu potvrdil a zacal me predjizdet zleva. Tak mu rikam: „No jo, prava“

                  0 0
        • orca  

          A není to špatně co ty píšeš ??? Když na mě někdo něco zařve tak vprvé řadě abych o něm věděl že je zamnou a abych mu nepředvídaně nehupsl do stopy a za druhé mi říká z které strany mě mine.. TAKŽE NEUHEJBAT !!!! jinak bác a pak au..au…

          0 0
    • Mamut  

      Neprepalit zaciatok. Nenechat sa vyprovokovat typmi, ktori su na prvy pohlad slabsi od teba, ale predbiehaju ta. Oni na 30km uschnu a ti pojdes v poode dalej. Inak sa budes v 2. polke strasne trapit.

      0 0
      • rasto  

        tak tuhle vetu si opakuju pred kazdym maratonem :-) bez uspechu :-) zacatek vzdy prepalim… :-/

        0 0
    • Daf  

      Vyplati se zastavovat na obcerstvovackach i kdyz si myslis ze to jeste neni potreba :)

      0 0
    • tjuren  

      Překvapilo mě množství prachu. Nikdy jsem si nevybral dobře místo v pelotonu, buďto moc vepředu nebo vzadu. Nedělat před závodem nic na co nejseš zvyklej, stejně tak i během závodu. nenechta se strhnou davem, jet si svoje.

      0 0
    • jecnak  

      Co me nejvic stve na zavodech obecne je technika jizdy lidi vzadu – jezdi nejak nestejnomerne, vsude brzdi, neustale zrychlujou a zpomalujou, do zatacek pomalu zastavi. Mozna je to nejakej muj silnicarskej syndrom, ale proste mi to tak prijde. Na druhou stranu musim rict, ze smerem k celu zavodniho pole se to zlepsuje a jede se tam lip a hospodarnejc.

      No a jak uz tady nekdo psal – nervi se dopredu, nenech se unyst tim jak ti to ze zacatku jede (to je adrenalinem, ale na ten to cely neobjedes). Najdi si svy tempo a nejaky lidi k sobe at nejedes sam. No a hlavne mej oci otevreny a koukej se kolem co a jak. Nektery veci se proste nedaj poradit, ty se musi naucit. Vem si dost piti a nejakej gel, at nemusis stavet na obcerstvovackach, protoze te to rozhodi z tempa.

      0 0
    • P.L.  

      Tak ja bych na prvnim maratonu rozhodně na občerstvovačkách stavěl a nechal si naplnit pití. Pořád musíš pít, i když nemáš žízeň-jinak pravděpodobně kře­če.

      0 0
      • Luka  

        nebo budes mit krece par dni po tom, co vypijes jontak z obcerstvovacky, jako vsichni loni (predloni?) na silesii nebo kde :))))

        0 0
    • Frankie  

      Co mne nejvice zaskocilo?? Muj 1. maraton (ze 3 co jsem jel :) – Kral Sumavy, tusim jaro 2004, kratka trasa, pujceny kolo bez tachace, prd najeto.

      Moji kamaradi (kazdej tak 10 let sezonu co sezonu ±7tis :)) uz davno v trapu. Asi tak po hodine a pul jsem si vsimnul cedule s kilometrovnikem, na ceduli asi 30km. Bohuzel jsem si to spatne vylozil – to nebylo kolik zbyva, ale kolik je ujeto :). Jenze 30km do cile mi prislo tak akorat na zaverecny sprint :), ktery mi vydrzel do cedule s cislem 40km … tam mi (to) doslo…

      Tak na to bacha :))

      FV

      p.s. cas a km jsou orientacni, presne si to uz nepamatuju, ale zhruba tak nejak to bylo…

      0 0
    • Marika88  

      Ja mam za sebou prvni a zatim jediny maraton – Selu. Od zacatku jsem si rikala, hlavne nezmrzac sebe ani kolo a dojed. Coz se podarilo a myslim ze i vyplatilo. Na celkovem poradi jsem byla nekde v pulce, takze spokojenost.

      Myslim, ze je potreba pred zavodem poradne seridit a zkontrolovat kolo, mit spravne nahustene pneumatiky podle terenu, dostatek piti, na obcerstvovackach zastavit, ale jenom na skok, abys nevychladl.

      Ze zacatku jed tak jak ti to vyhovuje, zbytecne se nezen dopredu. S tim adrenalinem je to pravda, da se na nej odjet tak prvnich 5 km. Teda aspon v mem pripade.

      0 0
      • vlk  

        Jo šela byl taky můj první závodní marathon(Drtič se nepočítá) a s tím seřízením plně souhlasím.Sem den před závodem vyměnil řetěz a vše perfektně seřídil a pak jsem koukal jak mi to v prvních kopcích strašně štěkalo.Takže doporučuji hlavně před závodem neměnit řetěz i když to vypadá, že je to dobře seřízený.Ono se to tu včem řekne nepřepálit začátek, jenže když ho nepřepálím tak mě ti méně zdatní předjeli a v kopcích na úzkejch pěšinkách mi pak dělaly pěkný špunty-nic neznechutí marathon víc než nucená pěší procházka.Nejlepší by bylo se před startem zahřát a rozhejbat krátkou klidnou jízdou, ale to bych zase přišel o pořadí na startu.Řek bych že začátek je nejdůležitější a nejvíc se projeví jak má kdo najeto.

        0 0
        • JSt  

          ono neni od veci, znat trat a vedet, kde se to tradicne ucpava. do tohoto mista to naprat, at tam dorazis jeste pred spuntem, pak zvolnit a jet si sve…

          0 0
        • kolda  

          to je taky pěkná pi…vina, před závodem měnit věci, seřizovat atd. před závodem na kolo NESAHÁM.

          0 0
    • rock  

      Na svůj první maratón (krátké Jedovnice) jsem startoval hodně zezadu. Prokousával jsem se dopředu mimo ideální stopu, ale protože mám techniku tragickou, procvakl jsem duši. Než jsem ji vyměnil (a ono to just nešlo rychle), byl jsem beznadějně mezi trekaři s nosiči a stojánky. Zbývajících 30km jsem dojel na čistý adrenalin, předjeté jsem přestal počítat u stovky, což znamenalo asi po 10km … poučení: zbytečně se nepodceňovat a nestát až úplně vzadu, tam mohou být kupodivu i tací, co jim to jede ještě míň než mně …

      0 0
    • St1c  

      tak som dnes absolvoval moj prvy maraton vobec. bol to prvy rocnik DEMA cyklo summitu v rajeckej lesnej. jazdili sa dva okruhy po 15 km. ako sadalo ocakavat hned v prvych dvoch kilometroch som sa dostal na maximalku z ktorej som klesol na normal hodnoty az v zjazde:D v druhom kole som mal cas lepsi o 15 minut oproti prvemu. ale to nie je to co som xcel.vsetko trenujem len v kopcoch po asfalte a tak som nemal nejake problemy davat si tak 2/3 manikov smerom do kopca.ibaze z tycho manikov ma potom 98% predbehlo dole kopcom a nadelili mi navyse celkom slusny cas. proste po celom maratone som sklamany a nechapem ci som sam maly samovrah(je pravda ze zjazdy nie su moja silna stranka ale ved maximalku v tom dost rozj***nom zjazde som mal 48kmh) alebo ti chlapi nemaju ziaden pud sebazachovy:D

      0 0
      • enjoy  

        neumim si predstavit,ze by me sjezdu dalo 98% zavodniku,to bych se na to vyprd:-D

        0 0
        • St1c  

          to bolo len tak od buka.ale bolo ich proste mrte vela.dost to nasere ked ich najprv do kopca das a potom ta z kopca obehnu:(

          0 0
          • JSt  

            ono podobne nastve, kdyz si nekoho das z kopca a on ti to do kopca vrati. a ty vis, ze v dalsim sjezdu ho budes muset ;) zase nejak predjet…

            0 0
            • luke777  

              to je muj problem jedu z kopce abych se nezrakvil:)) za mnou spunt 10 lidi:)) kdyz me predjedou stejne je dostanu v dalsim kopci:)) ja kopce mama rad sjezdy nemusim:(

              0 0
        • McBlacky  

          to by se ti klidně mohlo stát pokud bys omylel stačil elitě na první kopec, směrem dolů by ti rychle vysvětlili že se nahoru jen tak rozjížděli :)

          0 0
          • enjoy  

            z kopce se da jet stejna kudla co kdokoliv jinej,zalezi jenom na tom o co zastavis:-)

            0 0
            • vlk  

              no a v tom je ten rozdíl.Někdo jede z kopce kudlu-smrt v očích a počítá o který strom se zastaví a někdo tam jede klidně ještě rychleji a díky své technice jízdy a zkušeností ještě dost pod svojí hranicí-zcela bezpečně.Jízda z kopce není o tom to pustit, tam se právě ukáže jakou má kdo techniku.Nebo sy myslíš, že downhill je jen o tom kdo se víc sfetuje a víc to pustí?

              0 0
      • JancA  

        tak to se mi stává letos celkem pravidelně…třeba dneska na Malevilu..myslim že to máme jednodušší, stačí pár závodů, vyjedeš se a pak se nebudeš bát to pustit. Horší to bude mít ten co to dolu vohulí a před výjezdem exne:(

        0 0
        • St1c  

          bodaj by to tak bolo, ale aj tak sa mam moc rad na to aby som sa dochramal v zjazde:D

          0 0
      • Ruprecht  

        počkej, dva okruhy po 15 km není maraton ale kratke XC :-)

        0 0
      • MAJX  

        2X15 kiláků,je krátky XC a ne maraton,ale to je fuk :-) Při XC si většinou sporttestr neberu – stejně nemám čas na něj moc koukat,ale podívat se na naměřený data po závodě – to je sranda – po poháru v Kutné Hoře sem měl průměrnou tepovku 188 … maximálku mám 196 … :x)

        0 0
        • McBlacky  

          tyhle čísla znám, vetšinou si podobný podniku pamatuju dost matně s pocitem že se mi chtělo blejt :) :)

          0 0
    • lubos  

      no jaks dopadnul ? :)

      0 0
    • mara53  

      no, nevim taky, jestli ma rada za to stoji, ale loni jsem jel poprve „velky Sudety“, mel jsem najeto asi 1700km prevazne v terenu, bydlim tady kousek v regionu, takze sem treba udelal i takovou chybu, jako ze sem ve stredu pred sobotnim zavodem vyrazil si projet trat. Takze prvni rada-tyden pred zavodem relax… No a pak jak uz tady psali ostatni, pohoda na startu, vtipky s ostatnima, ktery mi byli pro smich, ja totiz zadnej startak nemel – jel jsem si ten zavod zkusit a hlavne dojet.. Jen jsem asi moc dlouho na kazdy obcerstovacce konzumoval vsechny ty dobroty, takze kdy si spoctu myslim ze 10 stanovist krat cca. 20 minut, tak sem pres tri hodky „prozral“ :)))))) a to se moc nevyplati, staci jen dolit velblouda a nabrat par drobnosti a jet dal a necumakovat jako jaaaa… Tak zlom vaz a nedopadni jako ja, dojel jsem sice ale malem uz vyfukovali reklamni cilovou obrovskou gumu, skrz kterou se projizdelo do cile. Zlom Vaz!!

      0 0
      • martt  

        Takze prvni rada-tyden pred zavodem relax…

        dobry napad. Hlavne pre tych co idu nejaky pretek kazdy vikend :-)

        0 0
        • rock  

          Thread se jmenuje rady na prvy maraton. Ti, co jezdí každý týden už v tomto asi moc radit nepotřebují …

          0 0
        • mara53  

          … taky asi kazdy vikend nejezdis Sudety, ze ...... a za druhe jsem mel spis na mysli nejezdit zadny velky objemy v prubehu tydne …

          0 0
    • wendak  

      Nejsem žádnej maratonec, protože když už jedu, tak to napálim a pak dojíždím v komatu, ještě že mají na těch občerstvovačkách pivo :))

      0 0
    • dr:ess  

      nic jsem nevyhrál, jen jsem špatně click

      0 0
    • Papaja  

      No nevím jak ti poradit aby jsi to odjel a byl jsi spokojený se svým výsledkem ale zkus jed tak že první polovinu pojedeš své tempo ale držet se zároveň s nějakýma borcema a potom tu druhou půlku zkusit šlápnout ( podle svých možností ). Ale nezapomeň na jednu duležitou věc nikdy nejezdi sám vždycky se drž nějakého borce který ti pomůže z kryzí a naopak. Poprvé jsem jel Valašskou Padesátku a to jsem měl najeto tak asi necelé 2000 a dopadl jsem nad mé očekávání 84 z nějakých 200 startujcích, napodzim jsem jel Oderskou mlynici a to byla jedna velká kryze je to prostě masovka která ti nedovolí jet své tempo ( 479 z 1200star­tujcích )tím pádem jsem byl OF. To jest rada amika :)

      0 0
      • Krutohlav  

        Nechcem vám kaziť radosť, ale ten čo sa pýtal sa pýtal 12.05.2006 takže už to má pravdepodobne za sebou :-)

        0 0
    •  

      666er for ever!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.