• wbiker

    Ahoj, blíží se doba posezonních výprodejů, tak bych se chtěl zeptat na jednu offtopic -ovou otázku. Brácha chce nové lyže a má možnost koupit Atomic SL:9 M za zajímavou cenu. Máte s nimi někdo zkušenosti? Popřípadě problémy, námitky,… Jo a docela to spěchá, potřebuje se rozhodnout během zítřka. Všem moc dík za odpovědi.

    0 0
    • Lister  

      tyhle jsem nejezdil ale zkoušel jsem metrony a těma jsem byl nadšený, někde jsem to tady popisoval zkusím to najít. Taky silně uvažuju o koupi ale furt si říkám že je vlastně vůběc nepotřebuju i když cena kolma 9 tis za metrony 9 je fakt hondě lákavá.

      0 0
      • Lister  

        ti to sem zkopíruju at to nemusíš hledat.

        //tak jsem se právě vrátil z testování, měl jsem na 4 hodiny půjčené ty Metrony M10 v délce 157 cm, poloměr něco přes 11m a musím říct, že jako teda jooooooo :o)

        Skvělá lyže, je to hezká lopata, takže v delší variantě (třeba 174cm) bude dobrá i do prašanu, ale já jsem tyhle krátký proháněl samozřejmě po upravené široké sjezdovce a byla to bomba. Předtím jsem tak řezané lyže na nohách nidky neměl, takže z počátku respekt a i trochu strach, ale po dvou seznamovací jízdách, jsem byli kamarádi a začal jsem to hezky řezat. Je to hodně poslušná lyže a pokud máte dost síly, tak vám toho dost dovolí, je pravda, že mě jednou pařádně kopla a myslel jsem že to odnesou moje kolena, ale to byla moje chyba – šel jsem moc dozadu. V téhle délce byla skvělá na krátké a střední oblouky, ale ani na mojí osobní rychlostní hranici mi nepřišla výrazně neklidná. Takže celkově můžu říct, že zatím asi to nejlepší co jsem jezdil, ani se mi nechce zase stoupat na svoje staré lyže :)//

        Jen doplním, že potom ce jsem stoupl na svoje staré lyže tak mě to fakt tolik nebavilo a uvědomil jsem si že na nich musím mnohem více tlačit, navíc jsem na těch savojich nikdy neudělal 360 otočku a na těch Metronech jsem to zvádl asi po třetí jízdě :)

        0 0
    • Martyss  

      Kámoška má starší verzi bez M. Myslím, že ročník 03. Nemá k nim špatného slova. Imho spíše jde o to, jestli ví, co má od slalomek čekat a co ne.Slalomky jsou celkem speciálky a třeba na široké alpské sjezdovky se nehodí.

      0 0
      • Martyss  

        Ale pro české sjezdovky jsou slalomky ideální. Také záleží, jakou chce délku lyží.

        0 0
        • wbiker  

          Zkoušel moje, mám Head Worldcup i.Sl (r.2003), a chtěl by něco podobného. Řek bych, že ty Atomicy budou ještě živější.

          0 0
          • Martyss  

            Taky celke dost záleží, jakou zvolí délku. Já třeba zkušel minulý rok na testovacím dnu Rossignulu jejich 9 řadu slalomek. A v délce lehce nad 150 cm to byl spíše kraťas, který byl velmi hravý a nepotřeboval velkou sílu na prohnutí. Ve 171 je to byla naprosto betonová fošna, kterou jsem nebyl schopen prohnout. Ke 160 jsem se bohužel nedostal. Sám mám Elanky HCX ve 162 cm a je to tak neco mezi. Chce se to do těch lyží požádně opřít a pak se odmění. Čili je nutné uvažovat,jak je těžký a jak je na tom silově, když si bude vybírat délku. Na to by byla samozřejmě nejlepší testovací jízda, ale tu asi bohužel mít nebude:-/

            0 0
            • wbiker  

              Bude, dokonce i v Jeseníku máme takové služby.:-) Má 176 cm a asi 70 kg, tak uvažuje o 160 cm lyžích.

              0 0
              • Martyss  

                Tak k tomu není, co říci. Jenom ať prozkouší všechny délky a řídí se svými pocity. Jedna testovací jízda vydá za 1000 slov…:-)

                0 0
        • Daník  

          Jaks na to přišel :)))?Dnešní carverové slalomky jsou na upravené široké sjezdovky jako dělané. Rovněž není pravda, že se na nich nedá jet dlouhý oblouk. Tyhle lyže jsou díky vlastnostem jádra už dávno velice univerzální (v oblouku-ne přímém směru) a zvládají i dlouhé oblouky a větší rychlosti.

          Sl 9kama nemůžeš nic skazit, pokud jsi opravdu dobrý lyžař. Jinak bych šel do nižšího modelu . Závodní modely jsou dělané na závodní nohy a vyžadujou hodně síly, razantnosti a přesnosti. Nižší modely jsou tolerantnější chybám lyžaře, ale zase tě nepodrží v extrémních tlacích, na ledě atd.Sám jsem měl s lyžováním co dělat profesně a jezdím už spokojeně jen na odladěných (model pod závodními) slalomkách (jiné značky)-což asi odpovídá SL9.

          0 0
          • vlk  

            když už atomicy tak 11-tam jsou ty horčíkové trubky a ne jen kousky plátů.Osobně bych raději než 9 s kousky horčíkových plátů vzal něco s drevěným jádrem a titanovými deskami-výstuha.Ale to je jen teoretické. Mě osobně např vyhovují poloměrem 16m. Mám raději dlouhé oblouky a boule.

            0 0
          • Martyss  

            Jak jsem na to přišel? Sám slalomky mám:-) Možná tady narážímé na problém relativnosti výrazů. Co už je dlouhý oblouk a co ne. Třeba na našich často úzkých sjezdovkách je slalomka ideální. Ale na širokém svahu je moc točivá a aspoň mne nutí do kratšího oblouku něž jsou možnosti sjezdovky. Mohu se zeptat, co si mám představit pod pojmem „Sám jsem měl s lyžováním co dělat profesně“?

            0 0
            • Daník  

              Trochu závodění (dávno tomu), pak 3zimy vlekař a lyž.škola.Toho vlekaře jsem měl jako civilní voj.službu:).Chtěl jsem tím říct, že není nutné jít do nejvyšších modelů.Fakt je, že na ledě a tvrdém sněhu při velkých tlacích tě nižší model tak nepodrží. Já mám slalomky Dynastary 10 a spíše vzdorujou, pokud z nich chci vymačkat oblou kratší než radius.Pak už to není carverový oblouk, ale jdou do smyku. Což jsem asi u jiných slalomek (Fischer,Stockl),na kterých jsem se projel, nezaznamenal. Oblouk 20m žádný problém.

              0 0
              • Martyss  

                Možná jsem já jalový, ale moje pocity jsou výše.Prostě na široký svah lyže s krojením 15m a výše. Osobně se mi na testovacím dnu velmi zamlouvali 8X od Rossgnolu v délce lehce nad 170 cm a s krojením 18 m. Ale tohle už je spíše zbraň a na tyhle lyže asi nemám ještě dostatek zkušeností. Taky musíš vzít, že chování na ledě silně záleží na nabroušení hran a schopnostech lyžaře. Tohle co tu píšu je pouze můj osobní názor daný zkušenostmi a nechci ho nějak zobecňovat

                0 0
                • Daník  

                  No já bych dnes při svých 181cm nad 165cm nešel, klidně i míň. Ty hrany a hlavně schopnosti lyžaře na ledě 100% souhlasím, ale měkká (nezávodní lyže) tě neudrží ani na hranách jak žiletky.

                  0 0
                  • Martyss  

                    Tady asi neshodneme. Možná máme každý jiné požadavky. Já délky okolo výšky postavy nezavrhuji, ale pravda, že to nejsou lyže na většinu český nudlí. Krátká lyže je hravá, ale dlouhá má své kouzlo. Tady bych to asi zakončil, protože naše diskuze už je jenom takové plkání bez řešení nějakých problémů.

                    0 0
                    • visby  

                      problem riesia lyze ako supercross alebo crossmax… su obratne(samozrejme im musi clovek trochu pomoct) ale jazdia sa vo vyske jazdca(ja mam 185 asi a mam 183cm dlhe lyze), cize drzia stopu aj v rychlosti a velkych oblukoch(obrak a vyssie)…

                      0 0
    • kesu  

      mam GS9m a jsou to super lyze,muzu doporucit.Tyhle sl maji stejnou stavbu,perfektne se prohejbaj do oblouku a pritom jsou torzne hodne tuhy.Jedinej jejich problem je,ze nemaji dreveny jadro a tudiz kdyz na nich bude jezdit opravdu hodne a drsne tak casem muze zpusobit konkavnost skluznice,ale moje zkusenost je ze mesic rocne na horach,vic jak 90kg rdsnyho jezdeni a 4roky pouzivani starsi model poskodit nedakazaly..

      0 0
    • visby  

      jazdil som model 2004 a boli to zaujimave lyze…uplne ine ako zvysne slalomky(to plati aj pre sl 11), boli strasne agresivne… sl9 nie su uplne raceove, takze sa s nimi da dost hrat(na rozbite svahy vyhoda), relativne dobre podrzia na lade a ked su dlhsie tak zvladnu aj dlhsie obluky… ja som s nimi nebol moc spokojny, jazdil som ich na tvrdom svahu a zdali sa mi trochu makke, ale to je dobra vec, kedze ich nekupujes iba na tvrdy svah(tvrde lyze na makkom svahu su skoro ako trapenie), ale na vsetky druhy… ak je dobra cena, tak by som do toho siel…

      0 0
    • kycis  

      No jezdil jsem na nich, a musim rict ze trochu zklamani, a le spis to bylo tim ze mam rad delsi oblouk a na ten tyhle slalomky vazne nejsou. Hodne zive, hodne tocive, pred koupi je idelani si je pujcit v pujcovne a zkusit, zda si s nima clovek bude rozumet..

      0 0
    • goood  

      Zajimalo by me, jestli ma nekdo porovnani SL 9 a ST 11. V cem se lisi, ktera je tvrdsi atd..

      0 0
      • PeterWRC  

        No, ja sa tiez rozhodujem medzi SL:9m a ST:11.Radius maju rovnaky, ale to ST by asi malo byt o trochu makksie.Aspon tak som to pochopil z toho co pisu na www.atomic.sk… Este rozmyslam aj nad Elan SLX. Mate s nimi niekto skusenosti ?

        0 0
        • pacobull  

          Sorry, že Vám do toho zasahuju (jsem tu novej), ale jestli můžu radit vyhněte se letošním Atomicum s hořčíkovým jádrem velkým obloukem. Právě se mi po 3. měsících podařilo dosáhnout úspěšného vyreklamování vadných SL11 a při tom jsem zcela náhodou od člověka přímo z testovacího centra Atomicu zjistil, že letošní slalomové modely jsou jeden velkej průšvih, že moje reklamace nebyla vůbec ojedinělá. Proto radím Atomic NE!

          0 0
          • wbiker  

            Co to bylo za vadu?

            0 0
            • pacobull  

              Každá lyže byla jiná. Jedna z lyží měla vadný jádro, takže každá jela v oblouku jinou stopu. Nedalo se na tom jezdit. Vůbec se se mnou nebAvily až když jsem na ně poslal advokáta tak najednou bylo všechno jinaK.

              0 0
      • Máca  

        Tvrdší je SL 11, ale pokud chceš hodně tvrdou, šel bych do něčeho jinýho(jsou i „nekatalogové“ modely jiných výrobců, tam bych si vybral já – mít ty prachy). Pokud to musí být Atomic tak SL 11 .....ST 11(obě rádoby WC SL chlapi, ST baby) ..............SL 9(odladěná verze) – podle tvrdosti, resp. zařazení výrobce. No spíš bych se zajímal, co je vevnitř a ne o barvičky navrchu , taky je dost důležitý na co to člověk chce a jestli to zvládne atd.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.